Tulisiko koulutuksen olla ilmaista?

Tähän on nyt kommentoitava vaan sen verran, että valkokaulustyöt ovat nykyään myös fyysisesti ihan helvetin kuluttavia. Yliopistokoulutus tarkoittaa käytännössä sitä, että viiteen-kuuteen vuoteen ei nuku säännöllisesti tarpeeksi, vaan viikolla vedetään univajeessa ja viikonloput yritetään nukkua vajetta kiinni (huonolla menestyksellä). Sitten kun valmistuu, niin tätä rumbaa jatkuu monessa ammatissa jos meinaa pärjätä muihin saman koulutuksen omaaviin verrattuna. Jos tekee istumatyötä, se on täyttä myrkkyä kropalle, etenkin selälle. Rauhalliseen lounastaukoon ei monessa duunissa ole aikaa, välipaloista puhumattakaan. Työt seuraavat kotiin ja työn ja vapaa-ajan rajaa on vaikea vetää, jolloin ollaan jatkuvasti "stand-by:lla".

Lisäksi monen ihmisen psyyke ei sovellu jatkuvaan henkiseen paineeseen, mutta tästäkään ei tietty saa puhua koska mielenterveysongelmat ovat tabu. Ne ovat kuitenkin ihan yhtä oikeita sairauksia kuin fyysiset vaivat.

Jos asiaa tältä kantilta katsoo, niin kuka viitsisi paahtaa läpi tuota 5-6 vuoden rupeamaa ja sitten tehdä sitä palkatonta ylityötä uranluonnin eteen, ellei siitä tipu edes korkeampaa palkkaa?
Hyvä kirjoitus. On tosiaan mielestäni myös väärä olettamus, että duunariammatit olisivat aina raskaampa kuin vaikka pelkkä kovatempoinen opiskelukin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Yliopistokoulutus tarkoittaa käytännössä sitä, että viiteen-kuuteen vuoteen ei nuku säännöllisesti tarpeeksi, vaan viikolla vedetään univajeessa ja viikonloput yritetään nukkua vajetta kiinni (huonolla menestyksellä). Sitten kun valmistuu, niin tätä rumbaa jatkuu monessa ammatissa jos meinaa pärjätä muihin saman koulutuksen omaaviin verrattuna. Jos tekee istumatyötä, se on täyttä myrkkyä kropalle, etenkin selälle. Rauhalliseen lounastaukoon ei monessa duunissa ole aikaa, välipaloista puhumattakaan. Työt seuraavat kotiin ja työn ja vapaa-ajan rajaa on vaikea vetää, jolloin ollaan jatkuvasti "stand-by:lla".
En tunnista tästä yhtäkään tuntemaani akateemista.

Viitataanko tuolla kellonympäri raatamisella opiskeluaikoina mahdollisesti töiden tekemiseen opintojen ohella? Muuten ei kuulosta uskottavalta, että normaaliajassa valmistuvan tarvitsisi sykkiä yömyöhään opinnoistaan selvitäkseen. Olettaen, että on varustettu normaalilla omaksumiskyvyllä ja muilla opiskelutaidoilla. Enpä muista koskaan nukkuneeni viikonloppuisin opintojen aiheuttamaa univelkaa pois - niin no joo, ellei nyt opiskelijabileiden jälkeistä "univelkaa" lasketa opintojen aiheuttamaksi.

Istumatyö ei käsittääkseni ole täysin vieras käsite ei-akateemisillakaan aloilla. Seisomatyö ei taida sekään olla ihan parasta herkkua kropalle?

Uraohjuksilla työt syövät aikaa muulta elämältä, oli pohjakoulutus mikä tahansa. En nyt pitäisi lounastuntien puuttumista tai työelämän hektisyyttä mitenkään kovinkaan leimaavana ominaisuutena nimenomaan akateemisille aloille yleensä.
 
Samaa mieltä siitä, että uraohjukset/työnarkomaanit tekevät itse sen valinnan, että tehdään töitä/opiskellaan 24/7. Ei se ole koulutuksesta kiinni. Samoin on itsestä kiinni suostuuko tekemään ilmaisia ylitöitä vai ei.
 
Samaa mieltä siitä, että uraohjukset/työnarkomaanit tekevät itse sen valinnan, että tehdään töitä/opiskellaan 24/7. Ei se ole koulutuksesta kiinni. Samoin on itsestä kiinni suostuuko tekemään ilmaisia ylitöitä vai ei.

No kyllä se joillain aloilla on kyllä sisäänrakennettu se ajattelu että jos haluat olla täällä töissä niin et voi kieltäytyä ylitöistä. Eräs tuttu oli töissä erään suuren pankkiiriliikkeen meklarina, ja kyllä se vähintään 10 tuntisia päiviä teki. Okei. Eihän tossa nyt voi laskea työtunteja niinkuin useimmissa töissä, mutta on toi vaatimustaso kyllä aika hurja noissa hommissa. Eikä se kyllä erityisemmin rikastunut niissä hommissa, kun ei kaupat tainnu sujua ihan huippuhyvin. Tais viime vuonna joku 50 donaa saada. Ja siitä kun Suomen valtio vetää omansa niin koko työn järkevyys on kyllä vähän niin ja näin.
 
Ihan turhaa narinaa että akateemiseilla aloilla on niin vaikeaa. Lähinnä osa noista luetelluista syistä oli hieman liioitellun oloisia. Henkisesti voi olla raskaampaa, mutta se on osittain myös itseestä kiinni, osaako nollata lantun kun sammuttaa työhuoneesta valot. Sama se on joka alalla, jos ei osaa pitää itse niitä puoliaan, tai vaihtaa duunipaikkaa jos hommat ei omasta mielestä toimi. Istumatyön pitäminen jotenkin raskaana on jo iso vitsi. Se on isoksi osaksi omaa tyhmyyttä, jos ei jaksa nähdä vaivaa siihen istumistekniikkaansa. Eilisen hesarissa oli muuten juttu, että esim. Helsingin palomiesten keskimääräinen elinikä on 65 vuotta. Mitenköhän niillä akateemisilla aloilla? Vielä kun tietäisi miten tämä kaikki liittyy alkuperäiseen aiheeseen...
 
No, sitten kohti alkuperäistä aihetta...

Ilmaisessa (korkekoulu)koulutuksessa on sitten toki vielä tällainenkin aspekti,
kun suomalainen koulutus tuppaa olemaan ilmaista ihan kaikille:

http://www.halla-aho.com/scripta/maksuton_korkeakoulutus.html
Ehkä se ongelma johon pitäisi puuttua on se, että näitä ammattikorkeakouluja on olemassa, jotka ottavat sisään ketä vaan, koska rahaa tulee oppilasmäärän mukaan. Samalla nämä koulut tuhoavat koulutuksen arvoa. Tällaiset koulut tulisi uskaltaa lakkauttaa ja muissakin kouluissa tulisi asettaa sisäänottomäärät tasolle, jolla opiskelijoiden laatu olisi kelvollinen.

Ei nytkään laadukkaimmissa kouluissa ole ongelmaa ulkomaalaisten vuoksi. Näihin kouluihin tulee vaihto-opiskelijoita vaihto-ohjelman kautta ja samalla tämän vaihto-ohjelman kautta, johon koulut ovat sitoutuneet, suomalaisia opiskelijoita pääsee opiskelemaan ilmaiseksi ulkomaille yliopistoihin, joissa muuten olisi lukukausimaksut. Ongelma onkin näissä laaduttomissa kouluissa, jotka haalivat ulkomaalaisia opiskelijoita maista, joissa koulutuksella ei ole mitään tasoa.

Eli ei ole ongelma ottaa tuhat eurooppalaista vaihto-opiskelijaa vastaan, kun vastapalvelukseksi nämä maat ottavat vastaan suomalaisia opiskelijoita ja lisäksi näihin maihin suomalaisia haluaa mennä. Näin koulutus kannattaakin pitää ilmaisena. Ongelma on, että jotkut koulut ottavat vastaan nämä 1500 nigerialaista, vaikka tästä hyötyvät suomalaisista vain kyseisten koulujen päättäjät ja hekin vain lyhyellä aikavälillä.
 
Ihan turhaa narinaa että akateemiseilla aloilla on niin vaikeaa. Lähinnä osa noista luetelluista syistä oli hieman liioitellun oloisia. Henkisesti voi olla raskaampaa, mutta se on osittain myös itseestä kiinni, osaako nollata lantun kun sammuttaa työhuoneesta valot. Sama se on joka alalla, jos ei osaa pitää itse niitä puoliaan, tai vaihtaa duunipaikkaa jos hommat ei omasta mielestä toimi. Istumatyön pitäminen jotenkin raskaana on jo iso vitsi. Se on isoksi osaksi omaa tyhmyyttä, jos ei jaksa nähdä vaivaa siihen istumistekniikkaansa. Eilisen hesarissa oli muuten juttu, että esim. Helsingin palomiesten keskimääräinen elinikä on 65 vuotta. Mitenköhän niillä akateemisilla aloilla? Vielä kun tietäisi miten tämä kaikki liittyy alkuperäiseen aiheeseen...

Samaa mieltä. Kohtuu kovaa fyysistä duunia aikanaa tehneenä tuollainen itkeminen istumisen kauheudesta pistää kyllä kurtistamaan kulmia. Totta kai ihmisille voi kehittyä esimerkiksi selkävaivoja, joita ei olisi voinut itse edes ehkäistä, mutta paljon on tullut nähtyä toimistoduuneissa ylipainoisia ja huonokuntoisia ihmisiä, joille maistuu kyllä kovasti alkoholi, epäterveellinen ruoka, rööki ja makeiset. Tämä kun yhdistetään rötväämiseen myös kotona, niin katastrofin ainekset ovat kasassa.

Omasta mielestä nykyinen toimistoduuni on urheilevan ihmisen kannalta ihanteellinen: duuni ei kuormita fyysisesti juuri lainkaan, joten sen lantun nollaaminen on aika helppoa, kunhan vaan lähtee duunipäivän jälkeen lenkille/puntille/kamppailulajitreeneihin/pelaamaan sulkkista/keksitähänomalajisi

Pysyy myös se selkä kunnossa, kun lihaksisto on hyvässä hapessa. Niskavaivoistakaan ei ole tietoakaan, kunhan urheilee/kuntoilee.

Sen tosin olen huomannut, että päällikkötason duuneissa oletetaan, että olet valmis tekemään tietyn määrän ylitöitä ilman mitään että siitä maksetaan palkkaa. Tämä tosin taitaa johtua enemmänkin kyseisten ihmisten luonteenlaadusta eli siitä, etteivät nämä pistä työnantajalle hanttiin "piiloylitöiden" teettämisestä.

EDIT: Ja vielä aiheeseen, koulutuksen tulee olla ilmaista, mutta sisäänottomääriä pitää pienentää.
 
Komppailen sivistä tässä..

Toimisto/sisätöissä parasta on se ettei tartte olla ulkona kaikkein vittumaisimpina räntäsadepäivinä, ja vielä jos on aikaa urheilla (ei nyt nii kiire saa olla ettei salille pääse) niin huippuduuni.

Ryyppäämisellä / päihteillä yleisesti nollaaminen ei nyt ole oikein hyvää nollaamista, okei kyllä kun ei ole selvinpäin pääsee hetkeksi pakoon stressiä, muttei se pysyvä ratkaisu ole. Pahenee vaan.. Sellaa sitä sanotaan ettei koskaan nii huonosti voi mennä etteikö asioita saisi meneen vielä huonommin juomalla. Kyllä ne rentoutuskeinot pitää olla muita ku epätoivosta naisjahtia kolmenpromillen kännissä kun haluaa unohtaa sen kuka on. Tiiän mist puhun, herkästi ajaudun juopottelemaan ja vonkaamaan.

aiheeseen: Koulutuksen ilmaisuudesta en ehkä ole varma, sellanen systeemi voisi olla kova että tietyn aikarajan jälkeen voisi alkaa maksamaan rahaa voisi olla kannustavampi opiskelemaan kohtuunopeasti. Toisaalta suomenkokosessa maassa ei oo varaa hukata lahjakkuuksia siihen ettei niillä ole varaa opiskella ellei ne osaa pelata lätkää, kuten jenkeissä tehdään.
 
Mikä ammattisi on?
Itse funtsin asiaa niin, että jos alkaa tuntumaan kohtuuttoman raskaalta, niin etsii uuden paikan ja aloittaa siellä vaikka kuukausi sen jälkeen kun nykyinen on loppunut. Hengähdystauko ja uudet piirit varmaan piristää.
Ammatti on fyysikko yksityisellä sektorilla, ja työ on puolijohdevalonlähteiden valmistuksen alihankintaa eri puolilta maailmaa. Vaihdoin juuri työpaikkaa kesällä, kun alkoivat nuo matkapäivät painamaan elämää liikaa. Iltaisin tuli hieman lisää vapaa-aikaa, ja palkkakin nousi sopivasti:rolleyes:
 
Jos asiaa tältä kantilta katsoo, niin kuka viitsisi paahtaa läpi tuota 5-6 vuoden rupeamaa ja sitten tehdä sitä palkatonta ylityötä uranluonnin eteen, ellei siitä tipu edes korkeampaa palkkaa?

No eiköhän siitä ole tippunutkin sitä korkeampaa palkkaa?

Ja mitä tulee esim. LVI-asentejan työhön ja palkkaukseen, niin ihan hyvä että jotain saavatkin. Moni ikänsä LVI homia tehnyt on fyysisesti aika paskana 50 vuoden iässä. Polvet, selkä ja nivelet yleensäkin huonossa hapessa. Työolosuhteet on usein varsin karseat, etenkin yrittäjillä, joiden on mentävä ja tehtävä kun ei voi kellekkään valittaa (tai sitten ei kohta tartte tehdä yhtään mitään).

Ja palkkauksen hyvyyskin johtuu hyvin pitkälle siitä, että LVI-asentajia on vähemmän mitä työtä on tarjolla. Jos LVI-asentajia olisi kortistossa jonossa, joustaisi palkatkin varmasti alaspäin.
 
Back
Ylös Bottom