Laajan lukijat, kertokaa ihmeessä kannattaako se, ja varsinkin onko se sen vaivannäön arvoista? Onko muuten kohtalotovereita, jotka alottavat nyt syksyllä EST:llä tai hakevat sinne, tai vaihtoehtoisesti edes TKK:lle?
Mä oon lukenut tuon laajan. Suurin hyöty on ehkä, että oppii matemaattisen todistamisen (jos oppii), mikä opettaa analyyttistä ajattelua. Riippuu ihan myös alasta, että onko siitä mitään aivan suoraa konkreettista hyötyä, mutta ainakin se on siitä hyvä, että jos opettelet asiat hyvin, niin pystyt suht vaivattomasti lukemaan mitä tahansa insinööritieteiden kirjaa ilman, että matemaattinen osaamattomuus olisi tiellä. Monet myös sanoo, että vaikean asian opiskelussa on se hyvä, että oppii oppimaan vaikeita asioita. Tää on oikeasti yllättävän haastava ja hyödyllinen taito oppia. En tosin väitä tuota laajaa kovinkaan vaikeaksi, koska sain aika helpot viitoset kaikista kursseista, mutta omakohtaisesti tämä tuli eteen matikan jatko-opinnoissa, kun piti tiettyjä asioita opiskella ja näiden jälkeen on osannut lukea paljon tehokkaammin asioita, joita aikaisemmin piti vaikeina.
Laajassa riskinä toisaalta se, että kursseilla ei painoteta käytännön laskutaitoa, vaan ne oletetaan omaksuttavan siinä sivussa. Jos siis laaja tuottaa pahoja vaikeuksia, niin kursseilta saa luultavasti vähemmän irti kuin käymällä lyhyet kurssit hyvin. Pari kaveria oli vetänyt ykköstä laajan kursseista eikä osannut invertoida matriisia (jota siis oikeasti voi tarvita). Oppivat sitten tämmöiset taidot heti helpommilla peruskursseilla, kun niillä piti laskea jotain konkreettista.
Sähkötekniikassa voi tosin lukea paljonkin fysiikkaan liittyvää asiaa. Riippuu myös miten käytännön hommaa aiot tehdä, mutta jos menet johonkin Nokian tutkimuskeskukseen esim. töihin, niin varmasti on matikasta ja fysiikasta hyötyä. Jos päädyt projektijohtajaksi johonkin firmaan, jossa duunisi on pitkälti ihmisten johtamista ja alan osaamisen hyöty tulee pääasiassa esille sillä, että tunnistat mikä on paskaa ja mikä ei, niin et varmaan tee niillä juuri mitään. Kaveri on tosin pienessä firmassa töissä ja ainakin tarttee säännöllisesti diffisyhtälöitä ja matriisilaskentaa suht paljonkin (rakentelee analogisia komponentteja, jotka tekee jotain signaalinkäsittelyä). Kävi myös laajan ja sano, että on oikeasti ihan kiva, että voi lukea niitä signaalinkäsittelyn kirjoja kunnolla miettimättä sitä, että mitä helvettiä tarkoittaa, että ongelma on hyvin asetettu jne. Nämä jutut ovat usein kyllä pitkälti kuriositeetteja käytännössä. Toisaalta jos on kriittinen luonne, niin on kiva tietää miksi joku toimii kuten toimii ja silloin voi tarvita sitä matikkaa ja fysiikkaa. Tämä on mielestäni myös hyvän koulutuksen yksi tarkoitus. TKK:ltahan pääsee kyllä ulos tuolla menetelmällä, että lukee edellisen illan ja unohtaa kaiken, mutta kaikki eivät opiskele pelkän tulevan duunin kannalta, vaan myös puhtaan kiinnostuksen takia.
Niin ja itsestäni voin sanoa, että en todellakaan halunnut tutkijaksi kun TKK:lle menin, mutta yllättäen löysin itseni lopulta matemaatikkona enkä voisi kuvitella tekeväni juuri muuta vaikka palkka onkin perseestä...