- Liittynyt
- 17.8.2006
- Viestejä
- 15 053
- Ikä
- 34
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Miinuksena, että 4 viikkoa on lyhyt aika. Kiva nähä koko paperi.Vegellä ei hyötyjä lihaa vastaan vatsan bakteerikannassa. Kuidun hyödyt ei tunnu näkyvän rct tutkimuksissa. Vahvistuu taas healty user bias teoria epidemilogia näytöissä.
Changes in Gut Microbiota after a Four-Week Intervention with Vegan vs. Meat-Rich Diets in Healthy Participants: A Randomized Controlled Trial - PubMed
An essential role of the gut microbiota in health and disease is strongly suggested by recent research. The composition of the gut microbiota is modified by multiple internal and external factors, such as diet. A vegan diet is known to show beneficial health effects, yet the role of the gut...pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Ei kai tuo MD -ryhmäkään pelkkää lihaa syönyt? Ilmeisesti normaali sekaruokavalio, jossa kasviksia voi olla runsaastikin.Vegellä ei hyötyjä lihaa vastaan vatsan bakteerikannassa. Kuidun hyödyt ei tunnu näkyvän rct tutkimuksissa. Vahvistuu taas healty user bias teoria epidemilogia näytöissä.
Changes in Gut Microbiota after a Four-Week Intervention with Vegan vs. Meat-Rich Diets in Healthy Participants: A Randomized Controlled Trial - PubMed
An essential role of the gut microbiota in health and disease is strongly suggested by recent research. The composition of the gut microbiota is modified by multiple internal and external factors, such as diet. A vegan diet is known to show beneficial health effects, yet the role of the gut...pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Vege ja hyvä mielenterveys ei kohdannut taaskaaan.
View: https://www.instagram.com/p/CNXh5ZKHLBS/?igshid=ic48wh2zcexn
Aivan. näissä tutkimuksissa mitä mielenterveyteen liittyy on AINUT muuttuja tuo kasvipohjainen ruokavalio. Mikään muu ei mieleen/ persoonaan/ tunne elämään/ traumoihin vaikuta kun tuo ravinnon lähde. ei sosiaalinen asema ei köyhyys vaan tuo ravinto on ainut.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30731282/
Mutta ei tuo tutkimus osoita muuta kun sen että osa on masentuneita ja osa ei kun siinä ei ole otettu muita osa alueita huomioon mitkä vaikuttaa miljoona kertaa enemmän kun ravinto.Kuka sanoi, että muut asiat ei vaikuta? Ravinto vaikuttaa tietysti myös.
Mutta ei tuo tutkimus osoita muuta kun sen että osa on masentuneita ja osa ei kun siinä ei ole otettu muita osa alueita huomioon mitkä vaikuttaa miljoona kertaa enemmän kun ravinto.
‘. . . Take choline: in the brain, it’s used to make acetylcholine, which is involved in a number of tasks, including relaying messages between nerve cells. It’s fundamental to our ability to think—even insects have it in their tiny brains—and the body can’t produce enough of it on its own.In fact, the holes in our current understanding of what the brain needs to be healthy could potentially be a major problem for vegans, since it’s hard to artificially add a nutrient to your diet, if scientists haven’t discovered its worth yet.
Iän ikäiset b12 vitamiini puutteet etc. Eikö oikeasti ole parempaa tarjota ks väitteiden tueksi?Aika monessa tutkimuksessa päädytty vastaavaan tulokseen, eikä ihme kun vegaanidieetti on puuteellinen monen aivoille tärkeän ravinteen kannalta.
‘. . . One of the most well-known challenges for vegans is getting enough vitamin B12, which is only found in animal products like eggs and meat. Other species acquire it from bacteria which live in their digestive tracts or faeces . . . .
‘In children, the consequences of B12 deficiency can be life-altering. “There are some tragic cases of children whose brains failed to develop because of their parents being ill-informed vegans,” says Benton. In one example, the child was unable to sit or smile. In another, they slipped into a coma.
‘Later in life, the amount of B12 in a person’s blood has been directly correlated with their IQ. In the elderly, one study found that the brains of those with lower B12 were six times more likely to be shrinking.
‘Even so, low B12 is widespread in vegans. One British study found that half of the vegans in their sample were deficient. In some parts of India, the problem is endemic—possibly as a consequence of the popularity of meat-free diets.
‘Another nutrient that’s scarce in the typical vegan diet is iron. Though we often associate it with blood, iron also plays prominent role in brain development, and is essential for keeping the organ healthy throughout our lives. For example, one 2007 study found that giving young women iron supplements led to significant intellectual gains. In those whose blood iron levels increased over the course of the study, their performance on a cognitive test improved between five- and seven-fold, while participants whose haemoglobin levels went up experienced gains in their processing speed.
‘Up to two billion people are thought to have a shortage of [iron] worldwide, making it the most common nutritional inadequacy. Vegans are particularly prone, because the form that’s most readily absorbed by the body is “haem iron”, which is only found in animal proteins. One German study found that 40% of the vegans they looked at were consuming less than the recommended daily amount.
‘Other common deficiencies among vegans include D3, omega-3, selenium, folate and iodine. . . . Of course, some of these things can easily be acquired from supplements. But others are so obscure, vegans are unlikely to have even heard of them—let alone realise they could be missing out. . . .
‘. . . Take choline: in the brain, it’s used to make acetylcholine, which is involved in a number of tasks, including relaying messages between nerve cells. It’s fundamental to our ability to think—even insects have it in their tiny brains—and the body can’t produce enough of it on its own.
‘And yet: “It’s a very understudied nutrient,” says Wallace. “I believe we’ve only considered it essential [something you have to get from your diet] since the late 1990s.”
‘There are small amounts of choline in lots of vegan staples, but among the richest sources are eggs, beef and seafood. . . . Wallace points to a 2018 study, which found that the babies of women who consumed twice the amount considered “adequate”—around 930mg each day—in the last third of pregnancy enjoyed a lasting cognitive edge. For comparison, the average vegetarian gets roughly a fifth of that amount.
On vegan diets and brain nutrients—some unsettling research reports in a (surprisingly) still murky research area
Meat and Eggs, by Felix Vallotton, 1918 (via Wikiart). The vegan diet is low in—or, in some cases, entirely devoid of—several important brain nutrients. Could these shortcomings be affecting vegan’s ability to think? ‘. . .www.ilri.org
Iän ikäiset b12 vitamiini puutteet etc. Eikö oikeasti ole parempaa tarjota ks väitteiden tueksi?
samalla voitaisiin todeta ilman tutkimuksia jopa että sekasyöjät/ lihansyöjät länsimaissa kärsii eniten terveys ja mielenterveys ongelmista! Miksi koska niiden prosenttuaalinen osuus on muita suurempi. Eikä ihme kun rajoitettu lihan syöjä ryhmä kärsii kuidun ja tärkeiden hiilihydraattien ja vitamiinein puutteesta.
Jos laitat googleen nuo kaikki ”puutokset” löydät kasviperäiset lähteet kaikille noille niin ei tarvitse pelätä enään tai kantaa huolta vege ihmisten selviämisestä.Jos luet loppuun, niin siinä mainitaan useampi aivoille tärketä ravinne.
Ei sekasyöjä kärsi merkittävistä puutoksista. Vitamiineista ei juurikaan tule puutosta edes lihapainotteisella ruokavaliolla. Pitkälti kaikki avainravinteet aivoille tulee juurikin eläinperäisessä ravinnossa.
Ei ole luettavissa tuosta tutkimuksesta muuta kun abstract osio ja tuo lehti juttu pohjautuu ainoastaan tuohon yhden lääkärin sanomaan.Tässä huomiotiin muutkin elintavat:
Tutkimus paljastaa: Lihaa syövät ihmiset ovat onnellisempia kuin vegaanit
Tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllisesti punaista lihaa syövät ihmiset ovat huomattavasti matalamassa riskissä sairastua masennukseen.fi.newsner.com
Kun tutkimme naisia, jotka syövät vähemmän kuin suosituksen mukaisen annoksen punaista lihaa, me huomasimme, että heillä oli liki tuplasti suurempi riski sairastua masennukseen tai kärsiä ahdistuksesta verrattuna niihin, jotka söivät punaista lihaa säännöllisesti, professori toteaa Gizmodo -sivustolle.
– Riippumatta naisten yleisestä terveydestä, ruokailutottumuksista saatikka sosioekonomisesta taustasta, liikunnasta, tupakoinnista, iästä tai painosta – niin erot pysyivät samoina riippuen juuri punaisen lihan syömisestä, tutkijat kertovat.