The Game Changers (kasvisruokavalio)

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Highlights
• High intakes of dietary fiber and whole grains are associated with positive effects on metabolic health while diet high in sugar and refined carbohydrates have negative effects on cardiometabolic health.
• Consistent evidence indicates that low fat and low carbohydrate diets at comparable energy levels have similar effects on body weight.
• No firm conclusion can be drawn regarding low carbohydrate diet and diabetes control. Short-term dietary studies with low carbohydrate diet was associated with better fasting glucose and lower Hemoglobin A1c. However, with a longer follow-up, there was no benefit with low carbohydrate diet and diabetes control.
• There is association between carbohydrate quality and cardiovascular outcome and mortality. Diet high in fiber and whole grains were associated with reduction in mortality and cardiovascular events.
• Eat your veggies

 
Vegellä ei hyötyjä lihaa vastaan vatsan bakteerikannassa. Kuidun hyödyt ei tunnu näkyvän rct tutkimuksissa. Vahvistuu taas healty user bias teoria epidemilogia näytöissä.

 
Viimeksi muokattu:
Vegellä ei hyötyjä lihaa vastaan vatsan bakteerikannassa. Kuidun hyödyt ei tunnu näkyvän rct tutkimuksissa. Vahvistuu taas healty user bias teoria epidemilogia näytöissä.

Miinuksena, että 4 viikkoa on lyhyt aika. Kiva nähä koko paperi.

Täs on ihan järkyttävän laaja tutkimus katsaus:(kuiduista)
 
Koproliittitutkimuksissa on arvioitu, että muinainen ruokavalio sisälsi kuitua monin paikoin yli 100g/vrk, joskus tuplasti sen. Ei sillä että kävisi perusteluna suuntaan tai toiseen, mutta minulle tuo oli yllättävä, joskin järkeenkäypä tieto.
 
Vegellä ei hyötyjä lihaa vastaan vatsan bakteerikannassa. Kuidun hyödyt ei tunnu näkyvän rct tutkimuksissa. Vahvistuu taas healty user bias teoria epidemilogia näytöissä.

Ei kai tuo MD -ryhmäkään pelkkää lihaa syönyt? Ilmeisesti normaali sekaruokavalio, jossa kasviksia voi olla runsaastikin.
 
Aivan. 🤣 näissä tutkimuksissa mitä mielenterveyteen liittyy on AINUT muuttuja tuo kasvipohjainen ruokavalio. Mikään muu ei mieleen/ persoonaan/ tunne elämään/ traumoihin vaikuta kun tuo ravinnon lähde. 🤣🤣 ei sosiaalinen asema ei köyhyys vaan tuo ravinto on ainut.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30731282/

Kuka sanoi, että muut asiat ei vaikuta? Ravinto vaikuttaa tietysti myös.
 
Kuka sanoi, että muut asiat ei vaikuta? Ravinto vaikuttaa tietysti myös.
Mutta ei tuo tutkimus osoita muuta kun sen että osa on masentuneita ja osa ei kun siinä ei ole otettu muita osa alueita huomioon mitkä vaikuttaa miljoona kertaa enemmän kun ravinto.
 
Mutta ei tuo tutkimus osoita muuta kun sen että osa on masentuneita ja osa ei kun siinä ei ole otettu muita osa alueita huomioon mitkä vaikuttaa miljoona kertaa enemmän kun ravinto.

Aika monessa tutkimuksessa päädytty vastaavaan tulokseen, eikä ihme kun vegaanidieetti on puuteellinen monen aivoille tärkeän ravinteen kannalta.


‘. . . One of the most well-known challenges for vegans is getting enough vitamin B12, which is only found in animal products like eggs and meat. Other species acquire it from bacteria which live in their digestive tracts or faeces . . . .

‘In children, the consequences of B12 deficiency can be life-altering. “There are some tragic cases of children whose brains failed to develop because of their parents being ill-informed vegans,” says Benton. In one example, the child was unable to sit or smile. In another, they slipped into a coma.

‘Later in life, the amount of B12 in a person’s blood has been directly correlated with their IQ. In the elderly, one study found that the brains of those with lower B12 were six times more likely to be shrinking.

‘Even so, low B12 is widespread in vegans. One British study found that half of the vegans in their sample were deficient. In some parts of India, the problem is endemic—possibly as a consequence of the popularity of meat-free diets.

‘Another nutrient that’s scarce in the typical vegan diet is iron. Though we often associate it with blood, iron also plays prominent role in brain development, and is essential for keeping the organ healthy throughout our lives. For example, one 2007 study found that giving young women iron supplements led to significant intellectual gains. In those whose blood iron levels increased over the course of the study, their performance on a cognitive test improved between five- and seven-fold, while participants whose haemoglobin levels went up experienced gains in their processing speed.

‘Up to two billion people are thought to have a shortage of [iron] worldwide, making it the most common nutritional inadequacy. Vegans are particularly prone, because the form that’s most readily absorbed by the body is “haem iron”, which is only found in animal proteins. One German study found that 40% of the vegans they looked at were consuming less than the recommended daily amount.

‘Other common deficiencies among vegans include D3, omega-3, selenium, folate and iodine. . . . Of course, some of these things can easily be acquired from supplements. But others are so obscure, vegans are unlikely to have even heard of them—let alone realise they could be missing out. . . .

In fact, the holes in our current understanding of what the brain needs to be healthy could potentially be a major problem for vegans, since it’s hard to artificially add a nutrient to your diet, if scientists haven’t discovered its worth yet.​

‘. . . Take choline: in the brain, it’s used to make acetylcholine, which is involved in a number of tasks, including relaying messages between nerve cells. It’s fundamental to our ability to think—even insects have it in their tiny brains—and the body can’t produce enough of it on its own.

‘And yet: “It’s a very understudied nutrient,” says Wallace. “I believe we’ve only considered it essential [something you have to get from your diet] since the late 1990s.”

‘There are small amounts of choline in lots of vegan staples, but among the richest sources are eggs, beef and seafood. . . . Wallace points to a 2018 study, which found that the babies of women who consumed twice the amount considered “adequate”—around 930mg each day—in the last third of pregnancy enjoyed a lasting cognitive edge. For comparison, the average vegetarian gets roughly a fifth of that amount.

 
Aika monessa tutkimuksessa päädytty vastaavaan tulokseen, eikä ihme kun vegaanidieetti on puuteellinen monen aivoille tärkeän ravinteen kannalta.


‘. . . One of the most well-known challenges for vegans is getting enough vitamin B12, which is only found in animal products like eggs and meat. Other species acquire it from bacteria which live in their digestive tracts or faeces . . . .

‘In children, the consequences of B12 deficiency can be life-altering. “There are some tragic cases of children whose brains failed to develop because of their parents being ill-informed vegans,” says Benton. In one example, the child was unable to sit or smile. In another, they slipped into a coma.

‘Later in life, the amount of B12 in a person’s blood has been directly correlated with their IQ. In the elderly, one study found that the brains of those with lower B12 were six times more likely to be shrinking.

‘Even so, low B12 is widespread in vegans. One British study found that half of the vegans in their sample were deficient. In some parts of India, the problem is endemic—possibly as a consequence of the popularity of meat-free diets.

‘Another nutrient that’s scarce in the typical vegan diet is iron. Though we often associate it with blood, iron also plays prominent role in brain development, and is essential for keeping the organ healthy throughout our lives. For example, one 2007 study found that giving young women iron supplements led to significant intellectual gains. In those whose blood iron levels increased over the course of the study, their performance on a cognitive test improved between five- and seven-fold, while participants whose haemoglobin levels went up experienced gains in their processing speed.

‘Up to two billion people are thought to have a shortage of [iron] worldwide, making it the most common nutritional inadequacy. Vegans are particularly prone, because the form that’s most readily absorbed by the body is “haem iron”, which is only found in animal proteins. One German study found that 40% of the vegans they looked at were consuming less than the recommended daily amount.

‘Other common deficiencies among vegans include D3, omega-3, selenium, folate and iodine. . . . Of course, some of these things can easily be acquired from supplements. But others are so obscure, vegans are unlikely to have even heard of them—let alone realise they could be missing out. . . .


‘. . . Take choline: in the brain, it’s used to make acetylcholine, which is involved in a number of tasks, including relaying messages between nerve cells. It’s fundamental to our ability to think—even insects have it in their tiny brains—and the body can’t produce enough of it on its own.

‘And yet: “It’s a very understudied nutrient,” says Wallace. “I believe we’ve only considered it essential [something you have to get from your diet] since the late 1990s.”

‘There are small amounts of choline in lots of vegan staples, but among the richest sources are eggs, beef and seafood. . . . Wallace points to a 2018 study, which found that the babies of women who consumed twice the amount considered “adequate”—around 930mg each day—in the last third of pregnancy enjoyed a lasting cognitive edge. For comparison, the average vegetarian gets roughly a fifth of that amount.

Iän ikäiset b12 vitamiini puutteet etc. Eikö oikeasti ole parempaa tarjota ks väitteiden tueksi?

samalla voitaisiin todeta ilman tutkimuksia jopa että sekasyöjät/ lihansyöjät länsimaissa kärsii eniten terveys ja mielenterveys ongelmista! Miksi koska niiden prosenttuaalinen osuus on muita suurempi. Eikä ihme kun rajoitettu lihan syöjä ryhmä kärsii kuidun ja tärkeiden hiilihydraattien ja vitamiinein puutteesta. 👌🏼

come on!!
 
Iän ikäiset b12 vitamiini puutteet etc. Eikö oikeasti ole parempaa tarjota ks väitteiden tueksi?

Jos luet loppuun, niin siinä mainitaan useampi aivoille tärketä ravinne.


samalla voitaisiin todeta ilman tutkimuksia jopa että sekasyöjät/ lihansyöjät länsimaissa kärsii eniten terveys ja mielenterveys ongelmista! Miksi koska niiden prosenttuaalinen osuus on muita suurempi. Eikä ihme kun rajoitettu lihan syöjä ryhmä kärsii kuidun ja tärkeiden hiilihydraattien ja vitamiinein puutteesta. 👌🏼

Ei sekasyöjä kärsi merkittävistä puutoksista. Vitamiineista ei juurikaan tule puutosta edes lihapainotteisella ruokavaliolla. Pitkälti kaikki avainravinteet aivoille tulee juurikin eläinperäisessä ravinnossa.
 
Screenshot_20210408_083648_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

Screenshot_20210408_083703_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg
 
Jos luet loppuun, niin siinä mainitaan useampi aivoille tärketä ravinne.




Ei sekasyöjä kärsi merkittävistä puutoksista. Vitamiineista ei juurikaan tule puutosta edes lihapainotteisella ruokavaliolla. Pitkälti kaikki avainravinteet aivoille tulee juurikin eläinperäisessä ravinnossa.
Jos laitat googleen nuo kaikki ”puutokset” löydät kasviperäiset lähteet kaikille noille niin ei tarvitse pelätä enään tai kantaa huolta vege ihmisten selviämisestä. 😊

itse asiassa kyllä sekasyöjät kärsivät vitamiini ja kuitu puutoksista. 👍🏼
 
Tämä irli.org on kyllä melkein propaganda sivusto pohjaten tietonsa yksittäisiin lähes ”poikkitieteellisiin” julkaisuihin.

ja jos asiat paljon kiinnostaa lue @Dona vegetarian meta analyysejä netistä niin ei tarvitse yksittäisiin tutkimuksiin näkemyksiään perustaa. 👍🏼 Kaikissa on puolensa mutta tuo demonisointi tätä vege hommaa on vailla tieteellistä pohjaa.
 
Tässä huomiotiin muutkin elintavat:


Kun tutkimme naisia, jotka syövät vähemmän kuin suosituksen mukaisen annoksen punaista lihaa, me huomasimme, että heillä oli liki tuplasti suurempi riski sairastua masennukseen tai kärsiä ahdistuksesta verrattuna niihin, jotka söivät punaista lihaa säännöllisesti, professori toteaa Gizmodo -sivustolle.


– Riippumatta naisten yleisestä terveydestä, ruokailutottumuksista saatikka sosioekonomisesta taustasta, liikunnasta, tupakoinnista, iästä tai painosta – niin erot pysyivät samoina riippuen juuri punaisen lihan syömisestä, tutkijat kertovat.
 
Tässä huomiotiin muutkin elintavat:


Kun tutkimme naisia, jotka syövät vähemmän kuin suosituksen mukaisen annoksen punaista lihaa, me huomasimme, että heillä oli liki tuplasti suurempi riski sairastua masennukseen tai kärsiä ahdistuksesta verrattuna niihin, jotka söivät punaista lihaa säännöllisesti, professori toteaa Gizmodo -sivustolle.


– Riippumatta naisten yleisestä terveydestä, ruokailutottumuksista saatikka sosioekonomisesta taustasta, liikunnasta, tupakoinnista, iästä tai painosta – niin erot pysyivät samoina riippuen juuri punaisen lihan syömisestä, tutkijat kertovat.
Ei ole luettavissa tuosta tutkimuksesta muuta kun abstract osio ja tuo lehti juttu pohjautuu ainoastaan tuohon yhden lääkärin sanomaan.
Ja loppu tutkimus maksaa 30€.

taas ”cherry picking” tutkimus. Edellisessä tuoreemmassa tutkimuksessa (jonka linkkasin) todettiin että ainoastaan ero oli kiinassa ja ei oltu otettu huomioon noita sosiaalisia aspekteja. Siinä oli useampia maita eripuolelta palloa ja todettiin että ei ole eroa masennuksen tms suhteen.

lähtökohtaisestikin ajateltuna täysin mahdoton todeta yhteyttä ruokavalion ja mielenterveyden kesken kun muuttujia on aina liikaa.
 
Back
Ylös Bottom