Iltaa!
Ja sitten oitis Halonen - Haider keskusteluun.
Alussa väitin Halosen olevan vähintään saman verran vasemmalla mitä Haider oikealla.Väitteeni tyrmättiin,eikä ihme,tyrmätäänhän niitä kokonaisia hallituksiakin.
Tässä vähän viisaamman juttua väitteeni tueksi:
Itävallan kiistellyn Vapauspuolueen (FPÖ) johtaja Jörg Haider ei ole valt. tri Pekka Visurin mielestä missään tapauksessa tyypillinen natsi, vaan pikemminkin oikeistokonservatiivi, jolla on myös paljon uusliberalistisia ajatuksia.
--------------------------------------------------------------------------------
Haider on lähellä Yhdysvaltain republikaaneja ja baijerilaista kristillissosiaalista unionia CSU:ta. Häntä voisi luonnehtia myös "paikalliseksi Veikko Vennamoksi".
- Natsin, kuten fasistinkin, määrittely on tunnetusti hyvin vapaamuotoista. Mutta sen perusteella, mitä hänen toiminnastaan ja Vapauspuolueen ohjelmasta on saatu, voi päätellä, ettei hän missään tapauksessa ole mikään tyypillinen natsi.
- Itse hän ei tunnusta olevansa natsi vaan demokraatti, Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Visuri (kuvassa)arvioi torstaina.
Visurin mukaan Haideria on vaikea sijoittaa perinteiselle demokraatti tai fasisti -akselille, eikä vanha vasemmisto-oikeisto-kuviokaan toimi hänen kohdallaan.
Haider edustaa uutta yhdistelmää, jossa on konservatismia, uusliberalismia ja jonkin verran myös sosiaalidemokraattien hellimiä ajatuksia.
Visuri ei pidä Haideria myöskään ranskalaisen Jean-Marie Le Penin kaltaisena murskapopulistina. Hän huomauttaa, että Haider on erittäin taitava puhuja, "paikallinen Veikko Vennamo".
- Myös Haiderin puolueessa on paljon vanhan SMP:n piirteitä: se on johtajavaltainen, johtaja pystyy vaikuttamaan kaikkeen mitä puolueessa tehdään, Visuri sanoo.
Protesti EU:n ja demarien vahvaa otetta vastaan
Haiderin ideologista määrittelyä vakavampi kysymys on Visurin mukaan kansallismielisyyden nousu Euroopassa ja sen vaikutukset Euroopan yhdentymiseen.
Monessa maassa pelätään Haiderin kannattamien ajatusten, mm. muukalaisvihan ja EU-vastaisuuden, voimistumista. Tällainen suuntaus on reaktio Euroopan unionin vahvaa otetta ja globalisaatiota, mutta myös pitkään jatkunutta sosiaalidemokraattien valta-asemaa vastaan, Visuri arvioi.
Visuri huomauttaa, että baijerilainen CSU on tässä suhteessa todellinen uhka: puolueella on Baijerissa täysin hallitseva asema eli sen voima on aivan eri mittaluokkaa kuin Haiderin FPÖ:n. CSU ja FPÖ toimivat hyvin läheisessä yhteistyössä ja niiden ideologiat ovat lähellä toisiaan.
Tilanne on samankaltainen Sveitsissä: siellä oikeistopopulistinen kansanpuolue SVP, jonka ajattelu on hyvin lähellä Haideria, sai murskavoiton viime syksyn parlamenttivaaleissa.
Visurin mukaan näille liikkeille mitataan Keski-Euroopassa tällä hetkellä noin 25-30:n, jopa 40 prosentin kannatuslukuja.
EU:n tulevaisuuden ja ennen kaikkea monien sosiaalidemokraattisten hallitusten kannalta kyse on näin ollen varsin mittavasta ongelmasta.
EU:n puuttuminen Itävallan politiikkaan arveluttaa
EU uhkasi viime maanantaina jäädyttää poliittiset suhteensa Itävaltaan, ja EU:n epätavallisen voimakas reaktio johti arvailuihin, että kannanoton takana olisivat olleet Itävallan sosiaalidemokraatit.
Punomansa juonen avulla liittokansleri Viktor Kliman johtamat demarit olisivat estäneet Haiderin valtaanpääsyn.
Konservatiivipresidentti Thomas Klestil on kiistänyt arvailut jyrkästi.
- On tyypillistä tälle tilanteelle, että tällainen epäilys heitetään, sanoo Visuri.
- Sehän on Haiderin kannalta erinomainen valtti, koska hän on koko ajan väittänyt, että koko EU on Sosialistisen internationaalin jatke, jota pitää vastustaa, jotta sosiaalidemokratia ei valtaisi Eurooppaa.
Visuria arveluttaa EU:n Itävallalle esittämä uhkaus, joka esitettiin ilman että asiaa olisi käsitelty virallisesti tai että Itävallan kanssa olisi ensin neuvoteltu.
- Sehän tässä on se iso kysymys: onko EU:lla oikeus tehdä interventioita jäsenmaiden sisäpolitiikkaan, Visuri pohtii.
Teksti on vuodelta 2000,asian ollessa kuumimmillaan....
Siinä teille dokumenttia.Aika tyhjentävästi sanottu.
-terv. Jarek