Tanskassa 13 koirarotua kieltolistalle?

Tuollainen täyskielto on kyllä perseestä. Mun mielestä jonkinlainen lupapolitiikka voisi olla järkevä täyskiellon sijaan, esim. tuossa listassa mainituille roduille. Ihmisen joka haluaa hommata esim. kaukkarin tulisi käydä joku kurssi jonka läpäistyään saa oikeuden pitää kyseistä rotua. Käytännössä voi kyllä olla todella vaikea järjestää ja valvoa moinen järjestelmä, lisäksi jonkunlaista tinkaa saattaisi aiheuttaa se mitä rotuja lupapolitiikka koskisi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuli tätä lukiessa kyllä itsellekin mieleen eräs idiootti, joka otti bullterrierin tms (hitto kun en muista tarkkaan , mutta vastaava oli). Se kulki tuolla puistoissa (ei siis koira-, vaan ihan kaupungin puistoissa) sen koiran pentuaikana, ja yllytti sitä koiraa puremaan kaikkea, kiusasi mm. meidän belgiä. Se hoki sille aina, että ota kii, ota kii ja tokihan pentu jäystää. Itse pistin penskan aina selälleen nurtsille (hellästi toki, pikkukaverista kyse), kun oli koko ajan kädessä kiinni. Omistajaa en ole nähnyt pitkään aikaan, mutta pahoin pelkään, että jos koira vielä hengissä, niin on aiheuttanut vaaratilanteita tai tulee aiheuttamaan. Tämä oli täysin munanjatke-koira, meidän koiraan ko. henkilö ei osoittanut mitään kiinnostusta, ja olinkin todella yllättynyt kun kuulin hänen koiran ottaneen.

Kokonsa ja ulkonäkönsä vuoksihan nämä tuntuvat viehättävän tietyntyyppisiä ihmisiä. Perusluonne niillä usein on mitä herttaisin ja uskollisin, kuten Leeluckykin on maininnut, käytetään esim. terapiakoirina. Mutta kiusaamalla ne tappelukoiratkin "koulutetaan". Minusta se on eläinrääkkäystä kun saadaan koirista se agressiivisuus pääosaan. Selvästikin koiraa on silloin kohdeltu väärin.
 
Nyt menee asiat vähän väärille jäljille kun aletaan tuijottamaan purematilastoja että mikä rotu on eniten aiheuttanut puremia. Tietenkin listaa johtaa sakemannit, onhan niitä määrällisesti paljo, samoin rotikoita. Kannattaisi varmaan etsiä tilastoja jossa on tutkittu kuinka monta prosenttia rodun koirista on osoittanut agressivisuutta ihmisiä ja toisia koiria kohtaan. Uusimmassa rottweiler lehdessä oli tällainen tilasto ja siellä kärkipaikoila oli mäyris ja chihuahua, nämä siis agressiivisimpia koiria.

Joku aika sitten törmäsin koirapuistossa Dogo Argentino urokseen, oli tosi vaikuttavan näköinen koira ja luonnekin vaikutti hyvälle. Omistaja sanoi että mitään ongelmia ei tule muiden paitsi toisten urosten kanssa. Vieraita ihmisiä kohtaankin tuntui olevan hyvin luottavainen ja avoin. Samanlaisia kokemuksia myös amstaffi uroksesta. Itselläni siis on tämä kovin paha ja ilkeä purukone rottweiler. :)

Kyllä asia on niin että on helppoja ja vaikeampia rotuja. Mistä tahansa rodusta saa sekopäisen väärällä koulutuksella ja taas hyvin koulutettuna ja hyvin hallinnassa oleva "vaarallinen" rotu ei tuota mitään ongelmia omistajalle eikä ympäristölle.
 
Pitäs ehkä mielummin rajottaa sitä kenelle noita koiria luovutetaan ennenkun aletaan rotuja karsia. Paska omistaja saa kyllä ihan mistä vaan rodusta vihasen, mutta tosiasia on kuitenkin se, että esim. em. listalla mainitut saa kyllä väärissä käsissä erittäin pahaa jälkeä vs. joku "normaali" koira. Isojen koirien omistajat kyllä yleensä tietää mitä tekee, mutta poikkeuksia aina löytyy. Itse näin viime kesänä ekan kerran livenä presa canarion ja oli kylllä saatanan pelottavan näkönen pötkäle. Mutta kiltti kun mikä ja totteli ihan täysin omistajan käskyjä.
 
mikä sun ongelmas on?

Se, että kohtuu moni ihminen on välinpitämätön niin kauan kun ei ole oma lehmä ojassa. Mutta eihän tuon ikäisiltä voi mitään empatiaa odottaa. :piis:
 
Mun mielestä koiran omistaminen tuo aina vastuuta. Ison koiran omistaminen enemmän vastuuta kuin pienen ja jos on valmis sen vastuunsa kantamaan niin on ihan sama omistaako ison palveluskoiran vai muinoin taistelukoirana tai laumanvartijana käytetyn rodun edustajan.
 
Sano tämä sitten, kun lapsesi on raadeltu koulumatkalla. Tiedäthän, voi käydä myös pahemmin kuin että ylähuuli halkeaa.

Selväähän se on, että jotain egoboostia noilla koirilla monet hakee. Onhan se vaan niin awesome, kun on taistelukoira ja ISO, jolla on terävät hampaat!

Hohhoijaa mitä tekstiä taas tulee.. Melkoisia kukkahattuja täälläkin on. :jahas:
 
Näissä on hyvä ottaa huomioon vaiva/hyöty-suhde. Täyskielto on varmasti helpompi toteuttaa kuin joku omistajan pätevyyden valvonta. Se voisi olla hyvä ratkaisu, että koirien tempuista joutuisi omistaja vastaamaan ankarasti. Voisi kiinnostaa se koulutus toisella tapaa, kun tulisi kunnon sanktiot, jos koira menee puremaan. Samalla voisi sitten vaikka menettää oikeutensa tiettyihin koirarotuihin. Mutta tää menee sitten taas ehkä jo vaikeaksi.
 
Rangaistusten koventaminen varmasti olisi hyvä juttu ja Tanskan tapauksessa vaikka noiden listan rotujen + isojen palveluskoirien omistaminen luvanvaraiseksi ihmisille, joilla on esim. rikosrekisteriä. Jos puhtaita rotuja kielletään niin sehän lietsoo entistä enemmän vain näiden vaativampien rotujen roturisteytyksien tekemiseen. Kuka estää teettämästä vaikka Saksassa pentuetta kahdella Tanskassa kielletyllä laumanvartijarodulla ja tuomasta pentua rajanyli vaikkapa leonberginkoirana tai sekarotuisena?
 
Mielenkiintoinen ajatus sulla tässä, kuitenkin nyt ollaan kieltämässä koiria kun muutama koira on tehnyt virheen, käytät tuota nopeusrajoitusta esimerkkinä niin suhteutetaan tämä vertaus siihen, eli kun meillä kerran on nopeusrajoitukset ja niitä pitää noudattaa, jos toyotalla ajetaan ylinopeutta 60 kertaa vuodessa, kielletäänkö toyotat? vastaavasti voidaanhan se suhteuttaa kyseisen automerkin määrään, toyotoja on enemmän kuin mersuja ja mersuillakin vedetään 30 kertaa vuodessa ylinopeutta, poistetaanko mersut? mihin ylipäätään tarvitaan autoja jotka kulkee yli 100km/h, poistetaan kaikki perkele täältä, ei tuu lainrikkomisia. Kyllä jos autoilla pitää työkseen ajella, pitää riittää se Fiat missä on alle litranen kone. Tai vaikka mopo.

Autojen nopeusrajoitus oli vain esimerkki siitä, miten yhteiskunnassa hallitaan riskejä. Halusin havainnollistaa sitä, että riskien hallitseminen ei ole mikään ihmeellinen uusi keksintö, vaan sitä tehdään joka päivä. Asia ei ole suoraan rinnastettavissa koirien vaarallisuuteen, niin kuin Japinkin kirjoituksesta kävi ilmi (enkä edes väittänyt, että näitä kahta asiaa tulisi suoraan rinnastaa). Yhteiskunta säätelee monenlaisia riskitekijöitä lainsäädännöllä, miksei siis myös koiria?

Publikaani, mikä rotu on jalostettu agressiiviseksi? Mikä rotu on todettu vaaralliseksi ja miten todettu?

Olenko joku tietosanakirja? En jaksa alkaa tutkimaan asiaa riittävästi, jotta voisin tarjota tyhjentävän vastauksen. Ei kuitenkaan tarvitse olla suuri asiantuntija ymmärtääkseen, että huonosti koulutettu 90-kiloinen taistelukoira on lähtökohtaisesti vaarallisempi kuin huonosti koulutettu 15-kiloinen seurakoira. Chihuahua saattaa olla luonteeltaan yksi ilkeimpiä ja aggressiivisimpia koirarotuja mitä maa päällään kantaa, mutta asia ei pahemmin häiritse minua, sillä en usko että yksikään chihuahua saisi pikkulasta hengiltä sille päälle sattuessaan. Samaa ei voida sanoa näistä raavaan miehen painoisista taistelukoiraroduista.

Pitäs ehkä mielummin rajottaa sitä kenelle noita koiria luovutetaan ennenkun aletaan rotuja karsia. Paska omistaja saa kyllä ihan mistä vaan rodusta vihasen, mutta tosiasia on kuitenkin se, että esim. em. listalla mainitut saa kyllä väärissä käsissä erittäin pahaa jälkeä vs. joku "normaali" koira. Isojen koirien omistajat kyllä yleensä tietää mitä tekee, mutta poikkeuksia aina löytyy. Itse näin viime kesänä ekan kerran livenä presa canarion ja oli kylllä saatanan pelottavan näkönen pötkäle. Mutta kiltti kun mikä ja totteli ihan täysin omistajan käskyjä.

Lainsäädännöllä on paljon nopeampaa, halvempaa ja helpompaa kieltää koirarotuja, kuin tehdä joidenkin koirien omistamisesta luvanvaraista (mm. omistajille pitäisi luoda koulutus- ja lupajärjestelmä, jota tulisi pystyä vielä jotenkin valvomaan). Varmaankin tästä syystä monilla maissa päädytään tiettyjen rotujen kieltämiseen. En kuitenkaan väitä, että täydellinen kielto olisi ainoa ratkaisu. Esim. nopealla googlettamisella Iso-Britanniassa on järjestelmä, jossa tiettyjen rotujen omistajien pitää hakea lupa koiran hankinnalle, ja sen jälkeen koiran pitämiseen liittyy tiettyjä sääntöjä (mm. kuonokoppa julkisilla paikoilla, taluttajan tulee olla vähintään 16 vuoden ikäinen, yms.). Tämänkaltainen malli saattaisi olla hyvä kompromissi.
 
Kyllähän noilla kielloilla saadaan ne "vaaralliset" koirat pois niiltä kusipäiltä, mutta ne jotka oikeasti haluaisivat ja pystyisivät kouluttamaan haastavasta rodusta itselleen kaverin, niin jäävät hekin ilman niitä. Maailmassa on tuhansia (arvio) koirarotuja ja lisää kokoajan tulee, joten eiköhän niistä löydy jokaiselle jotakin.

Naapurustossa 4 vuotias amstaffi narttu puri kahta vierasta lasta koiran kodissa, jotka olivat perheen lapsen kavereita. Koira oli todella osaavissa käsissä, mutta ei näyttänyt auttavan. Omistajat lopettivat koiran omasta tahdostaan. Koiriin ei todellakaan voi IKINÄ luottaa täysin ja sen itsekin pidän mielessä, kun omistan yli 70 kiloisen koiran. Jotenkin on muuttunut tuo suhtautuminen koiriin, kun on tullut omia lapsia. Koira toki tykkää lapsista todella paljon, mutta ei sitä voi koskaan tietää että mitä sen päässä liikkuu... ...menipä sekavaksi ajatteluksi....

Ps: Koirakortti kaikille koiraa hankkiville...
 
En ikinä jättäisi omaa koiraani yksikseen lasten kanssa, varsinkaan vieraiden vaikka tulee todella hyvin lasten kanssa toimeen. Jos koirani olisi epäluotettava lapsia kohtaan niin meillä ei kävisi kylässä yhtään lasta, ennenkuin syy käyttäytymiseen olisi selvitetty ja hoidettu kuntoon tai koira lopetettu. Tilanteiden ennakointi on kaiken A & O. Ihmishenki on aina koiran henkeä tärkeämpi mutta "99,9%" entisistä taistelukoiraroduista on mun mielestä keskivertoa parempia perhekoiria eikä tästä syystä saisi yleistää ja kieltää niitä satunnaisten törppöjen kyseenalaisten koirankasvatustaitojen takia.
 
Publikaani, ensin puhut "vaarallisiksi todetuista", ja kysyttäessä puhut ihan puuta heinää siitä, kuinka chihuahua ei aiheuta kellekään mitään? Tekeekö se ison koiran koko siitä itsessään vaarallisen? Onko mun perheautokin vaarallinen, kun sillä voi ajaa kahtasataa? Eli tuo "todettu" oli ihan tyhjää puhetta? Ja puhuit huonosti koulututetusta, toki huonosti koulutettu iso koira voi olla vaarallinen. Mutta eihän se vittu ole sen rodun vika vaan sen laiminlyödyn koulutuksen ja tee siitä rodusta vaarallista.


Pyr0a joku koira purrut pienenä kuin noin kukkahattu päätä puristaa?
 
Tervetuloa kieltolakien ja totalitarismin ihanaan maailmaan.
Se alkaa niinkin "viattomasti" kuin kieltämällä aseet, ilotulitteet, tupakointi melkeinpä yhtään missään ja valtaosa uhkapeleistä. Jopa anonyymin nettikirjoittelun kieltoa on väläytelty tietyiltä tahoilta.

Ennemmin tai myöhemmin tämä rajaton kansalaisten oikeuksien rajoittaminen "yleisen edun" varjolla eli hyysääminen kuitenki hyppää ja puree jokaista meitä perseeseen jollain tavalla kieltojen lopulta osuessa asiaan, joka sinua henkilökohtaisesti liikuttaa.

Ensikerralla vaatiessanne ja kannattaessanne jonkin kieltämistä pohtikaa siis asiaa myös kieltojen kohteen näkökulmasta, joka valtaosassa tapauksista on täysin sääntöjä noudattava, lainkuuliainen ja kunnollinen tapaus.
 
Noita käy samassa puistossa missä itse käyn koirieni kanssa ja välillä saa kyllä tosissaan jännittää, kun ne tulee täysillä päin ja koittavat kiivetä syliin pussailemaan. Itselläkin komistaa naamaa koiran hampaiden jättämä arpi. Joskus pienenä poikana alla olevan kuvan kaltainen raatelija nappasi lukkopurennan poskesta.

http://norfolkinterrierihymy.webs.com/IMG_2864.JPG

Olet kuitenkin tyytyväinen, ettei se sun pärstästäs lukkopurentaa ottanut koira näyttänyt tältä.
dogo-argentino-01.jpg
 
Olenko joku tietosanakirja? En jaksa alkaa tutkimaan asiaa riittävästi, jotta voisin tarjota tyhjentävän vastauksen. Ei kuitenkaan tarvitse olla suuri asiantuntija ymmärtääkseen, että huonosti koulutettu 90-kiloinen taistelukoira on lähtökohtaisesti vaarallisempi kuin huonosti koulutettu 15-kiloinen seurakoira.
Kai sä tajuat että kouluttaminen ja jalostaminen on kaksi eri asiaa. Ei tarvitse olla asiantuntija käyttääkseen oikeita termejä niille tarkoitetuilla paikoilla.
Jos on varaa sanoa aggressiiviseksi jalostamisväite niin ois se ihan jees nähdä edes jonkin rodun nimi, jotta voi sitten vaikka itse etsiä lisätietoa.
 
Rotusyrjintää sanon minä!

Itse pelkäsin bullterriereitä, staffeja yms koiria. Kun koiraa aloimme haaveillä, niin sattumalta rekkauduin sitten staffifoorumille. Jotenkin se vaikutti siltä etä porukka olis sielä kehunut staffin perhe-ominaisuuksia maasta taivaaseen silottaakseen sen todellista luonnetta.

Onneksi sitten sain kuitenkin staffiin tutustua, sitä myöten on tullut bullterrierikavereita ja amstaffeja jonkin verran nähtyä.

Mä nyt en tässä ala vänkäämään minkään rodun luenteesta tai vaarallisuudesta, mutta jos joku pitää jotain rotua ihmisagressiivisena tai vaarallisena, niin olisiko hän ystäällinen ja selittäisi mistä hän on saanut tämän käsityksen! Itsellä oli luulo ja mutu staffista, ja niin muuten oli monella kaverillakin, mutta mitään oikeaa tietoa ei ollut. Nyt on ja käsitykseni sekä kavereiden käsitys on muuttunut ihan täysin.
 
Kai sä tajuat että kouluttaminen ja jalostaminen on kaksi eri asiaa. Ei tarvitse olla asiantuntija käyttääkseen oikeita termejä niille tarkoitetuilla paikoilla.
Jos on varaa sanoa aggressiiviseksi jalostamisväite niin ois se ihan jees nähdä edes jonkin rodun nimi, jotta voi sitten vaikka itse etsiä lisätietoa.

Tajuan kyllä. Kirjoittamani kohta, jota lainasit, oli nimenomaan tarkoitettu havainnollistamaan sitä, että huonosti koulutettu koira on rotuun katsomatta vaarallinen.

Väännän rautalangasta:

1. Kaikki koirat voivat olla vaarallisia, jos niitä ei ole kunnolla koulutettu ja kasvatettu.
2. Jotkut koirat ovat isompia ja voimakkaampia kuin toiset.
3. Tästä seuraa, että huonosti koulutettu iso koira on vaarallisempi kuin huonosti koulutettu pieni koira.

Ideaalimaailmassa näitä huonosti koulutettuja koiria ei olisi olemassakaan. Koska emme kuitenkaan elä ideaalimaailmassa, niin huonosti koulutettuja koiria tule luultavasti aina olemaan. Onkin siis aiheellista kysyä, tulisiko joidenkin suurien koirarotujen omistamista jotenkin rajoittaa (esim. tekemällä luvanvaraiseksi), jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta.

Myönnän, että minulla saattaa olla harhakäsityksiä siitä, miten joidenkin rotujen jalostuksessa painotetaan luonnetta ja temperamenttia. Olen edellä kirjoittanut, että joitain rotuja on jalostettu aggressiivisiksi, mutta tämä ei liene kovin hyvä kuvaus asiasta. Todenmukaisempaa olisi todeta, että tietyillä roduilla on jalostuksessa pyritty korostamaan saalistusviettiä (esim. metsästyskoirat) tai puolustusviettiä (esim. taistelukoirat, vahtikoirat). Molemmat ovat koirien perusviettejä (ts. kaikilla koirilla on samat vietit, toisilla vain korostuneempina). Molemmat vietit voivat väärissä oloissa johtaa myös onnettomuuksiin.

Kuitenkin perusviestini on muuttumaton: tietyt koirarodut ovat vaarallisempia kuin toiset. Vaarallisuus ei ole välttämättä koirarodun luonteeseen liittyvä ominaisuus vaan nimenomaan fyysinen ominaisuus. Chihuahuasta on jalostettu pieni seurakoira. Samoin Dogo argentinosta on jalostettu suuri metsästyskoira. Onko tämä jalostuksella saavutettu ero jotenkin hurjan vaikea havaita? Onko joku oikeasti niin naivi, että ei usko Dogo argentinon olevan väärässä tilanteessa ja väärin koulutettuna uhka hengelle, kun taas Chihuahua on samoissa olosuhteissa enintään uhka kengille?

Yleisön toiveesta tutkin hieman asiaa (ts. googletin). Alla linkki erääseen artikkeliin, kirjoittaja näyttäisi olevan eläinlääketieteen professori:

http://www.petplace.com/dogs/aggressive-dogs-and-society/page1.aspx

Alla lainauksia:

"Some dogs are specialist breeds that need dedicated and knowledgeable owners, not novice dog owners. You should think twice about dogs bred for jobs that include fighting, intense predatory skills, guarding, and protection. While okay with the right person, dogs with such a heritage may be time bombs in inexperienced hands."

"The size of the dog is important. If you don't know how to train a dog and don't have the inclination to learn, don't pick a huge dog of a potentially aggressive breed. While Yorkshire terriers can give a nasty nip, an Alaskan malamute can maim or kill."


(Huom. artikkelin lopussa kirjoittaja toteaa, että rotujen kieltäminen ei ole paras ratkaisu, vaan omistajien koulutus ja jonkinlainen valvonta- ja lupajärjestelmä. Tämän todettuaan kirjoittaja kuitenkin tekee mahdollisen poikkeuksen yhden rodun kohdalla, kts. alla)

"There is one possible exception to the owner education and accountability scheme: the Presa Canario itself. These dogs, and one or two other rare large aggressive breeds, are one level of dangerousness above what we are dealing with now, partly because of their size and partly because of their breeding."
 
Ihan turhaa vääntää tälläsistä asioista, kun kaikki kuitenkin on siitä ihmisestä taas kiinni.
 
Ihan turhaa vääntää tälläsistä asioista, kun kaikki kuitenkin on siitä ihmisestä taas kiinni.

Totta kai se on ihmisestä kiinni, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että jotkut koirarodut nyt vain ovat vaarallisempia kuin toiset.

Myös ampuma-aseiden käytössä kaikki on ihmisestä kiinni. Harrastajan tai metsästäjän käsissä ase on harrastusväline, joka on vaarallinen enintään vahinkotilanteissa. Murhamiehen käsissä ase on tappoväline, jolla saa nopeasti hengiltä suuren määrän ihmisiä. Tästä huolimatta olen ainakin itse tyytyväinen siihen, että Suomessa aseiden hankinta on luvanvaraista ja valvottua. Ilmakiväärillä varustettu hullu ei ole ympäristölleen läheskään yhtä vaarallinen kuin konekiväärillä varustettu hullu.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom