Olen tästä eri linjoilla. Kyllä kai se kateprosenteista johtuu, kuten sanoit maailmassa on ylikapasiteettia. Raaka-aine ja tuotannon pyörittäminen on esim. Etelä-Amerikassa vaan niin paljon halvempaa. Sen näkee jo siitä minne uudet investoinnit on tehty. Kyllä näillä päätöksillä optimoidaan rahaa..eikä irtisanominen ja saneeraminen sentään miljardeja halvempaa Suomessa ole.
Juu, siellähän Botnia takoo rahaa :D
Mä luulen, että ko. esimerkki pistää hivenen suitsia suuhun innokkaimmille investoinneille, joita tehdään ko. maanosaan.
Tässä tulee taas tuo raaka-aineen liikuteltavuus kyseeseen, että kannattaako jatkojalostettu tuote viedä mahdollisimman pitkälle, ennen myyntiä. Paperiteollisuus myy painoihin, selluteollisuus sitä perus raaka-ainetta. Selluteollisuudella menee yleisesti aika pirun hyvin ja tahkotaan kautta aikain parhaita tuloksia. Tämäkin on suhdannekysymys, eli 2v päästä asiat voi olla hyvinkin toisin.
Se, mikä eniten tuossa koko uutisista kuulluissa haastatteluissa naurattaa on ne työnantajan pitkän tähtäimen suunnitelmat, joita tehdään tämän hetkisten raaka-ainehintojen mukaan. Hyvää siinä oli se, ettei sitä mitätöntä siivua palkkakuluissa kuitenkaan otettu mukaan kuvaan. Se kun ei aivan aikuisten oikeasti vaikuta juuri paskaakaan koko teollisuuden menestymiselle, tai menestymättömyydelle vaikkapa sähkön-, puun- tai dollarin kurssin hinnan ohessa. Tuossa oikeastaan on ne 3 tärkeintä elementtiä, millä joko tehdään tai ei tehdä tulosta.
Suomesta kannattaa viedä paperi eurooppaan ja eurooppa lieneekin se tärkein vientikohde pohjoismaiselle paperille. Kasvuennusteet paperin kulutukselle ko. kohteessa on vain 1% luokkaa ja markkinat on aika kylläiset. Eli tähän tehdään leikkauksilla muutoksia, jotta saadaan se paperin hinta kohoamaan kysynnän ylittäessä tarjonnan. Kiinassa olevat koneet tekevät yli 90% tuotannostaan kotimaahansa, joten niitäkään ei voi tähän vetää 'vertailukohdiksi' tai vaihtoehdoiksi. Lisäksi jos se paperiteollisuus siirretään kiinaan/etelä-amerikkaan, tulee jälleen sama kuljetuskustannuksien ongelma, mitä täältä on ko. mantereille viedessä ongelmana. Tietenkin tuosta euroopasta pitää laskea pois italia, joka on kuljetuskustannuksiltaan lähes Amerikan mantereiden kustanneluokkaa, joskus jopa kalliimpi.
Silti tuo Stora-Enson Kemijärven tehtaan lakkauttaminen IMO koskettaa paikkakuntaa ja muita, tehtaasta riippuvaisia työntekijöitä suhteessa eniten. Aika liki kasvukeskuksia nuo muut, joten työllisyysnäkymät on aikalailla paremmat. Tosin se tapahtui nyt, mitä ollaan oltu tekemässä jo vuosikymmeniä, eli ko. tehtaan alas ajo. UKK:n aluepolitiikkaahan koko KJ:n tehtaan rakentaminen on aikoinaan ollut.