Stadin kahvilat, listaus. Le´sufee! + pakkiksen virallinen kahvikeskustelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu
Mutteripannun ongelma on lämpötilan nouseminen liian korkeaksi, jolloin kahvi "palaa" ja mausta tulee kitkerä. Joku muu varmaan tietää paremmin miten tämä vältetään, mutta itse olen ainakin pyrkinyt siihen että levy on juuri niin kuumalla että vesi tulee ylös asti ja että poistan pannun levyltä heti kun kahvin tulo on loppunut. Veden lämmittämisestä valmiiksi en osaa sanoa muuta kuin että ainakin ns. sifonilla kahvia valmistettaessa näin ilmeisesti kannattaisi tehdä.
Kahvin ei ehkä kannata olla ihan espressoksi jauhettua, hienohko suodatinjauhatus on ok.
Tuon asian suhteen on ilmeisesti olemassa kahta koulukuntaa: toiset poistaa pannun levyltä heti, kun pannu alkaa rohista ja toiset vasta sitten, kun kaikki vesi on suodattunut yläosaan. Ensin mainitulla taktiikalla osa vedestä jää väkisinkin pannun alaosaan, jälkimmäinen menettely johtaa ainakin mulla helposti mainitsemaasi kahvin palamiseen. Ilmeisesti pannu olis paras pitää levyllä keskilämmöllä, ja niin olen toiminutkin, mutta siitä huolimatta kahvi kitkeröityy joskus. Raivostuttavan herkkä taiteenlaji tuo kahvikeitto.

Jos jollakin tosiaan on tiedossaan idioottivarma konsti lämpötilan liian korkeaksi nousemisen välttämiseksi, saa salaisuuden kernaasti jakaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Oma järkeni sanoo, että levy kannattaa pitää täysillä ja pannun kansi auki kunnes alkaa pulputtaa, sit levy nollaan ja kansi kiinni ennen ku alkaa roiskua. Hitaammin lämmittäminen johtaa vain siihen, että koko paska ehtii lämmetä paremmin ennen kuin vesi tulee ylös. Liian hienoa jauhatusta ei myöskään kannata käyttää. Kaupan valmiit espressopurut on liian hienoja ja suodatinpurut liian karkeita. Näin ainakin omasta mielestä tulee ihan hyvää mutteripannulla, vaikka harvemmin sitä tulee harrastettua. Aeropressillä teen yleensä ja välillä sitten vaihteluksi mutteripannulla tai pressopannulla. Espressokeitinkin löytyy, mutta sitä ei ole tullut käytettyä pahemmin viime aikoina, koska se ei oikein tahdo kestää riittäviä paineita ja kusee sisälle tai tekee laihaa.
 
Täältä sain apua omiin ongelmiini.
Tuohon forumiin oon jo ehtinytkin tutustua, muttei sieltä yllättäen mitään yksioikoista jumalan sanaa löytynyt. Kaikilla tuntuu olevan mutteripannun kanssa taiteiluun omat menetelmänsä, jotka poikkeavat paljonkin toisistaan. Ei vissiin auta kuin yrityksen ja erehdyksen kautta löytää se oma rutiini. Nyt itse asiassa oonkin onnistunut keittelemään hyvää kahvia jo pari kertaa putkeen (taatusti henkilökohtainen ennätys :D), joten pitää kaiketi jatkaa valitsemallani tiellä.

Oma järkeni sanoo, että levy kannattaa pitää täysillä ja pannun kansi auki kunnes alkaa pulputtaa, sit levy nollaan ja kansi kiinni ennen ku alkaa roiskua. Hitaammin lämmittäminen johtaa vain siihen, että koko paska ehtii lämmetä paremmin ennen kuin vesi tulee ylös. Liian hienoa jauhatusta ei myöskään kannata käyttää. Kaupan valmiit espressopurut on liian hienoja ja suodatinpurut liian karkeita. Näin ainakin omasta mielestä tulee ihan hyvää mutteripannulla, vaikka harvemmin sitä tulee harrastettua. Aeropressillä teen yleensä ja välillä sitten vaihteluksi mutteripannulla tai pressopannulla. Espressokeitinkin löytyy, mutta sitä ei ole tullut käytettyä pahemmin viime aikoina, koska se ei oikein tahdo kestää riittäviä paineita ja kusee sisälle tai tekee laihaa.
Tuolla mainitsemallasi konstilla oon saanut parhaat tulokset, paitsi ettei levy ole ollut aivan täysillä (ainakin mun hella polttaa kahvin hyvin äkäseen, jos täydellä höngällä tohottaa). Joudun kyllä ainakin toistaiseksi käyttämään espressojauhatusta, koska omaa myllyä ei ole ja harvemmin tarjoutuu tilaisuus asiointiin semmoisessa erikoisliikkeessä, jossa asiakas saa valita ostamiensa papujen jauhatuskarkeuden.
 
Verkkokauppa.comin yhteyteen avattu Blackstorm gaming cafe on todella jees. Kannattaa pyytää Jacky's Coffee listalta. 4e hinta ja helevetin hyvää.
 
Oli tommonen Paulig Cupsolo -esittely Supermarketissa. 139e kone ja 3 pakettia kapseleita kaupan päälle. Eli 119e jäi hintaa vekottimelle. Pitihän se poistaa. Nopeasti ja helpostihan tuolla saa työpäivän lomassa kahvin ja välttää siihen.

Sitten kun lakkaan köyhtymästä niin pistän tuon Izzo Alex Duetton:
http://www.espressivo.fi/My_Way_Izzo_Alex_Duetto.html
 
Löytyhän tämä keskustelu vain 10 min ahkeralla haulla. Meinaa välillä palaa käpy tähän foorumisoftan hakuun. Tiedän, ei sille mitään mahda.

No mutta onko kukaan maistanut kyseistä tuotetta?

Nimi Death Wish kertoo jo paljon. Pitäisi olla yli 200 kertainen määrä kofeiinia kuin perus kahvissa. Ja maku pitäisi olla pehmeä eikä pohjaan palanut. Uutisen mukaan netistä saa parilla eurolla koemaistiaisen ja normi 500 g paketti kustantaa 16 e.
http://www.mtv3.fi/makuja/uutiset.shtml/uusi-kuolemankahvi-markkinoille--ei-herkille?1591984
 
"kahvikeskustelu" antaa noi tulokset. Voisin uskoa, että hait "kahvi" ja sillä löytyy aika saatanasti viestejä, edes Googlen täsmähaku ei ole siinä hyvä.

http://www.pakkotoisto.com/search.php?searchid=6247606

Kahviyritys ei paljasta, mistä kahvipapu on peräisin ja miksei sitä ole aiemmin myyty markkinoilla.

En paljoo luottais tohon valmistajaan. Vähän haiskahtaa kusetukselta. Ovat jossain labrassa kuitenkin modanneet jotain perus Arabicaa. Suomennos on tossa väärin, alunperin sanoivat "eikä sitä ole kukaan aikaisemmin löytänyt". Kahvi kuitenkin viljellään, joten melko skeptinen olisin tuon osalta. Kunnon kahvit vaativat oikeanlaisen kasvuympäristön, joten aika paha olis jemmailla isoa viljelmää.
 
Kävinpä ostamassa Kenwoodin pienemmän retrohenkisen kMix-keittimen (CM02-sarja), kolme isoa kuppia puskee eli vissiin 0,8l kannu ja hintaa n. 80e. Sanoisin että tämä on aika jees jos haluaa Moccamaster Jr. -fiilistä peruskahvitteluun, samankaltaiset ominaisuudet ja ihan laadukkaan oloinen. Bonarina tätä saa 8 värin valikoimassa tällä hetkellä, pitäisi löytyä soppeli sisustukseen.

kenwood-kmix-coffee-maker.jpg


PS. Te kahvihomostelijat joille mutteripannu o vaikea tarvitte digitaalisen lämpölevyn. Saa asteet juuri oikeille huitteille.
 
"kahvikeskustelu" antaa noi tulokset. Voisin uskoa, että hait "kahvi" ja sillä löytyy aika saatanasti viestejä, edes Googlen täsmähaku ei ole siinä hyvä.

http://www.pakkotoisto.com/search.php?searchid=6247606

En paljoo luottais tohon valmistajaan. Vähän haiskahtaa kusetukselta. Ovat jossain labrassa kuitenkin modanneet jotain perus Arabicaa. Suomennos on tossa väärin, alunperin sanoivat "eikä sitä ole kukaan aikaisemmin löytänyt". Kahvi kuitenkin viljellään, joten melko skeptinen olisin tuon osalta. Kunnon kahvit vaativat oikeanlaisen kasvuympäristön, joten aika paha olis jemmailla isoa viljelmää.



Juu kahvi:lla ja muilla väännöksillä ja yhdistelmillä koitin. Ei vaan osunut koukkuun heti.

No niinhän se näköjään onkin, kun aloin tilausta miettiin. Vaikuttaa hieman kusetukselle ja labran kautta poikenneelle kahville. Ois ollut vaan jännä koittaa millaset fiilikset irtoo. Saman vakutuksen nyt saa sitten heittämällä kofeiinia omaan kahvikupposeen kotona.

Alkopa tekeen mieli sufeeta, pakko varmaan lähtee jonnekkin ryystään kupponen. Tulee jotenkin tehtyä tosi harvoin kotona kahvia, vaikka kaapista löytyykin perkolaattori ja pressopannu. Kummallakin tulee hyvät kahvit, silti tulee mentyä mielummin jonnekkin istuskeleen.
 
Juu kahvi:lla ja muilla väännöksillä ja yhdistelmillä koitin. Ei vaan osunut koukkuun heti.

No niinhän se näköjään onkin, kun aloin tilausta miettiin. Vaikuttaa hieman kusetukselle ja labran kautta poikenneelle kahville. Ois ollut vaan jännä koittaa millaset fiilikset irtoo. Saman vakutuksen nyt saa sitten heittämällä kofeiinia omaan kahvikupposeen kotona.

Alkopa tekeen mieli sufeeta, pakko varmaan lähtee jonnekkin ryystään kupponen. Tulee jotenkin tehtyä tosi harvoin kotona kahvia, vaikka kaapista löytyykin perkolaattori ja pressopannu. Kummallakin tulee hyvät kahvit, silti tulee mentyä mielummin jonnekkin istuskeleen.

Mitähän mahtaa tarkoittaa "200% enemmän kofeiinia?" Oikeastihan tässä uudessa kahvissa olisi näin ollen kolminkertainen määrä kofeiinia, mutta kansankielellä ja varsinkin paskoissa nettiuutisissa edellä mainitulla voidaan hyvin tarkoittaa vain kaksinkertaista, jolloin kyseessä olisi yksinkertaisesti 100% robusta eikä mitään uutta auringon alla.
 
Kävinpä ostamassa Kenwoodin pienemmän retrohenkisen kMix-keittimen (CM02-sarja), kolme isoa kuppia puskee eli vissiin 0,8l kannu ja hintaa n. 80e. Sanoisin että tämä on aika jees jos haluaa Moccamaster Jr. -fiilistä peruskahvitteluun, samankaltaiset ominaisuudet ja ihan laadukkaan oloinen. Bonarina tätä saa 8 värin valikoimassa tällä hetkellä, pitäisi löytyä soppeli sisustukseen.

kenwood-kmix-coffee-maker.jpg

Muuten oon ollut tyytyväinen ihan mutta liian haaleaksi jää kahvi tuolla. Sais olla kuumempaa. Kokona toi on itselle kyl ihan passeli. Itsehän ostin kyseisen vekottimen ihan vaan värin ja suhteellisen halvan hinnan vuoksi (roosa keitin, vedenkeitin ja leivänpaahdin). :D
 
Tänään ostin pressopannun ja täytyy sanoa ensitestien perusteella että hyvälle vaikuttaa. Täytyy tutustua ja testailla lisää.. Seuraava ostos voisi olla mutteripannu, kokemuksia siitä? Ja mikä olisi suositeltava mylly vaikkapa alle satasen hintaluokassa?
 
Tulipa tilailtua maidon vaahdotukseen Aerolatten premium-malli eli tuo ruostumatonteräs-versio. Saa nähdä millasta vaahtoa tulee, moista en aikasemmin ole omistanut, mutta joku vaahto saattaa olla pintaan hyvää vaihtelua.

No mutta, nyt tuli stoppi työpaikan kahvia kohtaan. Alkaa maistuun niin kärventyneelle, tai on maistunut aina. Mutta oon vaan sinnitellyt asian kanssa. Käyn tänään hakeen Aeropressin sitten omaan käyttöön. Onko kokemuksia? Paljon on suomessa ja maailmallakin kehuttu kapistus.
 
Mä en juo kahvia, mutta olen kiinnostunut kahviloista. Käyn niissä toisinaan kävelylenkkien yhteydessä viikonloppuisin teellä tai kaakaolla. Ois makeeta löytää Helsingistä erilaisia viihtyisiä kahviloita. Oisko teillä suositella sellaisia Helsingissä (keskustan kahvilat ovat tuttujamyös, mutta en luettele niitä pahemmin tässä listassa)?


Nämä ovat jo tuttuja:

- Tamminiementien kahvila (viehättävä paikka, aivan ihanat itsetehdyt piirakat ja kakut): http://villaangelica.fi/?page_id=126
- Korjaamo (mm. brunssia ja lounasta): http://www.korjaamo.fi/fi/tietoa-korjaamosta/baari
- Cafe Regatta (viehättäv paikka, santsikupista saa 5 senttiä takaisin mikäli kehtaa ottaa vastaan, pankkikortti ei käy): http://eat.fi/helsinki/cafe-regatta
- Cafe AnnMare (Hietsussa): http://www.annmare.fi/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1
- Cafe Caruselli (paljon vaihtoehtoja, nuorekas ilmapiiri): http://www.carusel.fi/
- Johan & Nyström (viihtyisä ympäristö, baristat tekemässä kahvia, itse paahdettu luomukahvi, myymälä): http://johanochnystrom.se/fi/meista/toimipisteemme/
- Mattolaituri: http://eat.fi/fi/helsinki/kahvila-mattolaituri
- Cafe Ursula (paljon vaihtoehtoja): http://www.ursula.fi/
- Hietalahden kauppahallin kahvilat: http://www.hietalahdenkauppahalli.fi/
- Hakaniemen kauppahallin kahvilat: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/
- Torikahvilat (esim. Hakaniemi ja Kauppatori)
- Tervasaaren aitta: http://www.asrestaurants.com/FI/ravintolat/savu/esittely.html
- Kahvila Kampela: http://www.kahvilakampela.fi/
- Cafe Caramelle (Hakasalmen huvilan vieressä keskustassa, gluteiinittomat tuotteet): http://metro.fi/paakaupunkiseutu/palvelut/116241/
- Kahvila Sävy (baristattekemässä kahvia): http://kahvilasavy.fi/savynsivut/
- Cafe Piritta: http://ursula.fi/piritta/
- Ihana Kahvila: http://ihanakahvila.fi/
- Villi Puutarha: http://www.villipuutarha.fi/
- Bear Park Cafe: http://www.bearparkcafe.net/
- Taikalamppu:http://eat.fi/helsinki/taikalamppu


Listaa voi jatkaa samalla tyylillä.

- - - Updated - - -
 
Osaatteko suositella hyviä merkkejä/paahtoa pressopannulle? Tuleeko paremmat mokat pannu- vai suodatinjauhatuksella? Itse tykkään tummasta kahvista, ja espresso on ehdoton lemppari.
 
No minähän en ole mikään kovin kummoinen asiantuntija, mutta olen viime aikoina ruvennut ostelemaan noita "parempia" kahveja, ja käteen sattui viimeksi yksi, joka voisi sopia. Nimittäin Finca Las Delicas, El Salvador. 100% Bourbon-papua. Mainostavat voimakkaan eleganttia makua, kermaista suutuntumaa, karamellin makeutta ja sopivuutta espressoon. Ainakin viimeksi mainittu kuvaus sopii, koska mun suuhuni toi on vähän turhan terävä ja voimakas. En siis ole oikein espresso-ihmisiä. Presso-pannulla olen noita tehnyt ja jauhatukset on tehty sitä varten, joten en osaa sanoa toisesta jauhatuksesta.

Kolumbialainen Las Brisas oli ihan loistavaa, joskin aika komean hintaista. Kukaan tuskin tunnistaa, mutta itsekin ottaisin vastaan ehdotuksia maistuvasta kahvista.

Joxuz sanoi:
Käyn tänään hakeen Aeropressin sitten omaan käyttöön. Onko kokemuksia? Paljon on suomessa ja maailmallakin kehuttu kapistus.
Mulla on tommonen. Kyllähän siitä sanotaan, että tulee hyvää kahvia, mutta en minä osaa sanoa, että miten toi eroaa kunnon keittimestä. Pitäisi melkein olla rinnakkain, mikä ei tällä hetkellä onnistu.
 
Nyt on 250 g papuja painettu Aeropressin läpi. Tai no El salvadorin maustamaa vettä. Eli tämä on varmaan sitä kahvia. Kahvia josta oon työpaikan kahvipöydässä haaveillut. Helvetin hyvää tummana ja maidon kanssa.

Seuraava hankinta on kahvimylly. Mutta pitää nyt vähän työntää edemmäs sitä hankintaa, kun on paljon kaikkea muutakin ostettavaa. Tällä hetkellä käyn ostaan kahvin ja jauhatan sen suoraan paikanpäällä paahtimossa. Säilytän sen omassa pussissaan ja pussi vielä ilmatiiviissä rasiassa kaapissa. Viimeisen käyttöpäivän laitoin 3 viikon päähän jauhatuksesta. Tässä nyt ryystän 3 viikkoa sitten jauhettua kaffia ja ihan hyvältä maistuu vielä.

Hyvä ostos, jos joku harkittee Aeropressiä. Oon tehnyt ihan "perus" kahvia. Ens pussukasta sitten espresso kokeiluun.

Tulipa myös hankittua Aerolatten maidonvaahdotin. Hyvin vaahtoo maito ja saa mukavan vaahdon kaffin pintaan. Ebay tarjoo deluxe-mallia samaan hintaan, kuin suomesta irtoo perus malli.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom