Sniffari
Äitisi valinta
Se velkaneuvojatäti aiheuttaa kieltämättä vähän jänniä tunteita. "Nyt ne laskut pöydälle ja pyllyä pystyyn. Täti antaa vähän piiskaa!"
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
USA:n kaltaisessa sivistysmaassa voit tehdä henkilökohtaisen konkurssin.
Ei hitto tota Attea. Täytyy välillä ihmetellä miten ihmiset menee tollasiin huijauksiin jossa nettisivuilla on Winampista tehty diagrammi kusetus.
http://i23.tinypic.com/smdl6v.jpg tossahan perkele näkyy play pause ja next :D
Mutta siis osakassavarannon ongelma (joittenkin mielestä suurin hyöty) että se mahdollistaa suuren luotonlaajennuksen. Tämä on se juuri kun puhutaan, että pankit luovat rahaa, ei sentään rahaa vaan luottoa, joka voidaan ymmärtää rahaksi. Nykyisinkin varsinainen M0 keskuspankkiraha on kovin vähän verrattuna isompiin raha-aggregaatteihin. Osakassavarannossa: Jaska tallettaa 1000 euroa pankkiin ja pankki pitää siitä 10% ja lainaa Markulle 900. Markku tallettaa tämän pankki tekee saman ja lainaa Güntherille 810. M0 on yhä 1000euroa, mutta M1=1000+900+810=2710 euroa. Tuo 2710 euroa on ihan likvidiä rahaa, eli tuolla voi ostaa hyödykkeitä, sen vuoksi on olemassa keskuspankit, jotka toimivat "lender of last resortteina" eli pankit voivat talletuspaon uhatessa aina saada lainaa keskuspankilta. Muuten pankilla on vaan tuo 190 euroa antaa Markulle ja Jaskalle. 100% kassavarannossa ei onnistu tuollainen eräänlainen "shellgame" vaan kun Jaska lainaa Markulle 1000 euroa niin sitä ei voi ite käyttää enään. 100% kassavarannossa ei ole muuta raha-aggregaattia kuin M0.
Mutta pankki valvoo velallisen moraalikatoa. Ei pankin kannata lainata holtittomasti rahaa jos on mahdollista että kaveri tekee konkurssin. Pikavippifirmojen ja perintä"teollisuuden" toiminta järkiintyisi kun olisi konkurssin mahdollisuus. Henkilökohtainen konkurssi on myös humaania. Jos katsoo esim. tuota 20v naista niin nuoruuden hölmöilyiden takia hän on 15v velkahelvetissä jossa ulosotto vie leijonanosan palkasta. Murhaaja tai raiskaaja selviää vähemmällä. Tuo yrittäjä teki huonoja sijoituksia ja poltti rahansa.
Entäs sellainen tilanne että perheellinen kaveri ostaa eka talon, menettää sitten laman takia työpaikkansa ja kun korot nousevat ja töitä ei löydy ei pysty enää maksamaan asuntolainaa. Sitten asuntojen hinnat laskevat ja talo joudutaan myymään alennuksella. Sitten voidaankin olla tilanteessa jossa velkaa on vaikka 50k ulosotossa ja tuloja ei ollenkaan. Korot ja kulut ylittävät maksukyvyn -> lainoja ei saa ikinä maksettua. Toisaalta kiinnostaisiko käydä töissä jos käteen ei jäisi mitään kuten tuolle yrittäjälle?
Muutenkin minusta on sairasta että voit tappaa tai raiskata jonkun, käydä pari vuotta linnassa ja tulla sieltä pois ja jatkaa elämääsi. Jos sinulla on velkaa niin saat maksella niitä loppuelämäsi.
Käsittääkseni ainakin joku yrittäjänä toimimiskielto viideksi (?) vuodeksi?
Jep, Friedman selitti saman jutun tuossa artikkelissaan. Sanotaan tähän aiheeseen vaan sen verran, että olen kaikin puolin vakavaraisuusvaatimusten kiristämisen kannalta. Se, että olisiko tuo "itävaltalainen" järjestelmä parempi, siihen en osaa sanoa mitään.
Tuohon boldattuun osioon: oletko ihan varma, että haluat laittaa tuollaisen kommentin eteenpäin, kun ajatellaan tätä subprime-kriisiä? Pankit (mm. jenkeissä, jossa on käytössä tuo mainitsemasi henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus) lainasivat luottokelvottomille rahaa tietäen varsin hyvin, että he eivät pystyisi maksamaan lainojaan takaisin. Ja sitten pankit pelastetaan julkisin varoin.
En ole perehtynyt asiaan yhtään, joten jääkö henkilökohtaisesta konkurssista mitään "sanktiota" tms. loppuelämäksi vai pääsetkö aloittamaan täysin puhtaalta pöydältä? Kuulostaa semisti tuomiopäivän toiminnalta mikäli näin on.
Muuten sillä naisella oli jotain 13k kasvanut 24k euroksi ulostosossa. Onko tämä palstan vasureista oikeudenmukaista? Entäpä jos sinulla olisi hyväksyttävä syy miksi et ole voinut lainoja hoitaa? Vaikkapa puoliso jättää, iskee masennus ja työt lähtevät alta.
Kun vasureitten mielipidettä kysyttiin, niin ei ainakaan minusta ole oikeudenmukaista. En ole asiaan perehtynyt, enkä tuota jenkkien systeemiä tunne, mutta kyllä velkajärjestelyjen pitäisi tavalla tai toisella sujua tuota paremmin. Eihän tuossa ole velallisen eikä velkojankaan kannalta mitään järkeä, jos velallisen ei kannata tehdä työtä kun kaikki menee kuitenkin ulosottoon -> velkojakaan ei saa omiaan kun velallisella ei ole ansioita -> kaikki häviää ja yhteiskunta menettää taas yhden ihmisen työpanoksen. Ainoa voittaja tässä on ihmisten ahdingolla rahastavat perintätoimistot ja pikavippifirmat. Ja niitten pikavippifirmojen toiminnan aisoissa pitämiseksi kaivattaisiin sitä markkinoiden sääntelyä. Kuten näistä esimerkeistä hyvin näkee, niin joitakin ihmisiä on helpompi kusettaa kuin toisia, joten on ihan ok, jos valtio pistää kusetukselle rajat.
Jenkkien hallitus oli iso osa aiheuttamassa subprime kriisiä vaatimalla asuntolainoja varattomille. Jos valtio ei olisi säädellyt niin pankit eivät olisi jakaneet noita lainoja.
Amen.
Aika paksua tekstiä. Monet lainanottajat eivät olleet edes asunnottomia, jotka olivat ottaneet subprime-lainan asunnon ostoon, vaan vähätuloisia ja keskituloisia, joilla oli jo asunnot ja he olivat pantanneet kiinteistönsä kiinnitykset USEAAN KERTAAN, mennessään pankkien mainosten halpaan. Nyt pankit sitten häätävät jengiä kodeistaan, kun olivat ensin houkutelleet ottamaan noita subprime-lainoja järjettömillä ehdoilla. Miten valtio sun mielestä jenkeissä kannusti tähän toimintaan sääntelyllään (regulation) niiden osalta, joilla oli jo asunnot? Ennemminkin tähän vaikutti sääntelyn purku (deregulation), johon viittaa mm. Glass-Steagal Actin purkaminen.
Nyt sun mielestä on ihan ok, että valtio "sääntelee" sillä tavoin, että kannustetaan ihmisiä ottamaan lainoja, joita ei ole koskaan tarkoituskaan maksaa takaisin. Sitten kun homma menee taas perseelleen, niin täällä oltaisiin taas vinkumassa, kuinka homma meni vituiksi valtion sääntelyn takia... ehhhh?
The US president is of the view that this will help stabilize the financial system. Some critics of the proposed plan are of the view that it will only make things much worse by stifling the efficient allocation of scarce real resources. Our analysis holds that the key reason for financial instability is not the repeal of the Glass-Steagall Act as such but the existence of the central bank. It is the central bank that enables banks to practice fractional-reserve banking and thereby pollute the economy with money created out of thin air.
As long as we have a central bank, it makes sense to impose tighter controls on banks in order to minimize the damage the central bank's policies inflict. A better alternative is, of course, to have genuine free banking without the central bank.
Aika paksua tekstiä. Monet lainanottajat eivät olleet edes asunnottomia, jotka olivat ottaneet subprime-lainan asunnon ostoon, vaan vähätuloisia ja keskituloisia, joilla oli jo asunnot ja he olivat pantanneet kiinteistönsä kiinnitykset USEAAN KERTAAN, mennessään pankkien mainosten halpaan. Nyt pankit sitten häätävät jengiä kodeistaan, kun olivat ensin houkutelleet ottamaan noita subprime-lainoja järjettömillä ehdoilla. Miten valtio sun mielestä jenkeissä kannusti tähän toimintaan sääntelyllään (regulation) niiden osalta, joilla oli jo asunnot? Ennemminkin tähän vaikutti sääntelyn purku (deregulation), johon viittaa mm. Glass-Steagal Actin purkaminen.
Nyt sun mielestä on ihan ok, että valtio "sääntelee" sillä tavoin, että kannustetaan ihmisiä ottamaan lainoja, joita ei ole koskaan tarkoituskaan maksaa takaisin. Sitten kun homma menee taas perseelleen, niin täällä oltaisiin taas vinkumassa, kuinka homma meni vituiksi valtion sääntelyn takia... ehhhh?
Glass-Steagal taisi olla se laki, joka erottaa kaupalliset pankit investointipankeista. En tiedä tarkasti olisiko tuon säännöksen ylläpito estänyt lainojen arvopaperimista. Ilmeisesti tästä hoiti ison osan Fannie Mae ja Freddie Mac, jotka myös hallitsevat yli puolta USA:n asuntolainamarkkinoista. Glass-Steagalissa olisi tietysti se hyvä puoli, että jonkun Goldman Sucksin, oho Sachsin kaatuessa, niin tallettajien rahat olisivat vielä "tallessa" ja toisaalta mitään bailouttaja tuskin olisi tullutkaan sen myötä. Glass - Steagal voisi mahdollisesti olla nykyoloissa ihan paikallaankin
http://mises.org/daily/4100
Monet ihmiset myös ottivat asuntolainoja tarkoituksena flipata asunto muutaman vuoden päästä. Kun Fedin löysä rahapolitiikka oli nostanut niiden hintoja niin kovin, yksin ongelma mikä on tuossa Fedin tavassa mitata inflaatiota, on että käsittääkseni Fed ei sisällytä asuntoja ollenkaan CPI:n. Jos näin olisi niin olen kuullut väitteitä, että USA:ssa olisi pitänyt nähdä 2000-luvulla +10% inflaatiolukemia jonkun 2-3% sijaan.
No tämä menee jo ketjun aiheen ohi, mutta eikö sinusta se pää syy ole tässä? http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/06/09/AR2008060902626.html Markkinat vain sopeutuivat ja alkoivat hyväksikäyttämään tätä valtion piikkiä. Sääntelyssä on se ongelma että se on arvaamatonta ja sen vaikutukset tulevat yllätyksinä. Olen huomannut, että kun säädellään niin lopputulos on huonompi kuin vapaat markkinat. Sääntelyssä eturyhmät lobbaavat pienelle osalle väestöstä etuja enemmistön kustannuksella.
SIC- sanoi:Ei valtion tule säädellä noin. Ihmisillä tulee olla mahdollisuus tehdä henkilökohtainen konkurssi. Tämä luo tasapainoa markkinoille. Riskiä siirtyy tässä velallisilta velkojille -> pankit toimii vastuullisemmin lainojen annossa.
Mutta kerroppa, miten säätelisit paremmin kuin että meillä olisi henkilökohtainen konkurssi?