Eihän tuo Absintti nyt mitenkään pahaa ole. Suhteellisen voimakkaan makusta kyllä. Ja raakana polttaa kyllä kivasti kurkkua, jos on jotain 70-80%. Siitä kyllä tulee vähän häröhumala, jos siinä on koiruohoa kunnolla mukana.
Mutta onko tuo pontikka yleensä sitten pahaakin? Muutama vuosi sitten opiskelijakaverit teki tuota ihan urakalla ja itse en huomannut juurikaan eroa kaupan viinoihin. Ne kyllä tais sen tehdä ihan hyvillä laitteila, kunnes poliisit kävi hakemassa laitteet talteen.
Noista kiljuista tuli mieleen, kun sitä tuli aika usein teininä tehtyä ja kerran kiireessä en katsonu mitä sokeria ostin siihen ja ostin ekan sokeripussin mikä sattu käteen. Tietenkin ostin sitten hillosokeria, jossa on jotain hyytelöitymisainetta mukana. Kävihän se ihan hyvin ja tuli ilmeisesti ihan prosenttejakin, mutta oli oikeasti pakko viskata osa helvettiin siitä. Se ei meinannut tulla pullosta ulos. Koostumus muistutti lähinnä jotain ektoplasmaa.
Toinen aika jännä makuelämus oli, kun teinivuosina kaikki salmiakkikossut jne oli kovassa huudossa, niin keksin tehdä oman salmiakkijuoman salmiakkikossu reseptillä. Erona vaan oli että kossu korvattiin kiljulla. Ei tullut mitään kovin herkullista settiä tuolla tyylillä. Puketin aika monta kertaa sinä iltana, kun join tuota.
Tuosta edellisestä viisastuneena olin oppinut, ettei kiljun jaloa makua kannata pilata millään ylimääräisellä, vaan kirkastaa hiivat kunnolla pois että siitä saa veden väristä ja sen jälkeen juodaan reiluilla kulauksilla ja otetaan pikku hörppy limukkaa päälle. Eräs kerta kavarin kanssa sitten kiskottiin tuota kiljua tuolla tyylillä. Se oli kuitenkin ongelma, että köyhinä poikina me ei saatu ostettua kuin 0.33l smurffilimu ja kiljua taisi olla 1.5 l . Limuhan loppu tietenkin kesken, mutta ei hätää. Kaveri keksi, että haetaan vieressä olevasta Oulu-joesta vettä limukkapulloon ja juodaan sitä kiljun päälle. Sillä sitten mentiin loppuilta. Ei tullut edes maha kipeäksi.