Vaikka Heikkilästä ollaan monta mieltä, kannattaa silti lukasta!
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=139
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=140
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=141
Itse en koske rokotteenseen pitkällä tikullakaan, vähän lisää d-vitamiinia vaan koneeseen!
:thumbs:
Rokotteella on mahdollista saavuttaa jopa 90 %:n suojateho yhden annoksen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että rokotekanta ja tautia aiheuttava viruskanta ovat täsmälleen samat ja rokotteessa on tehoaine (adjuvantti).
Rokotteessa ei ole aineita, jotka ovat haitallisia sikiölle tai raskauden kululle.
Immuunipuutteisen henkilön rokottaminen on turvallista, mutta vasta-ainemuodostus voi olla heillä tavallista heikompi.
Sikainfluenssaan sairastuvat kausi-influenssasta poiketen nuoret ikäryhmät, joiden keskuudessa on todettu myös suurin osa tehohoitoa vaatineista tapauksista ja kuolemista. Australiassa ja Uudessa Seelannissa teho-osastoilla hoidetuista 93% oli alle 65-vuotiaita ja jokin komplikaatioille altistava tekijä oli 68%:lla tehohoitoon joutuneista.
Australian ja Uuden Seelannin kokemusten perusteella voidaan arvioida, että Suomessa tullaan kokemaan vähintään 150 tehohoitojaksoa ja 40-50 kuolemaa 3-4 kuukauden epidemiajakson aikana. Lisäksi tiedetään, että vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat ja juuri synnyttäneet, kroonista keuhkosairautta potevat, diabeetikot ja sydämen vajaatoimintaa potevat sekä erittäin ylipainoiset henkilöt (Body Mass Index >35).
Rokotteen koostumus on muuten sama kuin myyntiluvallisella H5N1-lintuinfluenssarokotteella, mutta lintuinfluenssa (H5N1) -kannan sijasta valmistuksessa käytetään pandeemista H1N1 2009 -viruskantaa.
* Rokote sisältää pilkottuja pandeemisen H1N1 2009 -viruksen kuorikerroksen palasia. Eläviä viruksia rokotteessa ei ole. Se ei voi aiheuttaa ns. sikainfluenssaa.
* Rokote sisältää erittäin pieniä määriä kananmunan proteiinia, formaldehydia, gentamysiinisulfaattia ja natriumdeoksikolaattia
* Säilöntäaineena on tiomersaalia, joka on elohopeayhdiste. Se ei kerry elimistöön vaan poistuu nopeasti. Rokotteen elohopeamäärä on niin pieni, että enemmän elohopeaa saa esimerkiksi kala-ateriasta.
* Rokotteessa on adjuvanttia eli tehosteainetta, joka parantaa sen tehoa. Rokotteessa käytetyllä tehosteaineella (AS03) on Euroopan lääkevalvontaviraston myyntilupa. Myyntilupaa edeltävissä tutkimuksissa tehosteaine todettiin turvalliseksi ja tehokkaaksi. Adjuvantti AS03 on ns. öljy-vesi -pohjainen tehosteaine. Se koostuu skvaleenista, DL-alfa-tokoferolista ja Polysorbaatti 80:sta. Skvaleeni liittyy steroidi-kolesterolisynteesiin ja on solukalvojen luonnollinen komponentti. Sitä on useissa ravintoaineissa esimerkiksi kasvien siemenissä ja oliiviöljyissä. DL-alfa-tokoferoli on synteettinen E-vitamiini. Polysorbaatti 80 (E433) on jauhonparanne, jota käytetään mm. elintarvikkeissa. AS03 on erinomainen tehosteaine, mutta voimistaessaan puolustusreaktiota se myös herkästi aiheuttaa ärsytystä rokotuskohdalle.
Rokotteen kustakin osasta on runsaasti tutkimustietoa ja kokemusta. Rokotteen vaikutusmekanismi on paikallinen: vasta-aineet muodostuvat pistopaikan läheisissä imusolmukkeissa. Samantyyppistä adjuvanttia on käytetty Euroopassa kausi-influenssarokotteessa ongelmitta jo vuodesta 1997 alkaen. Tämän perusteella rokotteen ei odoteta aiheuttavan vaikeampia sivuvaikutuksia kuin kausi-influenssarokotteen.
Rokottamisen vasta-aiheet
* On mahdollista, että kanamunalle allergiset saavat jonkinasteisia yliherkkyysoireita rokotteesta. Valtaosalle heistä ei kuitenkaan tule minkäänlaisia oireita. Pandemiarokotetta ei pääsääntöisesti tule antaa niille, jotka kananmunaa sisältäviä elintarvikkeita syötyään ovat saaneet välittömän, henkeä uhkaavan allergisen reaktion (anafylaksia). Jos kananmuna aiheuttaa vain iho- tai suolioireita, rokotteen voi antaa normaalisti. Pikkulapset, jotka eivät ole koskaan saaneet kanamunaa, voidaan rokottaa normaalisti.
* Tiomersaalista, formaldehydistä tai gentamysiinisulfaatista aiemmin todennetusti anafylaktisen reaktion saaneelle rokotetta ei tule antaa. Jos henkilö on aiemmin saanut vain paikallisia oireita, niin pandemiarokotteen voi antaa normaalisti.
Pandemiarokotteen odotetaan aiheuttavan samankaltaisia sivuvaikutuksia kuin kausi-influenssarokotteiden. On kuitenkin todennäköistä, että pandemiarokote aiheuttaa paikallisreaktiota herkemmin kuin sellainen influenssarokote, jossa adjuvanttia ei ole. Parin päivän sisällä rokottamisesta voi ilmaantua pistoraajan paikallisia oireita (punoitus, kuumotus, turvotus, kipu). Haittavaikutukset menevät ohi päivässä tai parissa.
Rokotuksen jälkeen voi esiintyä lievää sairaudentunnetta tai lihas- ja nivelsärkyjä. Yli 10% rokotetuista saa lieviä yleisoireita kuten lämmönnousua, kuumetta, ärtyneisyyttä, huonovointisuutta tai päänsärkyä. Paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.
Monia huolestuttaa väitetty yhteys Guillain-Barre-oireyhtymään. Suomessa sitä todetaan vuosittain 50-100 tapausta. Tiedetään, että monet infektiot, myös influenssa, voivat aiheuttaa kyseistä oireyhtymää (arvio 4-7 tapausta / 100.000 influenssatapausta). GBS yhdistettiin USA:ssa vuoden 1976 sikainfluenssa-rokotuskampanjaan. Yhteyttä ei ole kuitenkaan pystytty varmuudella todistamaan. Päinvastoin rokotuksen oletetaan suojaavan GBS-taudilta vähentämällä riskiä sairastua influenssaan.
Ja todettakoon vielä se, että täällä ollaan jo rokotetta otettu ja sivuvaikutukset olivat verrattavissa kausiinfluenssa rokotteen aiheuttamiin oireisiin. Eli pistoskohta oli kipeä, hetkellinen päänsärky ja lihaskipua oikeassa olkavarressa jonne pistos annettiin. Rokotteen on ottanut nyt moni muukin ja voidaan todeta että edellämainittujen oireiden lisäksi muita haittavaikutuksia ei ole esiintynyt.
Jokainen kuitenkin harkitkoon rauhassa ottaako rokotteen vai ei, mutta kerrotaan nyt vielä että jos et kuulu riskiryhmään niin et rokotetta todennäköisesti tule saamaan ennen ensikesää jos sittenkään.