seinäkiipeilyn salat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja urkki
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
353
Voisiko kokeneet seinäkiipeilijät valaista mikä on paras taktiikka päästä lajiin sisälle ja kehittyä nopeasti. Varmasti tässäkin lajissa on paljon aloittelijoiden harhaluuloja ja mokia, mitkä olisi hyvä tietää etukäteen ja välttää. Aktiivista urheilua ja voimatreeniä on takana reilusti, joten yleiskunnosta ja -voimasta ei pitäisi heti kiikasta. Treenauspaikka on mainio kiipeilysali http://www.junglegymclimbing.com/ (lähinnä bouldering), mutta myös ulkona olisi tarkoitus kiikkua viikonloppuisin. Viime torstaina kävin eka kertaa kokeilemassa ja näpeistä loppui voimat melko nopeasti (tänään alkaa olla jo forkut ja sormet palautunu).

Tarkoitus on jatkaa myös voimaharjoittelua ja aerobista (pyöräily, juoksu, uinti), joten kaikki vinkit näiden yhteensovittamiseksi tervetulleita. Ainakin jto:lla tuntuu olevan kokemusta voimatreenin ja kiipeilyn yhdistämisestä.
 
Mua kiinnostaa myös kiipeilyn ja muun treenin yhdistäminen.

Mutta itse kiipeilystä...alussa kehittyy nopeiten ihan vaan kiipeilemällä riittävän usein, no ei nyt ihan päivittäin, mutta muutaman kerran viikossa jos pääsee niin kehitys on tosi nopeeta alussa. Tekniikka hioutuu siitä ajan myötä, kannattaa kattoa kokeneemmilta kiipeilijöiltä mallia miten ne liikkuu seinällä, kääntää kroppaa jne. Perusideana on pysyä mahdollisimman lähellä seinää. Jalkoja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, koska kädet väsyy jokatapauksessa ekana...eli jaloilla ponnistat koko ajan ylöspäin, käsillä pidät itsesi seinässä kiinni. No kyllähän siinä pitää välillä käsilläkin vetää, mutta "perushuuto" mitä kuulee seinillä aloittelijoille on:"Jalkoja ylöspäin!". Alussa tietysti on kiva kiivetä kaikilla otteilla, mutta kannattaa aika ajoissa alkaa kiipeemään väreillä, eli käytät vain yhtä väriä reitillä. Ne värit on siis omia reittejä, ja ne on kokeneemmat kiipeilijät suunnitelleet toimiviksi. Aika usein ne reitit on myös "greidattu" eli pisteytetty tai miten sen nyt sanoisi. 4 on vähän tikapuita vaikeampi ja siitä lähetään vaikeudessa ylöspäin...4+, 5-, 5, 5+, 6- jne...7 alkaa olla jo aika hc-vääntöä :D (ainakin mulle, ite pääsen vasta vitosia ylös). Kehityksen myötä alat sitten vetämään joka kerta yhä vaikeampia reittejä, että kehitys ei pysähdy.

Omat varusteet kannattaa tietysti hommata aikasin, jos tietää että alkaa enemmän apinoimaan. Eipä tullu muuta mieleen, mutta kiipeilyintoa!

ps. ainiin, jos oot luonnostaan kankea, niin myös venyttely kannattaa aloittaa, koska vähän vaikeammilla reiteillä joutuu joskus vääntäytymään ööh, mitä kummallisempii asentoihin!
 
Kiipeämään oppii kiipeämällä, en oikein keksi mitään erityisen fiksua sanottavaa, jotain hyvin yleisluontoisia neuvoja voi tietysti antaa. Näpeissä ei harrastusta silmällä pitäen tule koskaan olemaan voimaa tarpeeksi, mutta 10 kiipeilykerran jälkeen olo helpottuu jo huomattavasti. Ulkona sormet joutuvat, ainakin omasta mielestäni, vielä huomattavasti kovemmalle kuin seinällä, eli suuntaa sinne.
Jaloilla kannattaa aina vähentää painoa pois käsiltä, kiipeilykengän pohja kannattaa aina opetella pitämään "kitkalla" vaikkei varsinaista jalansijaa olisikaan tarjolla. Täysin pystysuoralle ja sileälle seinällekin asetettu jalka vähentää painoa jo kymmenisen kiloa, ja kaikki tuo on pois käsien rasituksesta.
Kädet kannattaa pyrkiä käyttämään usein sydämen alapuolella. Käden käydessä mankkupussilla yhtä suuri merkitys on veren virtauksen muutoksella kuin lisämankun saamisesta käsiin.
En usko että muu harjoittelu muodostuu kovinkaan suureksi fyysiseksi rasitteeksi kiipeilyä ajatellen, tai että kiipeily estäisi muuta harjoittelu. Aika on tietysti rajallista ja se pitää jakaa eri harrastusten kesken, mutta palautumisen kanssa tuskin tulee suuria ongelmia. Ainoastaan selkätreenin ja kiipeilyn väliin joutuu mahdollisesti jättämään kevennettyjä tai välipäiviä.

Edit: Aina seinältä patjalle pudotessasi kannattaa jäädä hetkeksi selälleen makailemaan ylös tuijottaen ja käsillä kuvitteellisia otteita ilmassa tapaillen. Näin annat itsestäsi kuvan asiantuntevasta kiipeilijästä joka tietää mitä tekee. ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom