Korkeakoulutus on hyvä homma mutta kaikki ei voi olla korkeakoulutettuja
Ei niin, sitä varten on yliopistoissa pääsykokeet. Toinen vaihtoehto on Saksan malli, jossa yliopistoihin pääsee kirjoille kuka tahansa ja "ylimääräiset" karsitaan sitten pois opintosuoritusten (puutteen) perusteella.
Toisaalta kaikki ei voi olla duunareitakaan. Suomen kaltaisessa pienessä avotaloudessa talouden ja hyvinvoinnin kasvu perustuu vientiin, ja vuonna 2005 korkean teknologian tuotteiden viennin osuus koko viennistä kasvoi 21,3 prosenttiin, ja tilastokeskuksen mukaan, viennin arvo palasi samalla melkein vuoden 2000 huipputasolle.
http://www.stat.fi/til/ktek/2005/ktek_2005_2006-04-24_tie_001.html Esimerkiksi ilman Nokiaa Suomen talouskasvu näyttäisi laman jälkeen vähän toisenlaiselta. EU:n myötä metsäteollisuuden kilpailukyvyn ja viennin elvyttämiseen tähtäävillä devalvaatiosykleillä Suomeen ei onneksi saada enää lamaa aikaiseksi.
--------------------------------------------------------------------------
Muurarin ja muurari-sanan voi toki unohtaa, jos ei keksi vastausta kysymykseen.
Jos luet aikaisempia tekstejä tarkasti niin huomaat, että pointtina ei ollut missään vaiheessa muurarien disauttelu vaikka asian niin mielelläsi näetkin protestanttisen työetiikkasi näkökulmasta:
Tuossa vielä määritelmä:
”Protestanttinen työetiikka: työ täytyy nähdä päämääränä sinänsä, työssään kunkin täytyy tehdä osansa niin hyvin kuin mahdollista ja työ täytyy nähdä velvollisuutena, joka pitää tehdä koska se pitää tehdä”
Lähde: Pekka Himanen (2001). The Hacker Ethic and the Spirit of the Information Age. Prologue by Linus Torvalds. Epilogue by Manuel Castells. Random House, New York.
Toisaalta mikäli muuraus ja muurarin ammatti minua yhtäkkiä alkaa kiinnostamaan, käyn sitten muurarikurssilla. Ammattitaitoiselle muurarille kun vielä kuulemma riittää töitä niin paljon kuin jaksaa painaa. Pitää kuitenkin muurarinkin muistaa, että Suomessa yrittää saa, mutta ei rikastua.
--------------------------------------------------------------------------
Tuossa esimerkkinä ATK-alan henkilökuntaa koskevan työehtosopimuksen kehittämistyöryhmän raportti 16.2.2000 palkanmääräytymisperusteista YHL:n sivuilta.
6.3. Palkan määräytyminen
Palkka määräytyy tehtävien vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen ja osaamisen arvioinnin perusteella kokonaisuutena siten, etteivät eri palkanosat ole erotettavissa toisistaan.
Työtehtävät määräävät vaativuusryhmän. Mikäli työntekijä ja esimies eivät ole tehtävien vaativuusryhmästä yksimielisiä, on esimiehen kanta ratkaiseva. Työntekijä voi kuitenkin saattaa erimielisyyden ratkaistavaksi jäljempänä kohdassa 6.4.1 esitetyllä tavalla. Vaativuusryhmä osoittaa palkkaryhmän. Henkilön palkkaus määräytyy tehtävän vaativuuden, henkilökohtaisen osaamisen, vastuun sekä työtuloksen määrän ja laadun perusteella. Henkilökohtaisen työsuorituksen arviointiin vaikuttavat myös henkilön kokemus, opinnäytteet, lisäkoulutus sekä erityinen pätevyys.
edit: lisäyksenä esimerkiksi jollakin alalla vallitseva työvoiman puute, mikä lisää kilpailua alan työntekijöistä ja nostaa palkkoja kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti.
Millä perusteella siis korjailet väärinymmärryksiä, onko tämäkin poimittu vasemmistonuorten sivuilta vai protestanttisen työetiikan yleisestä työehto-oppaasta?
Korjataan pieni väärinymmärrys, että se yksilö joka tekee sen varsinaisen työn tai johtaa varsinaista konkreettisen työntekemistä niin sen pitää näkyä korkeampana tulona palkkapussissa.