Ruoka kallistuu ennätystahtia

Ruoka halventuu muualla, Suomessa ei

panorama_63315151.jpg

Energian ja raaka-aineiden hintojen lasku alensi ruuan hintaa muualla Euroopassa, mutta Suomessa hintojen nousu vain jatkuu. Kuluttajaliitosta epäillään, ettei kilpailu toimi.

Ruuan hinta on Suomessa noussut edelleen, vaikka muualla Euroopassa hinta on lähtenyt laskuun energian ja raaka-aineiden halventumisen vuoksi. Asiasta kertoo Yle Uutiset verkkosivuillaan.

Ekonomisti Martti Luukko Kuluttajaliitosta ihmettelee, minkä takia hintakehitys on Suomessa erilaista kuin muualla Euroopassa.

– Onko nyt jotenkin niin, että kilpailu ei toimisi ihan täydellä teholla, Luukko epäilee Yle Uutisille.

Luukon mukaan kaupan ja jalostuksen osuus elintarvikkeiden hinnasta on suurempi kuin alkutuotannon.

Eurostatin hintaseurannan mukaan ruoka kallistui Suomessa viime vuonna yli 10 prosenttia. Tammikuussakin hintojen nousu oli yli 7 prosenttia. Joulu- ja tammikuun hinnannousu oli Euroopan kovin.

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2009/02/23/ruoka-halventuu-muualla-suomessa-ei/20094941/12
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tämän takia ruoan hinta lähti rajuun nousuun


Hintaralli on erityisen selvä kahvipaketin hinnassa, joka on kallistunut vuodessa vähän yli euron. Kun puoli kiloa kahvia maksoi Tilastokeskuksen keskihintaindeksin mukaan vuosi sitten helmikuussa keskimäärin 2,76 euroa, siitä joutui viime kuussa maksamaan keskimäärin 3,86 euroa.

Keskivertosuomalainen juo vuodessa 10 kiloa kahvia, joten kahvikulut ovat lisääntyneet yhteensä 22 eurolla.

Saksalainen analyysiyritys F.O.Licht arvioi, että pikakahveissa ja espressossa käytetyn robusta-kahvin hinta nousee lähikuukausina 23 prosenttia.

Myös Suomessa yleisemmästä arabica-kahvista on lokakuussa alkavalla satokaudella pulaa.


Raakakahvin maailmanmarkkinahinnan kehitys on Paahtimoyhdistyksen mukaan jatkunut nousujohteisena ja kaksinkertaistunut viime kesästä. Taustalla on kahvisatojen muutokset ja tarjontaa voimakkaampi kysyntä. Lisäksi odotukset hinnannoususta houkuttavat spekulatiivisia sijoituksia.

Myös esimerkiksi vehnän maailmanmarkkinahinta on noussut voimakkaasti. Kun vehnä maksoi viime heinäkuussa 140 euroa tonnilta, se oli noussut helmikuussa jo yli 280 euroon tonnilta. Muun muassa Venäjän kuivuus ja Australian tulvat heikensivät satoa.

Suomalaisittain tärkeän perunan hintaa nostaa puolestaan Venäjän suuri perunavaje kuivan hellekesän seurauksena. Perunanviljelijöiden mukaan vientikysyntä on ollut tänä vuonna ennätysmäistä ja kotimaiset varastot ovat hupenemassa.

Etelä-Suomen Sanomien haastatteleman MTK:n kasvinviljelyasiamiehen mukaan ainakin suosituimmista lajikkeista voi tulla pulaa Suomessa. Perunan tuottajahinnat ovat kovan kysynnän ansiosta nousseet normaalivuoden noin 15 sentistä 25 senttiin kilolta. Myös kuluttajahintojen uskotaan nousevan, mutta suhteessa vähemmän.

Kallis energia
näkyy ruuassa

Maailmanmarkkinoiden hinnannousu heijastuu kuluttajahintoihin viiveellä.

– Meillä on aika isona tekijänä hinnoittelurytmi. Hintaneuvottelut käydään pääasiassa kolme kertaa vuodessa. Tosin tietysti teollisuuden kannalta olisi mukavampaa, jos hintoja voitaisiin tarkastella joustavammin, Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Heikki Juutinen sanoo.

Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintojen viime kuukausien voimakas nousu on Juutisen mukaan heijastunut kuluttajahintoihin lähinnä yksittäisissä tuoteryhmissä, kuten kahvi, kaakao ja sokeri.

Laajempiin vaikutuksiin voi johtaa viime syksynä alkanut viljan maailmanmarkkinahinnan kohoaminen, joka heijastuu hyvin moniin tuotteisiin eli leipomosektorille sekä rehujen hintojen kautta liha- ja maitotuotteisiin.

– Prosentuaalisesti korotusten kärjessä on energian hinta. Viime vuonna energiakustannukset nousivat yli kymmenen prosenttia ja näyttää siltä, että sama vauhti jatkuu. Siitä on tulossa melkoinen rasite elintarviketeollisuudelle, johon kuuluu myös energiaintensiivisiä yrityksiä.

Energiaa paljon esimerkiksi kuumentamiseen ja jäähdyttämiseen. Toisaalta energian hinta näkyy myös kuljetuskustannusten nousuna.

Elintarviketeollisuuden raaka-aineiden hinnannousun Juutinen arvioi olevan tänä vuonna samaa tasoa kuin viime vuonna eli noin 8–10 prosentin tienoilla. Trendi on selkeästi ylöspäin. Paljon riippuu ensi kesän sadosta, hyvä sato tasapainottaisi nousupaineita.

Raaka-aineiden osuus tuotteen hinnasta on tosin hyvin erilainen eri tuotteissa ja riippuu muun muassa siitä kuinka pitkälle jalostettu tuote on.

Biopolttoaineet
yksi syy nousuun

Poikkeuksellisten sääolosuhteiden aiheuttamien heilahtelujen rinnalla ruuan hinnassa voidaan nähdä laajempi nousujohtoinen trendi. Iso joukko rakenteellisia tekijöitä tukee elintarvikkeiden hintojen pysyvämpää kallistumista, arvioi EU-erityisasiantuntija Ahti Hirvonen Valtioneuvoston EU-sihteeristöstä.

– Rakenteellisesti ollaan siinä tilanteessa, että kysyntä kasvaa enemmän kuin tarjonta. Globaali väestönkasvu, ilmastonmuutos, biopolttoaineiden tuotanto – kaikki nämä ilmiöt vaikuttavat maatalouspohjaisten raaka-aineiden kysyntään ja tarjontaan. Näen, että meillä on edessä rakenteellinen elintarvikkeiden kysynnän lisäys ja sitä kautta niiden arvostuksen nousu, Hirvonen sanoo.

Vaikutukset näkyvät pidemmällä tähtäimellä. Pidemmän aikavälin muutosten sisälle mahtuu toki myös pienempiä syklejä sekä ylös että alas. Samaan aikaan oman elintarviketuotannon säilymisen merkitys Suomessakin kasvaa.

Biopolttoaineiden tuotanto on keskeinen tekijä tämänhetkisessä keskustelussa ruuan hinnoista. Se on luonut kytköksen elintarvikkeiden ja energian hintakehityksen välille.

– Pitkällä tähtäimellä on ihan selvää, että jos biopolttoaineita tehdään juuri samoista raaka-aineista, joita käytetään myös elintarviketeollisuudessa, kilpailu raaka-aineista lisääntyy ja se näkyy myös raaka-aineiden hintakehityksessä. Mitä enemmän viljelyalaa käytetään biopolttoaineisiin, sitä vähemmän on käytettävissä elintarvikkeisiin, Hirvonen sanoo.

FAO:n mukaan energiakasvien viljely on jo vähentänyt ihmisravinnoksi tuotetun viljan määrää noin 120 miljoonalla tonnilla. Järjestö onkin pyytänyt kehitysmaita harkitsemaan biopolttoainestrategiaansa uudelleen.

Spekulantit
halutaan kuriin

Sekä Hirvonen, että Elintarviketeollisuuden Juutinen kiinnittävät huomiota markkinoiden lisääntyneeseen volatiliteettiin eli hintojen voimakkaaseen heilahteluun.

– Nyt on nähtävissä, että volatiliteetti on maailmanlaajuinen ongelma, johon etsitään ratkaisuja hyvin monella tasolla. Muun muassa Euroopan komissio on tehnyt paljon työtä sen saamiseksi kuriin, Juutinen sanoo.

Hän katsoo heilunnan lisääntyneen selvästi 2000-luvulla. Tähän ovat hänen mukaansa vaikuttaneet ilmastotekijät kuten kuivuus ja luonnonmullistukset, väestön kulutustottumusten muuttuminen Aasiassa, väestönkasvu sekä elintarviketeollisuuden lisääntynyt riippuvuus energiantuotannosta.

Uudehko ilmiö on elintarvikekaupan kytkeytyminen futuurikauppajärjestelmään yhä laajemmin, mikä on vähentänyt hintakehityksen ennustettavuutta. Se on tuonut elintarvikekauppaan puhtaasti finanssipohjaiset sijoittajat, joilla ei ole yhteyttä fyysisiin tuotteisiin. Esimerkiksi viljatuotteiden hintoihin sidottujen arvopaperien arvo on 15-kertainen maailmanlaajuiseen viljatuotantoon verrattuna.

– Hintojen volatiliteettia pidetään suurena poliittisena ongelmana, eikä suinkaan katsota, että kehitys saa näin mennä. Esimerkiksi G20-ryhmää tällä hetkellä vetävän Ranskan agendalla elintarvike- ja maatalousmarkkinoiden volatiliteetin hillitseminen on hyvinkin korkealla, Hirvonen sanoo.

Ranskan maatalousministeri Bruno Le Maire kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä, että maailmaa ei pystytä jatkossa ruokkimaan järjestelmällä, jossa hinnat saattavat vaihdella jopa 50–60 prosenttia muutamassa kuukaudessa. Rajut hintamuutokset heijastuvat muun muassa investointeihin, joita elintarviketuotannon lisääminen välttämättä edellyttää.

– En usko, että hintojen suurta heilahtelua pystytään saamaan täysin hallintaan. Mutta yritystä on, ja spekulaatiota elintarvikkeiden hinnoilla pidetään poliittisestikin ongelmana hyvinkin korkealla tasolla, Hirvonen sanoo.

Spekulointi markkinahintojen muutoksella on varsin tavallinen piirre kaupankäynnissä, mutta elintarvikkeita pidetään strategisesti niin tärkeinä, että ne pitäisi pystyä sulkemaan spekulaation ulkopuolelle.

Voimakkaat kustannusten vaihtelut ovat huono asia myös elintarviketeollisuudelle.

– Olemme aina jälkijunassa siinä suhteessa, miten kustannuksia saadaan markkinoilta takaisin. Tämä näkyy yritysten kannattavuudessa, joka heikkenee aina kun kustannukset nousevat voimakkaasti eikä erotusta aina saada kurottua umpeen parempana aikana, Juutinen sanoo.


http://www.taloussanomat.fi/myynti/...ruoan-hinta-lahti-rajuun-nousuun/20114384/135
 
Tuli taas huomattua viime kauppareissulla, että kyllä jumalauta ruoka on opiskelijalle kallista. Ostin juustoa, kurkkua, leipää, jauhelihaa ja jotain muuta vastaavaa perussettiä muovikassillisen = 20,10€.
 
Kiva homma taas...
Vain Suomessa: Näin rajusti ruoka ei kallistu missään

Elintarvikkeiden hinnat kohosivat maaliskuussa 6,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Nousu on nopeampaa kuin missään muussa vanhassa EU-maassa. (Katso maakohtaiset tiedot taulukosta jutun lopussa.)

– Ruotsissa ruuan hinta on noussut vähän toista prosenttia, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen kertoo.

Yksi selittäjä elintarvikkeiden hinnan nousulle on viljan hinnan kohoaminen maailmanmarkkinoilla. Tämä koskee kuitenkin kaikkia maita.

Tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen Pellervon taloustutkimuksesta sanoo, että veromuutokset nostavat elintarvikkeiden hintaa Suomessa.

Viime kesänä nostettiin arvonlisäveroa ja makeisvero kohosi vuoden alussa. Makeisveron takia esimerkiksi jäätelön hinta on noussut yli viidenneksen.

Veronkorotus ei yksin riitä selittämään kovaa hinnannousua, sillä ilman verojen korotustakin, nousuvauhti Suomessa on Euroopan toiseksi kovinta. (Katso kuvio jutun lopussa.)

Pyykkönen kiinnittää huomiota siihen, että alkoholittomien juomien hinta on noussut liki 16 prosenttia.

– Suomessa juodaan paljon kahvia, ja kahvin maailmanmarkkinahinta on noussut vuodessa 40 prosenttia. Kaakaon hinta on kohonnut 20 prosenttia, hän sanoo.

Teollisuus ja kauppa
nostavat katteitaan


Muiden kuin viljanviljelijöiden tuottajahinnat eivät ole nousseet. Muutenkin tuottaja saa vain pienen siivun lopullisesta hinnasta. Pyykkösen mukaan esimerkiksi leivän hinnasta viitisen prosenttia on viljakustannuksia.

Kaupan palkkaratkaisua ruuan hinnannoususta ei voi syyttää. Lehtinen muistuttaa, että kaupan alan palkoista sovittiin huhtikuussa, joten ratkaisu ei ehtinyt vaikuttaa kuluttajahintaindeksin muutokseen maaliskuussa.

Pyykkönen huomauttaa, että energian hinnannousu koskee koko tuotantoketjua ja nostaa kustannuksia.

Tutkija Reijo Mankinen Etlasta viittaa Suomen sijaintiin. Tämä on toisia pohjoisempi maa ja harvaan asuttu, mikä lisää tuotannon kustannuksia. Ruotsikin on pohjoisessa, mutta siellä pääosa viljelyksistä on Suomea etelämpänä.

Lehtinen ei täysin niele energian hintaselityksiä.

– Tuntuu siltä, että aina, kun on joku globaali hinnanmuutos, peesaajia riittää. En pysty todistamaan tätä, mutta vaikuttaa siltä, että teollisuus ja kauppa nostavat tällöin helposti katteitaan.

Mankinen myöntää, että osa yrityksistä on voinut nostaa siivujaan.

– Monessa teollisuuden ja kaupan yrityksessä vuoden 2009 jälkeen kannattavuus oli varmaan aika heikko. Voi olla, että talouden elvyttyä kannattavuuttakin on pyritty nostamaan hieman, hän sanoo.

Hintojen lasku on
kuin tervan juontia


Etlassa tehtiin pari vuotta sitten elintarvikeketjua koskeva selvitys. Mankisen mukaan siinä ei havaittu, että jossain elintarviketjun sisällä olisi valtavat katteet. Hän sanoo, että ala on hyvin kilpailtu.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen huomauttaa, että elintarvikkeiden hinnat nousivat tosi nopeasti. Mankisen mukaan yksi selitys voi olla Suomen hinnoittelujärjestelmässä. Toisin kuin monessa muussa maassa, täällä hinnat nousevat portaittain, koska tuottajat ja kauppa neuvottelevat hinnoista muutaman kuukauden välein.

Lehtinen puhuu höyhenteoriasta.

– Hinnat nousevat nopeasti. Kun kustannuspaineet alkavat hellittää, niiden laskeminen on kuin tervan juontia.

Tällainen ilmiö nähtiin vuonna 2007. Muualla Euroopassa elintarvikkeiden hinnat alkoivat nousta loppukesällä, mutta Suomessa vasta myöhemmin. Kun tilanne maailmanmarkkinoilla alkoi hellittää, muutos näkyi hinnoissa hitaammin kuin muualla.

Kaikki kallistuu
nopeammin


Myös muut hinnat nousevat Suomessa vauhdikkaammin kuin monissa muissa maissa. Kuluttajahinnat nousivat Suomessa maaliskuussa 3,3 prosenttia vuotta aiemmasta. EU:ssa ne nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia.

Useimmissa Pohjois-Euroopan maissa hintojen nousu on ollut selvästi maltillisempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa hinnat ovat nousseet vähän yli 2 ja Ruotsissa 1,4 prosenttia.

Lähes 90 prosenttia kuluttajahintaindeksin vuosinoususta kertyi asumisesta, lämmöstä, valosta, ravinnosta ja liikenteestä.

Energiatuotteiden hinnat ovat nousseet eniten eli liki 17 prosenttia vuodessa. Kevyt polttoöljy on kallistunut liki 50 prosenttia ja kotitaloussähkö mitei 20 prosenttia.

Energian lisääntyvä kysyntä ja Pohjois-Afrikan kuohunta ovat nostaneet energian hintoja kaikkialla. Vanhoissa EU-maissa energian hinta on noussut noin 13 ja Ruotsissa 6 prosenttia.

Polttoaineiden katteet
ovat nousseet

Tilastokeskuksen Lehtinen kertoo, että osa energian hinnan noususta johtuu veroista. Jos veronkorotukset putsataan pois, laskennallinen vuosimuutos jää Suomessa vajaaseen 12 prosenttiin.

Kruunun kurssi ei hänen mukaansa ole kovin pätevä selitys Suomen ja Ruotsin hintojen eroon, sillä kruunu on vahvistunut finanssikriisin aikaisista lukemistaan ja viime vuoden kurssi on ollut aika tasainen.

Ekonomisteilla ei ole selkeää vastausta siihen, mikä on veromuutosten jälkeisen eron syynä. Tilastot paljastavat, että ainakin osa on mennyt katteisiiin.

Lehtinen on kerännyt Tilastokeskuksen Tieto&Trendit -lehteen tietoja polttoaineiden katteista jalostamon ja kuluttajan välillä. Ne nousivat joulu–tammikuussa selvästi.

– Kun maailmanmarkkinaninnat ovat nousussa, myös kotimaassa riittää ottajia, hän toteaa.

Dieselin kate oli viime vuonna 0,12 euroa litralta. Se nousi joulukuussa 0,16 euroon ja on pysynyt siellä. Kevyen polttoöljyn kate kohosi viime vuoden 0,11 eurosta 0,18 euroon. Bensiinin kate on vaihdellut alkuvuonna 0,13 ja 0,15 euron välillä. Viime vuonna se oli 0,12 euroa.

Asumiskustannusten
nousu on tasoittunut


Osassa tuotteita hinnat ovat tasaantuneet. Nordean Sorjonen huomauttaa, että asumisen hinta on pysytellyt ennallaan pari kuukautta. Sen sijaan liikenteen hintojen nousu on edelleen jatkunut.

Eri tutkimuslaitosten inflaatioennusteet tälle vuodelle liikkuvat 3 ja 3,5 prosentin välillä.

– Jos katsotaan viime vuoden kehitystä ja nähtävissä olevia hintojen korotuspaineita – ravinto, raaka-aineet palkat ja korot – inflaatio saattaa heinäkuussa rikkoa neljän prosentin rajan, Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa pitkän ajan kuluessa sekä energian että elintarvikkeiden hinnat nousevat edelleen, koska niiden kysyntä maailmanmarkkinoilla kasvaa.

panorama_RuokaSuomi.jpg
http://www.taloussanomat.fi/kauppa/...rajusti-ruoka-ei-kallistu-missaan/20117655/12
 
Itse oon miettinyt aina ku käyn kaupassa ni joku tuote on pompannut kymmenen pinnaa ylöspäin, ruvennut vituttaa aina kassalla, nyt tuli varmistus siihenkin ni ei tarvii laittaa foliota päähän:)
 
Itse oon miettinyt aina ku käyn kaupassa ni joku tuote on pompannut kymmenen pinnaa ylöspäin, ruvennut vituttaa aina kassalla, nyt tuli varmistus siihenkin ni ei tarvii laittaa foliota päähän:)

Pakkiksen lempipuolue siellä hallitusneuvotteluissa taistelee kovasti tämänkin asian puolesta. Voi jumalauta nyt sentään...

Tuo kaffepaketin hinta pistää naurattamaan jo. Tuntuu, että aina kaupassa käytyään sen hinta on noussut puolikkaan euron. Ja kalan. Ei ole kyllä mitään järkeä koko touhussa enää. Äänestämällä vaikutat, ja ketun vitut.

E: Sori, eipä ollutkaan äänestyksessä tarkoittamani kokoomus suosituin pakkiksella.
 
Kohta ei ole enää edes varaa syödä mtn, jostain bodisafkoista turha edes haaveilla :( Kanafileetkin nykyään halvimmillaan Prismassa 10 egee kilo, jos tarjouksia ei oteta huomioon! Hevi-osastolla vielä ivallisesti hymyilyttää, lihaosastolla aletaan vetää naamaa peruslukemille ja maitotuotehyllyillä alkaa itku tulla. Ihan pistää etomaan tuo ruuan hinta, hyi helvetti. Kylmät väreet vaan tulee kun kauppakuittia tihrustaa ostosten päätteeksi ja koittaa epätoivosesti löytää edes jonkun laskuvirheen. Voi kun palkatkin nousis sitä mukaa mitä elämiskustannukset :nauraa omalle toiveajattelulleen:
 
Kattelin tossa huvikseni eilen lähikaupan hintoja ja kyllähän se aika karua on. Leikkelepaketit(150-300g) maksaa n. 3 euroa. Eerrmanni ja valion pehmeä maitorahka oli muistaakseni 0.93e, juustot jotain 5-8 euroa pala(400g?), leipäpaketit 2-3 euroa, vihannekset ja hedelmät niin kalliita etten edes uskaltanut harkita ostamista. Lihapaketeista valitsin sen marinoidun kanan, jonka viimeinen käyttöpäivä oli tänään ja hintaa -30%. Sen sai noin kahdella eurolla.

Valitsin vain tärkeimmät, eli lihan, leivän, maidon, leikkeleen, kananmuna paketin ja jotain pieniä puutteita, kuten suolaa ja porkkanoita. Hinnaksi tuli 17.80 ja jouduin vielä illalla pyörähtämään uudestaan kaupassa, kun huomasin unohtaneeni wc-paperin ja joitain keittiön välttämättömyyksiä. Käytännössä yhden ihmisen ruoat(aamupala, yksi lämmin ateria, iltapala ja mahdollisuuksien mukaan yksi välipala) maksaa n. 300 euroa kuussa. Vuokran ja laskujen jälkeen opintotuista+lainasta jää käteen n. 150 euroa, joten syöminen ei ole edes ihan jokapäiväinen aktiviteetti, puhumattakaan uusien vaatteiden saamisesta tai jopa salilla käymisestä.
 
Hyvä Suomi!

Lihaa tulee nykyään ostettua enää tarjouksista halpoina leikkeleinä ja HK:n sinisenä. Onkin oikein varsinaista "liha"ruokaa. Onneksi tässä taloudessa ei olla nirsoja.
 
Joo tuli jo ajat sitten päätettyä että tänä kesänä pyydetään kalaa aivan sairaan paljon pakkaseen talven varalle. Saatana kaikki pienet ahvenet ja särjetkin otan talteen. On sitten edes jotain lihaa. Sitten ärsyttää tuo että kaupassa pitää käydä harva se päivä ostamassa jotain pientä joka on unohtunut, ja sitten kassalla huomaa kasanneena 30e edestä ruokaa. Ei ole helppoa opiskelijalla. Lisäksi koulussa kallistui ruuan hinta tässä kevään aikana. Ateria taitaa maksaa tällä hetkellä jotain 2,5e, joka on toki halpa verrattuna ravintolaan jne.
 
Säästän varmaan melko paljon, kun leipää en juuri syö, joten en tarvitse siihen lisukkeitaan. Leipä on ihan paskaa ruokaa joka suunnalta katsottuna, makroiltaan ja hinnaltaan. 1kg kaurahiutaleita maksaa noin euron, leipää muutama sata gramma saman verran ja makrot on samat. Kanasuikaleita saa edelleen 300g paketteja noin 2 eurolla, samoin jauhelihaa, on ne jonkun kymmenyksen kallistuneet, mutta eivät paljoa. Lisäravinteiden hinnat ovat jopa pudonneet, jopa alle ennen takavuosien herakriisiä. Kananmunat maksavat hieman enemmän, mutta eivät liikaa.

Niitä tuntuvampia säästöjä yleensä ihmiset eivät mieti normaalissa arjessa ja sen tuomissa valinnoissa ja mahdollisuuksissa.

E: Ja kyllä se minuakin vituttaa maksaa enemmän, kun tuhlaamalla ei rikastu.
 
Oon kyllä ajoittain yllättynyt kun olen poikennut natsi-siwassa treenin jälkeen,viimeksi osui silmään milbonan iskukuumennetun maidon hinta,66snt/litra.Muutenkin moni päivittäin käytettävä ruoka-aine ollut halvempaa SEKÄ aivan yhtä laadukasta kuin muiden ketjujen myymälöiden vastaavat tuotteet.
 
Joo tuli jo ajat sitten päätettyä että tänä kesänä pyydetään kalaa aivan sairaan paljon pakkaseen talven varalle. Saatana kaikki pienet ahvenet ja särjetkin otan talteen. On sitten edes jotain lihaa. Sitten ärsyttää tuo että kaupassa pitää käydä harva se päivä ostamassa jotain pientä joka on unohtunut, ja sitten kassalla huomaa kasanneena 30e edestä ruokaa. Ei ole helppoa opiskelijalla. Lisäksi koulussa kallistui ruuan hinta tässä kevään aikana. Ateria taitaa maksaa tällä hetkellä jotain 2,5e, joka on toki halpa verrattuna ravintolaan jne.
Meillä on onneksi ilmaiset sapuskat koulussa. Jos tuolla hinnalla pitäisi lounastaa, niin duunaisin kyllä omat eväät joka ikinen päivä.
 
Meikäläisellä menee keskimäärin 300-350 €/kk ruokaan ja taloustarvikkeisiin. Tuohon ei sisälly siis alkoholituotteet, jotka ovatkin viime aikoina jääneet hyvin vähälle. Lisäksi baarissa ravaaminen on tyssännyt kuin seinään. Mulla on sentään kohtuullinen vuokra 317,12€/kk (32m2 yksiö), joka vähän tasapainottaa noita elämiskuluja. Säästäminen onkin sitten käytännössä mahdotonta, ellei halua mutustaa makaronia kuukausitolkulla.
 
20 syytä, miksi ruoka maksaa Suomessa liikaa

1. Kilpailua ei ole. Kauppa on keskittynyt kahden toimijan – S-ryhmän ja Keskon – käsiin. Teollisuus on niin ikään keskittynyt kullakin ruoka- ja juomatuotannon alalla vain parin suuren toimijan käsiin. Ainoastaan kala- ja kalatuotemarkkinoilla ei ole kellään yli 20 prosentin markkinaosuutta.

2. Vähittäiskaupan keskittyminen on Suomessa EU:n korkein, Italiassa alhaisin. Keskittyminen on johtanut siihen, että hinnoilla ei kilpailla. Tavarantoimittajat joutuvat antamaan suuria alennuksia, mutta ne eivät siirry kuluttajahintoihin.

3. Kun muualla Länsi-Euroopassa kaupan saama siivu ruoan hinnasta on laskenut, meillä se on noussut. Ruotsissa ja Tanskassa kaupan osuus on 37–39 prosenttia. Meillä se on 52 prosenttia.

4. Lidl ja Suomen Lähikauppa ovat liian pieniä pystyäkseen heiluttamaan markkinajohtajien asemaa. Oikeastaan keskittyminen on vain kiihtynyt Lidlin tulon jälkeen, kun SOK osti Suomen Lähikaupan suuret Euromarketit.

5. Kun kannattavia kauppapaikkoja ei ole saatavilla, ei tule myöskään kilpailua. Sen sijaan ABC-ketjulla ei Konttisen mielestä ollut vaikeuksia laajentua.

6. Kaupan omat merkit vievät hyllytilaa. Konttinen pelkää, että ne estävät tuottajien ja pienten valmistajien pääsyn tarjolle.

7. Kaksi suurta keskusliikettä tuntevat toisensa hyvin. Siksi niiden ostoehdotkin ovat yllättävän samanlaiset.

8. Bonuskortit maksavat. Mitä järkeä niissä on, kun ne ovat jo melkein kaikilla? Jos kortit leikattaisiin kahtia, ruoan hinta laskisi monta prosenttia. Myös järjestelmän ylläpito maksaa satoja miljoonia ja näkyy hinnoissa.

9. S-ryhmä siirtää asiakasomistajille kuuluvia voittoja investointeina Venäjälle ja Baltiaan. Viime perjantaina avautui Pietariin jo kahdeksas Prisma.

10. Alko ja nykyään jopa kunnalliset palvelut pakottavat kansalaiset asioimaan uusissa suurissa liikekeskuksissa.

11. Turhaa mainontaa? Miksi ihmeessä joka päivä täytyy kertoa lehdessä, paljonko banaanit ja jauheliha maksavat? Ruokaa mainostetaan Suomessa enemmän kuin missään EU-maassa.

12. Nk. höyhenteoria toimii käytännössä. Kun hinnat maailmanmarkkinoilla nousevat, kuluttajahinnat pöllähtävät meillä ylös. Kun hinnat maailmalla laskevat, meillä ne leijuvat vain hiljalleen alaspäin.

13. Nollatutkimukset. Joku on aina jonkun asialla. Asiantuntijat ovat tässä maassa aina samoja. Pienet piirit pyörivät ja poliitikot siunaavat tämän kaiken.

14. Myös maataloustuottajat itse ovat elintarvikeyritysten omistajia. Konttisen mukaan keskittynyt ruokaketju peittoaa kuluttajien edut 3-0.

15. Myös monet yksittäiset tekijät nostavat hintoja, kuten viimeksi maksupalvelulaki, joka toi kaupalle 60 miljoonan lisälaskun.

16. Suomalainen suosii suomalaista mihin hintaan hyvänsä. Konttinen muistuttaa, että ruoan alkuperällä voidaan huijata.

17. Kuluttajille on syntynyt harhakuva, että joitakin tuotteita saa erikoishintaan. Sovitut ale-prosentit on kuitenkin leivottu jo etukäteen tuotteen hintaan.

18. Maatalouden kokonaistuottavuus on noussut, mutta tuottavuuden kasvu ei ole siirtynyt kuluttajahintoihin.

19. Elintarvikkeita kuljetetaan turhaan maasta toiseen muun muassa tukipolitiikan takia.

20. Konttisen mukaan ruoan hinnasta keskustellaan edelleenkin liian vähän. Hän huomauttaa, että myös kuluttaja voi joskus itsekin katsoa peiliin.

http://www.taloussanomat.fi/myynti/...-maksaa-suomessa-liikaa/201111700/135?ref=ise
 
Meillä on onneksi ilmaiset sapuskat koulussa. Jos tuolla hinnalla pitäisi lounastaa, niin duunaisin kyllä omat eväät joka ikinen päivä.

Ilmaiset ruoat koulussa, hmm. Iästä päätellet et ole lukiolainen, eli missäs tällainen tilanne on?
Meillä oli v.2004 tkk:lla kaikissa ruokapaikoissa hinta 2,35€, ja tuon lisäksi piti ottaa lisäproteinia, kun sitä 30g oli lähes mahdoton parsia kasaan, vaikka joikin jonossa sitä maitoa pari lasia.

Ja tosiaan, jos ostaa -30% kaikki lihat ja painottaa porsaaseen kun näyttää olevan perusteetta yliepäsuosiossa, ja kasvikset rainbow:n pakasteina, tonnikalahiutaleita ja kananmunia sekä rahkaa, ei sitä rahaa paljoa mene. Lisäravinteet(briteistä kavereiden kanssa bulkkitilauksilla) mukaan lukien itsellä menee 300-400€/kk poikkeuksetta.
Itse syön 0,5-1kg salaattia joka päivä, mutta talvella varmaankin palaan opiskeluajan rainbow 0,33€/250g pakastekasviksiin ainakin suurimmalta osin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom