Kyllä juu. Tavallisen rypsärin maku on niin litkua, että iljettää sellasta syödä. Kylmäpuristettu loistaa maullaan! nam.
Eroavaisuuksista kylmäpuristetun ja tavallisen rypsiöljyn välillä:
kylmäpuristetussa on käsittääkseni vähemmän sitä erästä haitallista (jopa toksista?) rasvahappoa, jonka nimeä en nyt muista vaikka kuinka yritin.
Sille on Suomen laissa määritelty maksimiarvotkin, joita ei myytävissä olevat tuotteet saa ylittää.
Kylmäpuristetussa siis tätä ainetta vähemmän kuin tavallisessa. (vrt. rapsiöljyssä kyseistä kamaa on hyvin paljon)
Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä myöskin antioksidanttiset ominaisuudet ovat paljon paremmat.
Jos ihminen vetäisi öljyä X, jossa sama rasvahappokoostumus kuin rypsiöljyissä, mutta ei yhtään antioksidanttisia ominaisuuksia, niin voisi jo puhua haittavaikutusten menevän hyvien ominaisuuksien ohi. Rasva nimittäin pääsee tällöin härskiintymään helposti elimistössä, ja tällä on monia epäsuotusia vaikutuksia.
Sitten ihan mutu tietoa, mutta luulempa myös, että kylmäpuristetussa rypsiöljyssä todellakin rasvahappokoostumus on parempi kuin tavallisessa. Eli myös sterolien pitoisuudet ovat parempaa luokkaa (sitosteroli, kampesteroli, stigmasteroli).