Ruoan hinta nousee

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kuitula
  • Aloitettu Aloitettu
Maitotuotteiden hinnat ovat nousseet viime vuosina, koska Suomalaisille maidontuottajille maksettavaa maitolitran tilityshintaa on nostettu, jotta maitotilojen toimeentulo saadaan turvattua ja maidontuotanto saadaan pidettyä jatkossakin Suomessa.
Esim. Arlan nyt Suomeen tuoma Ruotsalainen maito on parikymmentä senttiä halvempaa kaupassa, koska tilityshinta Ruotsissa on niin paljon Suomea pienempi ja tämän takia Ruotsalaiset maitotilat ovat todella ahtaalla, ja joutuvat varmaankin lopettamaan tulevaisuudessa.
Ostamalla Suomalaisia maitotuotteita (Valio) saadaan turvattua Suomalaisten maidontuottajien tulevaisuus.

Tai jos siirrytään täydelliseen kotimaisuuden suosimiseen ja kielletään ulkomaisen ruuan tuonti Suomeen. Itse ainakin maksaisin mielelläni vitosen rahkapurkista siitä ilosta että voidaan tuottaa maitoa Suomessa. ;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tai jos siirrytään täydelliseen kotimaisuuden suosimiseen ja kielletään ulkomaisen ruuan tuonti Suomeen. Itse ainakin maksaisin mielelläni vitosen rahkapurkista siitä ilosta että voidaan tuottaa maitoa Suomessa. ;)

No siitä vaan sitte :rolleyes:
 
Lisäyksenä vielä että tällä hetkellä Saksassa maksetaan tuottajille maitolitrasta 27 - 35 senttiä, ja maitotilat vähenevät kokoajan.
Suomessa maksetaan noin 10 senttiä litralta enemmän tuottajille kuin Saksassa, ja maitotilojen väheneminen on saatu pysähtymään.

Jokaisen voi miettiä, että onko se nyt omaa taloutta kaatava asia maksaa maitotuotteista hieman enemmän, ja saada sen avulla sinne tuotannon alkupäähänkin leipä turvattua pöytään.
Tuossa se perustelu jo kuseekin. Miksi maito maksaa yli 2x enempi Suomessa kuin Saksassa jos hintaeron pitäisi olla 0,10e?
 
Tuossa se perustelu jo kuseekin. Miksi maito maksaa yli 2x enempi Suomessa kuin Saksassa jos hintaeron pitäisi olla 0,10e?

Koska Saksassa maitotiloja on edelleenkin niin paljon, että maidon ylituotantoa on. Kuten oli myös Suomessa ennen.
Joskus tulevaisuudessa tilanne tulee sitten olemaan sama kuin Suomessa, jolloin maitolitran tilityshintaa joudutaan nostamaan.
 
Tuossa se perustelu jo kuseekin. Miksi maito maksaa yli 2x enempi Suomessa kuin Saksassa jos hintaeron pitäisi olla 0,10e?

Millä matikalla? Katelaskelmat ja verot sihen mukaan...

Maitotuotteissa on selvää eroa tuottajamaiden kesken. Tästä siis johtuu osittain hintaerot kaupassa, niin kuin Riku sanoi. Suurempi syy on kuitenkin palkkauksessa, välimatkoissa ja määrissä. Saksalainen purkki maksaa suomeen tuotuna vähemmän kaupan hyllyllä.

Edellisellä sivulla mun selitys oli ymmärretty väärin. Lihassa ei tuottajahinnoissa ole niin isoja eroja. Kuitenkin kotimaisen lihan hinta nouseen 500% kauppaan ehtiessään ja ulkomaisen lihan hinta nousee 300%... Jalostuslenkin hintaerot aika kovat. Ja jos tuotantoa ei tuettaisi ollenkaan, niin ruoka olisi nykykustannuksilla noin puolta kalliimpaa.

Silti se olisi edullisempaa kuin -60 luvulla suhteutettuna tuloihin.
 
0,55e maksoi vähärasvainen maitorahka 500gr purkissa kun äsken kaupassa katsoin.
 
Tai jos siirrytään täydelliseen kotimaisuuden suosimiseen ja kielletään ulkomaisen ruuan tuonti Suomeen. Itse ainakin maksaisin mielelläni vitosen rahkapurkista siitä ilosta että voidaan tuottaa maitoa Suomessa. ;)
...ja vienti kiittää....

Protektionismi johtaa lopulta johonkin paljon pahempaan kuin kommunismin yöhön (ainakin niin kauan kun maailmalla mennään markkinataloudessa).
 
...ja vienti kiittää....

Protektionismi johtaa lopulta johonkin paljon pahempaan kuin kommunismin yöhön (ainakin niin kauan kun maailmalla mennään markkinataloudessa).

No oikeasti en kyllä maksaisi vitosta rahkapurkista ja pyrin olemaan viestilläni sarkastinen, ilmeisesti en tullut ymmärretyksi :(
 
Tänään saatiin tukkukortti ja kokeillaankin käydä katsomassa kahden viikon välein sieltä kaikki pakastettava ja huoneenlämmössä säilyvä. Katsotaan kuinka käy viikottaisen ruokakassin hinnan.

Pitää vaan olla tarkkana. Tukustakin pitää katsoa alennukset. Monet normituotteet on paljon kalliimpia kuin lähikaupassa.
 
Muistan kun vielä reilu vuosi sitten meni ruokaan noin 20-30€ viikossa, sillon join jonkinverran maitoa, käytin juustoa ja tuoreita vihanneksiakin oli oikeastaan aina, muutenkin pystyi syömään melko monipuolisesti. No nykyään menee rahaa suunnilleen saman verran mutta leivän kanssa ei muuta kuin lauantai makkaraa, maitotuotteita en käytä ollenkaan ja vihannekset rajoittuu sipuliin ja herne/maissi/paprika pakasteeseen, ja kaikki muu ruoka on halvinta mitä kaupasta saa. Näin siis opiskelijabudjetilla.

Kyllä sais pikkusen ruoka halventua, eipä ainakaan opiskelijana ole oikein mahdollisuuksia kovin terveellisesti elää. Luulisi olevan kaikkien etujen mukaista jos ruoan verotusta alennettaisiin ja reilusti, ei välttämättä einesten mutta oikeitten ruokien.
 
Suomessa ei ole todellista kilpailua ruokakauppojen välillä, koska kaksi suurinta oligopolia (Kesko ja S-market) pyörittävät vähittäismyyntiä. Pitkälti sen takia Suomessa maksetaan ruuasta niin kallista hintaa.
 
Suomessa ei ole todellista kilpailua ruokakauppojen välillä, koska kaksi suurinta oligopolia (Kesko ja S-market) pyörittävät vähittäismyyntiä. Pitkälti sen takia Suomessa maksetaan ruuasta niin kallista hintaa.
Ja sitten on nämä liitot:
http://www.suomenkauppa.fi
Joihin on pakko kuulua ja jotka määräävät kartelleista.
 
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Anttila+ei+paljasta+ruuan+hinnannousun+hyötyjiä/1135244367107

17.3.2009 10:59
A A Helsingin Sanomat

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei suostu kertomaan, mikä taho on hyötynyt ruuan hinnan rajusta noususta, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Anttila perusti viime vuonna työryhmän tutkimaan, onko ruuan hinnan nousu siirtynyt tuottajalle, teollisuudelle, kaupalle vai kuljettajalle.

"Emme hae syyllisiä, mitä kenenkin taskuun on mennyt. Tiedän kyllä vastauksen, mutta en suostu vastaamaan, koska se ei vie hankettani eteenpäin, Anttila sanoi lehden mukaan Radio Voiman haastattelussa.


Eikös tuo nyt ole taas aikamoista kuraa ja sananhelinää?

Ensin on perustettu työryhmä tutkimaan, mikä taho on hyötynyt eniten ruuan hinnan noususta ja sitten se ei olekaan olennaista. Ilman foliohattuakin voisin sanoa, että taitaa ministeri suojella jotain tahoa..

Ja tämä:

Nyt työryhmä alkaa pohtia keinoja, miten nostaa suomalaisen ruuan statusta niin, että kuluttaja olisi valmis maksamaan siitä.

"Suomessa myydään hyvää ruokaa bulkkina ilman, että sillä on erityisarvoa kuten sillä pitäisi olla, silloin kun laadun eteen tehdään kaupassa, teollisuudessa, tilatasolla ja kuljetuksessa kovasti töitä", Anttila sanoo.

"nostaa ruuan statusta"..? Eli ensin nostetaan hintoja (enemmän suhteessa muihin maihin) ja sitten jälkikäteen koitetaan keksiä keinoja perustella sitä. :curs: Ei se jauheliha siitä muuksi muutu vaikka sitä myytäisiin kultarasiassa tai mainostettaisiin jotenkin arvokkaana asiana.
Enkä ymmärrä tuota jälkimmäistä lausetta.


Enkä kyllä tätäkään:
Hän arvioi, että ruuan hinta saadaan kohtuulliseksi tuotantoketjun kaikille osapuolille pienellä nousulla.
Siis millä nousulla?
 
Lidliin vaan kaikki.

Itse pidän ruokaa (etenkin kotimaista sellaista) jo valmiiksi niin kalliina ja kuitenkin pakollisena hyödykkeenä, että olisi niin perin mukavaa jos kukaan ei vetäisi aivan pöyristyttäviä summia välistä.
 
Eiköhän oppositio tähän tartu. Ihan törkeää toimintaa ministeriltä. Okai ruuan hinta on noussut ja ratkaisu siihen on keksiä miten saadaan kansa hyväksymään tämä eikä edes yritetä laskea ruuan hintaa.
 
Enkä kyllä tätäkään:
Quote:
Hän arvioi, että ruuan hinta saadaan kohtuulliseksi tuotantoketjun kaikille osapuolille pienellä nousulla.
Siis millä nousulla?

Ruuan hinnan. Eli vielä vähän lisää hintaa, niin saa annettua niillekkin jotka ei vielä vedä reilusti välistä.
 
Eiköhän oppositio tähän tartu. Ihan törkeää toimintaa ministeriltä. Okai ruuan hinta on noussut ja ratkaisu siihen on keksiä miten saadaan kansa hyväksymään tämä eikä edes yritetä laskea ruuan hintaa.

Tuskin tarttuu, koska syy on opposition äänestäjissä suurimmaksi osaksi. Suomi on hyvinvointivaltio ja sen huomaa verotuksessa ja palkkauksen kuluissa. Täällä on vaan niin vitun kallista jalostaa yhtään mitään. Kansa alkaa huutamaan, että tehdään jossain muualla jalostus ja lisää työttömiä. Ruokaketjussa on lopujen lopuksi aika paljon ihmsiä töissä.

Sitten vielä kauhea nipotus jostain hygieniasta. Kauhee haloo jostain salmonellasta, joka on ihan arkipäivää muualla.
 
Tuskin tarttuu, koska syy on opposition äänestäjissä suurimmaksi osaksi. Suomi on hyvinvointivaltio ja sen huomaa verotuksessa ja palkkauksen kuluissa. Täällä on vaan niin vitun kallista jalostaa yhtään mitään. Kansa alkaa huutamaan, että tehdään jossain muualla jalostus ja lisää työttömiä. Ruokaketjussa on lopujen lopuksi aika paljon ihmsiä töissä.
Täsmälleen näin. Huutelu kolahtaisi saman tien omaan nilkkaan kun tahtovat rahaa köyhille niin pakko ne rahat jostain on repiä...
 
Back
Ylös Bottom