Ruoan hinta nousee

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kuitula
  • Aloitettu Aloitettu
Mitäs outoa tässä on? Litra limua saadaan lisäämällä esanssia litaan vettä ja se hiilihapotetaan ja pullotetaan. Maitoa saadaan ensin kasvattamalla 2 vuotta nautaa, se on pakotettu kantamaan jo vasikka ja synnyttämään se. Satoja kiloja on mennyt rehua. Kun maitokone on valmis, niin litraan maitoa tarvitaan monta litraa vettä ja monta kiloa rehua. Lisäksi jatkojalostus on hankalempi, mitä esanssin valmistus. Ja esim kylmälaiteketju + tiukempi hygieniataso vie energiaa.

Jos limun ja maidon ero saadaan järkevämmäksi, niin limun hintoja keinotekoisesti nostamalla.

Juuri näin.

Ymmärrän kyllä Iivilin pointin, mutta en ymmärrä sitä, että ratkaisu siihen olisi taas hintojen nosto ja kovempi verotus. Todellisia kärsijöitä olisi ne, jotka käyttävät näitä sokerituotteita "oikein". Suomessa nyt on muutenkin tapana lätkästä kaikkeen haittavero jos halutaan jotain ohjata.

Nythän tuo ruuan hinnannousu on ollu tapetilla, kun on tää ihmeen biopolttoainebuumi. Tuskin tuokaan vouhotus kauaa kestää ja onhan tohon jo joidenkin valtioiden kohdalla puututtu.

Työkaveri tuossa sanoi, että nuorena sällinä meni painajaksi firmaan x ja sai sieltä 10 markkaan tunti, silloin työpaikkaruokalassa ruoka maksoin 7 markkaa ateria. Nyt on aloittelvan painajan tuntipalkka 10 euroa tunti ja työpaikkaruokalassa ruoka maksaa n. 7 euroa ateria. Että ainakin tuo on ihan käsikädessä kulkenut. Ja tämä 10 ja 7 markkaa oli vissiin joku 70-luvun puolivälin hintatilanne.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ja miten selittyy esim ehramin hinnan edullisuus? Alkutuottajahinta on EU:maissa lähes sama. Usein suomessa jopa halvempi. Ei se rahtikaan kaikkea kerro, kun jos ulkomailta tuotettu tavara on edullisempaa.

Valion Maitorahka = maitorahkaa
Ehrman = maitorahkavalmiste

Kun sekoitellaan halpoja jogurtteja rahkatonniin saadaan yllättäen huomattavasti enemmän rahkavalmistetta. Joten hinta halvempi.
 
Alkoholilla on haittavero, niin ehkä sitten sellainen pitäisi olla myös elintarvikkeilla, mitkä ei ole varsinaisesti ruokaa.

Huonoin tai paras esimerkki on minusta se, että kilo ranskalaisia voi olla halvempaa kuin kilo perunoita.

Tai, että tuoreiden kasvisten ja vihannesten ALV voisi olla 0%.

Oishan noita keinoja puuttua ihmisten ruokailutottumuksiin, mutta isot firmat lobbaavat tarpeeksi niin mitään ei tapahdu.
 
Valion Maitorahka = maitorahkaa
Ehrman = maitorahkavalmiste

Kun sekoitellaan halpoja jogurtteja rahkatonniin saadaan yllättäen huomattavasti enemmän rahkavalmistetta. Joten hinta halvempi.

Tässä vaikuttanee myös tuotannon alkupään kevyempi verotus eri maassa. Esim alv, tuloverotus ja edullisemmat palkkauskustannukset.

Skarppi kuluttaja voi myös bongata samoja tuotteita paljon edullisemmalla hinnalla. Esim Rainbow hapankorppu vs. Vaasan hapankorppu. Tuote on täysin sama ja saman valmistajan valmistama, mutta hinnassa on eroa 30%.

Haittavero on hankala juttu. Kyllä ruuan alv on laskettava suomessa kaikille tuotteille. Haittaverossa taas on hankala katsoa, että mitkä on niitä terveellisiä tuotteita ja mitkä ei.
 
Alkoholilla on haittavero, niin ehkä sitten sellainen pitäisi olla myös elintarvikkeilla, mitkä ei ole varsinaisesti ruokaa.

Huonoin tai paras esimerkki on minusta se, että kilo ranskalaisia voi olla halvempaa kuin kilo perunoita.

Tai, että tuoreiden kasvisten ja vihannesten ALV voisi olla 0%.

Oishan noita keinoja puuttua ihmisten ruokailutottumuksiin, mutta isot firmat lobbaavat tarpeeksi niin mitään ei tapahdu.

Niin, kunhan sitten muistettaisiin antaa myös sitä porkkanaa kepin rinnalla. Keppiä kyllä Suomenmaassa ostataan tarjota, mutta ne porkkanat pääsee usei unohtumaan.

Eli vastaavasti veroale sitten oikeasti terveyttä editävälle sapuskalle. Ongelma tietysti tulee siinä, etä kuka nämä rajat vetää. Pakkiksen bodarit ei ehkä ole oikea porukka siihen. ;)
 
Lienee aavistuksen off-topicia, mutta pakko avautua. Viime yönä otin Helsingin rautatieaseman vieressä olevasta snägäristä kerroshampurilaisen (siitä Elielin aukion taksijonon vierestä). Hitto, pelkkä kerroshampurilainen 7,50 euroa.

Paiskasin lounarin mummon kouraan, mutta pakko päivittää tavat ja skipata tästä lähtien tuo koju. Mieluummin syön ravintolassa hampurilaisen tuolla hinnalla. :rolleyes:
 
Yleensä olen vähätellyt ruuan hinnan nousua, mutta
kävinpä sitten hakemassa vähän sikaa iltapalaksi eräästä city-marketista.
Halvinta oli ehkä porsaan kyljykset, 9,50kg.
Muuten läskit siellä 12-13e/kg.
Meinasin jo äänestää jaloillani, mutta sitten silmään osui tarjousallas, jossa sisäänvetotuotteena ulkomaista sikaa selkeästi alihintaan.
 
^ Niinpä. Hassusti muuten mm suomalaisia meijerituotteita on myyty huomattavasti edullisemmin mm venäjällä. :dance:

Luomutuotteita tuetaan hieman paremmin, mitä tavanomaisia. Ja itse tuotteesta ei kauheasti sen enempää saa. Mutta kaupoissa hinta tuplaantuu tavanomaiseen nähden. :dance:

Miten hitossa ulkomailta tuotu liha kolminkertaistuu tuottajahinnasta ja saman lähtöhinnan kotimainen tuote viisinkertaistuu? :dance:

Jos tuotteiisiin lätkästäisin haittaveroa, niin se ei ainakaan ruuan hinnan nousua vähennä.
 
Laktoosii vammaisena treenaavana opiskelijana ketuttaa maitorahkan tilanne. Ainakin tällä hetkellä isot marketit ovat nostaneet paikoin rahkapurkin hintaa meillä päin. Kymmenen sentin korotus tuo toistasataa euroa lisäkulua vuodessa ja ajoittaiset toimitusvaikeudet ja hamstraus ajavat muihin merkkeihin.

Valio Vähälaktoosinen maitorahka 1,29 -> 1,39
Pirkka Vähälaktoosinen maitorahka 0,89 -> 0,99

Yli 1000 purkkia vuodessa, niin Pirkan maitorahkalla halvimmillaan vs. Valion maitorahkalla kalliimmillaan voi säästää yli 400 euroa vuodessa, eli kuukauden opinto- ja asumistuet.

Nyt sitten alkaa paukkua ihan huolella kiinni, viimeisten viikkojen aikana on tilanne edennyt siihen, että Pirkan maitorahkakin on noussut 1,19 euroon. Olen kiertänyt kaikki K-kaupat ja marketit läpi, vain todetakseni, että vuosittaiset rahka kuluni nousevat n. 400 euroa. En vielä edes uskalla laskea arviota ruoka budjetista koko vuodelle, veikkaan hintojen nousun kuitenkin tuovan jopa 1000 euron lisälaskun, aivan järkyttävä summa kun ajattelee mitä sillä voi saada.

Oma yhtälöni on selkeä, teen enemmän töitä (opiskelun kustannuksella), karsin muita harrastuksia, aktiviteetteja ja ns. turhien hyödykkeiden kulutusta. Lisäksi pyrin ostamaan kaikki ruokani tarjouksista ja esim. lihat jotka ovat menossa vanhaksi 30-50% alennuksella. Kyllä sinne pieneen pakastimeen mahtuu kun sulloo ja äkkiä ne taas menee.

Olen myös harkinnut testaavani jossain välissä Ehramin vaikutusta suolistooni. Minulle vihjattiin, että tuote on saksassa käsitelty erilailla maidon osalta, niin saattaisi sopia laktoosivammaiselle. Kokemuksia pitää varmaan kysellä ravintopuolelta...
 
Nyt varmaan joku kunnian kansalainen vetää herneen nenään, mutta mä ainakin oon viime kuukaudet varastanut juustot ja lihavalmisteet.. tulee meinaan pitkällä aikavälillä isosäästö ja voi syödä hyvin. suosittelen!
 
Vaimon kanssa yritetään kaydä kaupas 2 krt/viikko, ekalla kerralla n. €50-€80 ostokset ja loppuviikosta n. €20 ostokset (maito jne..).
Helpottaa vähän, kun poika syö samaa ruokaa, kuin aikuiset, ei tartte vaippoja (vaipatkin oli aiemmin kestovaippoja).

Pakko näin, kun tulot on pienet (teen osa-aikasta terveys-syistä) ja vaimo hoitaa lasta kotona..
 
^ Niinpä. Hassusti muuten mm suomalaisia meijerituotteita on myyty huomattavasti edullisemmin mm venäjällä. :dance:

Luomutuotteita tuetaan hieman paremmin, mitä tavanomaisia. Ja itse tuotteesta ei kauheasti sen enempää saa. Mutta kaupoissa hinta tuplaantuu tavanomaiseen nähden. :dance:

Miten hitossa ulkomailta tuotu liha kolminkertaistuu tuottajahinnasta ja saman lähtöhinnan kotimainen tuote viisinkertaistuu? :dance:

Jos tuotteiisiin lätkästäisin haittaveroa, niin se ei ainakaan ruuan hinnan nousua vähennä.

Ensimmäiseen on helppo vastata, jos kyseessä on EU:n ulkopuolelta tuleva tuote. Kyseessä ovat tietenkin tuontitullit.

Toisaalta EU-maat (ja P-Amerikassa Yhdysvallat) ovat antaneet helvetillisiä tukiaisia, jotta ruokatuotteita pystytään tuottamaan vientiin asti. Tästä syystä monien kehittymättömimpien maiden ruokatuotanto on lapsenkengissä, koska paikallinen tuotanto ei kannata, kun ulkomailta tuotettu ruoka on halvempaa.
 
Nyt varmaan joku kunnian kansalainen vetää herneen nenään, mutta mä ainakin oon viime kuukaudet varastanut juustot ja lihavalmisteet.. tulee meinaan pitkällä aikavälillä isosäästö ja voi syödä hyvin. suosittelen!
:lol2: Asiaa! Tämä on ilmiö, joka epäilemättä on kovassa nosteessa.
 
Koskahan tuo ruuan hinnan nousu loppuu? Eikös jotain veroalennuksia ole tulossa joiden pitäisi näkyä hinnoissa?

Tässä omaa pateettista seurantaani Pirkan vähälaktoosisen maitorahkan tilanteesta.


19.3.2008 kirjoitin:
Pirkka Vähälaktoosinen maitorahka 0,89 -> 0,99

9.6.2008 kirjoitin:
Pirkan maitorahkakin on noussut 1,19 euroon

Nyt 16.2.2009 kirjoitan:
Pirkan maitorahka saavutti vuoden vaihteessa hinnan 1,25 ja viikonlopun ostoksia tehdessäni löysin sitä hyllystä hintaan 1,29.

Yöllä herään tuskan hikeen ja huutoihini. Näen unta jossa polvillani rukoilen ja huudan K-kaupan maitohyllyn edessä: "älkää, ei enempää!"

Tuosta se ei kyllä enään voi nousta.
 
Koskahan tuo ruuan hinnan nousu loppuu? Eikös jotain veroalennuksia ole tulossa joiden pitäisi näkyä hinnoissa?

Ensi syksynä (taisi olla lokakuussa) on tulossa ruoan hinnan alv:n alennus jonka pitäisi laskea hintoja n.4-5%.

Eipä tuolla vielä entisiin hintoihin päästä etenkään maitotaloustuotteissa joiden hinnan korotukset viimeisen vuoden aikaan ovat olleet todella suuria.
 
Mukava hinnan nousu tuossa Pirkan vähälaktoosisessa maitorahkassa:
0,89e x 1,45 = 1,29e eli alle vuodessa hinta noussu mukavat 45%. Vittu jos ruokalasku kasvais samassa suhteessa :D

Saman on kokenut Lidl:in Milbona maitorahka. muistan ku se oli vielä 99snt 500g purnukka, nykyään ainakin 1,29e.
 
Saksassa maitotuotteet vain halpenevat koko ajan. Oltermannin tapaista juustoa saa jo 400gr paketin 1.69 eurolla valmiiksi viipaloituna. Maito on sen 45-49 centtiä litra. Jugurtit 20-30 centtiä 2.5dl purkki. Purkki kermaa 0,30 euroa. Creme Fraiche saman hintaista kuin kerma. Mozzarella-möykky muistaakseni noin 70 senttiä. Rahka taitaa olla suhteellisen kallista, olisikohan vajaan euron tuollainen 500gr purkki.
Olisi hauska tietää mihin perustuu tuo maitotuotteiden kova hinnannousu Suomessa.
 
Olisi hauska tietää mihin perustuu tuo maitotuotteiden kova hinnannousu Suomessa.

Maitotuotteiden hinnat ovat nousseet viime vuosina, koska Suomalaisille maidontuottajille maksettavaa maitolitran tilityshintaa on nostettu, jotta maitotilojen toimeentulo saadaan turvattua ja maidontuotanto saadaan pidettyä jatkossakin Suomessa.
Esim. Arlan nyt Suomeen tuoma Ruotsalainen maito on parikymmentä senttiä halvempaa kaupassa, koska tilityshinta Ruotsissa on niin paljon Suomea pienempi ja tämän takia Ruotsalaiset maitotilat ovat todella ahtaalla, ja joutuvat varmaankin lopettamaan tulevaisuudessa.
Ostamalla Suomalaisia maitotuotteita (Valio) saadaan turvattua Suomalaisten maidontuottajien tulevaisuus.
 
Lisäyksenä vielä että tällä hetkellä Saksassa maksetaan tuottajille maitolitrasta 27 - 35 senttiä, ja maitotilat vähenevät kokoajan.
Suomessa maksetaan noin 10 senttiä litralta enemmän tuottajille kuin Saksassa, ja maitotilojen väheneminen on saatu pysähtymään.

Jokaisen voi miettiä, että onko se nyt omaa taloutta kaatava asia maksaa maitotuotteista hieman enemmän, ja saada sen avulla sinne tuotannon alkupäähänkin leipä turvattua pöytään.
 
Back
Ylös Bottom