Ravintoloitsijoiden ahneus?

metalman sanoi:
juu tässä on monella hyviä pointteja ollunna kyllä. on totta että kitinä muutamasta eurosta on älytöntä, ehkä se on sitten sitä periaatekitinää vain. itsekkin kyllä olen sitämieltä, että viihtyisästä ja dorqa-vapaasta baarista maksaa mielellään sisään sen 7e ja ehkä paukuistakin sitten sitä ylihintaa. mutta kenties joku fiksu ihminen olisi voinut asiakaskeskeisesti ajatella, että kun kukaan muu ei laske hintoja edes vähän, niin lasketaan me, jos vaikka saatais pari asiakasta lisää.


Tämä ei toimi koska hinnat vaihtelee ihan vitusti, paikasta riippuen.
Jos joka paikassa olisi samat hinnat niin tottakai sinne menisi suurin osa asiakkaista mikä laskisi hintoja vähän.

Helsingissä jos paikka A tiputtaa oluen hintaa 50% niin se on silti ihan vitun kallis verrattuna paikkaan B, n.2x kalliimpi, vuoden päästä sanotaan paikalle A, että tiputa vielä 60& hintoja niin olet halvempi kuin paikka B!
Mutta miksi paikka A tiputtaisi alun alkaenkaan hintoja kun siellä käy silti enemmän porukkaa vaikka on sisäänpääsymaksut ja ylikalliit hinnat?

Luulisi että tämänkin palstan ihmisiset käy sen verran vähän ravintoloissa että on aivan sama onko kalja euron halvempi vai ei.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
stranger sanoi:
Kyllä sen liiketilan vuokrakin pysyy samana - myytiin sitä kossua sitten 100 tai 300 litraa... Eikä sen varastoinnin tahi käsittelyn vaatiman työnkään hinta lineaarisesti nouse. Sama pätee lähes kaikkiin muihinkin kuluihin.

Heittelin vaan ihan varovasti ilmaan yksinkertaisia ajatuksia siitä, miksi se raflahinta ei välttämättä halpene. Siis sellaista yläastematematiikkaa.

Sinä esittelet tuossa epäjatkuvan tuotanto(palvelu)kustannusfunktion, jolloin mennään jo aika paljon pidemmälle. Ei se ole lineaarinen, se vaan oletetaan lineaariseksi, jotta päästään laskemaan kustannuksia jollakin relevantilla volyymivälillä. Käytännössä on toimittava näin, vaikka tehdään pientä virhettä. Hyvin pienellä välillä volyymia liikuteltaessa epälineaarisuus iskee. Siihen vaikuttavat esim. ylityökustannukset, tai se piste jolloin joudutaan palkkaamaan uusi työntekijä. Pitkällä tähtäimellä yksi epäjatkuvuuskohta on se, kun joudutaan laajentamaan tiloja. Joka tapauksessa isomman määrän käsittely maksaa absoluuttisesti enemmän kuin pienen, vaikkakaan hankalalla vaihteluvälillä volyymi ja kustannukset aivät mene lineaarisesti. Huh.
 
Lyhyesti ja ytimekkäästi: Yhdelläkään yrittäjällä ei ole varaa hyväntekeväisyyten :(
Eli vaikka kuinka lasketaan se että kuinka paljon se kossu maksaa alkossa tai tukussa ja miten paljon menee viellä muihin kuluihin niin pitää viellä muistaa se että pitää sen jälkeen viellä jäädä yrittäjällekin jotain käteen. Siellä ravintolassa on viellä paljon menoja joita ei tuossa edellä olevissa postauksissa ole mainittu. Joka ilta ravintolassa menee laseja rikki jne. joku oksentaa pöntön tukkoon, rikkoo jotain jne jotka kans vie leipää yrittäjältä pois.
Jos pelkästään haetaan sitä känniä niin sitten on varmaan parasta pysyä kotona mutta useimilla on baari merkitsee jotain muutakin..? Vai onko kukaan sinkku pokannut kalsarikännissä kotona yhden yön hoitoa tai tulevaa emäntää?
 
japa sanoi:
Lyhyesti ja ytimekkäästi:

no voi helevetti.

eikö niitä menoja sitten ollut ennen veroalea? Veroalen tultua yhtäkkiä menot lisääntyivät siten että lisäkate häviää uusiin menoihin?
 
metalman sanoi:
no voi helevetti.

eikö niitä menoja sitten ollut ennen veroalea? Veroalen tultua yhtäkkiä menot lisääntyivät siten että lisäkate häviää uusiin menoihin?

No esim. palkat nousivat tuossa maalis-huhtikuussa. Samoin aika monella vuokralaisella sitten tuli vuokran korotus kun se kiinteistönomistajakin luki siitä että viinan hinta laskee,joten tuolla vuokralaisella on varaa sitten paremmalla katteella maksaa enemmän. Samoin aika monella ravintolaketjulla myös itse ketju nosti sitten omiaan palkkioitaan niin että yrittäjä ei ole varaa laskea hintoja.
Muuten luuletko että vaikka videoitten tai autonrenkaiden hinta laskee jos niiden tuotanto kustannukset laskevat? No ei. Vaan edelleen jokaisella yrittäjällä jne. se homma perustuu siihen että haluaa tienata sen eläkerahastonsa.
Muuten oletko itse palkkaasi tyytyväinen ja et halua sitä enää lisää? Vaikka elinkustannukset jne vaikka nousisivat?
 
Markkinat määräävät hinnan, ei yksinään myyjä. Yleensä asiakas ei osta jos kokee että hinta on liian kallis. Tässä tapauksessa jostain syystä minkäänlaista kilpailua ei ole päässyt tapahtumaan vaikka siihen olisi ollut varmasti mahdollisuus.. :ahneet paskiaiset:

Mä oon tosi tyytyväinen palkkaani kun sellaista ei ole :) Mutta ymmärrän toki pointtisi, ainahan sitä haluaa lisää jos se on mahdollista, se on selvä asia.
 
Lyhytta taloutta: Ota niin paljon rahaa sisaan kuin saat. Jos baari on taynna juovia ihmisia 6 eskon kaljalla niin ota 6 eskoa. Olettaisin jokaisen menestyvan yrittajan ymmartaneen tuon saannon. Ei yritystalous ole mitaan reilua, baarin ideana on tuottaa rahaa eika mitaan onnea muille.

Sinansa hauska, etta samat tyypit helposti itkeavat juopuneista ihmisista tulevia ongelmia ja sita etta koyhat tulevat baariin olemaan. Mita enemman juo niin sita enemman tulee humalaan, mita enemman juo niin sita enemman yrittaja saa rahaa.
 
No se veroale ei paukun hinnan kustannusta laskenut kuin joku 10 senttiä, niin aika turhalta tuntuu laksea hintoja sen verran? Ehkä varaa pitää näitä tarjouksia paremmin yllä. Baarissa käyminen on vapaaehtoista ja ei sinne dokaamaan kuuluisikaan mennä. Humaltuneelle ei saa myydä. Eikä.... :hyper:

Mä en tajuu miksi jotkut baarit ottaa paukusta esim 5,60. Miksei 5,50 tai 6 tai 5. Mutta luulisi sen hilujen kanssa pelleilyn käyvän hermoille ja vievän aikaa.
 
metalman: olisiko se 10-20 centin hinnan lasku paukussa joka voisi olla mahdollista viinan halvennuttua nyt sitten avain onneen?

Ja threadin koko aiheeseen: Minkä ihmeen takia sen viinan pitäisi olla ravintolassa nykyistä halvempaa?
 
En tiedä miten muualla mutta oulussa parista suuresta yökerhosta saa tuopin kaljaa tai lonkkua yhteen euroon keskiviikkoisin koko illan ja oikeastaan muina arkipäivinä kahteen euroon. Vituttaa katsella teinejä jonottamassa keskiviikkoisin 300m jonona tiettyihin paikkoihin, ihan kuin kaljan kittaaminen olisi maailman tärkein asia ihan vain "koska se on halpaa". Oulussa jengillä on kaikilla kahvat sivussa, ei tule mieleen montakaan naista joka edes yrittäisi olla pämppäämättä halpaa viinaa, tuntuu että homma on ihan karannu käsistä aika monella... ihan spedeilyä tällainen, pitäisi olla joku vastuu miten teineille viinaa annostellaan :jahas:
 
Maaliskuun alussa oli moni asiakas ihmeissään kun viinan hinta baarissa ei laskenutkaan yhtä paljon (prosentuaalisesti) kuin alkossa. Tuli mutinoita, että taitaa mennä ravintoloiden omaan taskuun alennukset. Siinä sai sitten moneen kertaan selittää mistä kaikesta ravintoloiden hinnat koostuvat.

(LAINAUS)
Vain valmistevero ja siihen kohdistuva alv laskevat ? muut
kustannukset pysyvät ennallaan tai nousevat. Esim. samana
päivä, kun veronalaennus tulee voimaan, hotelli- ja ravintolaalan
palkat nousevat tehdyn työehtosopimuksen mukaisesti.
Mitä enemmän ravintolan alkoholimyynti painottuu ostohinnaltaan
kalliisiin viineihin, ja mitä tasokkaammasta
ravintolasta on kyse, sitä pienempi on anniskeluhintojen
keskimääräinen alennusvara prosentteina myyntihinnasta.
Näissä ravintoloissa esim. työn osuus myyntihinnasta on
keskimääräistä suurempi. Halvimman hintaluokan ravintoloissa,
joissa oluen ja väkevien myynti painottuu, myyntihintoja
voidaan laskea prosentteina enemmän.

40-prosenttinen väkevä juoma
Alkoholivero entisen lain mukaan: 3 mk / 1 cl etyylialkoholia
Veroa 40-prosenttisessa juomassa 40 x 3 mk = 120 mk / 1 l
+ valmisteveroon kohdistuva alv 22 % = 26,40 mk
= veroa juomalitrassa yhteensä 146,40 mk = 24,62 e / 1 l
Vero alenee 1.3. 44 %
Veroon kohdistuva alv alenee samassa suhteessa.
Veron alennus ? 44 % 24,62 e:sta = 10,83 e / 1 l
Ravintola-annos 4 cl: alennusvara 4/100 x 10,83 e = 0,43 e

Keskiolut, 4,5 % alkoholia
Alkoholivero entisen lain mukaan: 1,70 mk / 1 cl etyylialkoholia
Veroa 4,5 prosenttisessa oluessa 4,5 x 1,70 mk = 7,65 mk / 1 l
+ valmisteveroon kohdistuva alv 22 % = 1,68 mk
= veroa litrassa olutta yhteensä 9.33 mk = 1,57 e / 1 l
Veron alennus ? 32 % 1,57 e:sta = 0,50 e / 1 l
Ravintola-annos 0,5 l = 0,5 x 0,50 e = 0,25 e

(/LAINAUS)

Lähde: http://www.shr.fi/modules/ContentExpress/repository/Veronalennus.pdf
 
Joo välillä alkaa kelaan, että ottaako ravintolassa 3 kaljaa vai kaljakorin marketista (korin sai jklstä ilman pantteja 9.90€).

Täytyy vaan mennä baareihin häppäriaikaan ja erikoispäivinä, jolloin hanatuotteet ovat 2€ :)


Wanha totuus: Viinaa myydään rafloissa siihen hintaan kun sitä jengi sieltä ostaa :)
 
Ymmärrettäväähän on toi, että ei se alkoholin hinnanlasku paljon sen paukun hintaa voi alentaa, kun kerran se alkoholin osuus siitä hinnasta on suhteellisen pieni. Mutta se ero kaupasta ostetun ja baarin välillä alkaa oleen aika saatanan kova ja siksi ihmiset jää juomaan kotiin, no joo itsestään selvyys tämäkin.

Mutta joku jo sanoikin aikaisemmin, että on tässä maassa varaa muutama räkälä kupsahtaakin, kuitenkin ne ravintolat jotka on ennenkin menestyneet ja joissa käy väkee käy varmasti vieläkin. Ja ehkä tämäkin on vaan tilapäinen juttu ja taas jonkinajan päästä "kyllästytään" siihen alkon halpaan kossuun ja käydään baarissa.

Mutta ehkä Suomen pitäisi siityä tohon eteläisemmän Euroopan malliin ja antaa kuppiloiden olla auki vaikka 6.00 asti aamulla jos haluavat, ehkä se sitten tois lisää myyntiä ja asiakkaita...tai sitten vaan enemmän kännissä olevia suomalaisia... :D
 
Täytyy myös muistaa, että harva alentaa hintoja heti, kun vasta "eilen" myynti vähän heikkeni. Suurin osaa varmaan myös katsoo useammankin kuukauden miten tilanne kehittyy ja vasta sitten laskee hintoja enemmän jos tarvitsee tai pystyy. Ja samahan se ravintoloitsijalle on käykö siellä kaljaa juomassa hinnasta valittavia asiakkaita tai asiakkaita jotka ei valita, jos vaan juoma menee kaupaksi.

Ja muistakaa tosiaan, että alkoholi kulut on vaan todella pieni osa ravintolan kuluista, varsinkin mitä tasokkaampi paikka. Ns. sivukuluja löytyy ihan älyttömästi
 
Esim jenkeissä viina ja kalja on todella halpaa kaupoissa ja keskivertoravintoloissa paukut maksaa yhtä paljon kun suomen ravintoloissa. Baarit ei ole tarkoitettu ryyppäämiseen, mutta kyllä suomalaiset pian oppii. Kunnon pohjat kotona vaan... :D

Moni baari pitää ovensa myös viikolla auki ja silloin ollaan usein miinuksella. Opiskelioita saa houkuteltua noilla tarjouksilla.
 
Dean Kuntz sanoi:
Itse pysyn ainakin mieluummin kotona ja juon alkosta ostettuja viinoja kuin maksan baareille siitä viinasta...eteispalvelu on kans ylihintaista vaikka portsarit hyvää työtä tekevätkin mutta se työ voisi kuulua ehkä ennemmin ravintolaan palkatuille vakiturvamiehille?11??

No sitten voit laskea paukkujen hintoihin näiden turvamiesten palkat :)
 
Hyviä kommentteja suuntaan ja toiseen. Itse en tarkoittanut aloitusviestissä sitä, että ravintoloiden pitäisi alentaa paukkujen hintoja suoraan tuon veroalen takia vaan sen takia, että ainakin osalta baareista ovat asiakkaat kadonneet (näin siis medioissa kerrottu). Jos yökerholla menee hyvin niillä 7 euronkin paukuilla niin ei todellakaan ole syytä hinnanmuutoksiin (ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa). Mutta nuo baarit joista asiakkaat ovat kaikonneet voisivat aivan hyvin yrittää täyttää liiketilansa asiakkailla kokeilemalla esim. halventaa näiden kossupaukkojen hintoja ja kuten tuossa on aikaisemmin laskettu, ainakin valmistuskustannusten osalta tähän olisi mahdollisuus. Uskoisin myös, että useimmissa suosituissakin baareissa tyhjää tilaa löytyy, ainakin sesonkipäivien ulkopuolella. Ne samat kaverit siellä lusmuilee baari- ja narikkatiskin takana oli asiakkaita tai ei. Jos huima 50% alennus näissä helpostivalmistettavissa paukuissa (ei siis mikään palava kirsikka sateenvarjo-hässäkkä) saisi tuvan edes puolilleen, niin tuskin siinä persnettoa tulisi yhtään sen enempää, vai onko tällainen win-win situation liikaa ravintoyrittäjien periaatteille? Allekirjoittaneelle on aivan sama mitä se bisse siellä baarissa maksaa, kun en kovinkaan usein käy. Jos vaihtoehtona tälle hintakokeilulle on kilometritehdas, niin itse olisin ainakin valmis yrittäjänä kokeilemaan ... näin siis ilman yrittäjäkokemusta.
 
Timba79 sanoi:
Mutta ehkä Suomen pitäisi siityä tohon eteläisemmän Euroopan malliin ja antaa kuppiloiden olla auki vaikka 6.00 asti aamulla jos haluavat, ehkä se sitten tois lisää myyntiä ja asiakkaita...tai sitten vaan enemmän kännissä olevia suomalaisia... :D

Ei missään nimessä. Ravintoloiden kitutunnin myyntikään (02.30-03.30) ei ole ollenkaan niin hyvä kuin sitä edeltäneen myyntihuipun 01.00-02.30 myynti.

Äsken mainittu pätee suurimpaan osaan ravintoloita jotka ovat auki 22-04.
Väki baareihin tulee yhtenä rysäyksenä vasta puolen yön jälkeen ja sitä tehokasta myynti aikaa on siis todella vähän.

Nyt kun on halpaa vetää kotona perseet ja oletetaan ravintoloiden olevan auki kuuteen, väki hoipppuisi baariin vasta 02.00 yöllä.
Nykyäänkin nämä samat räkäpäät ovat jo puoli neljän aikoihin niin sippikunnossa että vain työllä ja tuskalla jaksavat paukkujaan juoda.
Mikä olisikaan apinoiden kunto ennen kuutta? Ja kun ei enää jakseta juoda niin ne viimeset tunnit olisikin sitten yrittäjälle todella kalliita ja taas tulisi paukkuihin lisää hintaa :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom