"raffinaatilla tarkoitetaan tarkkaan ottaen sellaista elintarviketeollisuuden valmistetta, jonka vitamiini- ja kivennäisainemäärä energiapitoisuuden suhteen on pieni. Tavallisesti raffinaatti on paljon hiilihydraatteja, rasvaa ja/tai alkoholia sisältävä valmiste. Raffinoitu tuote on puolestaan sellainen, josta on poistettu ravintopitoisia ainesosia, kuten valkoinen riisi ja makaroni, joista on poistettu suoja-ainepitoisuudeltaan ihmiselle parhaat ainesosat, tässä tapauksessa jyvän uloimmat kuorikerrokset. Raffinoitujen tuotteiden ravintoainetiheys (ravintoainemäärä energiamäärää kohden) on pienempi kuin raffinoimattomien, raffinoidut tuotteet tuovatkin ruokavalioon ikään kuin ’turhaa energiaa’." Lähde:
http://www.steelbody.fi/kuntosaliliikunta_ja_terveellinen_ruokavalio.htm
"- Valitettavasti noin kaksi kolmasosaa käyttämästämme viljasta on raffinoitua eli puhdistettua valkoista vehnäjauhoa, riisiä, muroja yms., josta puuttuu keholle tärkeät vitaaliaineet. Kuiduttomana raffinoitu vilja aiheuttaa myös suolistohäiriöitä" -
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0701/5.htm
Jos vieläkin epäilyttää, suosittelen tosiaan, että mainitset sanat raffinoitu+vilja mille tahansa ravintoasiantuntijalle, niin saat kuulla nuo tasan samat jutut päänsäryistä, suolistohäiriöistä ja turvotuksista. FAKTA on, että poistamalla raffinoidun viljan PÄIVITTÄISESTÄ ruokavaliosta, hemmetin moni pääsisi eroon noista kaikenmaailman pikkuvaivoista, kuten turvotuksesta ja viikottaisesta päänsärystä. En väitä, eikä kukaan muukaan väitä, että ranskanleipä aiheuttaa ongelmia 100% väestöstä, mutta yllättävän suurelle osalle. Omalle faijalleni olen suositellut jättämään edes kokeeksi sen raffinoidun viljan kokonaan pois, vaikka kuukaudeksi, koska kärsii hyvin usein pienestä päänsärystä, ja turvotuksesta. Vastauksena saan aina lauseen: "Ei mikään hemmetin jauho vaikuta mihinkään". Tämä miehen suusta, joka ei tiedä ravitsemustiedosta peen vertaa, ja on mättänyt koko aikuisikänsä suuhun kaiken shaiban mitä tekee mieli.