Mniska sanoi:
eli suomentaisko joku nämä ja "lajittelisi" hyviin ja huonoihin rasvoihin.
tässä nimityksiä joihin olen törmännyt.
-tyydyttynyt
-kertatyydyttymätön
-monityydyttymätön
-omega 3
-omega 6 (9, onko sellaista olemassa)
-kovettamaton rypsiöljy
-kovetettu
-kovat rasvat
-pehmeät rasvat
voi olla lisääkin mutta en muista
Syödyn hiilihydraatin laadulla ja määrällä on merkitystä kuinka nuo rasvat voi ryhmitellä.
Ainoa varmasti haitalliseen ryhmään kuuluvat ovat transrasvat joita syntyy mm. kasvisrasvoja kovetettaessa.
Tässäkin on olemassa poikkeus, eli CLA-rasvahapon 9c-11t, sekä 10t-12c isomeerit ovat terveyden kannalta hyviä...vaikka kuuluvatkin transrasvoihin.
Jos syöt 1900-luvun oppien mukaan, eli hilareiden osuus ruuan energiasta on luokkaa 60%, niin tällöin myös tyydyttyneiden eli kovien rasvojen määrällä suhteessa pehmeisiin, tyydyttämättömiin- eli kasvisrasvoihin on merkitystä.
Jos taasen hiilihydraattien osuus päivän kaloreista on vähäinen, eli luokkaa 20% tai alle, sekä hilarit ovat hitaasti-imeytyviä, ei kovilla rasvoilla ole enää merkitystä ainakaan veren rasva-arvoihin...jos ne ovat olleet aikaisemmin huonot, ovat ne tämän jälkeen mitä todennäköisimmin erinomaiset...mm. itseltä löytyy kokemusta tästä, samoin kuin verenpaineen laskusta hyväksi.
Omega 3, 6 ja 9 rasvahapot.
Näistä kolmosta ja kutosta ei ihminen kykene itse valmistamaan elimistössään, eli nämä ovat välttämättömiä rasvahappoja joita kuuluu saada ruuasta...ysiä taasen elimistömme valmistaa tarpen mukaan.
"länsimainen" ruokakulttuuri runsaineen kasvisöljyineen (omega 6 lähde) on vääristänyt elimistön kaipaaman omega 6 / -3 suhteen, joka pitäisi olla n. 1
Eli saamme ruuasta aivan liian paljon omega 6 rasvahappoja suhteessa omega 3 rasvahappoihin...näistä omega 6 rasvahapot mm. ylläpitävät tulehdusraktiota ja omega 3 rasvahapot taasen vaimentavat sitä.
Molempia rasvahappoja ihminen tarvitsee pysyäkseen elossa...omega 3:n saantia vain tulisi lisätä, eli kalaöljyä ravintoon lisää kalan taikka öljyn muodossa.
Mielenkiintoista muuten, että KTL:n poppoo on sitä mieltä, että kalanrasvat tulisi saada kala-ateriasta, mutta entäs kasviöljyt...eipä ole yhtään vaatimusta että ko. öljyt pitäisi mussuttaa rypsiä puremalla.
Omega 3 ja -6 rasvahapot kuuluvat ryhmään monityydyttymättömät rasvahapot.
Näillä rasvahapoilla on taipumus hapettua herkästi...parhaana esimerkkinä vaikkapa pellavaöljy, jolla kasteltu trasselitukko saattaa syttyä ajankanssa itsestään palamaan.
Tästä syystä näitä rasvahappoja ei ole hyvä saada mitään tolkuttomia määriä...<10% päivän kokonaisenergiasta...lisäksi kannattaa huolehtia antioksidanttien saannista...
(niitä saa niistä erivärisistä ja kokoisista pallukoista joita näkyy lähinnä naisten lautasilla...siis vihanneksista ja hedelmistä)
Kertatyydyttämättömät rasvahapot.
Näihin kuuluvat omega 7 ja -9 rasvahapot...näitä elimistömme kykenee valmistamaan itsekkin ja lisäksi näitä saadaan ravinnosta.
Nämä ovat terveyden kannalta hyviä rasvahappoja jotka eivät ole kovin ärhäköitä edes hapettumaankaan.
Kevyt yhteenveto
Jos saat luokkaa 60% päivän energiasta hilareista...täytyy rasvojen kanssa olla tarkkana...tällöin rasvoista n.30% kovia eli tyydyttyneitä, 30-50% kertatyydyttymättömiä ja 15-30% monityydyttymättömiä...ja silti monien veren triglyseridi arvot ovat viturallaan.
Jos hilarit luokkaa 20% tai alle, sekä hitaasti-imeytyviä, voi rasvaa syödä vapaammin...mutta monipuolisuus ei tässäkään ole pahasta, eli monipuolista ruokaa joka sisältää erilaisia rasvahappoja...mm. niitä välttämättömiä.
edit: siis ei edelleenkään monityydyttymättömiä rasvahappoja mitenkään tolkuttomasti, mutta kovia, eli tyydyttyneitä rasvahappoja voi syödä vapaammin.
Ja kaikki kovetetut- ja osittain kovetetut rasvahapot pannaan...ne ovat niitä ainoita aidosti huonoja rasvahappoja.