Rasvat???

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mniska
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
7.1.2005
Viestejä
2 556
eli suomentaisko joku nämä ja "lajittelisi" hyviin ja huonoihin rasvoihin.

tässä nimityksiä joihin olen törmännyt.
-tyydyttynyt
-kertatyydyttymätön
-monityydyttymätön
-omega 3
-omega 6 (9, onko sellaista olemassa)
-kovettamaton rypsiöljy
-kovetettu
-kovat rasvat
-pehmeät rasvat

voi olla lisääkin mutta en muista
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mniska sanoi:
eli suomentaisko joku nämä ja "lajittelisi" hyviin ja huonoihin rasvoihin.

tässä nimityksiä joihin olen törmännyt.
-tyydyttynyt
-kertatyydyttymätön
-monityydyttymätön
-omega 3
-omega 6 (9, onko sellaista olemassa)
-kovettamaton rypsiöljy
-kovetettu
-kovat rasvat
-pehmeät rasvat

voi olla lisääkin mutta en muista


http://www.margariinitiedotus.fi/rasvat_ruoassa/rasvat_ruoassa.htm
joskos tuolla olisi vastaus?
 
Cockton sanoi:
:anssi:

Sori ei kerkee just perustella, pitää joskus käydä salillakin :D

No nyt tahon kyl perustelut :D , mutta en kyllä itse lukenut antamaani linkkiä läpi, silmäilin vain etusivun, mutta onkos siellä pelkkää paskaa? Pitääpä itsekin käydä tsekkaamassa :rolleyes:

EDIT: no joo, nyt ehkä ymmärsin, entäs tää http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/efa.html? :D
 
Mniska sanoi:
eli suomentaisko joku nämä ja "lajittelisi" hyviin ja huonoihin rasvoihin.

tässä nimityksiä joihin olen törmännyt.
-tyydyttynyt
-kertatyydyttymätön
-monityydyttymätön
-omega 3
-omega 6 (9, onko sellaista olemassa)
-kovettamaton rypsiöljy
-kovetettu
-kovat rasvat
-pehmeät rasvat

voi olla lisääkin mutta en muista

Keep it simple! Eli kun vain muistaa että kaikki kylmäpuristetut öljyt, tavallinen margariini ja kalanrasva ovat hyvästä niin se on siinä. :D
 
Nyt kun nämä rasvat ovat kovasti tapetilla niin kyselisin kuinka moni vetää aitoa voita leivän päälle. Itse olen harkinnut maun ja aidon tavaran takia alkaa käyttää voita nimenomaan leivän päällä. Muuten yritän sisällyttää rypsi ja oliiviöljyä ja rasvaista kalaa sopivasti ruokavalioon. Kolestroli on nyt n. 4,5.

Margariinitiedotus on aika hyvin saanut uskoteltua että suonet on tukossa tuota pikaa jos tämän voihin siirtymisen tekee.

Aikoinaan Pohjois-Karjalan projektien aikana saatiin hyviä tuloksia sydäntautien vähenemisinä. Mutta tuliko ne tulokset pääasiassa tupakoinnin vähenemisestä vai rasvan vaihtamisesta tai suolan vähentämisestä?
 
kumpu sanoi:
Aikoinaan Pohjois-Karjalan projektien aikana saatiin hyviä tuloksia sydäntautien vähenemisinä. Mutta tuliko ne tulokset pääasiassa tupakoinnin vähenemisestä vai rasvan vaihtamisesta tai suolan vähentämisestä?
Ah vanha kunnon PK-projekti. Mitenkäs siellä taas ne tilastot menikään? Kuopiossa siis mentiin vanhaan malliin ja P-Karjalassa kevennettiin. http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_2.html


Table III: Age Adjusted Rates/1,000. Age Group 30-64 years - The North
Karelia Project. Eli tämä virallisterveellinen ei pärjännyt vanhaa mallia paremmin.
 
protsku sanoi:
tavallinen margariini ovat hyvästä niin se on siinä. :D
Enpä menisi ihan näinkään sanomaan. Margariinit sisältävät sellaisia aineita, joita ei voi saada muista lähteistä. Eli kyllä margariinien terveellisyys on melko kyseenalaista. Kaukana luonnollisesta ravinnosta.
 
En käytä leivän (sen yhden päivittäisen viipaleen) päällä mitään levitettä, mutta paistamiseen olen alkanut käyttää voita. Ihan että edes jostain saisin niitä tärkeitä tyydyttyneitä rasvojakin.
 
Onko kuinka terveellistä vetää iltaprotskun yhteydessä pari ruokalusikkaa kylmäpuristettua oliiviöljyä?
 
Mniska sanoi:
eli suomentaisko joku nämä ja "lajittelisi" hyviin ja huonoihin rasvoihin.

tässä nimityksiä joihin olen törmännyt.
-tyydyttynyt
-kertatyydyttymätön
-monityydyttymätön
-omega 3
-omega 6 (9, onko sellaista olemassa)
-kovettamaton rypsiöljy
-kovetettu
-kovat rasvat
-pehmeät rasvat

voi olla lisääkin mutta en muista
Syödyn hiilihydraatin laadulla ja määrällä on merkitystä kuinka nuo rasvat voi ryhmitellä.

Ainoa varmasti haitalliseen ryhmään kuuluvat ovat transrasvat joita syntyy mm. kasvisrasvoja kovetettaessa.
Tässäkin on olemassa poikkeus, eli CLA-rasvahapon 9c-11t, sekä 10t-12c isomeerit ovat terveyden kannalta hyviä...vaikka kuuluvatkin transrasvoihin.

Jos syöt 1900-luvun oppien mukaan, eli hilareiden osuus ruuan energiasta on luokkaa 60%, niin tällöin myös tyydyttyneiden eli kovien rasvojen määrällä suhteessa pehmeisiin, tyydyttämättömiin- eli kasvisrasvoihin on merkitystä.

Jos taasen hiilihydraattien osuus päivän kaloreista on vähäinen, eli luokkaa 20% tai alle, sekä hilarit ovat hitaasti-imeytyviä, ei kovilla rasvoilla ole enää merkitystä ainakaan veren rasva-arvoihin...jos ne ovat olleet aikaisemmin huonot, ovat ne tämän jälkeen mitä todennäköisimmin erinomaiset...mm. itseltä löytyy kokemusta tästä, samoin kuin verenpaineen laskusta hyväksi.

Omega 3, 6 ja 9 rasvahapot.
Näistä kolmosta ja kutosta ei ihminen kykene itse valmistamaan elimistössään, eli nämä ovat välttämättömiä rasvahappoja joita kuuluu saada ruuasta...ysiä taasen elimistömme valmistaa tarpen mukaan.
"länsimainen" ruokakulttuuri runsaineen kasvisöljyineen (omega 6 lähde) on vääristänyt elimistön kaipaaman omega 6 / -3 suhteen, joka pitäisi olla n. 1
Eli saamme ruuasta aivan liian paljon omega 6 rasvahappoja suhteessa omega 3 rasvahappoihin...näistä omega 6 rasvahapot mm. ylläpitävät tulehdusraktiota ja omega 3 rasvahapot taasen vaimentavat sitä.
Molempia rasvahappoja ihminen tarvitsee pysyäkseen elossa...omega 3:n saantia vain tulisi lisätä, eli kalaöljyä ravintoon lisää kalan taikka öljyn muodossa.
Mielenkiintoista muuten, että KTL:n poppoo on sitä mieltä, että kalanrasvat tulisi saada kala-ateriasta, mutta entäs kasviöljyt...eipä ole yhtään vaatimusta että ko. öljyt pitäisi mussuttaa rypsiä puremalla.

Omega 3 ja -6 rasvahapot kuuluvat ryhmään monityydyttymättömät rasvahapot.
Näillä rasvahapoilla on taipumus hapettua herkästi...parhaana esimerkkinä vaikkapa pellavaöljy, jolla kasteltu trasselitukko saattaa syttyä ajankanssa itsestään palamaan.
Tästä syystä näitä rasvahappoja ei ole hyvä saada mitään tolkuttomia määriä...<10% päivän kokonaisenergiasta...lisäksi kannattaa huolehtia antioksidanttien saannista...(niitä saa niistä erivärisistä ja kokoisista pallukoista joita näkyy lähinnä naisten lautasilla...siis vihanneksista ja hedelmistä)

Kertatyydyttämättömät rasvahapot.
Näihin kuuluvat omega 7 ja -9 rasvahapot...näitä elimistömme kykenee valmistamaan itsekkin ja lisäksi näitä saadaan ravinnosta.
Nämä ovat terveyden kannalta hyviä rasvahappoja jotka eivät ole kovin ärhäköitä edes hapettumaankaan.

Kevyt yhteenveto :rolleyes:
Jos saat luokkaa 60% päivän energiasta hilareista...täytyy rasvojen kanssa olla tarkkana...tällöin rasvoista n.30% kovia eli tyydyttyneitä, 30-50% kertatyydyttymättömiä ja 15-30% monityydyttymättömiä...ja silti monien veren triglyseridi arvot ovat viturallaan.

Jos hilarit luokkaa 20% tai alle, sekä hitaasti-imeytyviä, voi rasvaa syödä vapaammin...mutta monipuolisuus ei tässäkään ole pahasta, eli monipuolista ruokaa joka sisältää erilaisia rasvahappoja...mm. niitä välttämättömiä.
edit: siis ei edelleenkään monityydyttymättömiä rasvahappoja mitenkään tolkuttomasti, mutta kovia, eli tyydyttyneitä rasvahappoja voi syödä vapaammin.

Ja kaikki kovetetut- ja osittain kovetetut rasvahapot pannaan...ne ovat niitä ainoita aidosti huonoja rasvahappoja.
 
Mmn sanoi:
Onko kuinka terveellistä vetää iltaprotskun yhteydessä pari ruokalusikkaa kylmäpuristettua oliiviöljyä?

IMO oliiviöljy on aivan järjettömän pahanmakuista. Ite oon käyttäny tollasta Neito-luomurypsiöljyä, se on hyvä.
Ainakin sen oon huomannu, et nivelet paukkuu vähempi, ku on tota öljyä tullu nyt vedeltyy pari kuukautta 20-30 grammaa päivässä.
 
Piiltä hyvää shittiä. Lisään vielä kerran sen, minkä olen sanonut jo ziljoona kertaa: mitä vähemmän prosessoitu tuoten, mitä lähempänä luonnollista olomuotoaan, sen terveellisempää se on. Ja mitä tulee tohon voihin mitä joku kyseli, niin jos söisin leipää niin käyttäisen sen päällä voita :) Ja kun en syö, niin käytän voita mm. paistamisessa.
 
Mites, meillä on kotona normaalia voita ja dellaa..en syö paljoa leipää, mutta kumpaa nyt kuitenki kannattais laittaa leivän päälle...tuossa Critter jo sanoiki, että margariinin terveellisyys on melko kyseenalaista, mutta entä dellan? sehän on muistaakseni rypsiöljyn ja voin sekoitus eli taitaa olla ihan hyvää tavaraa.

Niin ja Pii, kiitos todella hyvästä infosta! Asiat taas selveni kertaheitosta, samoin Coctonin ja Critterin kirjotuksista on tullu Hieman toisenlaista näkökulmaa näihin iänikuisiin rasvasuosituksiin!
 
hernekeppi sanoi:
mutta entä dellan? sehän on muistaakseni rypsiöljyn ja voin sekoitus eli taitaa olla ihan hyvää tavaraa.
Mitä on dellan? Jos se on samanlaista kuin oivariini, niin pitäisi olla hyvää tavaraa. Eli jos jotain levitettä leivälle, niin olkoon se oivariini tai voi.
 
Critter sanoi:
Mitä on dellan? Jos se on samanlaista kuin oivariini, niin pitäisi olla hyvää tavaraa. Eli jos jotain levitettä leivälle, niin olkoon se oivariini tai voi.

Upsista, unohdin että harvoissa paikoissa on tuota dellaa, asustelen keskisuomessa ja täällä sitä on.

"Della sisältää maitorasvaa 60% ja rypsiöljyä 20%

Ainesosat: Kermaa, kovettamatonta rypsiöljyä, hapatetta, suolaa ja happamuuden säätöaineita (E 500, E 339)."
 
hernekeppi sanoi:
Ainesosat: Kermaa, kovettamatonta rypsiöljyä

Samat on oivariinissa, ja sitä olen joskus ostanut jos on tarvittu levittämisominaisuuksia. Hienoa että mainitsevat että kyseessä on nimenomaan kovettamaton kasvisrasva, koska se on oleellista.
 
kumpu sanoi:
Nyt kun nämä rasvat ovat kovasti tapetilla niin kyselisin kuinka moni vetää aitoa voita leivän päälle. Itse olen harkinnut maun ja aidon tavaran takia alkaa käyttää voita nimenomaan leivän päällä. Muuten yritän sisällyttää rypsi ja oliiviöljyä ja rasvaista kalaa sopivasti ruokavalioon. Kolestroli on nyt n. 4,5.
Kokonaiskolesteroli ei kerro vielä paljoakaan. HDL- ja LDL-arvot sitten kertovatkin jo enemmän. Esim 3,8 kokonaiskolesteroli kuulostaa todella hyvältä, mutta jos HDL on 0,17 ja LDL 3,21, ollaan jo vähän metsikön puolella.
 
Mmn sanoi:
Onko kuinka terveellistä vetää iltaprotskun yhteydessä pari ruokalusikkaa kylmäpuristettua oliiviöljyä?

On varmasti terveellistä. Muistetaan kuitenkin se että saadakseen riittävästi oikeita Omega-rasvoja pitää ruokavaliossa olla myös kalaa tai kalaöljyä. Eli jos käyttää pelkästään kylmäpuristettua oliiviöljyä tai rypsiöljyä niin saatujen rasvojen koostumus on liian yksipuolinen. Homma menee muistaakseni niin että rypsärissä ja oliiviöljyssä on vain toista kehon tarvitsemista Omega-rasvoista ja sitten se toinen puuttuu lähes kokonaan. Ja oliko peräti niin että jos saa liikaa tätä yleisempää Omega-rasvaa niin siitä on haittaa sen toisen Omega-rasvan imeytymisessä? Luontainen laiskuus estää asian tarkistamisen.

EDIT: Tarkistin kuitenkin asian ja rypsäristä jne. löytyy runsaasti Omega-6 rasvahappoa. Tämän saannista ei tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan Omega-3 rasvahapon saanti jää helposti puutteelliseksi ja sen takia tarvitaan kalaa ja kalaöljyä. Moni niputtaa omegat samaan läjään mutta se ei tosiaan riitä jos käyttää pelkästään Omega-6 lähteitä ravinnossa:

Omegat virallisen tahon mukaan sanoi:
Monityydyttymättömät rasvat jaetaan omega-3-rasvahappoihin ja omega-6-rasvahappoihin. Omega-3-rasvahappoja ovat mm. alfalinoleenihappo, jota on runsaasti mm. rypsiöljyssä sekä pitkäketjuisemmat eikosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo, joita on etenkin rasvaisessa kalassa. Omega-6-rasvahappoihin kuuluu linolihappo, jota on erilaisissa kasviöljyissä, kuten auringonkukkaöljyssä. Linolihappo kuuluu ns. välttämättömiin rasvahappoihin, joita täytyy saada ravinnosta. Nykyaikaisessa länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvahappojen ja omega-3-rasvahappojen välinen suhde on kuitenkin usein liian korkea ja omega-3-rasvahappojen saantia tulisikin lisätä etenkin tyydyttyneiden rasvahappojen kustannuksella.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom