Jahas, palataanpa wanhaan threadiin, kun muutama asia on näemmä jäänyt hieman auki.
Critter sanoi:
Ja myös se, että ko.aineiden pitoisuudet riippuvat siitä, mitä kasviöljyä on kovetettu margariinia valmistettaessa
Ja myös monesta, monesta muusta tekijästä. Kuten esimerkiksi hydrogenointiprosessin katalyytin valinnasta. Esimerkiksi tuttua ja turvallista nikkeliä ollaan korvaamassa suotuisimmilla vaihtoehdoilla: vaikutus näkyy juuri trans-rasvojen vähentyneissä pitoisuuksissa. Oikeasti, suosittelen tutustumaan näihin valmistustekniikoihin, joista toki löytyy varsin niukasti riippumatonta dataa. Ensin vaikka kahlaamaan elintarvikekemiallisia julkaisuja, tyyliin Food Chemistry. Mutta kukin saa vapaasti muodostaa omat näkemyksensä.
Critter sanoi:
Eikä tietenkään Suomalaisissa tuotteissa ole mitään akryyliamideja jne. joita todennäköisesti syntyy, kun kasviöljyt kuumennetaan lähelle 300 astetta
En tiedä mitä kuumennusta tarkoitat, mutta ainakaan margariininvalmistuksessa ei käydä tyypillisesti(enää) tuollaisissa lämpötiloissa. Selektiivisessä hydrogenoinnissa suositusarvo lämpötilan suhteen on 177 celcius-astetta, kun taas non-selektiivisessä tuo arvo on niinkin alhainen, kuin 121 astetta.
Mitä taas itse akryyliamideihin tulee, niin niistä on vaikeampi sanoa mitään. Akryyliamidien tutkimus on aika lasten kengissä vielä ja kartoitusprojekti parhaillaan käynnissä. Tutkimusdata tuon aihepiirin osalta on varsin hajanaista vielä.
http://www.finfood.fi/finfood/finnf...0382449?OpenDocument&Highlight=0,akryyliamidi
Mutta on aika olennaista ymmärtää, että akryyliamideja syntyy lähinnä maillard-reaktioissa, toisin sanoen hiilihydraattipitoisissa elintarvikkeissa/valmisteissa. On kyllä havaittu, että esimerkiksi asparagiini-aminohappoa runsaasti sisältävän tuotteen akryyliamidipitoisuus voi nousta suureksi valmistusprosessesissa (asparagiini kun toimii prekursorina, sokerien pelkistymisessä maillardin reaktiossa).
Kuten mainitsin, akryyliamidien kartoitus- ja tutkimusprosessi on pahasti vaiheessa, mutta tutkittuja pitoisuuksia voi tarkastella vaikkapa tuolta WHO:n raportista.
http://www.who.int/ipcs/food/jecfa/summaries/en/summary_report_64_final.pdf
Margariinia siellä ei näy, joka tosin ei oikein sovi tuohon tietoon, jota meillä tässä vaiheessa akryyliamideista ja niiden muodostumisesta on.
Critter sanoi:
Sitten erotuksena voihin margariinit sisältävät kaikenlaisia lisäaineita.
Joo, sisältävät lisäaineita seuraavista ryhmistä:
- happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumkarbonaatti)
- emulgointiaineet (lesitiini, mono- ja diglyseridit)
- säilöntäaineet (mm. lakkojen ja marjojen kaliumsorbaatti)
- väriaineet (esim. betakaroteeni)
Melko basic-ryhmiä ja ingredienttejä siis. Olisi tietysti ihan mielenkiintoista kuulla näkemyksiä siitä, mitä margariinien lisäaineryhmiä tietyt erityisryhmät sitten pitävät näistä haitallisimpina.
Mitään voi vs. rasvalevitteet-vastakkainasettelua en tästä todellakaan ole rakentamassa, ravintoasiat kun harvoin, jos koskaan, ovat näin mustavalkoisia. Mielestäni täälläkin on kuitenkin tämän aiheen osalta nähty melkoisen tunnepitoisia ylilyöntejä, joiden asianlaitaa voitaisiin tarkentaa vaikkapa perehtymällä näihin edellä mainittuihin aiheisiin..
Cocktonilta silti hyvä heitto tuolla; niin kauan kuin esimerkiksi trans-rasvoja ei ole pakko merkitä tuoteselosteeseen, voi jokainen tehdä henkilökohtaisia valintoja toiseen suuntaan.
:kippis1: