- Liittynyt
- 21.10.2003
- Viestejä
- 821
astro sanoi:No en ole vielä keksinyt miksi olisi. Osaatko kertoa?
Vedetään hatusta vähän arvoja konkretisoimaan tilannetta.
1. Syödään 20g O-6 ja 20g O-3. Suhde 1:1
2. Syödään 10g O-6 ja 5g O-3. Suhde 2:1
Perustelisin tilanteen #1 (muistin varassa mennään) olevan parempi koska eikosanoideja tuotetaan samassa suhteessa kuin niitä on solukalvolla, joka taas vastaa suhdetta mikä saadaan ravinnosta. LA->AA muunnos tapahtuu sampoilla desaturaasientsyymeillä kuin ALA->EPA joten olettaisin ALA/LA-suhteen olevan sama kuin EPA/AA-suhteen. Sitten syödään toki vielä EPA:aa ravinnosta jolloin viilataan viimeksi mainittua suhdetta paremmaksi. Sen pohjalta näyttäisi että treveyden kannalta O-6/O-3 suhde 50g/50g olisi sama kuin vaikka 25g/25g, ainakin karkeasti katsottuna.
Toki oliiviöljyn tapauksessa nautitulla kalaöljyllä/EPA:lla on suurempi vaikutus kuin rypsärin tapauksessa. Täytyy palata asiaan illemmalla.
Sen verran tuohon kokonaismäärään...monityydyttymättömät rasvahapot ovat herkästi hapettuvia, siis piloille meneviä ja tästä syystä niitä ei kannata vallan hirmuisia määriä nauttia / vrk...kohtuus kaikessa ja kroppa voi parhaiten.