Rasvat???

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mniska
  • Aloitettu Aloitettu
protsku sanoi:
EDIT: Tarkistin kuitenkin asian ja rypsäristä jne. löytyy runsaasti Omega-3 rasvahappoa. Tämän saannista ei tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan Omega-6 rasvahapon saanti jää helposti puutteelliseksi ja sen takia tarvitaan kalaa ja kalaöljyä.

Paremminkin niin että omega-6:tta tulee liikaa, ja sen liikasaannista on syytä olla huolissaan. Samoin kuin omega-3:n liian vähäisestä saannista.

Rypsäri:
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 22080 mg
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 10876 mg

Lähde: Fineli

Ongelma tässä teollista ruokaa syövässä populaatiossa on myös omega-6:n liikasaanti.

edit: muotoilin uudelleen :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Critter sanoi:
Enpä menisi ihan näinkään sanomaan. Margariinit sisältävät sellaisia aineita, joita ei voi saada muista lähteistä. Eli kyllä margariinien terveellisyys on melko kyseenalaista. Kaukana luonnollisesta ravinnosta.

Mitä ihmisen terveydelle haitallisia aineita on vaikkapa Flora-margariinissa? Tutkimuslähteet? Onhan selvää että jos joku käyttää viikossa 400g margariinia ja joku toinen 400g meijerivoita niin tässä on suuri ero. Margariinin puolesta puhuu se että tulee vähemmän kaloreita ja vähemmän verisuonia kuormittavia rasvoja. Sitä en lähde kiistämään etteikö voi maistu paremmalle. :)
 
protsku sanoi:
Margariinin puolesta puhuu se että tulee vähemmän kaloreita ja vähemmän verisuonia kuormittavia rasvoja.

en tiedä olisko :hyper: vai :itku:

Ai niin, päivän hesarissa jo mainostettiin miten maanantaina TERVEYS-sivuilla on painavaa asiaa siitä miten rypsin suosio kasvaa: "Kova rasva on pahaa rasvaa, rypsiöljy hyvää." Ei helevetin 16 tota aivopesun määrää. Alkaa tämä maailmantuska paisua kohta sellaiseksi että alan korkeintaan hymähtää säälivä hymy naamalla kun joku tulee selittämään paha rasva-kova rasva -mantraansa.

http://www.youngagain.com/noname62.html

Simopoulos, lipids expert Mary Enig and many other scientists believe an overbalance of omega-6s fuels insulin resistance and is a big reason Americans are so obese, suffer so much diabetes and have clogged arteries -- despite decades of the no-saturated-fat regime. They recommend an omega-6-to-omega-3 ratio of 4-to-1 or even 2-to-1. (1 TO 1?)
 
Cockton sanoi:
Paremminkin niin että omega-6:tta tulee liikaa, ja sen liikasaannista on syytä olla huolissaan. Samoin kuin omega-3:n liian vähäisestä saannista.

rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 22080 mg
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 10876 mg

Lähde: Fineli

Ongelma tässä teollista ruokaa syövässä populaatiossa on myös omega-6:n liikasaanti.

edit: muotoilin uudelleen :)

No niin, tässä on ensin lainaus edellisen postini lainauksesta:

Nykyaikaisessa länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvahappojen ja omega-3-rasvahappojen välinen suhde on kuitenkin usein liian korkea ja omega-3-rasvahappojen saantia tulisikin lisätä etenkin tyydyttyneiden rasvahappojen kustannuksella.

Tuossa väitetään kovasti että Omega-3 rasvahappojen saantia tulisi lisätä. No miten tämä tapahtuu? Lisäämällä kalan ja kalaöljyn osuutta ruokavaliossa.

Hassuahan tässä on se että rypsiöljystä löytyy molemmat omegat, samoin oliiviöljystä. Mutta omegoiden suhde on väärä koska Omega-6 rasvahappoa on liikaa.

Itse päätin jo aikoja sitten ravintokirjoja lukiessani että KEEP IT SIMPLE ja unohdetaan kokonaan asiantuntijaslangi: riittää kun muistaa että kasviöljyjen vastapainoksi pitää olla kalasta saatavia hieman toisenlaisia hyviä rasvoja. :)
 
Cockton sanoi:
en tiedä olisko :hyper: vai :itku:

Nyt putosin kärryiltä. Voimme itkeä tai nauraa yhdessä jos kerrot hieman tarkemmin miksi sinäkin aloitat Suuren Margariinisodan tällä foorumilla. Pyysin lähdeviitteitä sellaiseen tutkimukseen jossa kerrotaan "margariinin haitallisista aineista". :D

Minulla on muuten ihan omaksi ostettu pieni terveyskirjojen kirjasto josta löytyy mm. Pohjois-Karjala Projektin loppuraportti täydellisenä kovakantisena kirjana. Pitääpäs tutkia tässä viikonlopun aikana mitä johtopäätöksiä Puska ja kumppanit tekivät raportissaan. Muistelen hieman että tupakoinnin lopettaminen ja meijerivoi+rasvainen maito combon vaihtaminen margariini+vähärasvainen maito comboon oli aika keskeisellä sijalla tässä projektissa. :thumbs:
 
protsku sanoi:
Pitääpäs tutkia tässä viikonlopun aikana mitä johtopäätöksiä Puska ja kumppanit tekivät raportissaan.

Suosittelen ennemmin lukemaan ne perustelut joilla he noihin johtopäätöksiin päätyivät. Sitten kannattanee hakea kuukkelilla kansainvälisen tiedeyhteisön mielipidettä tuosta projektista. Kotimaisenkin ei-puskan-talutusnuorassa-kulkevan porukan mielipide on olemassa, mutta sen löytäminen voi olla vähän hankalampaa.
 
protsku sanoi:
Mitä ihmisen terveydelle haitallisia aineita on vaikkapa Flora-margariinissa? Tutkimuslähteet? Onhan selvää että jos joku käyttää viikossa 400g margariinia ja joku toinen 400g meijerivoita niin tässä on suuri ero. Margariinin puolesta puhuu se että tulee vähemmän kaloreita ja vähemmän verisuonia kuormittavia rasvoja. Sitä en lähde kiistämään etteikö voi maistu paremmalle. :)
No joo. Tilanne saattaa olla se, että Suomalaisissa margariineissa ei olisi transrasvoja. Itse olen kyllä hieman skeptinen etteikö Suomalaisista margariineista löydy transseja. Kuitenkin ulkomaisissa margariineissa on trans-rasvoja ja kun jossain maissa kielletään transrasvat (esim.Tanska), niin kyllä elintarviketeollisuus myöntään transrasvan korvaamisen olevan vaikea prosessi. Mutta onneksi Suomalaiset margariinit ovat transrasva vapaita. Vai ovatko? :kippis1:

Onhan margariineissa sitten muitakin miettimisen arvoisia asioita, kuten kasviöljyjen kovettamisen kautta syntyneet pitkäketjuiset tyydyttyneet rasvahapot. Kyllä esim. C20, C22 ja C24 rasvahappojen vaikutukset elimistössä pitäisi tuntea tarkemmin. Näiden rasvahappojen vaikutuksia on nimittäin tutkittu melko vähän. On tosin sanottava, että hieman ko.rasvahappoja voi saada myös muista lähteistä. Ja myös se, että ko.aineiden pitoisuudet riippuvat siitä, mitä kasviöljyä on kovetettu margariinia valmistettaessa.

Sitten erotuksena voihin margariinit sisältävät kaikenlaisia lisäaineita. Lisäksi margariiniin lisättävä D-vitamiini on sitä D2-vitamiinia, kun ihminen tarvitsee D3-vitamiinia. En kyllä tiedä onko D2 vitamiinista mitään suoranaista haittaakaan, mutta ei mitään hyötyäkään, näin uskon.
 
protsku sanoi:
Minulla on muuten ihan omaksi ostettu pieni terveyskirjojen kirjasto josta löytyy mm. Pohjois-Karjala Projektin loppuraportti täydellisenä kovakantisena kirjana. Pitääpäs tutkia tässä viikonlopun aikana mitä johtopäätöksiä Puska ja kumppanit tekivät raportissaan. Muistelen hieman että tupakoinnin lopettaminen ja meijerivoi+rasvainen maito combon vaihtaminen margariini+vähärasvainen maito comboon oli aika keskeisellä sijalla tässä projektissa. :thumbs:
Muah. Olihan nuo mainitsamasi asiat keskeisellä sijalla ko.projektissa. Se vaan usein unohdetaan, että verrokkiryhmä, joka ei noita muutoksia tehnyt sai suuremmat terveydelliset hyödyt. Eikös tämä tarkoita sitä, että PK-projektin mukaankin kannattaa syödä voita? Eli hiphurraa PK-projekti. PK-projekti on kyllä niin vitsi kuin olla voi.
 
Critter sanoi:
PK-projekti on kyllä niin vitsi kuin olla voi.

Minusta ne prosenttiluvut miten paljon sydäntautikuolleisuus laski projektin ansiosta ei ole mikään vitsi. Jostain syystä täällä Suomessa on vain sellainen maantapa että halutaan dissata asemansa vakiinnuttaneita terveystutkijoita kuten Puska tai myöhemmistä tutkijoista Fogelholm. Ehkäpä on niin että se on tässä maassa ainoa tapa päästä "tutkijaksi tutkijan paikalle".

Edelleenkin kaivataan niitä lähdeviitteitä kehiin mutta kun ette pysty sellaisia esittämään niin julistan sekä Pohjois-Karjala projektin dissaamisen että Margariinisodan päättyneeksi. :)

P.S. Jos meijerivoita käytetään pelkästään ruuanlaitossa niin silloin määrät ovat niin pieniä ettei sillä uskoisi olevan haitallisia terveysvaikutuksia. Jos taas laitetaan viikossa yksi paketti meijerivoita voileipien päälle ja tämän lisäksi juodaan koko ajan rasvaista maitoa niin epäedullisia terveysvaikutuksia tulee aivan varmasti.
 
Critter sanoi:
Sitten erotuksena voihin margariinit sisältävät kaikenlaisia lisäaineita. Lisäksi margariiniin lisättävä D-vitamiini on sitä D2-vitamiinia, kun ihminen tarvitsee D3-vitamiinia. En kyllä tiedä onko D2 vitamiinista mitään suoranaista haittaakaan, mutta ei mitään hyötyäkään, näin uskon.

D3-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta ja D2-vitamiinia voitaisiin kutsua "synteettiseksi" eli sitä saadaan ruoasta. Molemmat vaikuttavat kehossa yhtä tehokkaasti, joten kumpikin tapa hankkia sitä on yhtä hyvä.
 
Critter sanoi:
No joo. Tilanne saattaa olla se, että Suomalaisissa margariineissa ei olisi transrasvoja. Itse olen kyllä hieman skeptinen etteikö Suomalaisista margariineista löydy transseja.

Skeptisyys on hyvä asia. :)

Kunnes joku tosiaan esittää luotettavaa tutkimusaineistoa, että suomalaisissa margariineissa on sellaisia määriä haitallisia transrasvoja, joilla on jotain fysiologista merkitystä, niin minä ainakin jatkan Floran syöntiä.

Tiilisukassa sanoi:
Viitsisikö joku kirjoitella koko rasva asian pähkinän kuoressa, mitä syödä, milloin ja kuinka paljon ? Ei prosentteina vaan ihan vaikka ruokalusikallisina.

Lienee mahdoton vastata tuohon. Jos puhut "lisätystä" rasvasta, niin kalaöljy on sellainen takuuvarma hyvää tekevä öljy. Muuten nuo suositukset riippuvat suosittelijasta. :thumbs:
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Lienee mahdoton vastata tuohon. Jos puhut "lisätystä" rasvasta, niin kalaöljy on sellainen takuuvarma hyvää tekevä öljy. Muuten nuo suositukset riippuvat suosittelijasta. :thumbs:
Näin on. Tuo riippuu tosiaan paitsi suosittelijasta, niin myös suosituksen kohteesta. On nimittäin hieman eri asia antaa ohjeita minun kaltaiselleni, 200-300g rasvaa päivässä syövälle kuin 50 g rasvaa päivässä syövälle.
 
Doggoned sanoi:
D3-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta ja D2-vitamiinia voitaisiin kutsua "synteettiseksi" eli sitä saadaan ruoasta. Molemmat vaikuttavat kehossa yhtä tehokkaasti, joten kumpikin tapa hankkia sitä on yhtä hyvä.
D3-vitamiinia saa myös ruu'asta. Erityisesti rasvaisesta eläinravinnosta. Toki D2 muuttuu maksassa D3:ksi, mutta muutos on verrattavissa alfalinoleenihappo---->EPA/DHA. Eli muutos ei tapahdu kovin hyvin. Lisäksi D2 imeytyy erittäin huonosti.
 
Critter sanoi:
D3-vitamiinia saa myös ruu'asta. Erityisesti rasvaisesta eläinravinnosta. Toki D2 muuttuu maksassa D3:ksi, mutta muutos on verrattavissa alfalinoleenihappo---->EPA/DHA. Eli muutos ei tapahdu kovin hyvin. Lisäksi D2 imeytyy erittäin huonosti.

Ai jaa, no hyvä että asia korjattiin. Lukemani tutkimus olikin vuodelta Egypti ja muumio. Mutta siltikin arveluttaa tuo huono imeytyminen. Millä perusteella D2-vitamiini imeytyy huonommin?
 
protsku sanoi:
Minusta ne prosenttiluvut miten paljon sydäntautikuolleisuus laski projektin ansiosta ei ole mikään vitsi. Jostain syystä täällä Suomessa on vain sellainen maantapa että halutaan dissata asemansa vakiinnuttaneita terveystutkijoita kuten Puska tai myöhemmistä tutkijoista Fogelholm. Ehkäpä on niin että se on tässä maassa ainoa tapa päästä "tutkijaksi tutkijan paikalle".
Siis mikä tässä nyt on niin vaikeaa? PK-projektissa ei eritelty transrasvoja tyydyttyneistä. Suomalaisissa margariineissa oli tuohon aikaan n.1/3 transrasvoja. Tämä vaikutti merkittävästi tulokseen. Transrasvoja karsittiin margariineista n.15% 70-luvun aikana. Tästä syystä myös low-fat ryhmä paransi terveyttään. Siltikin, Kuopion verrokki ryhmä sai parempia tuloksia. Eli mielestäni voi kyseenalaistaa tuon projektin sydänterveellisyyden.


protsku sanoi:
Edelleenkin kaivataan niitä lähdeviitteitä kehiin, mutta kun ette pysty sellaisia esittämään niin julistan sekä Pohjois-Karjala projektin dissaamisen että Margariinisodan päättyneeksi.
Mihin sinä nyt kaipaat niitä lähdeviitteitä. PK-projektista laitoin jo linkin aikaisemmin. Suomalaisten margariinien transrasvapitoisuuksista nyt ei oikein ole linkkiä. Ulkomaalaisissa margariineissa on transseja. Onneksi meillä Suomessa on asiat paremmin. Eikä tietenkään Suomalaisissa tuotteissa ole mitään akryyliamideja jne. joita todennäköisesti syntyy, kun kasviöljyt kuumennetaan lähelle 300 astetta.

protsku sanoi:
Jos meijerivoita käytetään pelkästään ruuanlaitossa niin silloin määrät ovat niin pieniä ettei sillä uskoisi olevan haitallisia terveysvaikutuksia. Jos taas laitetaan viikossa yksi paketti meijerivoita voileipien päälle ja tämän lisäksi juodaan koko ajan rasvaista maitoa niin epäedullisia terveysvaikutuksia tulee aivan varmasti.
Ja mitäköhän nämä epäedulliset terveysvaikutukset mahtavat olla. Useissa tutkimuksissa on todettu steariinihapon (tätä on siis voissa eniten) olevan hyväksi kolesteroliarvoille, nostaen HDL:ää ja samalla laskien LDL:ää ja VLDL:ää.
 
Doggoned sanoi:
Ai jaa, no hyvä että asia korjattiin. Lukemani tutkimus olikin vuodelta Egypti ja muumio. Mutta siltikin arveluttaa tuo huono imeytyminen. Millä perusteella D2-vitamiini imeytyy huonommin?

Nopealla googlettamisella löytyi tuollainen. EI mikään laadukkain lähde, mutta saapahan kelvata. Sen verran tuossa on virhettä, että D3:sta saa kyllä muistakin lähteistä kuin kaloista.
http://www.maitojaterveys.fi/index.php?id=136

"D3-vitamiinia on luontaisesti harvoissa ruoka-aineissa, lähinnä kalassa. Vuoden 2003 helmikuun alusta D3-vitamiinia lisätään kaikkiin tavallisiin maito- ja piimälaatuihin 0.5 mikrogramma desilitraa kohti. Lisäksi ravintorasvoja on jo ennestään vitaminoitu. Kaloista etenkin silakka, muikku, kirjolohi sisältävät paljon D-vitamiinia, mutta myös hauki, ahven ja kuha ovat hyviä lähteitä, joskin niiden D-vitamiinipitoisuus vaihtelee pyyntipaikan mukaan. Metsäsienistä kantarellit ja suppilovahverot sisältävät D2-vitamiinia, joka kuitenkin imeytyy suolesta huonommin kuin D3-vitamiini. Suomalaisten parhaimpina D-vitamiinilähteinä voidaan tätä nykyä pitää kalaa ja tavallisia maitoja ja piimiä sekä vitaminoituja ravintorasvoja."
 
siis vetääks kaikki rypsärii? :urjo: oliiviöljy on paljon parempaa minun mielestäni, tosin käytän kylmäpuristettua extra virgin oliviöljyä :)
 
Niin kauan kun Suomessa ei tarvitse merkitä transrasvoja tuoteselosteisiin, minä en margariineihin koske. Tai en edes mieti niihin koskemista. Enkä mihinkään muihinkaan polttoöljy-luokan tuotteisiin.

Ja Puska on mun silmissä sellainen pelle etten edes pysty naurultani argumentoimaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom