JAMR:lta hyvä postaus ja hyvät linkit.
Rasvakudoksen rasvojen käyttö energiaksi riippuu rasvakudoksen sijainnista. Eri reseptorien erot ovat suuria eri alueilla ja myös sukupuolten ja eri ihmisten välillä on toki eroa. Sukupuolierot moni tietää ihan käytännössä...
Rasvakudoksessa on reseptoreja mm. lipolyysille eri rasvojen hapetusta lisääviä beeta1, 2 ja 3, joihin vaikuttavat adrenaliini ja noradrenaliini. Alueellinen lipolyysi menee näissä reseptoreissa näin: vatsansisäinen > vatsan ihonalainen > reiden ihonalainen rasva. Samat hormonit vaikuttavat myös alfa2 - reseptoreihin, jotka vähentävät lipolyysiä ja käänteisessä järjestyksessä em. beetastimulaatioon. Insuliini vaikuttaa omiin reseptoreihinsa ja tällä on vaikutus lipolyysin inhibitio (ja rasvojen varastoinnin lisäys) ja niin, että: ihonalainen > vatsansisäinen. Eli näistä voidaan päätellä se, että eniten hormonaalista lisäystä vatsansisäisiin ja vastaavasti tänne myös vähemmän hormonaalista estoa rasvojen hajotukselle ja sitä kautta kuljettumiselle verenkiertoon ja energiantuottoon = rasvanpolttoon.
Toisaalta luurankolihasten energiaksi suuri osa tulee ihonalaisesta, erityisesti vatsan alueen rasvasta. Sielläkin on eri alueilla erilaiset "herkkyydet".
Rasvakudoksessa katekoliamiinit eli adr. ja noradrenaliini myös mm. lisäävät verenkiertoa, mikä lisää lipolyysiä.
Lihavilla mm. rasvakudoksen verenkierto on usein heikentynyt, johtuen oletettavasti siitä, että verisuonituksen ollessa sama rasvasolujen määrät ja koot ovat suurempia. Lisäksi lihavilla herkkyys em. katekoliamiinien lipolyysin stimuloinnille on heikompi.
Vatsan alueen lihavilla lipolyysi on huomattavasti suurempaa levossa kuin alakehon lihavilla. Liikunnan aikainen lipolyysin lisäys on kuitenkin heikompaa vatsan alueen lihavilla, joten ero "tasoittuu".
Juups ja insuliiniherkkyydessä on eroja ja myös insuliinin pitoisuuksissa, muissa energiametabolian hormoneissa ja entsyymeissä jne. Ja noiden UCP-proteiinien roolista on tullut jonkun verran tutkimuksia.
Lähteenä mm.
HOROWITZ, J.F. Regulation of lipid mobilization and oxidation during exercise in obesity. Exerc. Sport Sci. Rev. Vol. 29,
No. 1, pp 42–46, 2001.
Niin juu ja sen verran vielä, että onhan sitä rasvaa vielä lihassolujen sisällä ja lihassolujen välissäkin ja näihin varastoihin ja niiden käyttöön voidaan vaikuttaa:
http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Nutritional strategies to influence adaptations to training.pdf