Räjähtävyydellä räjähtävään kasvuun?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
12.7.2007
Viestejä
81
Kertokaapas nyt viisaat ja vielä niitäkin viisaammat, onko totta, että nopeilla lihassoluilla on suurin potenttiaali kasvaa? Näin olen isojen poikien kylillä kuullut puhuvan ja johonkin paperintynkään on siitä taidettu raapustellakin. Ainakin kun katsoo noita ei-suomalaisia pikajuoksijoita, niin riittäähän näillä kavereilla sitä filettä, tosin tiedä sitten onko nekään lihakset ihan reilun kaupan tavaraa vai vetääkö ne poikaset muutakin kuin pulkkaa...Mutta niin, mitäs ootta mieltä? Kannattaisiko nyt sitten tehdä kaikki liikkeet aina vaikkapa "nosta niin prkleen nopeeta ja laske hitaasti" -tyylillä?
 
No näin esimerkkinä ojentajat ja takareidet koostuvat lähinnä nopeista lihas-soluista ja näin näitä tulisikin harjoittaa raskailla ja paljon kuormittavilla moninivelliikkeillä kun taas etureidet ottavat tutkimuksien mukaan hyvin reeniä vastaan myös pitkillä ja hapottavilla sarjoilla. On vaikea vetää rajaa mikä toimii millekkin lihasryhmälle parhaiten. Jos vielä ottaa mukaan yksilökohtaiset erot lihassolujakaumassa ja liikkuvuudessa on "optimaallisen" liikevalikoiman löytäminen mahdollista vain itse kokeilemalla.

Edit: Vielä tuohon viimeisen kyssääsi sen verran että monissa perusliikkeissä nopea, mutta HALLITTU nosto ja lasku on kaiken a ja o. Kannattaa myös keskittyä ihan pääkopan sisälläkin siihen reenattavaan lihakseen ja pyrkiä nostamaan kuorma juuri reenattavalla lihaksella.
 
kaikissa lihaksissa on noin oletusasetuksellisesti saman verran nopeita ja hitaita soluja. joissain lihaksissa, kuten soleuksessa on enemmän hitaita jne, mutta tavallisella ihmisellä erot ei ole merkitseviä. joka tapauksessa hitaat solut ottaa aina hittiä, teet sitten raskailla tai kevyillä, hitaatsi tai nopeasti.

varsinainen räjähtävän voiman harjoittelu ei ole bodailun kannalta edullista, koska kyseessä on lähes puhtaasti hermostollinen treeni ja lihas ite ei kasva, voipa jopa mennä vähän kasaan. sama kuin maksimivoimatreeneissä. ihan hyvä ohje on nostaa reippaasti ja laskea rauhallisesti ja tehdä keskipitkiä melko tiukkoja sarjoja vaihtelevilla volyymeilla.
 
Nopeat lihassolut kasvavat parhaiten, mutta perinteinen bodytreeni kasvattaa niitäkin parhaiten. Tietenkin jos henkilö omaa paljon nopeita soluja, kannattaa pienentää volyymiä.
 
Luin joskus joitain tutkimustuloksia jossa sanottiin että muutamat urheilijat joiden kehitys oli jumittunut paikalleen saivat lihakset uudelleen kasvamaan kun he ottivat treeneihinsä mukaan spurtti harjoituksia. Kyseinen tutkimus ei kyllä tainnut olla ihan tältä vuosituhannelta mutta luulisin sen silti pitävän paikkansa.
 
no kyllä kyseessä on aika marginaalinen juttu. riippuu spurttien tehosta ja kestosta jne tehdäänkö anaerobisina vai nopeutta varten jne jne. kyllä se lihas kasvaa kaikkein parhaiten punttitreenillä eikä juoksentelemalla. pikajuoksijat on aika kerppaheikkejä verrattuna bodareihin jne. ellei punttihommiinsa kehittele vaihtelua on se sitten ihan oma moka. jotenkin se ärsykevaihtelu kuitenkin pitää saada, ettei tuu tasanteita.
 
Luin tuossa juuri jokin aikaa sitten Chad Waterburyn kirjan Huge in a hurry. Kirjassa Waterbury esittää pätevän kuuloisen teorian, jonka mukaan kaikki liikkeet kannattaisi tehdä niin nopeasti kuin pystyy, kuitenkin niin, ettei tekniikka kärsi. Näin nostamalla aktivoidaan kaikkia lihassoluja, jolloin kasvupotentiaalia olisi sitten enemmän. Sarjat lopetetaan sen toiston jälkeen kun tekniikka hajoaa, liikerata pienenee tai vauhti hidastuu. Vauhdin hidastuminen on merkki siitä, että suurimmat ja nopeimmat lihassolut on jo väsähtäneet, joten kun lopettaa tuossa vaiheessa, ja kohta nostaa uudelleen, saa taas kaikki solut peliin.

Noin kuukausi on tullut nyt tuota ohjelmaa tehtyä, vaikea vielä sanoa mitään muuta kuin että kohtuu vaikealta tuntuu jotkut liikkeet aluksi. Paikat ei tule niin paljoa kipeäksi, ja treenit on aika nopeita.

Aiheesta on paljon juttua myös Waterburyn artikkeleissa T-nationilla, mm. viimeisin artikkeli on lähes suoraan kirjasta.
 
hmm, täällähän saadaan hyvä vääntö aikaiseksi. Pitää ilmeisesti ottaa itse selvää ja laittaa pariksi kuukaudeksi kokeiluun tuo räjähtävä treeni ja vaihtaa sitten takaisin tuohon normaaliin, jos ei muuta niin vaihteluahan tuossa ainakin tulee :whip:
 
Luin tuossa juuri jokin aikaa sitten Chad Waterburyn kirjan Huge in a hurry. Kirjassa Waterbury esittää pätevän kuuloisen teorian, jonka mukaan kaikki liikkeet kannattaisi tehdä niin nopeasti kuin pystyy, kuitenkin niin, ettei tekniikka kärsi. Näin nostamalla aktivoidaan kaikkia lihassoluja, jolloin kasvupotentiaalia olisi sitten enemmän. Sarjat lopetetaan sen toiston jälkeen kun tekniikka hajoaa, liikerata pienenee tai vauhti hidastuu. Vauhdin hidastuminen on merkki siitä, että suurimmat ja nopeimmat lihassolut on jo väsähtäneet, joten kun lopettaa tuossa vaiheessa, ja kohta nostaa uudelleen, saa taas kaikki solut peliin.

Noin kuukausi on tullut nyt tuota ohjelmaa tehtyä, vaikea vielä sanoa mitään muuta kuin että kohtuu vaikealta tuntuu jotkut liikkeet aluksi. Paikat ei tule niin paljoa kipeäksi, ja treenit on aika nopeita.

Aiheesta on paljon juttua myös Waterburyn artikkeleissa T-nationilla, mm. viimeisin artikkeli on lähes suoraan kirjasta.


Kuinkas on tämä Huge In A Hurry -metodi toiminut?
 
Pakko sanoa tähän väliin, että jos kuulee/näkee sanan 'Waterbury' niin kannattaa juosta niin lujaa kuin nopeilla lihassoluilla pääsee :). Ihan hyviä juttuja kaverilla on joskus, mutta juuri esim. solurekrytoinnista löytyy kaverilta melkoista schaissea.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kannattaa lähinnä laittaa sinut ignoreen ja käyttää searchia. Itse aiheeseen liittyen Tom Platz on myöskin puhunut paljon aiheesta mm. seuraavaa:

The “Go Slow Myth” has reared its ugly,
worthless head from time to time in every gym
in America. You’ve heard the spiel: “Do each rep
slowly, feel the burn!” All over the place you see
guys counting during reps, “Two counts up, four
counts down.” Hell, with some guys I can’t tell
whether it’s live or the slow-motion replay! You’ll
notice, too, that most of the guys doing reps the
slow way are also growing the slow way. It’s time
to speed it up, guys. There’s no 55 mile an hour
speed limit on reps. Hit the accelerator!
Your muscles were designed for speed. If
prehistoric humans moved as slowly as the “slow
burn” guys in the gym, they’d have all been tiger
bait, and we wouldn’t even be here. Muscles being
trained react well to speed. The faster you can
move the weight through space, the more stress is
applied to the muscle. And what makes muscles
grow? Stress! It’s a simple equation: More stress
equals more muscle.
Think about those super-slow reps for a moment.
Sure, you get a burn from slow reps, but the burn
is simply a build-up of lactic acid and has little to
do with muscle development. Hey, Jane Fonda is
famous for feeling the burn, and how would she
do in the Ms. Olympia contest? Doing slow reps
just for the burning sensation hinders your growth
in two ways. Muscle stimulation depends on load
(amount of weight) and speed of contraction. When
you do slow reps, you must use lighter loads than
normal, depriving you of one major condition for
growth. The slow speed of the contraction also
works against you. The white, explosive muscle
fibers have great potential for growth, but they
can’t ever be fully taxed if you don’t use explosive
moves.
In order to maximize your growth, do each
rep as quickly as possible while still maintaining
proper form. Don’t get sloppy in your search for
speed, or you’ll wind up on the injury shelf. Also,
sloppy speed can lead to increased momentum,
which, of course, eases the stress you’re working to
create. (You may, however, increase momentum at
the end of a set, squeezing out ballistic, “cheating”
reps.)

Edit. en jaksa kuluttaa kaloreita tekstin siivoamiseen...
 
Okei... jos minua tarkoitit..

1. Se, että Tom Platz sanoo jotain ei tee siitä totta.

2. Waterburyhan on yrittänyt paljon T-natioissa markkinoida tätä juttua - 'Vauhdin hidastuminen on merkki siitä, että suurimmat ja nopeimmat lihassolut on jo väsähtäneet'. Suora sitaatti tuosta postista nr. 7. Ja tuo juttu sotii Hennemanin 'size principle'a eli kokoperiaatetta vastaan. Ja sitä ei muuten ole todistettu vääräksi. Waterbury on vaan itse keskinyt tuon markkinoidakseen omaa nostotyyliään ja kirjojaan.

Nimittäin lihakset rasittuvat jo aiemmin mainitun kokoperiaatten mukaan. Kun nostetaan lusikkaa on vain hitaita soluja käytössä. Kun nostetaan sohvaa, on jo vähän nopeampiakin lihassoluja käytössä. Ja sitten kun nostetaan autoa niin tulee lisää nopeia soluja käyttöön. Näin keho säätelee voimantuottoa.

Ja punttisarjassa aluksi rasitetaan hitaita soluja. Ja kun sarja etenee, aloitetaan sitä enemmän käyttää noita nopeita lihassoluja kun väsymys iskee. Nopeiden lihassolujen käyttö ei siis todellakaan lopu siihen kun sarjan nostonopeus hidastuu - silloin kaikkia niitä ei ole edes rekrytoitu. Ja ainakin Vladimir Zatsiorskyn mukaan lihassoluja joita ei oteta käyttöön/rekrytoida ei myöskään väsytetä/treenata. Zatsiorskyn mukaan vasta vikoissa toistoissa on kaikki lihassolut käytössä, kun tapellaan oikein kunnolla siitä, että saadaanko se nosto tulemaan ylös vai ei.

Jos sarja lopetetaan siihen kun nostonopeus hidastuu, ei kaikkien nopeiden lihassolujen tarvitse työskennellä maksimaalisella teholla, koska niiden ei tarvitse missään vaiheessa tulla auttamaan siinä sarjassa kun niiden heikommat lihassolukaverit saa homman vietyä loppuun saakka. Tosin on näyttöä, että 'size principle' voidaan kumota erittäin nopeissa ja ballistisissa suorituksissa, mutta se ei päde tähän.

Ja btw hitaista toistoista on myös hyötyä ja apua massan hankintaan. Muuten esim. Dorian Yates olisi kutistunut melko paljon Olympiavuosinaan. Hitailla toistoilla on muita apuja - TUT, suuremmat hormonaaliset (testosteroni, kasvuhormoni) vasteet jne. Eli ei ole parasta tapaa. Käyttämällä molempia saadaan molempien hyödyt.

edit- Ja jos satut tietämään miten Platz treenasi, niin ymmärrät, että hän ei todellakaan lopettanut sarjoja siihen kun noston nopeus hidastui. Platzin sarjat eivät olleet vielä alkaneetkaan silloin.
 
hieman tarkennusta: kuorman suuruus merkkaa sen kuinka nopeasti niitä nopeitakin soluja rekrytoidaan mukaan. jos tehdään esim. 70%:lla nostoja, ne hitaat toki tekee töitä myös, mutta nopeet tekee suurimman osan työstä ja hyvinkin nopeesti jo alusta alkaen. mitä isompi kuorma sitä nopeemmin nopeet tulee mukaan. tai mitä nopeemmin pienempää kuormaa nostetaan. kaikella hermostollisella treenillä pyritään parantaan tota rekrytoinnin ajoitusta ja syttymiskynnyksiä jne jne.

niitä hitaita soluja ei vaan ns. normaalitreenissä juuri voi poissulkea, kuten jotkut luulevat. hidas liike on erittäin toimivaa, mutta pääasiassa eksentrisessä vaiheessa nostoa. bodailussa konsentrisen vaiheen "räjähtävyys" ei ole loppujen lopuksi ratkaisevaa tai niinkään olennaista.
 
Tässäpä vähän mietekaavoja

HIGH TENSION = LOW VELOCITY
HIGH VELOCITY = LOW TENSION
TENSION = FORCE

Minä nostan penkissä rauhassa, noin 3s laskuun ja samanmoiset nostossa. Nostakaa te miten tykkäätte :piis:
 
hieman tarkennusta: kuorman suuruus merkkaa sen kuinka nopeasti niitä nopeitakin soluja rekrytoidaan mukaan. jos tehdään esim. 70%:lla nostoja, ne hitaat toki tekee töitä myös, mutta nopeet tekee suurimman osan työstä ja hyvinkin nopeesti jo alusta alkaen. mitä isompi kuorma sitä nopeemmin nopeet tulee mukaan. tai mitä nopeemmin pienempää kuormaa nostetaan. kaikella hermostollisella treenillä pyritään parantaan tota rekrytoinnin ajoitusta ja syttymiskynnyksiä jne jne.

niitä hitaita soluja ei vaan ns. normaalitreenissä juuri voi poissulkea, kuten jotkut luulevat. hidas liike on erittäin toimivaa, mutta pääasiassa eksentrisessä vaiheessa nostoa. bodailussa konsentrisen vaiheen "räjähtävyys" ei ole loppujen lopuksi ratkaisevaa tai niinkään olennaista.

Juu, hyvä että tarkensit, kun tuo pointti ei välttämättä tullut niin hyvin esille tuossa mun lusikka -->sohva-->auto-jutussa :D.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom