Venäjän presidentti Vladimir Putin piti toissapäivänä kolme ja puoli tuntia kestäneen tiedotus- ja kyselytilaisuuden kansainväliselle toimittajakunnalle. Suomessa suurin huomio kiinnittyi Putinin Suomen NATO-kantaan, mutta tilaisuudessa puhuttiin paljon muutakin.
Putinin pääteema tuntui olevan "moninaistaminen". Putin käytti termiä kahdessa kontekstissa:
- Venäjän talouden täytyy vähentää edelleen riippuvuuttaan energian viennistä moninaistamalla tuotantoaan ja talouttaan.
- Venäjän täytyy löytää enemmän vaihtoehtoisia reittejä kuljettaa energiaa ulkomaille. Erityisesti tulisi välttää reittejä, jotka lisäävät Venäjän riippuvuutta läpikulkumaista ja aiheuttavat venäläisille turhia kauttakulkumaksuja.
Putin määritteli ensimmäisen tavoitteen Venäjän talouden tärkeimmäksi yksittäiseksi tavoitteeksi.
Putin keskittyi tilaisuudessa muutenkin paljon taloudellisiin kysymyksiin. Putinin mukaan energiasektorin riippuvuuden lisäksi Venäjän talouden suurin ongelma on kansalaisten suuret tuloerot, huolimatta siitä, että köyhyys ja sosiaaliset ongelmat ovat Putinin presidenttikaudella selkeästi vähentyneet.
Putinin mukaan kova talouskasvu on paras keino köyhyyden ja sosiaalisen epätasa-arvon poistamiseksi. Talouden tulee Putinin mukaan jatkossakin kasvaa noin 7% vuosivauhdilla.
Putin ei ottanut juurikaan kantaa valtion jättimäiseen puskurirahastoon, mutta sanoi sen olevan valtion turva öljyn ja energian hinnan rajua laskun varalle.
Talouden suurimpana saavutuksena vuonna 2007 Putin piti voimakasta talouskasvua (7%) ja ennenkaikkea sitä, millä tavalla tuo kasvu toteutui. Kasvu ei niinkään johtunut ulkomaankaupan kasvusta (energian hinta ei noussut ollenkaan vuoden 2006 aikana), vaan kotimarkkinoiden, kotimaisen teollisuuden ja kotimaisen kulutuksen kasvusta. Tämä on ehdottomasti terve ja hyvä merkki Venäjän talouskehityksestä.
Ulkomaalaisten sijoitukset Venäjälle kasvoivat myös voimakkaasti vuoden 2006 aikana. Ulkomaalaisten sijoitusten arvo Venäjällä vuonna 2006 nousi 31 miljardiin dollariin.
Putinin tietämys taloudesta on erityisen vahva energian kohdalla, ja siksi hän otti mielellään kantaa energiaa koskeviin kysymyksiin. Putin otti tilaisuudessa hyökkäävän asenteen niitä toimittajia kohtaan, jotka syyttivät Venäjää energian käyttämisestä politiikan jatkeena. Putinin mukaan Venäjä syyttää länttä epäluotettavaksi energian toimittajaksi, ja siksi etsii vaihtoehtoisia energian muotoja. Putinin mukaan myyjällä (Venäjä) on vastaava oikeus etsiä vaihtoehtoisia asiakkaita, joita löytyy paljon idästä (Kiina, Intia, Japani).
Kuitenkin Putin samalla painotti vanhojen asiakkaidensa, erityisesti Saksan ja Italian tärkeyttä Venäjälle. Putinin mukaan on myös Venäjän etu, että suhteet näihin pysyvät hyvinä. Samalla Putin kiitteli Italian päätöstä päästää Gazprom myymään energiaa suoraan italialaisille kuluttajille hyvänä esimerkkinä hedelmällisestä yhteistyöstä.
Putinilta kysyttiin aikooko Venäjä tulevaisuudessa pystyttää kaasukartellin muiden tärkeiden energiatuottajien kanssa. Putinilla oli asiaan uusi kanta. Aikaisemmin Putinin mukaan Venäjällä ei ole kiinnostusta kartellin perustamiseen, mutta nyt Putin vastasi, että "kaasu-OPEC" on mielenkiintoinen idea ja Venäjä tulee miettimään asiaa.
Putin ei ollut halukas ottamaan kantaa seuraajaansa Venäjän presidenttinä. Hän pyysi toimittajia antamaan hänelle rauha viedä työnsä loppuun maansa presidenttinä.
Suurimmaksi geopoliittiseksi saavutukseksi viimeisen kuuden vuoden aikana Putin nimesi valtiollisen yhtenäisyyden saavuttamisen. Putinin mukaan hallitus ei kyennyt hallinnoimaan koko Venäjän aluetta hänen aloittaessaan toimensa vuonna 2000, mutta vuonna 2007 valtion kaikki osat voivat toteuttaa yhtenäistä ja kansalliset edut huomioon ottavaa politiikkaa. (Käytännössä Venäjä oli hajoamispisteessä 1990-luvun loppuun tultaessa, ja olisi todennäköisesti hajonnut ilman selkeää politiikan muutosta)