Punttimimmit: Mitä söit tänään/eilen?

3 kpl Basic Nutrition EAA -25%
Olen Stashin kanssa samoilla linjoilla kasvisten kaytosta. Tosin mielestani mimmit taalla syovat keskimaarin ihan ok maaran kasviksia, kun taas normaalipuolella jatkat eivat syo oikeastaan ollenkaan vihreaa. Olen pari kertaa kirjoittanut aiheesta mutta en jaksa enaa kun vastaukset ovat tyyliin "joo siis syonhan ma salaattia mut en vaan merkinnyt sita!!!" tai "olihan tuolla toi puolikas kurkku". Olkoot sit syomatta jos ei maistu.

Itse tykkaan kokkailla kasvisruokaa enka oikeastaan muista milloin viimeksi olisin tehnyt yhtaan ateriaa niin ettei siina olisi ollut ollenkaan vihanneksia. Viime aikoina on tullut wokkailtua paljon niina kertoina kun syon kotona. Toisinaan tulee "uunituskausia" jolloin teen lahestulkoon pelkkia uunikasviksia. Lihapuoli on paljon yksitoikkoisempaa, koska paistan lahes kaiken ja liha on aina marinoimatonta peruslihaa. Yleensa jauhelihaa tai kanafiletta.

Taman paivan ruuat ovat olleet vahan poikkeustilaa. Mies tuli eilen kotiin niin myohaan ettei ehditty illalliselle, joten han toi pitsaa. Soin siis eilen illalliseksi 3 palaa pitsaa ja tanaan olen syonyt loput omastani kylmana (parempaa kuin lampimana IMO). Turvottaa ja on vahan paha olo. Ei kannattanut :rolleyes: Kohta mennaan ulos syomaan ja ajattelin ottaa jonkun kevyen salaatin. Tekee vahan mieli lohisalaattia ja sen kanssa luonnollisesti lasi Chardonnayta. Onneksi viini on kohtuudella kaytettyna terveellista, sita kun tulee juotua ruuan kanssa suurin piirtein joka toinen paiva :D Yleensa viela punaista.
 
Mun pitäisi vatsavaivaisena kokeilla tuota raakojen kasvisten vaihtamista kypsennettyihin. Kivut ja turvotukset äityy aina välillä sellaisiin mittasuhteisiin, että söisin siinä vaiheessa vaikka pieniä kiviä, jos niillä saisi normalisoitua tilanteen. Ruokavalioon kuuluu toki kypsennettyjäkin kasviksia, mutta vähän veikkaan, ettei esim. suuresti rakastamani raaka porkkana tai omenat ainakaan auta ruuansulatuspulmien ratkaisussa.

Onko Stashilla (joka muistaakseni kärsi joskus samantyyppisistä ongelmista) antaa mitään suosituksia helpoimmin sulavista kasviksista tai niistä, joita kannattaisi ehdottomasti vältellä ainakin alkuun?
 
Onko Stashilla (joka muistaakseni kärsi joskus samantyyppisistä ongelmista) antaa mitään suosituksia helpoimmin sulavista kasviksista tai niistä, joita kannattaisi ehdottomasti vältellä ainakin alkuun?
Yksilö- ja tilannekohtaistahan tuo on, mutta ymmärtääkseni palkokasvit, raaka sipuli, omena, kaali ja sienet ovat aika yleisiä ongelmien aiheuttajia. Itselleni sopivat nk. akuuttivaiheessa erityisen hyvin kypsennetyt juurekset (porkkana, lanttu jne.), ja erilaiset sosekeitot. Marjat sopivat minulle myös, ja kurkku, vaikka se onkin raakaa. Palkokasvit ja herneet sekä tomaattiruoat olivat ongelmallisia, samoin juuri tuo mainitsemasi omena. On varmaan aika itsestäänselvyys, mutta sitten kun raakoja vihanneksia syö, ne kannattaa pureskella erityisen huolellisesti (pyöritellä suussa pitkään, jotta sylkeä erittyy ruokasulaan mahdollisimman paljon). Tässä ketjussa on muistaakseni sivuttu myös noita vatsaystävällisiä kasviksia. Lisäksi kannattaa tutustua FODMAP-hiilareihin ja niiden välttelyyn vatsaongelmien apuna, Pronutritionist-blogissa on aiheesta mielestäni oikein hyvä kirjoitussarja. Jossakin noista kirjoituksista oli myös annettu konkreettisia "ruokavalio ennen/jälkeen FODMAPien"-esimerkkejä. Kannattaa seuloa ne itselle varmasti "turvalliset ruoat" ja lähteä siitä sitten hiljaksiin laajentamaan repertuaaria. Aika tarkkaa kehon kuunteluahan tuo vaatii.

Ilman kypsentämistäkin soseuttaminen (esim. smoothieissa) auttaa varmaan useimmilla myös asiaa, mutta kaikki vihanneksia ei pysty raakana kovin hienoksi käsittelemään. Jos ongelmia kasviksiin liittyen on, määrän ei kannata minusta olla kovin iso. Tärkeämpää on saada ruoansulatus toimimaan kunnolla, jotta rehuja voisi joskus sitten syödä enemmän. Eikä se onnistu ärsyttämällä maha-suolikanavaa sillä hetkellä sopimattomilla ruoilla.

Edit: Vielä huomiona noihin FODMAPeihin ja täällä aiemmin käytyyn keskusteluun: terveille ja ei-vatsaongelmaisille niistä on hyötyä. Turhaan ei siis kannata vältellä mitään, minkä ei koe aiheuttavan ongelmia. Joillekin raakaruokapainotteisuuskin sopii, kokemukseni mukaan vain harvalle. Ja kypsentämisen perusteluina oli talviaikaan muitakin syitä kuin ruoan sulavuus, kuten aiemmista viesteistäni voi todeta.
 
Yksilö- ja tilannekohtaistahan tuo on, mutta ymmärtääkseni palkokasvit, raaka sipuli, omena, kaali ja sienet ovat aika yleisiä ongelmien aiheuttajia. Itselleni sopivat nk. akuuttivaiheessa erityisen hyvin kypsennetyt juurekset (porkkana, lanttu jne.), ja erilaiset sosekeitot. Marjat sopivat minulle myös, ja kurkku, vaikka se onkin raakaa. Palkokasvit ja herneet sekä tomaattiruoat olivat ongelmallisia, samoin juuri tuo mainitsemasi omena. On varmaan aika itsestäänselvyys, mutta sitten kun raakoja vihanneksia syö, ne kannattaa pureskella erityisen huolellisesti (pyöritellä suussa pitkään, jotta sylkeä erittyy ruokasulaan mahdollisimman paljon). Tässä ketjussa on muistaakseni sivuttu myös noita vatsaystävällisiä kasviksia. Lisäksi kannattaa tutustua FODMAP-hiilareihin ja niiden välttelyyn vatsaongelmien apuna, Pronutritionist-blogissa on aiheesta mielestäni oikein hyvä kirjoitussarja. Jossakin noista kirjoituksista oli myös annettu konkreettisia "ruokavalio ennen/jälkeen FODMAPien"-esimerkkejä. Kannattaa seuloa ne itselle varmasti "turvalliset ruoat" ja lähteä siitä sitten hiljaksiin laajentamaan repertuaaria. Aika tarkkaa kehon kuunteluahan tuo vaatii.

Ilman kypsentämistäkin soseuttaminen (esim. smoothieissa) auttaa varmaan useimmilla myös asiaa, mutta kaikki vihanneksia ei pysty raakana kovin hienoksi käsittelemään. Jos ongelmia kasviksiin liittyen on, määrän ei kannata minusta olla kovin iso. Tärkeämpää on saada ruoansulatus toimimaan kunnolla, jotta rehuja voisi joskus sitten syödä enemmän. Eikä se onnistu ärsyttämällä maha-suolikanavaa sillä hetkellä sopimattomilla ruoilla.

Edit: Vielä huomiona noihin FODMAPeihin ja täällä aiemmin käytyyn keskusteluun: terveille ja ei-vatsaongelmaisille niistä on hyötyä. Turhaan ei siis kannata vältellä mitään, minkä ei koe aiheuttavan ongelmia. Joillekin raakaruokapainotteisuuskin sopii, kokemukseni mukaan vain harvalle. Ja kypsentämisen perusteluina oli talviaikaan muitakin syitä kuin ruoan sulavuus, kuten aiemmista viesteistäni voi todeta.

Noihin FODMAP-juttuihin olenkin jonkin verran ehtinyt tutustumaan ja oon osittain niiden herättämänä tajunnut itselleni sopimattomiksi mm. vehnän, rukiin, sokerialkoholit, palkokasvit ja kookosmaidot/-kermat. Joskus pahimpina päivinä oon syönyt pelkästään kaurapuuroa ja banaania, mutta ei niille oikein koko ruokavaliota voi perustaa :D Täytyis siis aloittaa systemaattinen seulonta, jonka päätyttyä olis toivottavasti selvillä sekä ehdottomasti vältettävien ruoka-aineiden lista, että turvallisista syötävistä koostuva lista (toivon mukaan kaurapuuroa ja banaania vähän kattavampi). Noihin valmistustapoihinkin olis syytä kiinnittää huomiota. Blenderin kautta käytettynä melkein mikä tahansa kasvis tuntuu imeytyvän temppuilematta, joten smoothie-sotkuja teen usein. Sosekeittoja kohtaan mulla on ollut asenneongelmia, mutta voishan niillekin antaa uuden mahdollisuuden. Kiitos siis vinkeistä!
 
Aamupalaksi maitorahkaa+raejuustoa+Activia-jogurtti+omena.
Välipalana 2 täysjyväpaahtoleipää Oivariinilla.
Päivälliseksi 5 savusilakkaa.

Päivän mittaan on tullut litkittyä vettä+maitoa+Coca-cola zeroa.

Iltapalaksi aion syödä hedelmän (mandariinejä/appelsiini/omena) ja raejuustoa+jotain sen sekaan :D
 
Aamupalaksi maitorahkaa+raejuustoa+Activia-jogurtti+omena.
Välipalana 2 täysjyväpaahtoleipää Oivariinilla.
Päivälliseksi 5 savusilakkaa.

Päivän mittaan on tullut litkittyä vettä+maitoa+Coca-cola zeroa.

Iltapalaksi aion syödä hedelmän (mandariinejä/appelsiini/omena) ja raejuustoa+jotain sen sekaan :D

Onko dieetti menossa kun noin lintusen lailla syöt? ;)

Mulla tänään:
klo 6 aamupalalla kaurapuuroa, raejuustoa ja 1 tl hunajaa + kahvia
klo 10 välipalana banaani
klo 12 yliopistolounaalla 1 broilerfile + raasteita, jälkiruoaksi kahvia + puoli prodepatukkaa
klo 16 rahkapurkki ja 2 rkl mantelirouhetta
treenin päälle Gainomax-palautusjuoma klo 19:30
illalliseksi klo 21 wokkia broiskusta, paprikasta, sipulista ja munanuudeleista
iltapalaksi teen varmaan smoothien rahkasta, hedelmistä, leseistä + pellavarouheesta
 
Eilisiä vatsantäytteitä :)

eilen :

5.45 proteiinileipää ja kuppi cappuccinoa

9.00 maitorahkaa,jugurttia ja viinirypäleipä sekasin ja kuppi teetä + muutama pähkinä ja rusina.

11.00 kanaa ja vihreitä papuja,loraus valkosipuli kastiketta mausteena.

13.00 maitorahkaa,jugurttia ja viinirypäleitä sekasin

16.30 treenin jälkee proteiini patukka

17.30 kanaa ja täysjyvä cappelli pastaa,maustettu vihreällä pestolla.

20.00 viinirypäleitä,pari viipaletta mozzarellaa ja pala tummaa suklaata.
 
Aamupalaksi maitorahkaa+raejuustoa+Activia-jogurtti+omena.
Välipalana 2 täysjyväpaahtoleipää Oivariinilla.
Päivälliseksi 5 savusilakkaa.

Päivän mittaan on tullut litkittyä vettä+maitoa+Coca-cola zeroa.

Iltapalaksi aion syödä hedelmän (mandariinejä/appelsiini/omena) ja raejuustoa+jotain sen sekaan :D

Mettäpöyröö, tarkoituksena olisi tiputtaa noin 8kg.

No et sa kylla siltikaan syo tarpeeksi. Missa on lammin ateria? Pelkkia savusilakoita en oikein laske sellaiseksi. Kasvikset? Proteiinikin tulee paaosin maitotuotteista, mika ei IMO ole se paras vaihtoehto. Soisit vaan rohkeasti normaalia ruokaa, paljon rehuja joukkoon niin maha tayttyy mutta kalorit eivat mene yli. Hiilareita alas ja tilalle lihaa/kanaa/tms. protskulahdetta. Rasvaakin voisi olla enemman.

*****

Mina tassa vahan kiristelen myos. En mitenkaan kurttuotsaisen vakavasti, mutta olisi jees jos vahan saisi pois (maagiset 5kg mika kaikilla naisilla tuntuu olevan ylimaaraista).
Taman paivan ruokia:

Klo 12.00-14.00
Pari kuppia kahvia maidolla
n.2dl maustamatonta luomujugurttia + 1,5tl macaa + kourallinen saksanpahkinoita
Pala paahdettua taysjyvaleipaa, paalla ihan vahan majoneesia

Klo 18.30
Luomu entrecôte-pihvi
Puolikas paistettu sipuli
Pieni nokare voita
Iso kasa uunijuureksia (porkkana, palsternakka, butternut squash, valkosipuli)
1rkl gluteenitonta ja munatonta majoneesia

Klo 21.00
Kuppi teeta maidolla
1 porkkana
Kourallinen taateleita

Tassa paivassa harmittaa leivan eksyminen joukkoon seka se, etta paistoin vahingossa pihvini liian kypsaksi.
 
Aamupalalla kaura+kuitu -puuroa, 1/2 prk raejuustoa, 1 rkl pellavansiemenrouhetta, mehukeittoa, kahvia
Lounaaksi uunilohta + uunikasviksia
Treenin päälle Gainomax-palkkari
Välipalaksi purkki rahkaa mehukeitolla
Illalliseksi tricolorpastaa ja tonnikala-sipulikastiketta

Rehut jäi tänään vähän turhan vähälle :( Sit nukuin niin myöhään, et päivällinen venyi illalliseksi...
 

M-Nutrition juomat hurjassa alessa, jopa puoleen hintaan

BCAA / EAA / PWO

TILAA TÄSTÄ
Aamu:

1 dl aitokaura puurohiutale
n. 2 rkl vehnälese
- puuro veteen
200g raejuustoa
2 rkl liotettu pellavansiemen
3 tl soijalesitiinirae
kahvia, vettä, d-vitamiini plus kalkki
 
Eilinen (flunssastatoipumispäivä edelleen, viikon hiljaiselo ja tukkoisuus kyllä näkyy ruokahalussa ja ruoanlaittojaksamisessa):

10.00 Smoothie (mangoa, tammenlehtisalaattia, kiinankaalia, vajaa 1 dl heraa, jauheita ja siemeniä; päälle rusinoita ja manteleita)
13.30 Paistettua sipulia ja vihreitä papuja, paprikaa, paistijauhelihaa, yksi karjalanpiirakka
15.30 Välipalaksi mandariini, kermakakun jämät, manteleita, kookosmaitoa
19.00 Paistijauhelihaa ja uuniperuna, paistettua sipulia, lämmitettyä hapankaalia, mozzarellansiivuja oliiviöljyssä
 
8.00 Rahkapurkkiin kourallinen kaurahiutaleita ja loraus rasvatonta maitoa.
8.30 Kahvi rasvattomalla maidolla
12.30 300g tavaraa sisältäen: Keitettyä lanttua, vihreää salaattia, oliiveja, tomaattia, rkl siemeniä, rkl rusinoita
13.30 Kahvi rasvattomalla maidolla
15.30 Kaurapuuro johon sekoitan proteiinijauheen
19.30 Salin jälkeen proteiinijuoma
21.00 Real:n 4 leipää paahdettuna, päällä kalkkunaleikettä (4 viipaletta) + kurkkua + rasvatonta raejuustoa
22.00 Kaurapuuro protskujauheella
 
8.00 Rahkapurkkiin kourallinen kaurahiutaleita ja loraus rasvatonta maitoa.
8.30 Kahvi rasvattomalla maidolla
12.30 300g tavaraa sisältäen: Keitettyä lanttua, vihreää salaattia, oliiveja, tomaattia, rkl siemeniä, rkl rusinoita
13.30 Kahvi rasvattomalla maidolla
15.30 Kaurapuuro johon sekoitan proteiinijauheen
19.30 Salin jälkeen proteiinijuoma
21.00 Real:n 4 leipää paahdettuna, päällä kalkkunaleikettä (4 viipaletta) + kurkkua + rasvatonta raejuustoa
22.00 Kaurapuuro protskujauheella

Etkö syö ollenkaan lihaa tai kalaa? Edes kananmunia? Aika yksipuoliselta näyttää proteiinin saanti, jos sitä tulee vaan maitotuotteista ja protskujauheesta :o
 
^^ Ja ihan sikana kaurapuuroa! Eiko sua yhtaan turvota? :o
 
Aamu:
80g kaurapuuro
120g raejuusto
mehukeitto
appelsiini

Treenin jälkeen palkkari + bansku

Lounas:
70g täysjyväpasta
140g tofu
Dolmio pastakastiketta
1 siivu ruisleipää
300g kirsikkatomaatteja
omena

Välipala:
Rahka
200g mansikoita

Välipala 2:
1 siivu ruisleipää
margariinia
70g kadett 5% juustoa
omena

Päivällinen:
70g nuudeleita
purkki tonnikalaa
Dolmio pastakastiketta
kurkkua, tomaattia
2 siivua ruisleipää kadett 5%-juustolla ja margariinilla
banaani


Ja on nälkä! Liikuntana salin lisäks koirien kanssa käppäilyä ja ratsastusta sekä tallitöitä.
 
Jahas...

Aamulla kaurapuuroa, raejuustoa ja mehukeittoa + kahvia
Aamupäivän välipalana 3 porkkanaa
Lounaalla lihapullia, tummaa riisiä + salaattia
Päivällisellä kanafilettä, papuja ja miniporkkanoita
Iltapalaksi rahkaa mantelirouheella ja mehukeitolla, päärynä
 
Etkö syö ollenkaan lihaa tai kalaa? Edes kananmunia? Aika yksipuoliselta näyttää proteiinin saanti, jos sitä tulee vaan maitotuotteista ja protskujauheesta :o

Ainoastaan lintuja syön. Kalaa syö kerran viikossa paketin (150-200g) kylmäsavulohta. Kananmunia pelkään, harkinnassa on. Ravintoterapeutti suositteli viikossa 4 munaa, miltä kuulostaa? Soijarouheet odottavat käsittelyä viikonloppuna. Taidan tehdä soijarouheporkkaraastepihvejä (onko tuo tosiaan yhdyssana).

Arkisin tulee tuota kaurapuuroa syötyä tuo kaksi annosta. Päivällä ja illalla. Se on oikeastaan arkisin mun ainoa lämmin ruoka.
En nyt tiedä turvottaako kaurapuuro. Luulisin, että meikäläisellä toisin päin.
Olen muuten huomannut, että hedelmät turvottaa.:)
Tuo eilisaamuinen kaurahiutaleheitto rahkan joukkoon oli poikkeus. Tänään meni rahkapurkkiin pilkottu appelsiini. Ja yleensä ei arkena mene aamuisin kuin kahvi.
 
Okei, tämä selvensi jo jonkin verran :) Kuinka usein syöt broileria, jos kalaa vain kerran viikossa? Kananmunien määrä kuulostaa hyvältä, joskin enemmänkin voisit käyttää kun muualta et juuri proteiinia saa. Kolesterolipelkoa niiden syömisestä ei tarvitse potea, mutta jos yhtään helpottaa niin voithan käyttää pelkästään valkuaiset. Entäs pähkinät, pavut, linssit? Niitäkin voisit ruokavalioosi sisällyttää enemmissä määrin.

Soijarouheesta saa vaikka mitä herkkuja aikaiseksi! Pihvit kuulostavat todella hyviltä. Kyllä mää söisin :D Samoin voisit tehdä vaikkapa tomaattimurskasta, kermasta ja soijarouheesta hyvän kastikkeen jollekin riisille, perunamuusille tjsp. Soijarouhetta voi lisätä myös kaurapuuron joukkoon tuomaan proteiininlähteeseen eli siihen protskujauheeseen vaihtelua.

Käytä vain rohkeasti ja PÄIVITTÄIN eri proteiininlähteitä! Ihmisen elimistö kuitenkin tarvitsee aika monia välttämättömiä aminohappoja ja jos proteiinin saanti on vajaata/yksipuolista eli vain parista hassusta lähteestä, niin jotain voi jäädä saamatta.
 
Broiskun syönti menee viikonlopulle jos jaksan/ehdin tehdä. Yleensä nuo linnut tulee syötyä leikkeleinä leivän päällä.
Pähkinät rulettaa, mutta kun niissä karkaa helposti mopo käsistä ja tulee syötyä liian paljon.
Pavut, linssit, peruna, riisi ja pasta ei vaan maistu. En tykkää.
Tomaattikastikeessa lillunut soijarouhe on namia (runsaasti mausteita) ja siitä väkerrän usein itsetehdyn pitsan. Pitsa muutenkin on mun sairas herkku. Ja minulla on siihen sellainen sääntö, että saan syödä pitseriapitsaa vain ulkomaanreissuilla. Kova kuri. Koska sen(kin) takia aikoinaan olin sairaalloisen ylipainoinen.
Kerma! Mitä se on?! Apuva.:D
Avocadon pyrin syömään yhden viikossa. Pehmeä sellainen on aivan ihana levite paahdetulle leivälle. On kyllä vaan välillä sikakallis ja eikä koskaan heti syöntivalmis, vaan joutuu sitä kypsyttämään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom