Puntti kamppailun ohella

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kaikki kunnia vastanneille mutta en ymmärrä miten vuodesta toiseen asioista tietävä porukka jaksaa vastata näihin *hatunnosto* .. Tää on just tätä, että halutaan kaikki muttei luopua mistään, eli perus parikymppisen mentaliteettia, pelkkä kysymys on jo järkyttävä mindfuck vaatimuksineen .. Toki hyvä, että palautetaan realiteetteihin ...

Harjoittelusta kinaamiseen sen verran, että mahdollista parhaita metodeja yms on yhtä monta kuin valmentajia. Jos meillä olisi yksi toimiva homma niin mitäpä me täällä turhaan turistaisiin. Kamppailu-urheiluottelut ratkeavat jossain muualla kuin Excel-käppyröiden maailmassa vrt säätiedotus :-)
 
Pointti lähdeviitteiden perään kyselyllä oli tietenkin se, että jos ladotaan tiskiin jotain prosentteja eri ominaisuuksista, niin mistä ne prosentit ovat peräisin. Ja mihin tällaisella prosenttijaottelulla pyritään? Tostahan on helppoa tehdä johtopäätös, että voimaharjoitteluun käytetty aika ja energia kannattaisi käyttää johonkin muuhun. Kuitenkin niin kuin lihastohtori kirjoitteli, niin voiman hankinnalla parannetaan myös kestävyys- ja nopeusominaisuuksia. Suomeksi sanottuna isoilla painoilla hankitut vahvat lihakset toimivat nopeammin ja kestävät väsymystä paremmin eli asia on juurikin päinvastoin kuin esim. nyrkkeilyssä perinteisesti on ajateltu, kun on kuviteltu että salilla käynti hidastaa, kangistaa ja altistaa nopeammalle väsähtämiselle. No väärin tehtynä näin varmasti käykin.

Osui myös silmään tuore ja mielenkiintoinen tutkimus vaparista, joka alleviivaa täysisn samaa mitä lihastohtori.
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/49013/Lahti Johan.pdf?sequence=1

In conclusion:  To maximize endurance performance, use heavy strength- and/or forms of power training on a weekly bases.  These forms of training will improve exercise economy, power/velocity at lactate threshold, improved anaerobic capacity and repeated sprint ability (RSA).  Avoid too much hypertrophy stimulus, so no unnecessary mass will be gained, therefore no compromised relative V02max and capillarization

Ko. tutkimuksessa otetaan kantaa myös peruskunnon kehittämiseen erityisesti koska vaparissa erät kestävät pidempään kuin perinteisissä kamppailulajeissa. Ei yllättävästi todetaan seuraavaa:

Low intensity training can be done sport specifically (with a slight lack in quality from a physiological standpoint) with sessions that only focus on light technical drills. If done separately from MMA training, duration of 45 – 90+ minutes (depending on the level of the athlete) with an average HR of 120 -150, or HR under or at the first ventilatory threshold (Zone 1) is advised (1-3 x week). Coaches should experiment to find ways to improve the quality of training in light sessions, so that the heartrate stays appropriately low.
 
Haluaisin nyt kysyä ketjun aloittaneelta Sammakko93:lta, että millaiseen ohjelmaan hän on tähänastisten viestien jälkeen päätynyt? Oletko jatkanut tismalleen samalla kaavalla kuin ennen ketjun aloittamista? Vaikka tämä saattaa vaikuttaa hieman kettuilulta, toivon ettet ota liikaa itseesi, sillä et todellakaan ole ensimmäinen tällaisen ketjun aloittaja internetissä (tai edes tällä foorumilla). Itseäni kiinnostaisi tietää ovatko ihmiset näiden ketjujen takana oikeasti etsimässä treenivinkkejä, vai vain hyväksyntää sille omalle kaavalleen, kuten joku jo aiemmin muistaakseni totesi. Veikkaisin hyväksynnän etsintää. Itse tässä burn-outin partaalla ja useita kertoja kamppailulajeja aloittaneena ja lopettaneena neuvoisin vaan treenaamaan siten, että homma on mielekästä harrastaa. Koska harrastus tuntuu kuitenkin olevan se avainsana tämänkin ketjun kohdalla. Muuten hommaa rautainen psyyke ja ota AndyS:n neuvoista vaarin.
 
Asiasta kukkaruukkuun, tuo Thonglongin lainaus peruskestävyysharjoittelun toteuttamisesta lajiteknisesti on ihailtava ajatus, mutta todella, todella vaikea toteuttaa todellisuudessa. Kaikenlaisessa drillailussa syke nousee niin helposti yli noiden PK1 tms. tasojen. Tuosta varmaan tulee tuo ikivanha ajatus siitäkin että nyrkkeilijät tms. juoksevat niin paljon. Paljon fiksumpaahan olisi toteuttaa kaikki kestävyysharjoittelu vaan suoraan lajinomaisena, eikös vaan. Toisaalta ehkä kyseessä on myös eräänlainen henkinen varaventtiili jos peruskunnot tehdään ihan vaan hölkötellen.

Tuo voima vs. kestävyys on melko helppo itsekin todeta jos lenkkeilee vakioreittiä. Ensin juoksee pari kuukautta vakioreittiä muutaman kerran viikossa, niin että löytää itselle ominaisen keskivauhdin jollain vakiokeskisykkeellä. Sitten tekee kuukauden verran hermottavaa punttia konservatiivisella kuormituksella, niin juoksuvauhti paranee verrattuna sykkeeseen.
 
Lajinomaiseen peruskestävyyden harjoittamiseen liittyvät mahdlliset ongelmat todetaan tossa tutkimuksessakin ja myös sen lievä huonommuus verrattuna perinteisimpiin tapoihin, mutta jos vuodessa juoksee sanotaan satakin tuntia saati enemmän, niin jos sen sijasta tekeekin kevyttä lajitreeniä saman määrän, niin lajitaidot kasvavat huomattavasti verrattuna lenkillä käyntiin. Tämän pitäisi vaakakupissa painaa aika paljon.
 
Minäkin suuresti ihmettelen noita prosenttilukuja, että millaisella mittauksella ne on oikein saatu. Voisin veikata tutkimusmenetelmäksi jotain sellaista että valmentajia on pyydetty arvioimaan asiaa ja laskettu keskiarvoa. Tai sitten ehkä mitattu harjoitteluun käytettävää aikaa jotenkin, mikä olisi kuitenkin vähn eri asia. Harmi ettei alkuperäislähdettä ole käytössä.

Pointtini on kuitenkin se että kun Jusa saa MM-tason menestystä tuollaisella valmennuksella jossa voimanhankinta on aika vähäistä niin se takuulla toimii. Samoin PNMKY:n valmennus tulosten perusteella takuulla toimii. En edes tiedä miten he sen tekevät mutta siksi suosittelin kysymään neuvoa ja tekemään sen mukaan.

Tämä on minusta paljon varmempi ratkaisu kuin lähteä omin päin jodienkin kirjallisuusviitteiden pohjalta tekemään punttitreenejä. Sittenhän se olisi eri asia jos joku tunnettu valmentaja saisi tosi hyviä tuloksia runsaalla punttitreenillä. Jos ne tulokset olisivat paljon parempia kuin suht vähäisellä punttitreenillä niin niitä varmasti kopioitaisiin ympäri maailman. Koska näin ei ole käynyt, en usko että tulokset ovat ainakaan merkittävästi parempia.

Vapaaotteluhan on sitten fyysisiltä vaatimuksiltaan hyvin erilainen laji kuin nyrkkeily tai potkunyrkkeily ja voimaharjoittelun toteutuskin on ihan erilainen. Pystylajeissa suorituksen "vastuksena" on 300g painoinen hanska tai säärisuoja. Vapaaottelussa samoin kuin painilajeissa muutenkin suorituksen "vastuksena" voi olla 70-120-kiloinen miehenjärkäle. Onhan se ihan selvää että näihin suorituksiin pitää treenata eri tavalla.

Noista kestävyyden ja maitohappotreenien tekemisestä lajinomaisesti olen periaatteessa samaa mieltä mutta. Ongelmana on se että lajitreenien määrä on yleensä käytännön syistä rajoittuneempi kuin olisi optimaalista. Koska taito on tärkein ja taitoa voi saada vain lajitreenistä, on siitä pidettävä ensisijassa huoli. Jos lajitreenit ei pysty täyttämään kuntovaatimuksia matsiin niin sitä voi paikata oheistreenillä mutta jos taidot jää puutteellisiksi niin sitä ei voi paikata millään.

Tästä syystä olen itse tehnyt paljon sitä että kerran viikkoon tein kovan intervallijuoksun. Optimaalisempaa olisi ollut tehdä sen sijaan vaikka kova paditreeni mutta kun sopivaan aikaan ei ollut salitilaa ja padin pitäjää niin tämä oli hyvä vaihtoehto. Toisina aikoina korvasin sitten tämän intervallijuoksun vastaavalla rytmityksellä tehdyllä säkkiharjoituksella kun siihen sattui olemaan mahdollisuus.

Jos osaa asiansa, voi peruskuntoa treenata myös lajiharjoitteluna ja tässä voi kehittää samalla taitoja. Tiedän potkunyrkkeilyn maailmanmestarin, joka ei koskaan juossut vaan teki sen sijaan 5min säkkieriä. Tämä on oikein hyvä jos siihen on mahdollisuus mutta aina ei vain ole. Jos esimerkiksi treenataan kunnan tiloissa niin sinne ei välttämättä pääse kuin tiettyinä aikoina ja ulkona treenaaminen on varsinkin talvella sekä hankalaa että liukkauden takia jopa vaarallista. Lisäksi olisi hyvä olla treenipari ja/tai valmentaja. Meillä kun on oma sali ja ammattivalmentaja niin on parhaimmillaan päästy siihen että kilparyhmä tekee useamman lajiharjoituksen aamuisin, mutta tämä ei ole suinkaan kaikille mahdollista.
 
Vaikka kaikki harjoittelu olisikin ihanteellista tehdä lajinomaisesti, eikö ole kuitenkin ihan vaihtelun vuoksi hyvä tehdä vähän muutakin? Lisäksi itselleni on huomattavasti helpompi hoitaa kevyt palauttava harjoitus esim. hölkäten tai kuntopyörällä kuin tatamilla. Ihan senkin takia, että judoillessa innostuu helposti vähän liikaa. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, kun 70-luvun judokat kehuskelevat juosseensa 20 km:n lenkkejä parin tunnin judotreenien päälle. Eihän siitä ole kuin haittaa kovan lajitreenin jälkeen.
 
Vaikka kaikki harjoittelu olisikin ihanteellista tehdä lajinomaisesti, eikö ole kuitenkin ihan vaihtelun vuoksi hyvä tehdä vähän muutakin? Lisäksi itselleni on huomattavasti helpompi hoitaa kevyt palauttava harjoitus esim. hölkäten tai kuntopyörällä kuin tatamilla. Ihan senkin takia, että judoillessa innostuu helposti vähän liikaa. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, kun 70-luvun judokat kehuskelevat juosseensa 20 km:n lenkkejä parin tunnin judotreenien päälle. Eihän siitä ole kuin haittaa kovan lajitreenin jälkeen.

Samaa itsekin mietin.
 
Itse en todellakaan kaipaa mitään juoksemista tai pyöräilyä vaihteluna. Ko. lajit ovat nimittäin tylsintä mahdollista touhua mitä tiedän. Enimmillään olen treenannut niin, että aamupäivällä kaverin kanssa tekniikkaa ja kevyttä drilliä ja illalla ohjatut treenit, missä yleensä sparria. On toiminut ainakin mulla ja kehitys ollut huomattavaa verrattuna siihen kun käy vain ohjatuissa treeneissä.
Ja vaparissa voi treenata niin monipuolisesti, että aina löytyy vaihtelua. Nyrkkeilyssä voi toki olla hieman eri, mutta enpä usko että esim. erilaisia liikkumis- ja väistöharjoitteita tehdään yhtään kyllästymiseen saakka, mutta toki jossain määrin oikeilla ammattilaisilla ymmärrän ton vaihtelun halun. Ja tietenkin se on helpompaa käydä juoksemassa se lenkki, kun järjestää vapaatreenit salille jonkun kaverin kanssa. Ja toteutuskin on helpompaa kun voi sykemittarin kansa vaan jurnuttaa halutulla sykealueella, mutta sen voin sanoa että kun oikeasti sisäistää mikä on kevyiden tekniikkatreenien tarkoitus, niin ei ole yhtään vaikeaa ottaa kevyesti.

Sitten mä en oikein osta tota että koska näin on aina tehty tai koska ammattilaiset tekevät näin, niin sen täytyy olla paras tapa.

Thaimaassahan esim. juostaan paljon. Siellä saatetaan helposti juosta 10 km lämmittelyksi ennen perkeleenmoista päditreeniä. Lopuksi sitten tuhat vatsaa ja leukoja. Illalla sama homma. Monet näkevät tällaisen oleelliseksi ja jopa täysin välttämättömäksi osaksi harjoittelua ja menestystä. Tällä myös perustellaan sitä miksi thait ovat niin hyviä. Kun ne juoksee ja treenaa niin helvetisti, että oikeastaan ne ovat oikeita supermiehiä, joita ei voi edes voittaa. Ei ajatella sitä, että potkiminen naapurin kersojen kanssa alkaa jo siinä vaiheessa kun opitaan kävelemään ja kun isot massat treenaavat lapsesta saakka paljon, niin huipulle valikoituu geneettiset huippuyksilöt, jotka kestävät tollaisen rääkin ja menestyvät ja voittavat jopa mestaruuksia vähän hölmömmälläkin valmennuksella.

Ja se pätee Suomessakin sinä mielessä, että tarpeeksi lahjakkaasta ja työteliäästä kaverista kun on kyse, niin se voi pärjätä varsinkin kansallisella, mutta jossain määrin myös kansainvälisellä tasolla valmentajasta huolimatta. Enkä nyt halua väheksyä valmennusta, päin vastoin se on todella tärkeää mutta urheilijan menestys ei automaattisesti tarkoita osaavaa valmennusta. Voi olla että jonkun salin ottelijat pärjäävät todella hyvin, mutta siinäkin kohtaa tulee miettiä onko kyseessä se että valmennus on todella hyvää, vai että syystä tai toisesta parhaat ottelijat vain hakutuvat ko. salille?

Vähän sama kun Suomen parhaissa lukioissa ero tuloksissa on hirmuinen verrattuna huonoimpiin, mutta opetuksen tasossa verrattuna jonkun Vuosaaren ja Ressun lukioihin ei ole merkittävää eroa, vaan ero tulee siitä että toiseen opinahjoon pääsevät vain parhaat ja motivoituneimmat ja toisessa opiskelee se toinen ääripää mamuineen.
 
Itse uskon kovasti ykslölliseen valmentamiseen. Etenkin Suomen kokoisessa maassa, jossa niitä helmiä on tosi vähän. Jos henkilö ei tykkää juoksemisesta niin ei sitä silloin kannata väkisin laittaa ohjelmaan enemmän kuin on pakko. Toki on niin että moni joka ei ole paljon juossut sanoo ettei pidä siitä mutta alkaa sitten pitää kun tekee sitä jonkin aikaa. Ja sitten on ihmisiä joiden on vaikea keskittyä pitkää aikaa samaan, jolloin juoksusta voi tehdä mielenkiintoisempaa laittamalla sinne väliin vaikka loikkaharjoituksia.

Thaimaalainen treenaaminen on sitten oma lukunsa ja on ihan totta että sitä ei kannata apinoida suoraan. Iso massa josta karsia menestyjiä on tietysti sellainen tekijä joka vaikuttaa asiaan ja pitää huomioida. Suomen sisälläkin on selvä että Helsingissä on helpompi saada aikaan menestyvä kamppailuseura kuin jossain Enontekiössä. Mutta en voi nähdä että Järvenpäällä olisi jotain luontaisia etuja miksi juuri sieltä tulee hyviä kamppailu-urheilijoita. Järvenpäästä on tullut paljon enemmän mestareita kuin vaikka Nurmijärveltä tai Keravalta enkä voi nähdä tälle mitään muuta selitystä kuin että valmennuksessa tehdään asioita oikein.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Terve! Olen käynyt nyt 2 krt vkossa yleistä koko kropan salitreeniä, isoilla perusliikkeilöä ja jättänyt kaikenmaailman pumppailut pois ja sitten lisäksi 3 krt nyrkkeilyreenit.

Eli ma, to ja pe nyrkkeilyä ja ti ja la punttisali. Ihan hyvin on toiminut, ei ole mielestäni salilla käynti haitannut lajia, ei ole ollut paikat jumissa enempää kuin normaalisti.
 
Ja se pätee Suomessakin sinä mielessä, että tarpeeksi lahjakkaasta ja työteliäästä kaverista kun on kyse, niin se voi pärjätä varsinkin kansallisella, mutta jossain määrin myös kansainvälisellä tasolla valmentajasta huolimatta. Enkä nyt halua väheksyä valmennusta, päin vastoin se on todella tärkeää mutta urheilijan menestys ei automaattisesti tarkoita osaavaa valmennusta.
Sillä sitä salin/valmennuksen menestystä ei tulekkaan mitata vain sillä yhdellä salin historian menestyneimmällä ottelijalla. Eroja alkaa huomata pitemmällä aikavälillä kun suhteellisen samankokoisilta saleilta yhdeltä nousee tasaisen tappavaan tahtiin kansallisia menestyjiä ja toisilla niitä löytyy vain yksi koko historiikissä. Nyrkkeilyssä suomessa mielestäni erityisesti valmennuksen tasossa on aika hurjaa vaihtelua, junnuna melkoisen määrän treenileireillä ja kaiken maailman sparrireissuilla kiertäneenä voin todeta että suomalaisessa nyrkkeilyssä löytyy todella hyviä valmentajia ja äärettömän huonoja myös. Fysiikkavalmennus on sitten vielä asia erikseen ja tiedän suomestakin monta todella osaavaa nyrkkeilyvalmentajaa joiden käsitys fysiikkapuolen harjoittamisesta on aivan lapsenkengissä joka kiteytyy vain siihen perinteiseen "puntti kangistaa ja kuntopiiri kehittää kaikkea"- logiikkaan
 
Lajteknisen kehittymisen kannalta ei varmasti olekaan, mutta kaverin terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ehkä on? 3 boxailutreeniä ja pari punttitreeniä viikkoon kuulostaa itseasiassa oikein järkevältä liikunnalta.

Tietenkin jos kaverilla on tarkoitus ottaa matsia, niin voi ajatella miten terveellistä se on olla tässä vaiheessa (aloittelijana) panostamatta 100% nyrkkeilyyn.

Itsekin olen joskus ajatellut että puntti on ihan turhaa jos ei peräti haitallista, mutta olen kääntänyt takkia tässä asiassa. Pitää kokeilla yhdistää puntti- ja kamppailutreenit niin, että 2 punttitreeniä kahdeksaan päivään eli aina kolme huilipäivää puntista. Perusvoima on jo noussut säälittävältä välttävälle tasolle, niin pitää seuraavaksi ruveta hankkimaan maksimi ja räjähtävää voimaa.
 
No siis jos haluaa harrastella niin tietysti mikä hyvänsä liikunta on eduksi kunhan ei riko siinä itseään. Toki sitten jos tarkoitus on ruveta ottelemaan nyrkkeilyssä, saattaisi olla terveellistä valmistautua resurssien puitteissa mahdollisimman hyvin ja viidellä viikkotreenillä jakasin harjoittelun kyllä vähän muulla tavoin. Mutta omapa on päänsä.
 
No siis harrastan nyrkkeilyä lähinnä loistavan liikunnan vuoksi, toki haluan kehittyä nyrkkeilijänä. Mutta ei itselle se otteleminen ja menestyminen ole pakollista. Ottelen jos siltä tuntuu, että voisi pärjätä ja valmentaja olisi samaa mieltä. Toki muilla on eri tavoitteita, mutta meitä tavallisia harrastajiakin löytyy.
 
^Aina kun kuulee ton träkin niin pakostakin tulee mieleen vuosi 2013 kun TRT-Vitor asteli octagoniin supermanvartalossaan täynnä itseluottamusta, valmiina tyrmäämään vaikka Godzillan.
 
Tavoitteena nostaa painoluokkaa kesän aikana... Työ estää useasti lajiharjoitukset, joten niitä ei enempää saa lisättyä mutta puntin saa tehtyä oli töitä tai ei.
Puntin toistot vaihtelee viikoittain, ensimmäisellä viikolla maksimaalinen pumppi pitkillä sarjoilla, toisella viikolla taas lyhempiä jne...
Mitä mieltä?
Ma

Aamu
Vipunostot vinopenkissä, supersarjana
Vinopenkki kässäreillä
Vipunostot, supersarjana
Ristikkäistalja
Ranskalainen maaten, super
Kapea penkki
Ojentajapunnerrus taljassa, super
Pohkeet seisten
Pohkeet prässissä

Ilta
Lukkopaini 1, 5h

Ti
Ylätalja, super
Ylätalja leveällä otteella
Leuanveto
Tankosoutu
Taljasoutu yhdellä kädellä vaihdellen
Hauis penkissä, super
Hauiskääntö
Hammer käsipainoilla
Vatsat, super
Ilta
BJJ 1,5h

Ke

Aaamu pystytreenit
Pistareita 3min erät, 3x3min tekniikkasparria

To

Reisiojennus, super
Etukyykky
Askelkyykky smithissä vuorotellen, super
Takakyykky smithissä
SJMV
Pohkeet seisten

Pe

Aamu
Vipunostot sivuille, super
Pystypunnerrus kässäreillä
Pystysoutu smithissä, super
Pystypunnerrus smithissä istuen
Vipunostot sivuille kulmassa, super
Olankohautus
Vatsat, super
Ilta
Lukkopaini 1,5h

La

MMA-tekniikka + sparrit 5x5min

Su

Lukkopaini tai MMA-sparria 5x5min
 
Missä lepopäivä? Kuinka kauan tällaisella ohjelmalla on tarkoitus mennä? Vaikuttaa ihan liian raskaalta ja epätarkoituksenmukaiselta. Helvetisti kaikkia pohje- ja käsiliikkeitä, miksi?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom