Olli Immonen
Jätin tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien kerjäämisen kriminalisointia Suomessa. Ministerin vastauksen pitäisi tulla kolmen viikon kuluessa. Mikäli hallitus ei aio ryhtyä toimiin asian suhteen, tulen tekemään siitä lakialoitteen.
Hyvä, että joku tekee tälle asialle jotain!
Sääli vain, että keinot ovat väärät.
Ja kun joku kuitenkin kysyy miksi:
1. Kuinka rahan pyytämisen toiselta ihmiseltä voi kriminalisoida? Tämä on häiritsevä ajatus niin kansalaisvapauksien kuin periaatteenkin kannalta. Tässä maassa on aivan tarpeeksi typeriä kieltoja, joista ei ole mitään hyötyä kuin kontrollifriikeille.
Itse en liberaalina sulata tuollaisia kieltoja, vaikka niistä ei olisikaan henkilökohtaisesti haittaa.
2. Kerjäämisen kriminalisointi ei kosketa ongelmakerjäläisiä paljoakaan. Kovin oikeuskäytännön mukainen rangaistus olisi sakko, joita ei ulkomaaisilta käytännössä kyetä millääntavoin perimään. Poliisien juoksuttaminen sakottamassa kerjäläisiä, jotka pyyhkivät lapulla perseensä, on täysin resurssien haaskausta. Poliisit ovat tympääntyneet jo näpistelijöidenkin sakottamiseen, kun sakot eivät ole enää mikään pelote sakkovankeuden osittaisen poistamisen jälkeen.
3. Kerjäämiskielto on erittäin yksinkertaista kiertää. Ryhdytään kerjäämisen sijaan kauppaamaan rihkamaa tai vaikka ruusuja (kuten kerjäläiset tekevät tälläkin hetkellä), jolloin kyse ei ole enää vastikeettomasta rahasta vaan kaupustelusta. Tai vaihtoehtoisesti siirrytään vain varastelemaan ja ryöväämään senkin edestä.
4. Kerjäläisongelma olisi täysin hoidettavissa nykylainsäädännöllä, jos vain tahtoa löytyy. Meillä on olemassa järjestyslaki ja ulkomaalaislaki, jotka mahdollistavat häiritsevien kerjäläisten sakottamisen, kiinniottamisen ja poistamisen julkiselta paikalta sekä karkoituksen rikosten seurauksena tai 3kk:n oleskelun jälkeen.
Jos poliisi ei ole tähänmennessä nähnyt asiakseen puuttua kerjäläisiin, vaikka heillä olisi siihen laillisia perusteita sekä toimivaltaa, ei kerjäämisen kieltävä laki asiaa muuta.
Tarvitaan tahtoa toimia eikä uusia joutavia pykäliä, jotka lisäävät työtä eivätkä tuota kaivattua tulosta.