proteiinien liikasaannin myytit elävät..

nyt meni timba sun sigu uusiksi. valitettavasti olin väärässä.
Proteiinit eivät kasvata lihaksia
...
Lihakset kasvavat vain harjoittelemalla, eivät ylimääräisillä proteiinilisillä.
:jahas:
seuraavaksi pakotetaan nälkään kuolevat treenaamaan niin kasvavat siitä.. mikäs koulutus tuo "ravitsemusterapeutti" on (amk?)?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuo sivustohan oli tosiaan diabeetikoille suunnattu, joten asiaa ei kannata tarkastella ainoastaan terveen ihmisen näkökulmasta. Munuaisvauriot ovat käsittääkseni verrattain yleisiä diabeettesta sairastavien keskuudessa (diabeettesta sairastava isoisäni kuoli munuaisten vajaatoiminnan edettyä tarpeeksi pahaksi). Se määrä proteiinia, jonka terveen ihmisen elimistö kykenee helposti käsittelemään, saattaakin olla diabeetikon munuaisille juuri se ylimääräinen kuorma jota ne eivät enää kestä.
Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että tuossa muodossa teksti on suurelta osin :anssi: ja kirjoittajan ammattitaito on vähintäänkin kyseenalaistettava.
 
ironteme sanoi:
Miksi helvetissä pitäisi huolestua, jos ei sitten budjetti karkaa käsistä!

Yksilöllistä varmasti on tuo protskun tarve, mutta huomasin itse n. 7v. sitten,kun ryhdyin lakto-ovovegaaniksi (maito-munatuotteet), ja siirryin enimmäkseen jauhoihin, alkoi vasta todellinen lihasmassan kehitys (ilman muuta lihansyönti kannattaa, mutta en saanut kokonaismäärältään tarpeeksi protskua).
Osalla ei vaan ruoansulatus toimi jättisuurilla protskumäärillä.. ja jos vaikka esim.kalorimäärällä 2500 paino nousee 70 kiosella treenarilla, ei nyt ehkä järkeä ole syödä yli 300g protskua.. mutta reilusti kumminkin.

Uskoisin tuon "joka aterialla protskua" - noudattamisen estävän liian vähän protskunsaannin naturaalitreenaajilla. Jos tosiaan haluaa isoksi, on syötävä paljon.. myös protskua!

Tässä artikkeleita ravinnosta t-nationin sivuilta:

http://www.t-nation.com/readTopic.do;jsessionid=CF958823158768EDDE9335B0FA168C28.hydra?id=668319

http://www.t-nation.com/readTopic.do;jsessionid=CF958823158768EDDE9335B0FA168C28.hydra?id=629609

Kiitos!Juuri tämänlaista vastausta halusinkin! :thumbs:
Ehkä eniten tuon ensimmäisen lauseen kaltaista rohkaisua vahvistamaan omia näkemyksiäni. :)
 
nevahood sanoi:
mikäs koulutus tuo "ravitsemusterapeutti" on (amk?)?

Terveystieteiden (TtM) maisteri (160 ov) pääaineena kliininen ravitsemustiede/ravitsemustiede.
 
Noistahan on jotain tutkimuksia missä on saatu viitteitä, että nyky ihmisten ruokavalio on jotain ihan muuta, kuin millainen sen kuuluisi olla. Siis jos verrataan siihen millaista ravintoa on ollut tarjolla silloin kun ihminen on kehittynyt sellaiseksi kuin on. Eli kivikaudella. Rasva ja proteiinit olisi näiden tutkimusten mukaan ihmisen pääravintoa, ja hiilareita ei paljoa tarvitse.
 
Akkeli sanoi:
Noistahan on jotain tutkimuksia missä on saatu viitteitä, että nyky ihmisten ruokavalio on jotain ihan muuta, kuin millainen sen kuuluisi olla. Siis jos verrataan siihen millaista ravintoa on ollut tarjolla silloin kun ihminen on kehittynyt sellaiseksi kuin on. Eli kivikaudella. Rasva ja proteiinit olisi näiden tutkimusten mukaan ihmisen pääravintoa, ja hiilareita ei paljoa tarvitse.

Luin tossa muutama kuukausi sitten ravitsemusta käsittelevän kirjan (en nyt muista ko. kirjan nimeä) josta ehkä suurin osa jäi kiinni höpösuodattimeen, mutta ainakin yksi juttu jäi askarruttamaan: monien ruokalajien sekoittaminen yhdellä aterialla ei kirjan mukaan ole hyvästä koska mitä enemmän vaikeasti sulavia aineita vatsaan tulee kerralla sen vaikeammin ja hitaammin ruoka sulaa ja sen ravinteet on käytettävissä. Kirjan mukaan siis suurin osa tavallisista aterioista on vääränlaisia (liikaa vaikeastisulavia ainesosia yhdessä).

Tuntuis järkevältä monessakin mielessä. Muinoin ihmisen ei ole tainnut olla mahdollista syödä niin moninaisia ruokia samalla aterialla kuin nykyään.

Ainakin tuo kirja herätti ajattelemaan ravintoa myös ruoansulatuksen tehokkuuden kannalta.

Mitäs tästä olette mieltä? Muistaako/arvaako joku kenties tuon kirjan nimen?
 
Gradient sanoi:
Luin tossa muutama kuukausi sitten ravitsemusta käsittelevän kirjan (en nyt muista ko. kirjan nimeä) josta ehkä suurin osa jäi kiinni höpösuodattimeen, mutta ainakin yksi juttu jäi askarruttamaan: monien ruokalajien sekoittaminen yhdellä aterialla ei kirjan mukaan ole hyvästä koska mitä enemmän vaikeasti sulavia aineita vatsaan tulee kerralla sen vaikeammin ja hitaammin ruoka sulaa ja sen ravinteet on käytettävissä. Kirjan mukaan siis suurin osa tavallisista aterioista on vääränlaisia (liikaa vaikeastisulavia ainesosia yhdessä).

:kakkipuhetta: Jos ruoka 'sulaa' hitaasti, on se vain hyvä verensokerin kannalta.
 
Omskakas sanoi:
:kakkipuhetta: Jos ruoka 'sulaa' hitaasti, on se vain hyvä verensokerin kannalta.
Saan päivittäin reilusti yli 250 g protskuja...enkä ole huomannut eritysitä haittaa...???
 
Omskakas sanoi:
:kakkipuhetta: Jos ruoka 'sulaa' hitaasti, on se vain hyvä verensokerin kannalta.

Oli tuossa perusteluina siihen miksi se on sitten huono asia se hitaasti sulaminen sellasia että ruoansulatus vie ylivoimasesti eniten energiaa kaikista ihmisruumiin toiminnoista ja pitkään vatsassa oleillut ruoka alkaa kuulemma käymään/mätänemään.

Olo on ainakin parempi esim. pari tuntia vehreän tonnikalasalaatin (vain 1 vaikeastisulava aines) kuin jauhelihajuustopastan (3 vaikeastisulavaa ainesta) syönnin jälkeen. Muttajoo, enpä tiedä, pistäkää gurut jonkunsortin tutkimustuloksia tai edes "valistuneempia mutuja" kehiin. :)
 
Gradient sanoi:
Olo on ainakin parempi esim. pari tuntia vehreän tonnikalasalaatin (vain 1 vaikeastisulava aines) kuin jauhelihajuustopastan (3 vaikeastisulavaa ainesta) syönnin jälkeen.

No tietysti, tuossa jälkimmäisessä se salaisuus on pasta. Sitä voi syödä vaikka pekoni-aurajuusto täytteistä lihamureketta ilman että taju menee kankaalle, mutta lisääppä siihen oheen pari-kolme perunaa niin johan mennään torkuille. Nykyään ei koskaan tule ruoan jälkeen sellaista oloa että ohhoh ku väsyttää ja tekis mieli jotain makeeta että pysyis hereillä. Jopa karppauksen aloittanut isäni, jolle ruokalepo oli aikaisemmin pyhä asia, on todennut ruokalevon tarpeettomaksi: kun ei mene enää taju kankaalle ruoan jälkeen.

Liha ja muut vastaavat eivät ole mitään huonosti sulavaa ruokaa, kuulostaa propagandalta tuokin väite. Kyse on siitä että verensokeri ei heilahtele, eikä sen romahtaessa tule väsymyksen tunnetta (ja uutta nälkää).
 
Offtopic: Yksi juttu tuosta insuliinista, eikö insuliinia erity myös pienessä määrin, kun nautitaan lähes nollahiilihydraattinen ateria?

heraproteiinissa ainakin leusiini aiheuttaa insuliinin eritystä?
Joskus kuulee vain väittämiä, että pelkkä proteiini ei vaikuta insuliinin eritykseen?

edit: mietin vain sitä seikkaa, että tarvitseeko palautusjuoma hiilihydraattia? varsinkin jos treenit on lyhyitä, alle 45 min.?

1 tuntia ennen treeniä 20-30 g heraproteiini, on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi.
Treenin jälkeen menisin jotenkin samalla heraproteiinilla mutta hiukan enemmän ja jodipitoista suolaa vähän, tyyliin 1/4 teelusikallinen.

Pumpin takia voisi ottaa ennen treeniäkin hiukan suolaa myös.
 
Proteiini vaikuttaa insuliiniin jonkin verran (vähän verrattuna hiilihydraattiin), rasva taas ei ollenkaan.
 
Gradient sanoi:
Oli tuossa perusteluina siihen miksi se on sitten huono asia se hitaasti sulaminen sellasia että ruoansulatus vie ylivoimasesti eniten energiaa kaikista ihmisruumiin toiminnoista ja pitkään vatsassa oleillut ruoka alkaa kuulemma käymään/mätänemään.

En muuten usko hetkeäkään tuon kursiiviksi laittamani väitteen todenperäisyyteen. Lämmönsäätely lienee tasalämpöisillä eläimillä se suurin asia. En muuten usko edes tuohon mätänemisjuttuunkaan. Jos siellä vatsalaukussa alkaa kovin anaerobiset bakteerit lisääntymään (=mädättämään), se tarkoittaa käytännössä jotakuinkin ruokamyrkytystä. Lisäksi mädäntyminen tuottaisi huomattavia määriä metaania. Maistuvatko röyhtäyksesi koskaan pieruilta? :rolleyes:
 
Cockton sanoi:
No tietysti, tuossa jälkimmäisessä se salaisuus on pasta. Sitä voi syödä vaikka pekoni-aurajuusto täytteistä lihamureketta ilman että taju menee kankaalle, mutta lisääppä siihen oheen pari-kolme perunaa niin johan mennään torkuille...

Joo, kaikesta mitä sanoit olen samaa mieltä, koska olen huomannut saman myös itse. Vähähiilihydraattinen ravinto sopii mulle muutenkin parhaiten, jopa ruoansulatuksen kannalta (nyt kun yritin lisäillä hiilihydraattia enemmän niin vatsa oireilee, vaikka voihan se olla jotain allergiaakin).

Omskakas sanoi:
En muuten usko hetkeäkään tuon kursiiviksi laittamani väitteen todenperäisyyteen. Lämmönsäätely lienee tasalämpöisillä eläimillä se suurin asia. En muuten usko edes tuohon mätänemisjuttuunkaan. Jos siellä vatsalaukussa alkaa kovin anaerobiset bakteerit lisääntymään (=mädättämään), se tarkoittaa käytännössä jotakuinkin ruokamyrkytystä. Lisäksi mädäntyminen tuottaisi huomattavia määriä metaania. Maistuvatko röyhtäyksesi koskaan pieruilta?

En minäkään noihin kumpaankaan väitteeseen usko, sanoinkin vaan että tuon kirjan mukaan asia on näin. Kirja on muuten "Fit for Life" kirjoittajina Harvey ja Marilyn Diamond. Semmosia väitteitä täynnä joiden ei ainakaan haluaisi olevan totta. Itseä askarruttaa siis että mitenhän se asia oikeasti on.
 
Gradient sanoi:
En minäkään noihin kumpaankaan väitteeseen usko, sanoinkin vaan että tuon kirjan mukaan asia on näin. Kirja on muuten "Fit for Life" kirjoittajina Harvey ja Marilyn Diamond. Semmosia väitteitä täynnä joiden ei ainakaan haluaisi olevan totta. Itseä askarruttaa siis että mitenhän se asia oikeasti on.

Jos väitteelle ei ole uskottavia perusteluja, on väite...?
 
Omskakas sanoi:
Jos väitteelle ei ole uskottavia perusteluja, on väite...?

..ehkä totta? Ehdottomasti ehkä mahdollisen hypoteettisen joutavanpäiväistä? :)

Muttajoo, kyllähän nuo tuossa kirjassa perustelevat (näennäisen?) perinpohjaisesti. Olis hyvä saada käsiinsä "ihan oikeita" tutkimustuloksia aiheesta. Mutta ehkäpä unohdan nuo väitteet kunnes sellasia löytyy puoleen tai toiseen, vaikka eipä noi ole aiemminkaan juuri mun syömisiin kyllä vaikuttanu.

Tässä vielä pieni esimerkinpätkä kirjasta: Eräs tärkeimpiä syitä liikasyöntiin on elimistön ravinnonkäytön heikentyminen. Ravintoaineet imeytyvät suolistossa. Jos pienet mikrovillukset, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät elimistöön, ovat osittain tukkeutuneet, ei elimistö saa tarpeeksi ravintoa, vaikka söisin miten paljon. Villukset tukkeutuvat helposti kuona-aineista, joita syntyy epätäydellisessä ruoansulatuksessa. Jos ravintoaineet eivät imeydy kunnolla, elimistö haluaa lisää ravintoa vaikka olisi juuri syönyt.
 
makew sanoi:
Offtopic: Yksi juttu tuosta insuliinista, eikö insuliinia erity myös pienessä määrin, kun nautitaan lähes nollahiilihydraattinen ateria?

Insuliiniahan erittyy terveellä ihmisellä, vaikkei söisi mitään. Tuossa nyt kuitenkin yksi mielenkiintoinen kaavio (1000 kJ/240 kcal annoksilla):

isgs.gif
 
Gradient sanoi:
Tässä vielä pieni esimerkinpätkä kirjasta: Eräs tärkeimpiä syitä liikasyöntiin on elimistön ravinnonkäytön heikentyminen. Ravintoaineet imeytyvät suolistossa. Jos pienet mikrovillukset, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät elimistöön, ovat osittain tukkeutuneet, ei elimistö saa tarpeeksi ravintoa, vaikka söisin miten paljon. Villukset tukkeutuvat helposti kuona-aineista, joita syntyy epätäydellisessä ruoansulatuksessa. Jos ravintoaineet eivät imeydy kunnolla, elimistö haluaa lisää ravintoa vaikka olisi juuri syönyt.

Oikeastaan missään väitteessä, mitä olet em. kirjasta esittänyt ei ole ollut järjen hiventä - ei muuten tässäkään. Jotenkin mystisesti vain 'kuona-aineet' 'tukkeuttavat' mikrovillukset? :confused: Mitähän nämä kuona-aineet mahdollisesti ovat ja miten tukkeutuminen tapahtuu? :rolleyes:

Mene ja hautaa se kirja äkkiä kuuden jalan syvyyteen tai käytä saunansytykkeenä. :D
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Insuliiniahan erittyy terveellä ihmisellä, vaikkei söisi mitään. Tuossa nyt kuitenkin yksi mielenkiintoinen kaavio (1000 kJ/240 kcal annoksilla):

isgs.gif
Aika yllättäviäkin tuloksia. Esim. valkoisen pastan olisin luullut nouseva paljon korkeammalle, etenkin suhteessa tummaan pastaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom