Kirjoittelin jo tuonne aloittelijoiden puolelle, mutta laitetaan vielä tännekin. Olen lukenut koko ketjun ja siitä on ollut apua, ehkä tästä omasta tarinastanikin on vielä hyötyä jollekin.
Eli oikea polvi vihoittelee. Ongelmat alkoivat jo ennen saliharrastuksen aloittamista tänä keväänä. Polveen vihlaisee ikävästi esim. noustessa maasta istumasta, polkaistessa pyörällä voimalla esim. ensimmäinen polkaisu, joskus portaissakin vähän etenkin alaspäin mennessä. Salilla askelkyykyt ovat olleet pahimpia. Normaalia elämää vaiva ei kuitenkaan pahemmin haittaa, kävely ja juoksukin sujuu kivuitta, samoin perus tuolista nouseminen yms.
Yritin jonkin aikaa vaan vältellä liikkeitä, jotka sattuvat eniten, ja odottelin josko vaiva olisi sillä mennyt ohi. Ei mennyt, joten päätin mennä ortopedille varmistamaan, mistä on kyse, ja etten varomatta pahenna asioita. Ortopedi totesi, että polvi ruksuu hiukan liikkuessa, mitä toinen polvi ei tee. Muuten kaikki toimi normaalisti, eikä pahempia vikoja löytynyt. Kipu ei myöskään ole siinä mielessä vakavaa, että olisi akuuttia nivelrikon vaaraa tms, vaikka toki pitkällä tähtäimellä vaiva on hoidettava tai niitäkin tulee. Ongelmana on lähes varmasti polvilumpion hiukan väärä liikerata, jolloin se pääsee painamaan rustoa ja aiheuttamaan kipua. Rustossa saattaa tämän seurauksena olla hieman kulumaa, mutta koska se ei luultavasti olisi vaikuttanut hoitoon oikein mitenkään, niin päätin kokeilla ensin pelkkää fysioterapiaa ennen kalliiden magneettikuvien ottamista. Diagnoosi siis hieman epämääräinen patellofemoraalinen kipu, ja hoidoksi määrättiin rectus femoris ja vastus medialis -harjoitteita. Nuo ovat siis nelipäisen reisilihaksen se päällimmäinen suora lihas ja sisäreiden puoleinen lihas.
Dextran polvivammoihin erikoistunut fysioterapeutti tuntui oikein asiantuntevalta. Polviniveleni ovat aika reippaasti yliliikkuvat ja askellan hiukan ulkokautta enkä suoraan. Lisäksi se, että toisen jalan nilkka murtui pari vuotta sitten, on voinut lisätä terveen jalan kuormitusta ja pahentaa ongelmaa. Murtunut jalka on edelleen joiltain osin vähän tervettä heikompi. Sain määräyksen tehdä kaiken mahdollisen jalkatreenin yksi jalka kerrallaan, että saadaan varmistettua kummankin jalan tasapuolinen kuormitus. Nelipäisen reisilihaksen vahvistaminen on avainasemassa, kun vähennetään lumpioon sattuvaa kuormitusta. Tämän tukena sitten harjoitetaan myös muita ympäröiviä lihaksia. Joudun mm. tekemään niitä pahamaineisia lähentäjiä ja loitontajia. :D Treeni pitäisi tehdä kipua kuunnellen, mutta fysioterapeutti kehotti kokeilemaan aina uudestaan niitäkin liikkeitä, jotka sattuvat. Parissa kuukaudessa pitäisi jo toivottavasti tulla jotain tuloksia. Sekä ortopedi että fysioterapeutti varoittivat, että aluksi polvi voi ärtyä enemmän. Tätä ei kuitenkaan toistaiseksi ole tapahtunut. Parin viikon jälkeen polvi on samanlainen ellei jopa vähän parempi.
Laitan tähän vielä saamani kuntoutusohjelman. Se on todella pitkä, joten jätän siitä aina jotain liikkeitä tekemättä, ettei treeni kestä tuntikausia. Polven ojennukset ja kyykyt teen kuitenkin joka kerta. Polven ojennukset voivat vähän sattua päivästä riippuen, mutta ojennan sitten jalan niin suoraksi kuin pystyn, jos ihan suoraksi ei voi. Yliojennusta ei toki koskaan.
Kyykky 90 astetta 3x15
Polven koukistus laitteessa 3x15
Lähentäjät taljassa 3x15
Loitontajat taljassa 3x15
Polven ojennus laitteessa:
-normaali 2x15
-pelkkä loppuojennus ~30 astetta 2x15
-pelkkä loppuojennus jalkaterät hieman ulospäin 2x15
Jalkaprässi 90 astetta jalan asentoa varioiden 3x15
Penkille nousu tangon kanssa tuoden toinen jalka ylös eteen, pito ja tasapainoilu 3x15
Askelkyykky tangolla takajalka korokkeella 3x15
Tasapainolauta yhdellä jalalla 3x30sek
Täältä jostain luin, että polven rustolla kestää 30 minuuttia lämmetä kunnolla, joten olen alkanut lämmitellä tavallista pidempään ennen jalkatreeniä. Lisäksi harkitsen polvenlämmittimen ostamista. Viime kerralla pidempi lämmittely tuntui ehkä vähentävän kipua polvenojennuksissa, ellei se sitten johtunut liikejärjestyksestä tai lihaksien vahvistumisesta. Pientä positiivista kehitystä siis mahdollisesti tapahtunut. Päivittelen sitten tänne, miten asiat edistyvät. Käsittääkseni tämä on tosi yleinen vaiva nuorilla liikkuvilla ihmisillä.