Mikä vaikutusvalta kokelaalla on harjoittelupaikan sijaintiin, onko mahdollista päätyä toiselle puolelle Suomea? Ja onko paikka sama molemmissa harjoitteluissa? Vielä, kustantaako kokelas itse virka-asunsa vai maksaako talo?
Harjoittelupaikkoja ei ole joka kurssille kaikille laitoksille, joten ei kannata luottaa siihen, että juuri omalle kotipaikkakunnalle tai sen lähelle pääsisi. Omalla kurssillani kotipaikkakunnalle tai kotipaikkakuntaa lähinnä olevalle laitokselle pääsivät mm. sellaiset, joilla oli perhettä (lähinnä lapsia) tai omistusasunto ko. paikkakunnalla. Kaikkien piti täyttää lomake, johon merkittiin toiveet sekä perustelut näille toiveille ja käsittääkseni paikat pyritään jakamaan siten, että mahdollisimman moni pääsisi sinne, minne haluaa. Vuokralla asuva sinkku heivataan todennäköisemmin sinne, mihin kukaan muu ei halua..
Mun tietääkseni laitos on pääasiassa pysynyt samana sekä työharjoittelussa että kenttätyöjaksolla, mutta olisiko ollut viime vuonna kun koululta tuli ilmoitus, että kenttätyöjakson saattaa joutua olemaan eri paikassa (tätä ennen molemmat suoritettiin samalla laitoksella). Tuolloin kenttätyöjaksolle lähteneitä siirreltiin laitokselta toiselle ja käsitin, että tämä olisi ainakin osaltaan johtunut siitä, että koulutusmääriä leikattiin tuntuvasti ja uusjaolla tasattiin laitosten harkkarimääriä. Saatan toki olla väärässäkin.. Omalla kurssillani muutokset ovat johtuneet täysin kyseisten henkilöiden omasta pyynnöstä. Ja uudessa systeemissähän mitään kenttäjaksoa ei taida enää olla vaan työharjoittelussa ollaan vuosi siinä opintojen keskellä..
Ja vaatteet saatiin pääosin talon puolesta kouluaikana, mutta joitain juttuja piti itse hankkia. Esimerkiksi sisäpalveluskengät, vyö yms. Sen jälkeen osa kurssilaisista on saanut oman laitoksensa kustantamana lisää varusteita tai esimerkiksi uudet haalarit, mutta käytännöt vaihtelee paljon. Ei ole tietoa, muuttaako koulutusuudistus tai poliisihallinnon säästökuuri jotenkin tota maksupolitiikkaa(kin).