- Liittynyt
- 9.5.2008
- Viestejä
- 3 228
Mietinkin kannattaako käyttää tuota väkivalta-sanaa, ehkä olis ollu parempi sanoa, että poliisilla on lain suoma oikeus puuttua ihmisen fyysiseen koskemattomuuteen virkatehtävän hoitamiseksi. Tiedän kyllä, että voimankäyttöä ohjaa lait ja niin sen pitää ollakin. Mun pointti tuossa oli nimenomaan se, että lakien mukaan pitää toimia ja toiminnan pitää aina olla myös lakien mukaisesti perusteltua. Kyseessä oli vastaus lähinnä noihin "olis totellut, niin ei olis saanut pampusta" -tyylisiin kommentteihin, mitä tosta videosta heiteltiin. Mahdollisuus on olemassa, että toiminta videolla ei lain mukaan ollut perusteella kun tapauksesta on vissiin tutkinta aloitettu.Poliisilla on lain suoma oikeus käyttää voimakeinoja tehtävänsä hoitamiseen. Jos voimakeinot ovat ylimitoitettuja/tarpeettomia, voidaan puhua väkivallasta. Mitä ilmeisimmin et tunne asiaa kovinkaan hyvin, koska olet nähtävästi jättänyt huomioimatta sen mitä laki oikeasti sanoo voimankäytöstä. Kerrottakoon nyt että voimakeinoja ei saa käyttää huvikseen, vaan laki ihan oikeasti edellyttää sitä että perusteet voimankäytölle ovat olemassa.
Tottakai hyvästä fysiikasta on apua, mutta edelleen erilaiset voimankäyttövälineet on annettu sitä varten että asiat saadaan hoidettua turvallisesti ja tehokkaasti. Voimankäytön pitää olla perusteltavissa ja mitä kovempaa voimankäyttö on, sen paremmin se on pystyttävä perustelemaan.
Puhuin voimankäytöstä yleisesti, en siitä svedu-videosta. Edelleen, mikä on turhaan? Jos kohde ei tottele ja alkaa pistää hanttiin, eikä fyysinen voima riitä, on välineiden käyttö varmasti perusteltavissa. Kannattaa muistaa että se on asiakas joka valitsee käymänsä tien ja kestää seuraukset.
Tottakai hyvästä fysiikasta on apua, mutta edelleen erilaiset voimankäyttövälineet on annettu sitä varten että asiat saadaan hoidettua turvallisesti ja tehokkaasti. Voimankäytön pitää olla perusteltavissa ja mitä kovempaa voimankäyttö on, sen paremmin se on pystyttävä perustelemaan.
Niinkun tuossa aiemmin kirjoitin, mun mielipide on se, että poliisin fyysiset ominaisuudet pitää olla ns normaalilla tasolla siten, ettei ole kokonsa tai voimansa puolesta lähtökohtaisesti aina altavastaaja voimankäyttötilanteessa. Jos jokaisessa voimankäyttöä vaativassa tilanteessa on kokonsa tai voimansa puolesta aina altavastaaja, joutuu käyttämään välineitä luultavasti useammin kuin ihminen jota voidaan edellä mainituilta ominaisuuksiltaan pitää normaalina. Tässä kohtaa ei tietysti ole turhaa käyttää välineitä, mutta mun mielestäni se virhe on tapahtunut jo siinä kohtaa kun tuollainen henkilö on ammattiin päässyt. Välineille on varmasti aikansa ja paikkansa, mutta ei sekään ole imo hyvä asia jos joku poliisimies tai -nainen joutuu käytännössä jokaisella fyysistä voimaa vaativalla keikalla käyttämään jotain välinettä.
En tietääkseni ole missään kohtaa väittänytkään, että jokin laki antaisi oikeuden käyttää voimaa huvikseen tai että lait eivät sido poliisin voimankäyttöä. En myöskään ole väittänyt, että jokin voimakeino olisi automaattisesti vaarallinen ja toinen täysin vaaraton. Pienimmäin haitan periaatteella poliisi nuo voimankäyttötilanteet pyrkii mun käsityksen mukaan hoitamaan ja uskon, että tilannekohtaisesti välillä pienin haitta virkamiehelle, asiakkaalle ja sivullisille syntyy välillä käyttämällä fyysistä voimaa ja välillä taas käyttämällä jotain välineitä.Kaikki voimankäyttö ja voimankäyttövälineet sisältävät aina vammautumis tai jopa kuolemanriskin. Kysymys on paljolti siitä mikä kunkin välineen arvioitu seuraus on ja millainen "tappio" ko. tilanteessa on hyväksyttävissä, mikä on lievin toimiva keino tilanteen hallitsemiseksi. Mikään voimankäyttöväline, kuten ei fyysinen voimakaan, ole 100% turvallista ja tästä johtuen voimakeinojen käyttö on nimenomaan rajattu tilanteisiin jossa se on tarpeellista ja perusteltua. Koeta nyt hyvä mies ymmärtää, että mikään laki ei anna oikeutta käyttää voimaa huvikseen.
Sanottakoon nyt vielä että patukka on oikeasti aika turvallinen väline, se on sitten kokonaan toinen asia kuinka hyvin sillä saadaan aikaan haluttu vaikutus.