21.9.2010
Poliisien määrä nyt ja tulevaisuudessa
Keskustelu mediassa velloo valtoimenaan siitä, mikä on poliisien määrä ja kuinka paljon se tulevaisuudessa vähenee. Asiapapereita on monella taholla tulkittu tavalla, joka ei aina pidä yhtä totuuden kanssa.
Ensiksi on todettava, että poliisin budjetista noin 80 prosenttia on henkilöstömenoja, joten jos poliisin budjetti pienenee, myös henkilöstön määrä automaattisesti pienenee. Budjetin muista osista ei suuria summia ole enää vähennettävissä.
Toiseksi on muistettava, että meidän on elettävä sen mukaan, miten paljon rahaa poliittisilta päätöksentekijöiltä saamme.
Nyt tilanne on mielenkiintoinen ja haastava. Poliisin työttömyys kasvoi vuosina 2008–2009. Enimmillään työttömiä oli yli 200. Tämä johtui siitä, että Poliisiammattikorkeakoulusta valmistui enemmän poliiseja kuin oli poistuma ja tähän ei ollut budjetissa varaa. Osittain sisäasiainministerin toimin saadulla lisärahalla ja osittain normaalilla poliisin budjetilla aloitettiin työttömien poliisien työllistämistoimet, joiden ansiosta elokuussa 2010 oli enää noin 40 poliisia vailla työtä.
Kaikin puolin järkevä työllistäminen johti siihen, että poliisien määrä Suomessa nousi noin 300 poliisilla, jos verrataan esimerkiksi vuotta 2008 kuluvan vuoden ensimmäiseen vuosipuoliskoon.
Lisätyöllistämisrahat kohdistuivat vain vuoteen 2010. Kaikilla oli siis tiedossa, että tämä poliisien lisäys on leikattava seuraavina vuosina, koska seuraavien vuosien budjettitaso ei tätä määrää kestäisi.
Tämä ajattelutapa budjetin ja poliisien määrän välillä on looginen, koska vuosien 2010 ja 2011 aikana Poliisiammattikorkeakoulusta valmistuu yli 250 poliisia vähemmän kuin poliisista samana aikana poistuu. Poliisien määrä vähenisi siis joka tapauksessa käytettävissä olevasta rahasta riippumatta. Nyt poliisin määrää on ryhdytty leikkaamaan huipputasosta(noin 7 800) suurin piirtein tasoon 7 600 tai hiukan alle.
Koska poliisin budjetissa vuodelle 2011 ei ole enää työttömien poliisien palkkaamisen erityisrahaa ja budjetti on muutenkin erittäin tiukka, poliisissa ryhdyttiin kuluvana vuonna säästötoimenpiteisiin. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon siirtyvää määrärahaerää vuoden 2011 budjetin katteeksi ja poliisin budjetti tasapainoon.
Tasapainon saavuttamista vaikeuttaa se, että poliisien määrää ei pystytä kovin nopeasti eikä todennäköisesti vielä vuoden 2011 aikanakaan leikkaamaan erityisrekrytointia edeltävälle tasolle. Tämä johtuu siitä, että työttömät poliisit suurelta osin palkattiin vakinaisiin työsuhteisiin, mikä säännösten mukaan on pakollista, jos määräaikaisperustetta ei ole olemassa. Tältä osin leikkauksia voidaan tehdä vain siinä tapauksessa, että paikkoja tulee auki, koska irtisanomiset ja myös lomautukset poliisissa ovat mielestäni poissuljettavia vaihtoehtoja.
Nämä ovat ne syyt, miksi säästöjä tarvitaan ja toisaalta miksi täyttölupamenettelyyn on jouduttu. Eri yksiköiden tasapuolisuuden takaamiseksi Poliisihallitus päättää toistaiseksi poliisin kaikista rekrytoinneista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mitään vakansseja ei täytettäisi. Syyskuun puoliväliin mennessä Poliisihallitus on antanut 85 vakinaista tai määräaikaista täyttölupaa.
Vuonna 2011 poliisissa tulee olemaan töissä enemmän poliiseja kuin vuonna 2008, joten mistään katastrofaalista tilanteesta ei ole kyse eikä ihmisten turvallisuus tämän takia vaarannu.
Poliisilaitosten ja valtakunnallisten yksikköjen tarkka tilanne vuonna 2011 selviää vasta joulun alla. Nyt poliisissa pohditaan tilannetta ja tehdään laskelmia sekä käydään tuloskeskustelut yksiköiden kanssa. Vasta sitten kokonaisuus hahmottuu. Siihen saakka kaikki arvelut ovat puhdasta spekulaatiota.
Poliisihallitus seuraa työttömien poliisien määrää kuukausittain. Jos määrä nousee tilapäisesti, Poliisihallituksella on nopeasti toteutettava suunnitelma tilanteen kohentamiseksi.
Tilanne tulee normalisoitumaan vuonna 2012. Ministerin ja minun yhdessä antama lupaus työllistymisestä niille opiskelijoille, jotka aloittivat opintonsa vuonna 2009 tai sen jälkeen, toteutuu. Tämä kampanja lupauksineen tehtiin siinä vaiheessa, kun hakijamäärät poliisikoulutukseen vähenivät niin paljon, että vaatimukset täyttäviä hakijoita koulutukseen oli liian vähän.
Totean lopuksi, että poliisissa tehdyssä Poliisi 2020 - raportissa esitettiin noin 700 poliisin lisäystä erityisesti ennalta estävään työhön. Esitysten tavoitteena oli poliisin nykyisten tehtävien mahdollisimman hyvä hoito. Esitys oli yksimielinen, vaikka kaikki tiesivät jo silloin, että sen toteuttaminen edellyttäisi poliittisilta päättäjiltä poliisin budjettiin lisäyksiä. Niitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole tehty.
Toivon ja uskon, että poliisien resurssitasoon otettaisiin kantaa seuraavissa hallitusneuvotteluissa, jotta vihdoinkin pääsisimme pitkäjänteiseen suunnitteluun. Poliisin ennalta estävän työn lisääminen hyödyttäisi yhteiskunnan kaikkia sektoreita ja lisäisi kansalaisten turvallisuutta.