Pitääkö saman lihasryhmän liikkeet suorittaa peräperäjälkeen?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
fluid power sanoi:
Samoilla linjoilla.

Vieläkin on kovasti valloillaan tuo 4-jakoinen on paras ja 2-jakoinen aloittelijoille yms. Kummasti monet jopa pidempäänkin treenanneet ovat saaneet tuloksia siirryttyään 4-jakoisesta 2-jakoisiin ja jopa 1-jakoisiin, vaikka nämä ovatkin kaikkien oikeiden liharekkojen mielestä täysin aloittelijoiden ohjelmia eivätkä mahdollista keskittymistä treenaamiseen yms.. Myöskin on kuultu, että kroppaa ei voi treenata kahta kertaa viikossa läpi, koska se ei palaudu jne.

Muistaakseni Hulkki käyttää erittäin paljon noita vuorosarjoja treenissään ja on se jotakin lihasta saanut mielestäni hankittua. Samainen kaveri myöskin kertoi siirtyneensä 2-jakoiseen tiheäfrekvenssiseen treeniin, koska lihasryhmä kerran viikossa kuolemaan asti -treeni ei tuottanut enää toivottua tulosta.

Itse olen myöskin tykittellyt 2-jakoista menemään jo pidemmän aikaa ja voimatasot ovat kasvaneet koko ajan vaikka treenissä onkin paljon vuorosarjoja. Lihasmassan lisäyksestä on paha sanoa mitään, koska olen ollut miinuksilla jo useamman kuukauden. Tuo treenitapa on ainakin kehittänyt pumppua ja palautumiskykyä niin paljon, että odotan innolla millaiset vaikutukset sillä on treenitehoihin kun siirryn piakkoin jossakin vaiheessa esim. työntävät, vetävät, jalat -jakoon. Ainakin kuntopohja pitäisi olla ihan erilaisissa atmosfääreissä.

Miten ihmeessä vertaat tässä threadissa 1, 2 ja 4-jakoisia ohjelmia toisiinsa?
Asialla ei ole mitään tekemistä vastakkaisten lihasryhmien treenaamiseen samassa treenissä, supersarjat ja vastakkaisten lihasryhmien treenimenetelmä kuuluvat läheisemmin yhteen monijakoisten ohjelmien kanssa kuin 1- ja 2-jakoisten.
 
2-jakoiseen siirryttyäni vaihdoin myös eräänlaiseen circuit-harjoitukseen eli:

Jalkapäivä: etureidet, takareidet, pohkeet... (tosin monet liikkeet vaikuttaa jalkoihin kokonaisuutena)
Torsopäivä: olkapäät, rinta, selkä, ojentaja, hauis...

Yksi liike kerrallaan, 2-3 sarjaa.

Tuossa on se kätevä juttu, että voi esim. tehdä yhden tuollaisen setin ja sen jälkeen jos jaksaa niin toisen perään. Eli ojentajien jälkeen siirrytään taas olkapäihin. Tai vastaavasti jotain lihasryhmää voi treenata enemmän. Ei tarvitse väkisin pusertaa joka lihasryhmälle useita liikkeitä jos ei jaksakaan sillä kerralla, mutta treeniä tulee kuitenkin joka kerralla tasaisesti.
 
Miten ihmeessä vertaat tässä threadissa 1, 2 ja 4-jakoisia ohjelmia toisiinsa?
Asialla ei ole mitään tekemistä vastakkaisten lihasryhmien treenaamiseen samassa treenissä, supersarjat ja vastakkaisten lihasryhmien treenimenetelmä kuuluvat läheisemmin yhteen monijakoisten ohjelmien kanssa kuin 1- ja 2-jakoisten.

Missähän kohtaa VERTAILIN niitä herra poliisi. Archeylla taitaa olla joku hälytys, että tulee tekstari kännykkään kun Pakkotoistolla näkyy sanat 2-jakoinen ja 4-jakoinen samassa postauksessa. On meinaan varma tapa saada kaveri postaamaan :)

Lähinnä viittasin sillä tuohon ao. quoteen, missä puhuttiin YHDESTÄ OIKEASTA tavasta. Huomasitko sen yms. ensimmäisen lauseen perässä. Toisaalta 2-jakoisen yläkroppatreenissä on erittäin hyvä hyödyntää noita vuorosarjoja esim. rinta-selkä, olkapäät-selkä ja hauis-ojentaja akselilla. 1-jakoisessakin voisi mennä aika mukavasti noin.

Kannattaa ihan kokonaan unohtaa sellainen ajattelumalli, että treenata PITÄÄ/TÄYTYY näin ja noin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa eikä mitään asiaa ole PAKKO tehdä juuri tietyllä tapaa. Vaihtelu on se mikä kannattaa.

Toisekseen viittasin seuraavaan quoteen. Eikö 4-jakoinen ole juurikin sitä valtavirtaa???

Varmaan paras veto mennä valtavirran mukana, eli jos lähes jokainen ohjelma on suunniteltu 1 lihasryhmä kerrallaan -periaatteella, niin on varmaan turvallista olettaa, että siihen on varmasti joku hyvä syy. Toki ihmiset on erilaisia, mutta ei niin erilaisia.

Supersarjat vastakkaisilla tai samaan lihasryhmiin kostuvilla liikkeiilä on yksi tehokeino jolla saat harjoitukseen lisää tehoa, mutta liikkeet pitää valita huolellisesti ja mutta ei koskaan pidä yhdistää ylä tai alavartalotreenien kanssa tukilihasten kuten vatsan treenaamista.

Eikö esim. pohjenosto istuen sovi vatsalihasten kanssa vuorosarjaksi? Tai oikeastaan minkä tahansa yläkropan liikkeen kanssa. Tai miksei esim. rintaa ja etureisiä voi tehdä vuorosarjoina? Esimerkkejä ketkä näin tekevät löytyy ihan kisaavistakin puntin veivaajista. Tosin pumppu voi huutaa hieman armoa, jos ihan kylmiltään noita alkaa tekemään.

Jos treenaat selkää tai kovia jalkaliikkeitä ja teet niiden sarjojen välillä vatsalihasharjoitteita viet osan tehosta pois ja mahdollisesti altistat itsesi vakaville vammoille.
Pahinta mitä voisi tehdä olisi kovien maastavetojen tai kyykkyjen välillä treenata vatsalihakset väsyksiin.

Jopa penkkipunneruksessa tarvitset vatsan tukilihaksistoa 100%:seen suoritukseen, mutta raskaat kulmasoudut tai lattiataljavedot yhdistettynä koviin vatsalihasliikesarjoihin on hyvä keino hankki itselleen välilevytyrä.

Tässä on tärkeä pointti mikä kannattaa pitää mielessä. Vaikka itsekin vuorosarjoista tykkään en koskaan väsytä vatsalihaksia kesken treenin. Tosin vatsaliikkeiden välisen lepotauon voi käyttää esim. venytyksiin.
 
Supersarjat vastakkaisilla tai samaan lihasryhmiin kostuvilla liikkeiilä on yksi tehokeino jolla saat harjoitukseen lisää tehoa, mutta liikkeet pitää valita huolellisesti ja mutta ei koskaan pidä yhdistää ylä tai alavartalotreenien kanssa tukilihasten kuten vatsan treenaamista.

Tossa ei jääkään paljoa vaihtoehtoja jäljelle jos sekä ylä-, että alavartaloliikkeet supersetteinä/liikeparina vatsojen kanssa ovat kiellettyjä...
Vatsalihaksia ei tarvitse jokaisella sarjalla tehdä loppuun; väitän, että sopivalla teholla tehdyt vatsasarjat päinvastoin antavat ainakin itselleni paremman tuen nostoihin. Teen tällä hetkellä kyykyt ja vedot (ei kuitenkaan maksiminostot, ne teen täysin erillisinä) liikepareina erilaisten vatsaliikkeiden kanssa, esim. voimapyörä ja jalkojen nosto.
Tavoitteena tässä on ollut vatsatreenin kokonaistyömäärän kasvattaminen joka onkin onnistunut mainiosti. Nyt teen huomattavasti enemmän sarjoja ikäänkuin huomaamatta verrattuna perinteiseen "pari sarjaa istumaannousuja treenin jälkeen jos jaksaa" -tyyliin verrattuna.
Ymmärrän kuitenkin tuon loukkaantumispointin, mutta kohdallani tällainen keskivartalon treenaus on vienyt tukilihakset niin paljon muita lihasryhmiä edelle, että esim. kyykyissä jalat ovat aina se mikä pettää ensin, vaikka pohjalla olisi kovempikin sarja voimapyörää.

Ketjun aloittajalle:
Niinkuin tuossa porukka jo sanoikin liian pitkät tauot tietyn lihasryhmän treenauksessa yhden treenin aikana eivät ole kovin edullisia. Veri ei siellä lihaksissa kuitenkaan ikuisuuksia ole, joten olisi hyvä tehdä sarjat (ja muut saman lihasryhmän liikkeet) melko lähellä toisiaan.
Itse olen toteuttanut tuon 1-jakoisessa ohjelmassa näin:

1a etukyykky
1b voimapyörä

2a mave
2b jalkojen nosto

3a penkki
3b leuat myötä/hammer

4a vinopenkki kp.
4b kulmasoutu

Eli treenin alkupuolella tehdään jalat/alavartalo yhdistettynä vatsojen kanssa ja lopputreenissä käydään yläkropan kimppuun. Mm. Waterbury on asiakkaillaan teettänyt tämäntyylistä treeniä ja Arskakin tuolla mainittiin.
 
Pakko tulla kanssa tänne huuteleen, koska itseäni pelottaa jo pelkkä ajatuskin, että lähtisin loppuunasti vedetyn tai jopa kevyen vatsalihassarjan jälkeen esim. kyykkäämään isoilla raudoilla. :wtf: Supersarjat sopii vallan mainiosti esim. samalla lihasryhmälle tai vastakkaisille, mutta ei niitä nyt ihan miten vaan voi käyttää. Lähinnä käyttäisin niitä myös mahdollisimman eristävissä liikkeissä. Treeniteho laskee ja loukkaantumisriski kasvaa kyllä ihan varmasti, jos tekee esim. penkkiä ja lähtee siitä suoraan maastavetämään. Kai sitä mitä vaan voi siellä salilla tehdä jos puolitehoilla treenailee, mutta ei kyllä muuten.
 
Alkaa kuulostamaan, että toi mun vanha ohjelma ei niin huono/outo olekaan. Tarkennan vielä. Treenaan joka toinen päivä kolmijakoisella ohjelmalla, jossa koko kroppa käydään kaksi kertaa läpi kierron aikana, paitsi jalat ja olkapäät. Mulle ei yksinkertaisesti toimi tuo kerta viikkoon lihasryhmä-juttu ja sitten vielä ohjelman jakaminen pieniin osiin, sellainen on tarkoitettu hormoonien kanssa reenaavalle. Treenasin useita vuosia kerta viikkoon systeemillä aiemmin ja nykyiseen verrattuna on aivan valtava ero edistymisessä.

Selkä-ojentajapäivänä mavetetaan 6 sarjaa pyramidina. Lämmittelen kyllä vatsalihakset kunnolla, mutta vasta mavetuksen jälkeen tulee vatsalihakset kiertoon. Leveällä otteella tehtyä leuanvetoa se ei haittaa (toinen pääliike selälle). Kolmas liike selälle on kulmasoutu. Ja ei haittaa kyllä ojentaliikkeitäkään (dippi+kapea penkki pääliikkeinä). Sit on vielä lopuksi taka-olkapäät tässä treenissä.

Toinen päivä on jalkapäivä+rinta+hauis+sivu-etuolkapäät.. 6 sarjaa kyykkyä pyramidina. Ja taas vatsalihakset vasta tänä jälkeen. Kun ohjelman kahtena päivänä on kyykkyä ja mavea, joiden välissä joka tapauksessa olis pakko pitää tauko, niin hyvin siihen mahtuu väliin yläkropan liikettä. Rinnalle teen vain raskailla käsipainoilla, kun olkapäät ei tykkää enää tankoliikkeistä. Olkapäät on ainoa, joka ei tykkää kahtena kertana viikossa kierrosta, ylirasittuvat, joten niille otan vain kerran kierron aikana, tosin kahteen osaan jaettuna (takaolkapäät selän kaa).

Kolmas päivä on yläkropan, jossa rinta-selkä parina ensin ja sit perään ojentajat+hauikset parina. Siis ei näitä miten sattuu oo yhdistetty.

Lisäksi yläkropan liikkeet on erit näinä kahtena päivänä. Ja käytössä on muutenkin kovat perusliikkeet. Eristäviä liikkeitä on vain viparit olkapäille sekä ojentajille niskan takaa punnerrus seisten käsipainoilla. Eli ehkä Circuit tässä yhteydessä on vähän väärä sana, varsinkin, kun käytössä on kovat perusliikkeet ja kovilla painoilla (siis mun maksimeihin nähden kovilla painoilla). Jotka vielä tehdään kyllä ihan loppuun asti, yhtään toistoa ei jätetä varastoon. Toistoalueena 4-12. Suomennettuna on kyllä sika-kovaa-treenausta, mutta tuloskuntokin on noussut. Tosin uskon, että edistyminen johtuu kyykyn ja etenkin mavetuksen keskeisyydestä tässä ohjelmassa. On ikään kuin mun huonosti kasvavat kädet seuraisivat perässä sitä mukaa kun lisään painoja jalkaliikkeisiin (ja toissijaisesti yläselän raskaisiin perusliikkeisiin). Mä luulin, että mun kädet ei kasva ei niin millään, mutta on osoitatutunut harhaluuloksi. Mutta aikansa kutakin, välillä tekee hyvää vaihtaa treenitapaa...
 
Kerta viikkoon/lihasryhmä = horkkatreenaaja? Outoja mielipiteitä.
 
Nykyään kun teen kaksijakoisella (työntävät-vetävät), hyödynnän jonkin verran vuorotellen eri lihasryhmien treenaamista lähinnä ajan säästämiseksi.

Työntävien treenissä saatan penkkitreenin välissä alkaa lämmitellä kyykkyä. Treenin lopussa yleensä treenaan ojentajat ja vatsat vuorotellen, koska en koe niiden häiritsevän toistensa treenaamista, kun molemmat ovat kuitenkin melko pieniä lihasryhmiä eikä sarjoissa hirveästi hengästy.

Vetävien treenissä lopputreenistä teen vuorotellen taas hauiksia ja pohkeita, samoista syistä kuin työntävien treenissä ojentajia ja vatsoja. Aina kun näen jonkun salille tulevan aloittavan treeninsä vatsoilla ja/tai selänojennuksilla, ajattelen, että ei tuo varmaan kovin tosissaan treenaa. Varmasti joku ammattilainenkin noin tekee, mutta yleensä huomioni on ihan paikkansapitävä. Ei väsyneillä tukilihaksilla enää mitään kovia kyykky/mavetreenejä tehdä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom