LAUMAT sanoi:
Ja sitten kun jalkapohjan/nilkan asento on todettu olevan päin helvettiä niin mitä? Nyt rupee oikeesti vituttamaan toi höpinä. Pistäppä nyt ammattilaisena mitä tarkalleen tehdään, kun on 11v kärsinyt penikosta pohkeen sisäsyrjässä, joka pahimmillaan kehittyi kolmeksi marssimurtumaksi.
Odotatkos jotain maagista harjoitetta tai pilleriä, joka parantaa vaivasi? Entä milläs luulet että näin netin välityksellä tsekataan tilanteesi?
Ei ole olemassa mitään tiettyä hoitomuotoa joka parantaisi 100% varmuudella "penikat" tai mitään muutakaan vaivaa.
Mutta, mutta:
Penikkatauti, shin splints, lihasaitio-oireyhtymä jne.
Kysessä on säären kiputila jolle ei ole olemassa yhtä yhteistä tekijää/syntymekanismia. Rasitus on usein mukana, mutta se ei ole ainoa selittävä tekijä. Muutoin esim. kaikilla armeijan käyneillä olisi marssimurtuma, koska kaikki suorittavat saman peruskoulutuskauden. Näinhän asia ei ole, vaan ainoastaan osa saa marssimurtuman. Syytä ei siis tule etsiä aina rasituksesta, vaan siitä MIKSI YKSILÖ EI KESTÄ RASITUSTA, JONKA MUUT KESTÄVÄT, eli mikä yksittäisen ihmisen biomekaniikassa, anatomiassa ja kinesiologiassa pettää. Mikä tai mitkä tekijät altistavat henkilön kiputilan synnylle.
Kyseessä siis on monen eri tekijän summa. Ammattilaisena voin lievittää oireita, etsiä mahdollisia syntymekanismeja ja kehon virheasentoja ja sen jälkeen yrittää muuttaa niitä erilaisilla lihasharjoitteilla ja/tai ortooseilla.
Säärten kiputiloissa on aina löydettävissä poikkeava liikemalli. Joka kinettinen ketju vuotaa alaraajan alaosan kautta (nilkka, jalkaterä) tai sitten sääreen kohdistuu poikkeava voima ylhäältä käsin lonkan ja lantion virheellisen kuormituksen vuoksi.
Tässä tapauksessa jos jalan asennossa on virhe, se korjataan. Ensisijaisesti lihas- ja tasapainoharjoitteilla, jos apua ei ole niin ortooseilla. Ennen ortoosien käyttöä tulee kuitenkin tarkastaa kokokehon tila ja poissulkea esim lantion virheasento ja siitä johtuva säären kierto joka puolestaan vaikuttaa jalkateräänkin.
Kipuvaiheessa kivunhoito on tärkeää. Kotona kylmähoito esim jääpalahierontana ja lääkärin ohjeiden mukainen kipulääkitys. Akupunktio on toisinaan tehokaskin keino kivun hallinnassa, joskus myös sähköhoidoista ja ultra-äänestäkin on apua. Lisäksi säären lihaksia voidaan hieroa ja venyttää passiivisesti ja manuaalisesti.
Kuten näet vaihtoehtoja ja käytäntöjä on monia. Tärkeintä ei ole yksittäinen metodi, vaan määrätietoinen kuntoutus. Haja-ammunta, vähän tuota ja vähän tätä ei johda mihinkään.
Venytys ja vahvistusohjeet löytyy netistä. Google laulamaan. Jos epäröit niiden sopivuudesta juuri sinulle, hakeudu ammatti-ihmisen hoitoon, jossa juuri sinun tilanteesi kartoitetaan ja katsotaan mikä olisi sinun kannalta järkevin vaihtoehto. Jos yksi lääkäri tai terapeutti ei löydä järkevää ratkaisua kanssasi etsi toinen mielipide... En ole vielä tavannut kiputilaa, joka olisi jäänyt mysteeriksi.