Palomieheksi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huhtamo
  • Aloitettu Aloitettu
Voi vittu, kohta alkaa tääkin haaveammatti karsiutua pois jos työttömäksi joutuu kouluttautumaan :jahas:
E. Muuten, löytyykö ulkomailta palomiehen hommia ? Onko ketään pakkiksen palomiehistä tehnyt hommia ulkomailla tai tunteeko jonkun joka on niin tehnyt ?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä tälläset uutiset laittaa pohtimaan, onko järkeä vaihtaa alaa. Sit jos kun valmistuu parin vuoden päästä palomiehen ammattiin, niin voi olla vielä nihkeämpää saada se työpaikka.
 
"Pelastuslaitosten määrä voi huveta

Suomen pelastuslaitosten määrä voi huveta tuntuvasti. Turun Sanomien tietojen mukaan sisäministeriössä on käynnissä pelastustoimen aluejakoa koskeva esiselvitys.

– On todennäköistä, että pelastuslaitosten määrä tulee pitkällä aikavälillä vähenemään, vahvistaa valmiusjohtaja Janne Koivukoski sisäministeriön pelastusosastolta.

Alueellisia pelastuslaitoksia toimii nyt 22. Keskustelu pelastustoimen alueiden yhdistämisestä alkoi kuntauudistuksen myötä. Jos kuntien rajoja ja tehtäviä muutetaan, vaikutukset ulottuvat myös kunnallisiin pelastuslaitoksiin.

Pelastustoimen nykyisten alueiden asukasmäärät vaihtelevat sadoillatuhansilla. Pienimpiä ovat Itä-Uudenmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan alle 100 000 asukkaan alueet. Varsinais-Suomen pelastusjohtaja Jari Sainio epäilee, ettei alueiden yhdistäminen toisi suuria säästöjä.

– Jos nykyisen 22 alueen määrä vähenee viiteentoista tai kymmeneen, taloudelliset vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi. Hallinto on jo nyt aika köykäistä, ja palomiesten määrää ei tietääkseni olla vähentämässä, pelastusjohtaja Sainio sanoo.

Suuria, yli 300 000 asukkaan pelastustoimialueita on viisi: Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Helsinki, Länsi-Uusimaa ja Keski-Uusimaa.

Sisäisen turvallisuuden ala on jo myllerryksessä hätäkeskusuudistuksen ja poliisilaitosten yhdistymisen myötä. Suomen hätäkeskusten määrä vähenee piakkoin kuuteen. Poliisilaitosten luku putoaa yhteentoista.

– Alueiden yhdistäminen ei saa olla pelkkä säästöväline. Paloasemaverkosta ja turvallisuustasosta täytyy pitää huolta, sanoo palomiesliiton toiminnanjohtaja Petri Hynninen.

TS"


Jos toteutuu, niin aika varmasti vaikuttaa palomiesten työllisyyteen. Siitähän se varsinainen säästö taas syntyy :face:

Ja edelleenkin niitä asemia ei olla vähentämässä. Näin ainakin meillä paloasemalla puhuttu.
 
Siinä toivossa on hyvä elää. Nuohan on vaan suunnitelmia. Mutta nuo 100 virkaa kyllä aika varmasti lähtee pois miehistöltä. Reilu 60 virkaa lähtee hallinnosta.
 
Suhde on sinällään mielekäs, että hallinnosta poistuu suhteessa enemmän väkeä kuin suorittavasta portaasta. Lisäks positiivista olis jos nuo miehistön vähennykset saatais hoidettua laittamalla iäkkäämmät ei-savusukelluskelpoiset palomiehet eläkeputkeen tms jotta "oikeasti hyödyllinen" operatiivinen henkilöstö vähenisi mahdollisimman vähän.

Asemien määrä tuskin vähenee, mutta uskoisin, että joidenkin tukiyksiköiden toiminta-alueita saatetaan laajentaa ja yksiköitä harventaa kun isompien alueiden myötä saadaan yksiköt sijoiteltua tasaisemmin eri asemien välillä. Lisäks noiden palotarkastajien vähennysten myötä palomiehet alkaa tarkastaa päivystyksen ohessa enemmän ja yhä vaativampia kohteita itsenäisesti.

Ja edelleen veikkaan, että jossain vaiheessa pelastusalalla siirrytään laajemmin siihen malliin, että ammattipalomiehet päivystävät vain päiväsaikaan ja yöllä homma siirtyy erilaisten sopimuspalokuntien heiniksi. Tää systeemi on käsittääkseni aika laajalti ulkomailla käytössä ja myös jossain harvemmin asutuilla alueilla Suomessa.
 
Lisäks positiivista olis jos nuo miehistön vähennykset saatais hoidettua laittamalla iäkkäämmät ei-savusukelluskelpoiset palomiehet eläkeputkeen tms jotta "oikeasti hyödyllinen" operatiivinen henkilöstö vähenisi mahdollisimman vähän.

Sieltä vanhemmasta väestähän ne vähennykset ensimmäisenä tehdään. Sehän tarkoittaa silti sitä, että se on jatkossa 100 työpaikkaa vähemmän. Eläkkeelle jäävien tilalle ei oteta uusia. Ja ei-savusukelluskelpoisten hommat jää muiden tehtäväksi.
 
Sieltä vanhemmasta väestähän ne vähennykset ensimmäisenä tehdään. Sehän tarkoittaa silti sitä, että se on jatkossa 100 työpaikkaa vähemmän. Eläkkeelle jäävien tilalle ei oteta uusia. Ja ei-savusukulleuskelpoisten hommat jää muiden tehtäväksi.
Juu näinhän se menee. Osa noista ei-savusukelluskelpoisten hommista on varmasti ihan perusteltuja, mutta toisaalta iso osa on niitäkin jotka on luotu kun ikääntyville virkamiehille täytyy jotain hommaa keksiä. Tälläset hommat ei vaikuta palokunnan toimintakykyyn suuntaan tai toiseen eikä niiden paikkojen täyttämättä jättäminen siten myöskään toimintakykyä merkittävästi nykyisestä heikennä. Jos maanlaajuisesti vähennetään 100 palomiehen virkaa ja Suomessa on muistaakseni noin 4500 ammattipalomiestä, niin uskoisin valtaosan noista sadasta virasta olevan juuri näitä eläkkeenodottelupaikkoja joilla ei operatiivisessa toiminnassa ole kovin suurta merkitystä.

edit: En siis sano sillä, etteikö vähennykset ja virkojen täyttökiellot olisi yleisesti ottaen negatiivinen asia, mutta jos on pakko vähentää niin järkevää se on tehdä noin että pyritään säilyttämään edes nykyinen toimintakyky karsimalla pois nuo vähemmän tärkeät virat.
 
Totta. On tämä taloustilanne ajanut kaikki ahtaalle. Turvallisuudesta pitäisi aivan viimeisenä karsia. Tietysti tuolta hallinnosta on luultavasti ihan oikeutettua karsia ne ns. turhat pois. Ei tarvitse olla edes ennustaja, jos väitän tässä, että pelastusopistolta lähtee ilmainen asuminen ja ruokailu tässä lähivuosina. Poliisikoulu ja rajakoulu jo vähensivät kulujaan.
 
J Osa noista ei-savusukelluskelpoisten hommista on varmasti ihan perusteltuja, mutta toisaalta iso osa on niitäkin jotka on luotu kun ikääntyville virkamiehille täytyy jotain hommaa keksiä. Tälläset hommat ei vaikuta palokunnan toimintakykyyn suuntaan tai toiseen eikä niiden paikkojen täyttämättä jättäminen siten myöskään toimintakykyä merkittävästi nykyisestä heikennä.

No mutta mitäs sitten kun nämä nykyiset kyvykkäät junnut ovat siinä iässä ettei testejä enää saada läpi eikä voida palkata uusia tilalle. Eihän tuo ratkaise mitään ongelmaa kuin hetkellisesti. Eläkeikähän tässä on se pohjimmainen ongelma miksi niitä ns. "turhia" ukkoja siellä on niin paljon,
 
No mutta mitäs sitten kun nämä nykyiset kyvykkäät junnut ovat siinä iässä ettei testejä enää saada läpi eikä voida palkata uusia tilalle. Eihän tuo ratkaise mitään ongelmaa kuin hetkellisesti. Eläkeikähän tässä on se pohjimmainen ongelma miksi niitä ns. "turhia" ukkoja siellä on niin paljon,
Silloin oletettavasti palkataan määräaikasia vs palomiehiä ja perustetaan uusia virkoja mikäli palvelutasopäätöksen mukasiin minimivalmiukseen ei silloisella miehistöllä päästä. Se tietty maksaa taas rahaa, joten toivotaan, että talous on siinä vaiheessa taas hieman paremmissa kantimissa.

Eläkeikä tuossa varmaan se pohjimmainen ongelma tosiaan on, mutta veikkaanpa, että muutos on varmaan tullut jäädäkseen vaikka SPAL siitä miten jaksaa vuodesta toiseen napista joten näillä pelimerkeillä pelastuslaitosten on pelattava. Yksi pelastuslaitos on ainakin käsittääkseni ratkaissut (tai harkitsee ratkaisevansa) tuon ikääntyvien palomiesten sijoittamisongelman siten, että mikäli sopivia töitä ei löydy palokunnasta, voidaan miehiä siirtää kunnan muihin tehtäviin, esimerkiksi kiinteistöhuoltoon tms. Jos ei uusi työ maistu niin ilmeisesti tulee monoa. Luistelukentän hoitajaksi joutunutta palomiestä tämä tietysti ahistaa, eikä motivaatio uuteen työhön ole varmasti korkealla, mutta onhan tuo varmaan taloudellisesti järkevää.

edit: Hauska sivuhuomio liittyen palomiesten eläkeikään, on se, että tuosta palomiesten eläkeiästä on käyty jatkuvaa polemiikkia vissiin siitä asti kuin sitä reilu 20v sitten nostettiin. Palomiehillä teetetyissä kyselyissä he ovat kokeneet sairaankuljetuksen oman työnsä kuormittavimmaksi osa-alueeksi ja silti ensihoitajan eläkeikä on alusta asti ollut 63 vuotta eikä siitä ole ollut puhetta missään medioissa.
 
edit: Hauska sivuhuomio liittyen palomiesten eläkeikään, on se, että tuosta palomiesten eläkeiästä on käyty jatkuvaa polemiikkia vissiin siitä asti kuin sitä reilu 20v sitten nostettiin. Palomiehillä teetetyissä kyselyissä he ovat kokeneet sairaankuljetuksen oman työnsä kuormittavimmaksi osa-alueeksi ja silti ensihoitajan eläkeikä on alusta asti ollut 63 vuotta eikä siitä ole ollut puhetta missään medioissa.

Niin no, ensihoitajilta ei tietääkseni vaadita mitään vuosittaisia kuntotestejä jotkä täytyy läpäistä. Kyllä ne palomiehetkin varmasti tahtoisivat työssään jatkaa sinne eläkeikään saakka. Pitäisikö savusukelluskelpoisuuden vaatimuksia laskea jotta nuo perusterveet 55+ saisivat tehdä duuninsa jonka varmasti pystyvät jo ihan pelkällä kokemuksella selvittämään työnsä turvallisesti? Niinhän se on ennenkin ollut kun testit on pääsääntöisesti tehty aina oman porukan toimesta niin tuloksia on katsottu vähän sormien välistä. Nyt ollaan pulassa kun innokkaat fysioterapeutit tulevat kertomaan että jäit nyt 0,1l päähän rajoista että tervemenoa haravoimaan pihaa. Ei ole oma mielipiteeni että pitäisi, kunhan pohdin mitä vaihtoehtoja oikein on olemassa.

En vaan pysty ymmärtämään miten on kuviteltu että sellainen systeemi toimii ja on vielä taloudellista että nuoremmasta päästä pusketaan koko ajan uutta palomiestä sisään ja sitten vanhoille keksitään suojatyöpaikkoja. Toivottavasti työnantajat edes kannustavat kouluttautumaan johonkin jo työuran aikana jotta vaihtoehdot palomiesuran jälkeen voisivat olla mielekkäitä.
 
Ja helppohan se on nyt naureskella tuolle ikuiselle eläkeikä taistelulle. Kunhan itse on antanut yhteiskunnalle sen mitä palomiehet uransa aikana antavat ja tämän kaiken vielä yli 20 vuoden ajan, niin voi olla hiukan erilainen fiilis tuon asian suhteen. Täältä vanhan palomiehen ajatuksia palomiehen ammatista:
tammikuu | 2013 | Vanha palomies
FireFit | Vanha palomies
Lihaskunnosta ja oulunmallista selviää kyllä helposti huonokuntoisempikin mies koska jälkimmäisessä kokemus on valttia. Sen sijaan FireFitin myötä suuren suosion saaneet juoksu- ja polkupyöräergometrit on se mihin näiden vanhempien palomiesten tie katkeaa (ja yhtälailla ei vielä ihan niin vanhojen naisten haaveet palomiehistymisestä).

Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös mahdollinen sopimuspalokuntien käyttö enenevissä määrin... VPK harrastuksena ei vedä porukkaa ja meidänkin n. 100 keikkaa vuodessa tekee pääosin sama 5-7hlö ydinporukka. Keikkamäärä on kaupunkipalokunnalle jo todella iso eikä voi tuosta juuri enää lisääntyä. Lisäksi myös sopimuspalokunnissa tulee jatkossa olemaan haaste savusukelluskelpoisuuden suhteen jos oulunmalli korvataan noilla VO2max rajoilla kokonaan. Meillä on sen jälkeen varmaan pari savusukelluskelpoista, molemmat nuoria ammattipalomiehiä...
 
Kohtuu katkeraa tilitystä tos blogissa.. tai sit vaan hyvin verhottua sarkasmia... en tiedä alasta niin paljoa.
Mitäs noille palomiehille käy, jotka ei pääse noita fyysisii testei läpi (vissiin vuosittain testit)?
 
Niin no, ensihoitajilta ei tietääkseni vaadita mitään vuosittaisia kuntotestejä jotkä täytyy läpäistä. Kyllä ne palomiehetkin varmasti tahtoisivat työssään jatkaa sinne eläkeikään saakka. Pitäisikö savusukelluskelpoisuuden vaatimuksia laskea jotta nuo perusterveet 55+ saisivat tehdä duuninsa jonka varmasti pystyvät jo ihan pelkällä kokemuksella selvittämään työnsä turvallisesti? Niinhän se on ennenkin ollut kun testit on pääsääntöisesti tehty aina oman porukan toimesta niin tuloksia on katsottu vähän sormien välistä. Nyt ollaan pulassa kun innokkaat fysioterapeutit tulevat kertomaan että jäit nyt 0,1l päähän rajoista että tervemenoa haravoimaan pihaa. Ei ole oma mielipiteeni että pitäisi, kunhan pohdin mitä vaihtoehtoja oikein on olemassa.

En vaan pysty ymmärtämään miten on kuviteltu että sellainen systeemi toimii ja on vielä taloudellista että nuoremmasta päästä pusketaan koko ajan uutta palomiestä sisään ja sitten vanhoille keksitään suojatyöpaikkoja. Toivottavasti työnantajat edes kannustavat kouluttautumaan johonkin jo työuran aikana jotta vaihtoehdot palomiesuran jälkeen voisivat olla mielekkäitä.

Eli sun mielestä jos palomies esim.55-vuotiaana ei enään syystä tai toisesta pysty palomiehen tehtävään hän vaan "hyppää" aikaisempaan ammattiin esim. sähkömieheksi.... Kai ymmärrät ettei se noin tapahdu millään tasolla. Kyllä ainoa mielekäs työ on olla jollain lailla mukana pelastuslaitoksen tehtävissä.
Noita esittämiäsi "turhia" ukkoja ei nyt ole ihan niin paljon kuin annat ymmärtää. Itse olen töissä keskikokoisessa kaupungissa ja meillä taitaa vasta olla tulossa 2kpl tälläisiä virkoja kun miehistöä muuten on noin 70....
 
Eli sun mielestä jos palomies esim.55-vuotiaana ei enään syystä tai toisesta pysty palomiehen tehtävään hän vaan "hyppää" aikaisempaan ammattiin esim. sähkömieheksi.... Kai ymmärrät ettei se noin tapahdu millään tasolla. Kyllä ainoa mielekäs työ on olla jollain lailla mukana pelastuslaitoksen tehtävissä.
Noita esittämiäsi "turhia" ukkoja ei nyt ole ihan niin paljon kuin annat ymmärtää. Itse olen töissä keskikokoisessa kaupungissa ja meillä taitaa vasta olla tulossa 2kpl tälläisiä virkoja kun miehistöä muuten on noin 70....
Minkä lasien läpi luit postaukseni kun päädyit tulkitsemaan sen noin?

Mun mielipide oli se että ei ole mitään järkeä pistää nyt pihalle 100 palomiestä sieltä vanhemmasta päästä, kun nykyiset nuoret palomiehet vanhenee joka tapauksessa ja sitten tilanne on ihan sama. Ei niitä nuoria ukkojakaan voi loputtomiin pitää töissä määräaikaisilla soppareilla jos ei virkoja ole tarjolla. Pointtini on että pitäisi etsiä oikeasti järkevää ratkaisua, on se sitten eläkeiän laskeminen, savusukelluskelpoisuuden helpottaminen tai joku ihan muu. Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla että mielekäs työ löytyy sieltä pelastuslaitoksen tehtävistä, mutta kuinka paljon kuskeja, kalustonhoitajia (tai vaikka päällystöä jos on ollut intoa kouluttautua) sinnekään mahtuu? Toki jos työtehtävät on oikeasti perusteltavissa niin ei siinä mitään mutta ei sinne oikein keksimällä keksiä hommia jos samaan aikaan siellä takapenkillä on pulaa sukeltajista.

Eihän se sähkäriksi palaaminen välttämättä kiinnosta, mutta uskoisin kuitenkin että itse hankittu koulutus johonkin uudelle alalle olisi mahdollisuus mielekkäämpään hommaan kuin mitä se kaupungin rikkaruohojen nyppiminen olisi?

Minä en tiedä mitään faktoja siitä kuinka paljon tällä hetkellä on sellaisia palomiehiä jotka eivät FireFitin HEVE testiä läpäise. Mutta testauksissa mukana olleena olen antanut itseni ymmärtää että testit läpäisemättömiä tai ne rimaa hipoen läpäisseitä on paljon kun puhutaan yli 50v palomiehistä. Mutta hyvä jos teillä ei näitä tapauksia ole tuon enempää.
 
Niin no, ensihoitajilta ei tietääkseni vaadita mitään vuosittaisia kuntotestejä jotkä täytyy läpäistä.
Ei ainakaan vielä vaadita. Koulun pääsykokeissa oli kuntotestit, mutta sen jälkeen ei olla kuntoa juuri testattu. Omasta mielestä säännölliset kuntotestit pitäisi ehdottomasti järjestää ja ainakin omalla työpaikalla tätä on kaavailtukin, testejä on jo vapaaehtoisille jopa järjestetty. Testejä valvonut fysioterapeutti otti tosin kantaa asiaan, että testien tulokset vääristyy kun vain liikunnalliset ja nuoret ensihoitajat osallistuu niihin vapaaehtoisesti. Siinäkin mielessä olisi suotavaa, että ne olisi pakolliset kaikille jotta saataisiin tutkimusdataa työn kuormittavuudesta ja siitä miten vanhemmat kyytimiehet niistä selviytyy.

Fakta on kuitenkin se, että iso osa ensihoitajista siirtyy ikääntymisen myötä siistiin sisätyöhön esim sairaalaan kun kroppa ei kestä ensihoitotyötä tai kun pää ei kestä pitkiä vuoroja ja öisin keikoille pomppimista. Palomiehille näitä oman alan korvaavia töitä ei samassa määrin ole, joten heikentynyt kyky suoriutua töistä on isompi ongelma, kuten jo puhuttiin. Kuormitushuiput ei ensihoitajalla tietenkään ole yhtä suuria kuin palomiehellä, mutta rasitus jakautuu tasaisemmin ja keikkoja on enemmän, tästä varmaan tuo palomiesten kokema ambulanssityön kuormittavuuskin juontaa juurensa. Lisäksi kun keikkoja ja keikkojen myötä nostoja, siirtoja, kantamisia ym on määrällisesti paljon enemmän, niin riski loukkaantua töissä on melko suuri puhumattakaan pitkällä aikavälillä kehittyvistä nivelten ym kulumista.

Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla että mielekäs työ löytyy sieltä pelastuslaitoksen tehtävistä, mutta kuinka paljon kuskeja, kalustonhoitajia (tai vaikka päällystöä jos on ollut intoa kouluttautua) sinnekään mahtuu?
Toisaalta asian voi ajatella niinkin päin, että miten monta savusukelluskelpoista yhden aseman työvuoroon loppuviimeksi tarvitaan? Jos ajatellaan, että asemalla on hööki, lava, raivuri, tölkkiauto ja vaikka vielä palomestari. Höökissä pitää olla tietty vähintään kaksi savusukelluskelpoista, miten on muiden laita? Jos ajatellaan, että kohdalle sattuu ns oikea rakennuspalo eikä perinteinen nakit ja muusi -keikka, niin kyllähän paikalle hälytetään useampia sammutusyksiköitä joissa taas on lisää savusukelluskelpoisia.

Ja helppohan se on nyt naureskella tuolle ikuiselle eläkeikä taistelulle.
Jos tää viesti oli mulle tarkoitettu, niin en mä palomiesten eläkeikätaistelulle ole mielestäni naureskellut. Kyllähän ammattijärjestöjen pitää edustamansa alan työolosuhteiden ja etuuksien eteen taistellakin. Kunhan totesin, että eläkeikä muuttui korkeammaksi yli 20 vuotta sitten ja siitä on valitettu siitä asti tuloksetta, joten oisko aika siirtää sitä painopistettä mediassa kirjoittamisesta sen miettimiseen, miten saataisiin mahdollisimman hyvin pidettyä palomiehet töissä terveenä eläkeikään asti.
 
Morjesta kaikki!

Olen tällä hetkellä opiskelemassa turvallisuusalaa Raumalla, ja mielessäni siintää jo pelastusala. Kysymys kuulukin näin:

Miten kannattaisi treenata, että olisi parhaassa mahdollisessa kunnossa kolmen vuoden päästä käytävissä kuntotesteissä? Onko jollain omakohtaista kokemusta?


Kiitos jo etukäteen, olisi mahtavaa jos joku osaisi/viitsisi vastata.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom