Valitettavasti myös palomiesten työllisyysnäkymät ovat...
24h työvuorot rytmillä 1 töitä-3 vapaata on edelleen ympärivuorokautisesti miehitetyillä paloasemilla yleisin työaikamuoto, johon tänä syksynä on siirtynyt myös Helsingin pelastuslaitos. Myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on nyt siirtymässä takaisin kyseiseen työvuororytmiin välissä käytössä olleesta ja kritiikkiä saaneesta kaksivuoromallista.
Tuo vuorokausirytmi työvuorosysteeminä on ollut poikkeusluvan varainen järjestely käsittääkseni kaiken aikaa. Poikkeuslupaa on täytynyt ja täytyy edelleen hakea n. pariksi vuodeksi kerrallaan, sillä lupa myönnetään aina määräajaksi.
Lupa haetaan aluehallintovirastolta joka pohtii, onko haettu työaikamalli sopiva työaika vai ei, mutta hakuvaiheessa työnantaja yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa neuvottelevat asiasta ja esittävät täten oman näkemyksensä parhaaksi systeemiksi.
Huhuja on liikkunut kuulemma aina, että vuorokausirytmi poistuu, mutta eipä todellisuudessa liene tarvetta muuttaa hyvää systeemiä. Vaikka mahdollista sen muuttaminen onkin, jos keksitään kaikkien osapuolien kannalta parempi tapa järjestää valmius.
Uusimmassa SPAL:n jäsenlehdessä on s.26-36 juttua ko. aiheesta, jos joku haluaa avata asiaa enemmänkin..
edit: ensihoitopuolella on kyllä menty usealla paikalla 12h työvuoroihin viimeaikoina.
Jannen mainitsemat ns. päiväasemat onkin asia erikseen. Sellaisilla pienemmillä paikkakunnilla missä tällainen on, on päivävuoro töissä virka-aikana, jonka lisäksi on kotivarallaolo jossa voidaan olla esim. osa viikosta kukin vuorollaan. Näissä palokunnissa ison osan työstä tekevät puolivakinaiset jotka toimivat vakinaisten kanssa rinnakkain ja osallistuvat myös usein varallaoloon.
Tästä työmuodosta on ainakin allekirjoittaneen mielestä kerrottu aivan liian vähän PeO:llakin. Ei ihme ettei tällaisille asemille tahdo saada pätevää väkeä töihin.