Palomieheksi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huhtamo
  • Aloitettu Aloitettu
Kuopion pelastusopiston sivuilla mainitaan:

"Tutkinto antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan virkoihin."

Voiko opistolle päästyään siis sitten valita, että kummalle linjalle lähtee vai tuleeko kaikista nykyään palomies-sairaankuljettajia?

Itseäni ei ambulanssihommat kiinnosta, joten onko mahdollista keskittyä vain palomiehen hommiin? Vai onko siinä työllisyyden kannalta mitään järkeä rajata osaamistaan tuolla tavalla?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kaikista tulee palomies-sairaankuljettajia.

Käytännössä ei voi valita tekevänsä pelkkiä palopuolen hommia, mutta ongelman voi ratkaista menemällä töihin johonkin sellaiseen paikkaan missä ensihoitotyötä tekevät ensihoitajat eikä palomiehet. Ensivastetehtäviä tai yhteiskeikkoja ensihoidon kanssa joutuu tosin näissäkin mestoissa hoitamaan, mutta kannattaa yrittää pysytellä poissa höökistä ja pyrkiä esim tölkkiauton tai lavan kuskiks niin ei pitäis liiemmin tulla evy- tai yhteistoimintakeikkoja.
 
Millaisella tekniikalla tuo penkkipunnerrus täytyy vetää? Lähinnä jalkojen asentoa tässä mietiskelin, kun siellä "mallivideossa" mainitaan vain, että jalat täytyy olla maassa.
Tarkoittaako tämä sitä, että jalkapohjan täytyy kokonaan olla kosketuksissa maassa, vai riittääkö, että päkitä ovat pelkästään maassa?
Nyt tuohon testiin, kun on tullut reenailtua, niin on huomannut, että ei rintalihaksissa olekaan niin hyvä tuo sarjakestävyys, kuin mitä luuli. 35 toistoa on tainnut itsellä tähän mennessä olla se paras saavutus.
 
Mulla on kanssa olkapää ollut kesästä asti taas sökönä mutta se ei treeneihin ole vaikuttanut. Nyt tosin öisin on kivut olleet sitä luokkaa että melkein pelkään että alkaa penkissäkin jo vaikuttaa (jos ei muuta niin huonot unet vaikuttaa treeniin).

Typerintä on että uskon vakaasti ettei siinäkään mitään ole rikki vaan homma menisi huomattavasti paremmaksi jos jaksaisi kehonhultoa harrastaa... venyttelyä, hierontaa, rullausta, mobisaatiota... mutta kun tuollaisen suhteen on niin perhanan laiska. Mutta tulevaisuuden kannalta se olis kyllä aivan pakko jos meinaa että koskaan enää ois kunnossa... liiallisen penkkaamisen ja laiminlyödyn lihashuollon vuoksi olkapäiden liikkuvuus on aivan älyttömän huono. Kohta ei varmaan pysty enää kyykkäämään kun ei kädet taivu tangolle ;D
 
Valitettavasti myös palomiesten työllisyysnäkymät ovat viimeaikoina heikentyneet kuntarakenteiden ja pelastusalueiden uudistusten myötä.

Tämän lisäksi alan kiinnostavuus on laskenut, koska houkutteleva 24h/72h työaika on poistunut käytöstä jo monella asemalla eikä sen tulevaisuudesta voi paljoa sanoa. Tällä hetkellä ne asemat, joilla vielä 24h/72h on käytössä, toimivat käsittääkseni erikseen haettavilla luvilla ja valtiovalta/kunnat voivat milloin vain poistaa tämän mahdollisuuden. Ilmeisesti näille 24h/72h asemille on kovasti tunkua, koska palomiesten palkalla 8h tai 12h vuorotyön tekeminen ei ole houkutteleva ajatus kovin monelle.

Onko kenelläkään esittää tilastoja tai edes mutu-tietoa liittyen palomiesten työllisyystilanteeseen ja siihen, kuinka usealla asemalla vielä 24h/72h on käytössä?

Harkitsen itse pelastusopistolle hakemista, mutta jos työllisyys on kovin epävarmaa ja oletettavat työajat yhtä heikot kuin nykyisessä työssä niin sitten voin melkein jatkaa töitä korkeakoulututkinnon pohjalta.
 
Erityisluvalla se työvuoro pyörii ja parin vuoden välein se pitää kai uusiksi hakea. Turhaa byrokratiaa ja rahanmenoa. Uudessa spalin lehdessä oli juttua että oulussa siirryttiin takaisin tähän 24h systeemiin ja jutusta jäi sellainen kuva että suurimmassa osassa asemia on sama aika käytössä. Liekö noita pikkukyliä missä sitten on ammattimiehet päiväsaikaan paikalla ja lopunajat menee puolivakinaisilla.
 
Valitettavasti myös palomiesten työllisyysnäkymät ovat...

24h työvuorot rytmillä 1 töitä-3 vapaata on edelleen ympärivuorokautisesti miehitetyillä paloasemilla yleisin työaikamuoto, johon tänä syksynä on siirtynyt myös Helsingin pelastuslaitos. Myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on nyt siirtymässä takaisin kyseiseen työvuororytmiin välissä käytössä olleesta ja kritiikkiä saaneesta kaksivuoromallista.

Tuo vuorokausirytmi työvuorosysteeminä on ollut poikkeusluvan varainen järjestely käsittääkseni kaiken aikaa. Poikkeuslupaa on täytynyt ja täytyy edelleen hakea n. pariksi vuodeksi kerrallaan, sillä lupa myönnetään aina määräajaksi.

Lupa haetaan aluehallintovirastolta joka pohtii, onko haettu työaikamalli sopiva työaika vai ei, mutta hakuvaiheessa työnantaja yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa neuvottelevat asiasta ja esittävät täten oman näkemyksensä parhaaksi systeemiksi.

Huhuja on liikkunut kuulemma aina, että vuorokausirytmi poistuu, mutta eipä todellisuudessa liene tarvetta muuttaa hyvää systeemiä. Vaikka mahdollista sen muuttaminen onkin, jos keksitään kaikkien osapuolien kannalta parempi tapa järjestää valmius.

Uusimmassa SPAL:n jäsenlehdessä on s.26-36 juttua ko. aiheesta, jos joku haluaa avata asiaa enemmänkin..



edit: ensihoitopuolella on kyllä menty usealla paikalla 12h työvuoroihin viimeaikoina.

Jannen mainitsemat ns. päiväasemat onkin asia erikseen. Sellaisilla pienemmillä paikkakunnilla missä tällainen on, on päivävuoro töissä virka-aikana, jonka lisäksi on kotivarallaolo jossa voidaan olla esim. osa viikosta kukin vuorollaan. Näissä palokunnissa ison osan työstä tekevät puolivakinaiset jotka toimivat vakinaisten kanssa rinnakkain ja osallistuvat myös usein varallaoloon.

Tästä työmuodosta on ainakin allekirjoittaneen mielestä kerrottu aivan liian vähän PeO:llakin. Ei ihme ettei tällaisille asemille tahdo saada pätevää väkeä töihin.
 
Kiitos! Tämä tieto helpottaa huomattavasti. Juuri Oulun kokeilua pelkäsin, sillä jos se olisi todettu jonkinasteiseksi "onnistumiseksi" olisi se saattanut saada aikaan muutoksen myös muualla, mutta ilmeisesti kyseessä oli pikemminkin suuri epäonnistuminen.

Seuraavassa haussa siis mukana! :) Kuntotesteistä pitäisi saada kohtalaisen helposti täydet pisteet ja cooperissa meni jo 2800m, mutta pitää alkaa juoksemaan ja tähdätä kesällä kolmeen tonniin.

Edit: Täällä tuo Jannen ja Honnakekan mainitsema lehti:
http://issuu.com/palomiesliittospal/docs/pa_0613_issuu
 
24h vuorothan heikentää työllisyysnäkymiä kun tarvitaan vähemmän ukkoja pyörittämään vuoroja. Toki oman mututuntuman mukaan henkilöstölle mielekkäin työvuoromalli ja työnantajallekin halvin ylläpitää, eikä palopuolen käyttöasteet ole niin korkeita Suomessa etteikö tuota poikkeusluvanvaraista työaikasysteemiä voisi pyörittää jos se henkilöstön mielestä on paras ja halvin ylläpitää.
 
Aika win-win jos se on halvin ja työntekijöille mielekkäin. Alalla on kuitenkin säästöpaineita eikä esimerkiksi työkaluista mielellään kukaan säästä kun niiden on toimittava silloin kun niitä tarvitaan.
 
Juu. Töitähän tuossa tulee vuositasolla muistaakseni ~24 päivää enemmän (siis 8h päiviä) kuin normaalia kvtes:n mukaista 38,25h/vko -työaikaa noudattaessa, mutta tosissaan halvin ylläpitää ja veikkaisin, että suurin osa henkilöstöstä kannattaa tätä työaikamallia sekä pelastus- että ensihoitopuolella.
 
"Hallituksen tavoitteena on puolittaa pelastuslaitosten määrä nykyisestä 11:een vuoden 2016 alusta lukien. Pelastusjohtajien mielestä aikataulu ei ole realistinen. Esitys pelastuslaitoksen uudeksi aluejaoksi on tullut juuri kuntiin lausuntokierrokselle."
-sanomalehti karjalainen
 
"Hallituksen tavoitteena on puolittaa pelastuslaitosten määrä nykyisestä 11:een vuoden 2016 alusta lukien. Pelastusjohtajien mielestä aikataulu ei ole realistinen. Esitys pelastuslaitoksen uudeksi aluejaoksi on tullut juuri kuntiin lausuntokierrokselle."
-sanomalehti karjalainen
Pelastustoimi Pohjois-Karjalassa on Itä-Suomen tehokkainta - Maakunta - Alueet - Uutiset - Karjalainen

Taitaa olla seuraavan haun pelastuskurssilaisten valmistumispäivänä hiljaista työpaikkojen suhteen.
Olin jo aikeissani aloittaa C-ajokortin suorittamisen, koska asun tällä hetkellä Itä-Euroopassa ja sen saisi täällä noin tuhat euroa Suomen hintoja halvemmalla, mutta nyt joutuu miettimään hakemisen järkevyyttä taas uudestaan, kun työpaikat on luultavasti tulevilla pelastajillakin tiukassa.

On tämä hienoa. Ensin valmistua yliopistosta työttömäksi ja lähteä töiden perässä ulkomaille. Sitten kun harkitsee alan vaihtoa niin sekään ei ehkä kannata kun työllisyysnäkymät heikkenee myös siellä.
 
Kannattaa pitää siitä nykyisestä duunipaikasta kiinni. Kyllähän palomiehille on jatkossakin töitä, mutta kuinka paljon, niin sitä on vaikea ennustaa.
 
Jos joku henk koht tuntee näitä valmistuneita niin voisi vaikka kysellä että miten on töitä riittänyt. Aikalailla kiinnostaa kun vuoden päästä sama homma edessä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom