Asia on vakava, mutta tarkennetaan nyt pilkun nus.. viilaamiseksi vähän, koska ärsyttää tuollaiset asiavirheet valtakunnan suurimmassa uutislehdessä.
Ensinnäkin uskoisin noiden väkivalta- ja uhkatilanteiden koskevan koko sairaalan ulkopuolisen ensihoidon henkilökuntaa, ei ainoastaan palomies-sairaankuljettajia, joten on hieman kyseenalaista sanoa, että palomies-sairaankuljettaja on kunta-alan vaarallisin ammatti. Suomessa ensihoidon henkilöstön koulutustaustat vaihtelevat ja maanlaajuisesti ensihoidossa työskentelee kuitenkin enemmän ensihoitajia, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia kuin palomies-sairaankuljettajia. Myös Helsingin Pelastuslaitoksen palkkalistoilla on päätoimisia sairaankuljettajia ja ensihoitajia, vaikka toki suurin osa Helpellin ambulansseista on miehitetty palomiehillä.
Toisekseen ensihoidon koulutksen saanut ja hoitovälineitä käyttävä ammattihenkilö ei anna ensiapua, vaan ensihoitoa. Maallikko (myös ammattilainen lasketaan maallikoksi työaikansa ulkopuolella) antaa ensiapua. Lisäksi ambulansseissa on (tai ainakin lain mukaan pitäisi olla) henkilöstölle omat suojaliivit, eli niitä ei saada poliisilta. Liivit lienevät tietty melko samanlaiset kuin poliisilla, jos jutussa sitä tarkoitettiin.
Poliisin tehtäville joissa tarvitaan ensihoitoa (puukotukset, ampumiset, pahoinpitelyt ym) ja poliisijohtoisille tehtäville (piiritykset ym) puetaan lähtökohtaisesti aina suojaliivit tehtävälle lähdettäessä ja kohteeseen mennään vasta, kun poliisin tilannejohdolta on saatu viesti, että ensihoidon on sinne turvallista mennä. Siihen asti odotellaan turvallisen välimatkan päässä. Tietysti yllätyksiä sattuu ja taustatiedot saattavat muuttua kun kohteeseen päästään ja aletaan tilannetta selvittää. Esimerkiksi kaatumistehtävä voi kohteessa paljastua pahoinpitelyksi tai haavatehtävä voi kohteessa muuttua puukotukseksi, jolloin huonoimmassa tapauksessa tekijä vielä paikalla eikä poliisi automaattisesti ole hälytysvasteessa vaan joudutaan pyytämään kohteesta paikalle ja ottamaan hatkat poliisin tuloon saakka jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta.
Yleisesti ottaen työturvallisuus sekä väkivalta- ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisy on paljon omasta itsestä kiinni myös ensihoidossa. Asuntoon mentäessä ei sisään kannata marssia laput silmillä ja poistumisreitti kannattaa pitää avoinna eikä sulkea itseään nurkkaan siltä varalta, että tilanne muuttuukin uhkaavaksi. Kaikki huoneet kannattaa myös nopeasti tarkastaa läpi, ettei asunnossa ole ylimääräisiä henkilöitä ainakin jos tehtävää mennään suorittamaan johonkin nistikämppään tai vastaavaan. Oma käytös ja suhtautuminen potilaisiin ja heidän omaisiinsa kannattaa myös pitää asiallisena jos haluaa konfliktitilanteita välttää. Toisaalta kannattaa myös muistaa, että arkipäiväinenkin keikka voi eskaloitua uhkatilanteeksi esimerkiksi tuon taustatietojen muuttumisen vuoksi. Monilla sekavilla/dementoituneilla vanhuksilla saattaa myös olla kotonaan esimerkiksi tuliaseita tai muita vaarallisia esineitä, joten oma turvallisuus kannattaa aina pitää mielessä vaikka tehtäväkoodi ja esitiedot eivät kovin raflaavilta kuulostaisikaan.
Ensihoidon asema on kuitenkin siinä mielessä hyvä väkivaltatilanteita ajatellen, että vaikka avuntarvitsija olisi millainen hönö, on ensihoitaja lähtökohtaisesti yleensä toivottu vieras, toisin kuin vaikkapa poliisi. Oman työurani aikana olen joutunut "painimaan" muistaakseni 4-5 kertaa. Tilanteet ovat olleet pääsääntöisesti sellaisia, että potilasta on pidetty aloillaan poliisin tuloon saakka sen vuoksi, ettei hän itse pääse satuttamaan itseään/omaistaan tai jotta somaattisen vaivan mahdollisuus saadaan poissuljettua sekavan käytöksen aiheuttajana, esimerkkinä vaikkapa tuo hypoglykemia mikä uutisessakin mainittiin. Yhden kerran olen joutunut asunnosta lähtemään uhkaavan tilanteen vuoksi, eikä silloinkaan uhka kohdistunut suoranaisesti ensihoitajiin.