Mitä jos puhuisimme vapaa-ajasta eikä lomasta?
Sana loma on täällä luterilaisessa
"Otsa hiessä sinun on leipäsi hankittava" ilmapiirissä vähän... ylenkatsottu.
Huppe sanoi:
Yrittäjällä nyt ei lomaa ole vaikka tahtoisikin...
Sehän riippuu täysin yrittäjästä ja alasta. Toki useimmiten yrittäjäksi ryhtyy henkilö, joka ei laske työtunteja. Esimerkiksi Pakkotoiston Mikeä olisi vaikea kuvitella ma - pe, 8:00 - 15:30 rutiiniin. On olemassa myös yrittäjiä, jotka tekevät keikkaluontoisia koulutus- tai konsultointihommia.
Useimmiten halu saada enemmän rahaa ajaa tekemään pitempää päivää (ja yötä). Rehellisesti; moniko meistä tekisi työtään ilman palkkaa? Niinpä.
Näissä on se, että paljonko on valmis maksamaan siitä, että saa ylimääräistä lomaa. Eli käytännössä ansionmenetys + kulut päälle. Sitten on lomalla ja persaukisena. En ainakaan itse tässä elämäntilanteessa viitsisi sitä pitää, vaikka saisikin. Mahdollisesti voisi pitää tilanteissa, joissa olisi lomat kulutettu ja tilanne olisi enemmän tai vähemmän pakollinen. Säästöjen polttaminen on aina hieman arveluttavaa.
Ylimääräisen vapaa-ajan hinta onkin mielenkiintoinen asia, jota pitää pohtia monelta kannalta. Jos esimerkkini mukaisesti ennakoi menonsa ja saa riittävästi pääomatuloja, ollaan eliminoitu "lomalla persaukisena" vastaväite.
Puolustan vielä hieman ajatustani vapaa-ajasta. On mukavaa herätä omaan tahtiin, syödä hyvin aamupala, lukea aamun lehti, käydä salilla tekemässä hyvä treeni - ja kello on tämän jälkeen 11:30
Otetaanpa tähän pari hypoteettista laskelmaa, jossa tulee esiin vielä verotuksen mukavasti tasaava vaikutus...
Putkimies1 saa 2.500 e/kk brutto + lomarahaa 2.000 e/v + 5 vko vuosilomaa.
Putkimies2 saa 2.500 e/kk brutto + 8 vko lomaa.
Putkimies3 saa 2.500 e/kk brutto + 8 vko lomaa + 4 vko palkatonta lomaa.
Paljonko näillä henkilöillä on oikeasti eroa keskimääräisessä nettopalkassa? Karkeasti ilman verovähennyksiä laskien ykkönen saa kaksi tonnia, kakkonen 1.900 ja kolmonen 1.800.
Kädestä suuhun eläjillä tämä malli ei toki ole kaikista toimivin.
Edit. Pääoman syöminen jäi kommentoimatta. Pääomaa ei tietysti tuhlata, vaan sitä kasvatetaan kunnes edellisessä viestissäni kuvaamani riittävä pääomatulo on saavutettu. Pääoman tuotto voidaan joko sijoittaa tuottamaan lisää, tai sillä voi rahoittaa vapaa-aikaa.