PETE66 sanoi:
Ja takaisin kouluväsymykseen. Tuntijakoja voisi muuttaa siten, että aamupäivälle järjestettäisiin raskaampia aineita (kielet, lukuaineet, matemaattisetaineet..), jolloin oppilaiden vireystaso pysyisi korkeampana. Iltapäivät voisi rakentaa kevyemmistä aineista (musiikki,kuvaamataito,liikunta..). Nämä iltapäivä tunnit mentäisiin sitten enemmän oppilaiden halujen mukaan ja oppilaat saisivat vähän itse vaikuttaa mitä esim. musiikin tunneilla soitetaan/harjoitellaan. Näin saataisiin mielenkiintoa lisättyä koulua kohtaan.
Aammen! Allekirjoitan täysin Pete66:n ajatuksen. Pulmana tässä vain on se, ettei lukujärjestys anna myöten tehdä kaikille tällaisia päiviä. Mutta olen kyllä huomannut, että turha on iltapäivällä edes yhdestä kahteen yrittää päntätä muksuille ruotsin sanajärjestystä tai englannin kestomuotoja. Saati sitten kahdesta kolmeen (nimim. "Kokemusta on") Gottseidank, saksan tunnit edes ovat aamulla.
Väsymyksen syistä on tullut jo monta mielipidettä. Varmaan kaikki ovat omalla sarallaan oikeassa. Pääsyy on tietysti valvominen. Vähäinen/vääränlainen ruokailu on taatusti myös yksi syy. Esimerkki: oppilas herää aamulla pahantuulisena, ei syö juuri mitään aamiaiseksi, koulussa ei syö myöskään juuri mitään (perunanpuolikas, lusikankärjellinen kastiketta ilman sattumia, lusikallinen salaattia ja juomaksi vettä), ryntää ruokasalista ysien kioskille ostamaan suklaapatukoita tai pussikarkkeja, mutustaa näitä, narskuttaa yhden näkkärin välipalavälitunnilla, painelee kotiin noin klo 15, jos on kotona mieliruokaa, ahmii vatsansa ähkyyn, jos ei ole, ei taaskaan syö juuri mitään, illalla ehkä kaverin luona mussuttaa jotakin makeaa/sipsiä. Ei tämän oppilaan väsymyksen syitä tarvitse kaukaa etsiä. Kuvioon kuulúu, että hän palaa kotiin viimeisillä kotiinpaluuhetkillä, vilkaisee läksykirjoihin päin äiskän kysyessä, onko läksyt tehty, valvoo vielä tietsikan edessä pelaillen tai tsättäillen ainakin puolilleöin. Huomenna sama rumba alusta. Ehkä napostelee jossain välissä jotain makeaa tai sipsejä ja lunkuttaa Kokista/muuta limukkaa.
Niin, meiän koululla on välipala, yleensä näkkäriä, voita ja maitoa tai vettäkin. Sen saavat seitsemän tunnin koulupäivän oppilaat toiseksi viimeisellä välkällä klo kahden tienoissa. Ruokailu on klo 10.40 - 11.15. Meiltä on vähän ajan sisällä keittäjiä ja pääemäntä jääneet eläkkeelle, niin uusien myötä on ruuan laatu heikentynyt. Hyvää se silti on, mutta kun näille "hemmotelluille kakaroille" (eivät kaikki, toki) ei mikään taida kelvata. Miulla on kokemusta huonostakin kouluruoasta - lukioajalta, jolloin ruoka kuskattiin sinne läheiseltä yläasteelta, ei pitkä matka, mutta ehtipä makaroonilaatikkokin väljähtyä :itku:
Mites on, onko pakkiksen koululaisten kouluissa välituntisin ulosmenopakko? Tietääkseni kaikissa lukioissa ei ole. Meillä ei aikoinaan ollut. Mutta happihyppy varsinkin suomalaisen talven piristävässä pakkasessa voisi tehdä ihmeitä nuutuneille aivoille, kun kaikissa kouluissa ei luokkien ilmanvaihtokaan varmasti ole se paras. Onhan se muksujen ulosajo usein aikamoista taistelua/sirkusta, kun siitäkin pitää panna hanttiin. Muuten kannattaisin sitä jonkun ehdottamaa turpiinantoa uppiniskaisimmille kosseille, mutta kun se ei taida olla Suomen lain mukaista. Opeilla on nykyisin enemmän valtuuksia esim. luokasta ulostalutusoikeus jos ei puhe tehoa, mutta ei keinoja piristää sellaista oppilasta, joka on jo periaatteessa kouluvastainen.
Vanhemmille vastuuta lasten yöunesta, se olisi miusta ensimmäinen askel. Ja heti pikkulapsesta alkaen, niin se murkkuikäinenkin kössi tottelee herkemmin. Varsinkin, jos hänelle on hyvissä ajoin perusteltu, miksi pitää mennä nukkumaan viimeistään kymmeneltä. Nykyisin kun on videot ja muut, ei ole mikään pakko valvoa TV:n ääressä.
Oma syynsä lienee myös koulun, siis lähinnä lukion vaativuudella. Läksyt ja kokeet saattavat ainakin kausittain viedä myös sitä kallista yöunta. Ei tämänkään tarvitse mielestäni olla ongelma, jos oppilas vain osaa organisoida aikansa ja omaa edes jotenkin oikeansuuntaiset opiskelumetodit. Priorisointi on usein ihan metsässä, t.s. onko ihan pakko katsoa se Marienhof taimuusellainen JA vielä käydä kartsalla ulkona, kun olisi ylihuomenna se bilsan koekin? Hyvälle harrastukselle on toki löydyttävä aikaa, saattaahan se Marienhofkin olla harrastus. Mutta taatusti valvoo liian myöhään läksyjen ja koeasioiden parissa jos ei älyä, mikä on tärkeää, mikä toisarvoista. Sen Marienhofinkin voi ottaa nauhalle ja katsoa paremmalla ajalla.
Tulipas tuhdisti tekstiä. Tämäkin postaus lähti sieltä toispuol piirtoheitintä.