Paljon puhuttu lasten/nuorten kouluväsymys

Liittynyt
20.4.2004
Viestejä
169
Yksi syy lasten/nuorten kouluväsymykseen on niukka/epäsäännöllinen ruokavalio. Lapsi/nuori menee kouluun klo8,syönyt kotona klo7 aamupalan. Seuraava ateria koulussa on vasta klo11-12..Eipä ihme että 11 aikoihin alkaa väsyttämään ja levottomuus iskee luokassa.Koulusta päästään klo 16 ja viimiset kotona vasta klo17. Siis 2 ateriaa 7-17 aikana. Onko ravinto-opillisesti oikein?
Opettajat/rehtorit/vanhemmat ihmettelee miksi lapsi ei jaksa kiinnostua oppimisesta tunneilla. Mielestäni koulun pitäisi tarjota lapsille/nuorille pieni välipala klo 10,lounas klo 12 ja klo 15 välipala. Välipaloihin riittäisi hedelmäkin, mikä saisi verensokerin nousemaan ja jaksaisi iltapäivän tunnit edes hiukan kiinnostaa. Jaksaisi edes olla hereillä. Kun koulukin (kotonahan vanhemmat tietävät, että lapsi/nuori/aikuinen on paljon virkeämpi kun noudattavat säännöllistä ja terveellisestä ruokavaliota??Kasvavalla henkilöllä vielä erityisen tärkeää!)tarjoaisi lapsille säännöllisesti ruokaa, niin pysyisivät makean himot poissa koulupäivien ajan. Johon turhan usein turvaudutaan välitunneilla, kun ei "kunnollista" ruokaa ole saatavilla.
Kun omat lapseni menevät kouluun aion tähän asiaan puuttua! (Lapsia minulla ei vielä ole.)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
emiliana sanoi:
Kun omat lapseni menevät kouluun aion tähän asiaan puuttua! (Lapsia minulla ei vielä ole.)
Varmasti valituksesi menee läpi, kun nyt nipistellään jo pelkästä kouluruoan entuudestaan alhaisesta hinnasta ja laadusta. Kaksi välipalaa plus lounas kuulostaa sitäpaitsi järjettömältä. Eikö esim yksi lounas ja yksi välipala olisi edes hieman vähemmän utopinen? Kyllä se vastuuntuntoinen äippä ne ruisleivät ja jugut sinne kouluun voi jo nytkin lyödä mukaan...

edit: siirretty yleiselle
 
emiliana sanoi:
......Välipaloihin riittäisi hedelmäkin, mikä saisi verensokerin nousemaan ja jaksaisi iltapäivän tunnit edes hiukan kiinnostaa.....

Välipalojahan siellä vedetäänkin, jatkuvalla syötöllä. Varsinkin verensokeri nousee ja laskee jatkuvasti niillä koululaisilla, näin ainakin voi olettaa kun seuraa mitä siellä syödään: lähes kaikissa koulussa, poislukien koulut joissa on vain 1-6. luokat, on automaatteja. Karkkia, limua, joissain koulussa saatetaan myydä ehkä jotain sämpylöitäkin jne.

Minun mielestä välipalat eivät ole ratkaisu asiaan, syyt väsymykseen ovat muualla.
 
Iso osa kakaroista ei edes syö aamupalaa. Osa ei edes sitä kouluruokaa. Mielestäni suurin ongelma kouluruokailussa on juuri se, että laadussa ja hinnassa nipistellään. Ja tietty oppilaiden negatiivinen asenne ko. asiaa kohtaan (mistä lie johtuu).

Meillä ainakin muinoin peruskoulussa sai ruokailusta (klo 10.30) ottaa mukaansa appelsiinin tms. myöhemmällä syötäväksi välipalaksi. Mikäli kamala nälkä iski ennen ruokaa tai jos ruoka oli myöhemmin, sai keittiöstä hedelmän jos halusi.
 
Eiche sanoi:
lähes kaikissa koulussa, poislukien koulut joissa on vain 1-6. luokat, on automaatteja. Karkkia, limua
...
syyt väsymykseen ovat muualla.

Joo on suoraan sanoen pöyristyttävää kun kouluissa on näitä automaatteja. Kiitti vaan kovasti terveellisten ravintotottumusten opettamisesta koululaitokselle :hyper: . Ja synttäripäivänä viedään koko luokalle säkillinen karkkia. Sokerista on pienet lapset tehty. Koita siinä sitten opettaa jotain omalle muksullesi kun koko maailma viestii että on normaalia syödä jatkuvasti makeisia ja hampurilaisia. Täytyy vaan TAAS hakata päätä seinään ja yrittää jospa auttaisi edes vähän aikaa.

Kylläkän se koulu on niin tylsää ettei ihme jos rupiaa väsy iskemään siellä istuskellessa. Etenkin jos illalla on ollu myöhään treenit ja yöunet jääneet vähiin.
 
Amen, emiliana. Itselläni oli lukioaikoina aina omppu eväänä, ja aamuisin söin puuroa, mutta olo olo silti aika hutera kotiin tullessa. Ja kun kouluruoka ainakin silloin oli aika epämääräistä; jos ruokana oli Janssonin kiusausta, "salaatti" oli punajuuriraastetta -->söin näkkäriä, koska kumpaakaan em. en voi sietää. Muutenkin ihmettelen, miten kakarat voidaan totuttaa syömään riittävästi kasviksia, kun koulujen "salaatit" ovat mitä ovat, ja meillä ainakin katsottiin kieroon, jos otti salaattia reilusti. Tai joi kaksi lasillista maitoa...

Sämpylä- ja mehuautomaatit koulussa voisi olla hyvä ajatus, jos välipalat on pakko maksaa itse, mutta ei limua eikä karkkia -kummasti muuten joka koulun nurkalla on aina kioski.

Yksi asia, mihin voisi kiinnittää huomiota, on ruokaloiden viihtyvyys. Itse en ole koskaan sietänyt meteliä enkä väentungosta, joten syömässä käyminen oli välillä varsinaista tuskamessuilla oloa. miksi ruokaloissa on aina liian vähän tilaa, ja miksei ruokailuita voi porrastaa?

Lisäksi kodit tietysti pitäisi velvoittaa keittämään lapsille puuroa 18-vuotiaaksi saakka. Minulla oli joskus vaihe, jolloin en olisi sitä puuroa halunnut, mutta en kehdannut kieltäytyäkään kun isä tuli herättämään kello 6.50 kouluaamuina: "Reinhardt, sun puurosi on valmista." Joka ikinen arkiaamu aika monen vuoden ajan. Kiitos siitä isälle. :haart:
 
Mikäli yhtään muistan omia kouluaikojani oikein, niin väsy iski hetipian ruoan jälkeen ja iltapäivän tunnit oli tuskaa. Aamupäivällä taas jaksoi vaikka vähän saattoi nälättääkin.

Siispä ehdotan jotta ruokailu pois kouluista, taikka pakollinen parin tunnin siesta.
 
Itse käyn nyt lukion kakkosta ja väsy painaa koulussa jo eikä se syöminen sitä paljoa muuta. Tosin jos ei pääsisi syömään niin voi olla että henki lähtisi ennen kuin kotia asti pääsisi. Aina kun tulen koulusta olen niin väsynyt että on pakko nukkua päiväunet ja sitten taas yöllä nukkumaan laitto käy vaikeaksi. Joskus yritän sinnitellä ilman päikkäreitä ja se ottaa myös koville päivällä, mutta illalla väsymys on taas tipotiessään. Joululomaa odottelen innolla että saa univelat kuitattua ja saisi rytmin kohdilleen.
 
Välipalat vois olla ihan hyvä idea, mutta voi sitä sotkun määrää kun kaikki on saanut syötyä sämpylänsä. Kyllähän se Kouluväsymys johtuu aika monesta muustakin tekijästä kuin ruoasta. Esimerkiksi täälläpäin tunnit kestävät nykyään 75 minuuttia entisen 45 minuutin sijaan. Samalla on siis karsittu 1-3 taukoa pois koulupäivästä. Ei noin pitkiä tunteja jaksa 13- 15 vuotias nuori mitenkään, varsinkaan jos kyse on vaikka ruotsinkielestä, matematiikasta tai muusta ei niin pidetystä aineesta. Opettajatkin kun yleensä ovat n. 130 vuotiaita munaa saamattomia kärttyjä.
Millä koulunkäynnin saisi miellyttävämmäksi, siten että vaikka olisit kuinka väsy niin jaksaisit edes paremmin käydä ne viimeiset 3 tuntia? Vanhat opettajat osa aikaisiksi siten että nuoremmat (lue mukavammat, ehkä jopa paremman näköiset) opettajat pitäisivät 2/3 tunneista ja vanhemmat opet 1/3. Näin edes osa tunneista olisi viihtyisämpiä. Toinen konsti olisi vaikka tarkastaja joka kiertää kuuntelemassa opettajien tunneilla ja "karsisi" huonot opettajat pois. On yllättävää kuinka monta opettajaa on olemassa jotka eivät osaa opettaa ja/tai eivät edes tajua mitä opettaa.
Tietysti tuohon jää auki monta kysymystä, miten esimerkiksi vanhemmat osa aikaiset opet selviäisivät pinemmällä palkalla jne. Se ei ollutkaan kysymys, vaan koululaisten viihtyvyys.
 
Pehvanssi sanoi:
Esimerkiksi täälläpäin tunnit kestävät nykyään 75 minuuttia entisen 45 minuutin sijaan. Samalla on siis karsittu 1-3 taukoa pois koulupäivästä. Ei noin pitkiä tunteja jaksa 13- 15 vuotias nuori mitenkään, varsinkaan jos kyse on vaikka ruotsinkielestä, matematiikasta tai muusta ei niin pidetystä aineesta.
No ei kyllä vähän vanhemmatkaan. :nolo: Kyllä mulla ainakin jos luento pidetään ilman taukoa, niin keskittyminen herpaantuu radikaalisti siinä 45-60 minuutin jälkeen.

edit. riippumatta siitä monta ehrmannia ja ruispalaa oon aamuna vetäny. :)
 
Nämä ovat todentotta vaikeita kysymyksiä, varsinkin kun otetaan huomioon se, että vaikka koulu ja vanhemmat kaikensa yrittäisivät (mitä siis todellakaan moni ei tee, valitettavasti), ovat peruskouluikäisellä kaverit ja heidän mielipiteensä yksi valtavan suuri vaikuttava tekijä. Tarkoitan tällä sitä, että kiusaus lähteä kioskille kaveriporukan mukana ja ignoorata äiskän tekemät kinkkuvoileivät on kyllä monella varmasti suuri... Menee nyt ehkä hieman aiheen sivuun, josta ketjun aloittajalle pahoittelut, mutta kun omia peruskouluaikojaan muistelen, niin kylläpä se vain monesti niin oli, että ruoka hotkittiin äkkiä (jos ollenkaan), että päästiin tosiaan kavereiden kanssa kauppaan/käymään koulun lähella asuvan kaverin kotona/muuten vaan hengaamaan.

Kyllä kouluruokailussa ja siihen liittyvissä asioissakin toki paljon parantamisen varaa olisi - kuka sitä sanoikaan hiljattain, että on täysin naurettavaa, että esim. peruskoulujen ATK-laitteistojen uusimiseen käytetään valtavia summia rahaa, ja samaan aikaan ruoasta koko ajan säästetään. Ja mitä tulee tuohon Reinhardtin mainitsemaan porrastukseen, niin periaatteessahan se on suorastaan loistava idea - käytännössä ainakin omina kouluaikoina homma meni niin, että syömään kyllä mentiin porrastetusti, mutta pois lähdettiin yhtä aikaa. Eli viimeisessä portaassa olijoilla oli yleensä ruhtinaalliset 5-10 min aikaa mättää sapuskat kitaansa. :rolleyes: Ymmärrän kyllä, että porrastuksen jatkaminen myös ruokatunnin loppupäähän on oppituntien alkamisen kannalta hankalasti järjestettävissä, mutta ei sekään hyvä ole, että osa lapsista ja nuorista joutuu aina ahmimaan ruokansa hirveällä kiireellä.

Eipä ole lapsia vielä itsellänikään, mutta jos joskus on, niin siinäpä onkin haastetta, että osaisi kasvattaa heidät niin, etteivät näissä syömiseen ja ruokaluun liittyvissä(kään) asioissa toistaisi ihan kaikkia vanhempiensa aikoinaan tekemiä virheitä... (tämä siis tuohon ensimmäiseen kappaleeseen viitaten)
 
Sämpyläautomaatti pitäisi olla joka koulussa ja limu automaatit helvettiin. On se kyllä ihme kun meidänkin luokalla on pari äijää jotka ei syö aamupalaa ollenkaan, ja kouluruoan sijaan ostavat pullon limua ja karkkipussin, tosi terveellistä. Ei ole ihme ettei jaksa siellä koulussa tollasessa ruokavaliolla.
 
Koulujen tiukka budjetti ruokailujen suhteen on yksi syy oppilaiden väsymykseen. Ja miksi näitä pieniä ruoka-annoksia yritetään vielä pienentää kaiken aikaa? Ei mikään ihme, jos oppilaat eivät jaksa koulussa. Tässä asiassa aloitus pitäisi tulla korkeimmilta tahoilta lisätä koulujen määrärahoja. Sitten ovat erikseen kaikki median raiskaamat syömishäiriöiset nuoret. Kukaan ei ole opettanut terveitä ruokailutottumuksia, niinpä ei enään osata syödä järkevästi. Tämäkin heikentää keskittymis- ja oppimiskykyä.

Kolmanneksi koko koulujärjestelmässä on jotain pahasti vialla. Miksi kaikista lapsista kasvatetaan tietoyhteiskunnan orjia.. Eli alusta asti järjetöntä tiedon tankkausta, jolloin ihmisistä tehdään itsenäisiin ratkaisuihin kykenemättömiä malli kansalaisia. Tietoa on paljon, mutta harva osaa ottaa siitä kaikkea irti. Ei ihme, ettei osa lapsista hyväksy tällaista ja se ilmenee mm. häirikkökäyttäytymisenä ja väsymyksenä. Osa kouluista pitäisi muuttaa keskittymään täysin taideaineiden opettamiseen. Eli yksilöllisyys, vapaus ja henkilökohtainen luovuus kunniaan. Näissä kouluissa voisi nyky koulujärjestelmään sopeutumattomat toteuttaa itseään paremmin ja kasvaa vapaammin. Kun elämän perusasiat ja totuudet opetettaisiin koulussa, niiden kanssa ei tarvitsisi enää aikuisena taistella.
 
Pehvanssi sanoi:
... Toinen konsti olisi vaikka tarkastaja joka kiertää kuuntelemassa opettajien tunneilla ja "karsisi" huonot opettajat pois. On yllättävää kuinka monta opettajaa on olemassa jotka eivät osaa opettaa ja/tai eivät edes tajua mitä opettaa.


:offtopic: Näinhän se valitettavasti on, varmasti jokainen muistaa kouluajoiltaan monia täysin ala-arvoisia opettajia. Oma yläasteen ranskanopettajani saattoi kuluttaa koko valinnaisen ranskan kaksoistunnin puhumalla UKK:n suurista teoista tai omista koulumuistoistaan :rolleyes: Mutta usein nämä pitkän linjan opettajat ovat lehtoreita eli siis virassa, ja viranhaltijaa on tavattoman vaikea erottaa, mikäli ei ole todella selkeää näyttöä virkavirheestä.
 
Jos ne tenavat syö kunnollisen aamupalan kotona ja lounaan puoliltapäivin niin kyllä sillä pitää pärjätä kolmeen-neljään asti hengissä.Ja jos se ei riitä niin "äippä" voi laittaa banaanin reppuun.Tietysti jos kakarat ei mene ajoissa nukkumaan niin seuraavana päivänä väsyttää.
Jos ei oma kullannuppu menesty, syy siihen ei todennäköisesti ole kouluvälipalojen puute.
 
reinhardt sanoi:
Lisäksi kodit tietysti pitäisi velvoittaa keittämään lapsille puuroa 18-vuotiaaksi saakka. Minulla oli joskus vaihe, jolloin en olisi sitä puuroa halunnut, mutta en kehdannut kieltäytyäkään kun isä tuli herättämään kello 6.50 kouluaamuina: "Reinhardt, sun puurosi on valmista." Joka ikinen arkiaamu aika monen vuoden ajan. Kiitos siitä isälle. :haart:

Muitakin "kohtalotovereita" täällä. Ei sitä arkiaamun kaura/neljänviljan puuroa silloin aina ymmärtänyt, mutta kiitänpäs minäkin isääni näin julkisesti täällä. :haart: Olishan se ollut paljon coolimpaa olla syömättä aamulla mitään tai ehkä ainoastaan pari palaa leipää, mutta eipä sitä kai olisi jaksanut silloin koulussa senkään vertaa.

Ja tuo Gillyannen mietintä tehokkaista tietokoneista ja ruoan tasosta on kieltämättä mielenkiintoista. Kun ala- ja yläasteilla sekä lukiossa ei kuitenkaan ajeta mitään hirveitä matemaattisia mallinnuksia, jotka vaativat raakaa tehoa, niin ihmetyttää tuo hinku päivittää koneita koko ajan uudempiin. Omassakin lukiossa tietokoneiden käyttötarkoitus oli lähinnä nettisurffailu, Lieron pelaaminen ja java-ohjelmoinnin alkeet, niin eipä sinne niitä hypermegamyllyjä olisi tarvittu.
 
Mun mielstä lasten ja vähän vanhempienkin kouluväsymys johtuu niinkin yksinkertaisesta asiasta, että nukutaan yössä max. 6 tuntia, vaikka tarve on jotain ihan muuta. Katotaan vaan tv:tä ja roikutaan netissä.

:offtopic: Ja kyllä esim. kauppakorkeassa ainakin Turussa päivitetään koneita aika hanakasti, vaikka exceliä ja wordiä raskaampaa ei käytetä. Sen siitä saa, kun luotetaan siihen, että asiasta tietävät osaavat päättää oikein (sinänsä teoriassa järkevää jos ei ole riittävästi tietoa itsellä). Mutta kun niistä asiantuntijoista kaikkein tärkein asia on usein vain juuri se mistä itse tykkää.
 
masai1967 sanoi:
Jos ne tenavat syö kunnollisen aamupalan kotona ja lounaan puoliltapäivin niin kyllä sillä pitää pärjätä kolmeen-neljään asti hengissä.Ja jos se ei riitä niin "äippä" voi laittaa banaanin reppuun.Tietysti jos kakarat ei mene ajoissa nukkumaan niin seuraavana päivänä väsyttää.
Jos ei oma kullannuppu menesty, syy siihen ei todennäköisesti ole kouluvälipalojen puute.

Kyse ei nyt ollutkaan hengissä pysymisestä, vaan virkeydestä ja hyvästä opiskelutehosta.

Tuossa nukkumisasiassa olet kyllä ihan oikeassa, lasten ja nuorten univajehan on lisääntynyt huolestuttavasti viime vuosina (aikuisten myös, mutta se on sitten jo kokonaan toinen juttu).

Pakolliset päiväunet ala-asteelle? :D
 
Buffaloman sanoi:
Omassakin lukiossa tietokoneiden käyttötarkoitus oli lähinnä nettisurffailu, Lieron pelaaminen ja java-ohjelmoinnin alkeet, niin eipä sinne niitä hypermegamyllyjä olisi tarvittu.

Ettei vaan siellä myydä niitä "vanhoja romuja" nimellisellä korvauksella henkilökunnalle kuten tapana on.
 
Mä olin yläasteen ja lukion ensimmäisen luokan juuri tuollainen viiden tunnin yöunilla ja kokiksella ja suklaalla koulupäivän elävä muumio. Kun aloitin tämän saliharrastuksen, ja aloin nukkua kunnolla ja kantaa eväitä mukana koulussa, pystyi muutoksen näkemään suoraan jaksotodistuksista. Ihan siis omasta kokemuksesta voin alleviivata syömisen ja nukkumisen tärkeyttä koulumenestyksen kannalta.

Käynnit kouluruokalassa lukion ja yläasteen aikana voi muuten minun kohdalla laskea yhden käden sormilla. Älyttömän ahtaat tilat, pitkät jonot ja ruoan taso vaihteli ala-arvoisesta kohtuulliseen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom