Pakkoruotsi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Japi
  • Aloitettu Aloitettu
Nyt on 5000 nimeä jo listassa, eli 10%. Metrolehdessä juttu aiheesta, toivotaan että aiheuttaisi kunnon piikin allekirjoitusen määrään.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Näissä pakkoruotsin puolustajissa on se hyvä puoli, että he itse ovat parhaat pakollisuuden poistamisen puolestapuhujat. Mitä enemmän he ovat äänessä ja tentattavina esim. tv:ssä, sitä paremmin heidän naurettavat argumenttinsa pääsevät esiin. Kuten se vakio: Suomi on kaksikielinen maa. Aivan, tämä lukee perustuslaissa, joka on eduskunnan eli kansalaisten säätämä. Sitä voidaan muuttaa. Tuo ei ole argumentti, vaan nykyisen asiaintilan toteamus. Ja kaksikielinen maa ollaan nimenomaan vain paperilla. Mulla on sisäpiirin kokemusta mm. virastosta, jossa toki virkamiesruotsi on kaikilla suoritettuina, mutta kun ruotsiksi asioimista vaativia (oikeasti suomea osaamattomia tai oikeuttaan asioida ruotsiksi vaativia suomenruotsalaisia) tulee tai soittaa, silloin metsästetään kissojen ja koirien kanssa niitä muutamaa sadasta joilta ruotsi käy sujuvasti.

Nämä aggressiiviset, suomea osaavat mutta ruotsiksi asioimista vaativat ovat kanssa oma lukunsa. Toki he voivat ruotsiaan vaatia kun viranomaisissa asioivat, näin sanoo lakikin, mutta aika naurettavaa silloin kun he osaisivat suomea ja joku virkailijaparka sopertaa tönkköruotsia, jolloin itse asiatkin saattavat jäädä epäselviksi. Itse en, laudaturin kirjoittaneena kuten aiemmin mainitsinkin (en tarkoita omakehua mutta sitä vaan että osaan kyllä ruotsia :)) ruotsia tällaisten kanssa puhu vaan vastaan suomeksi ja jos ei kieli vaihdu tuijotan tonnin seteli -ilmeellä. Sanomista ei ole tullut ylempää, sen verran harvinaista ruotsin kohtaaminen on kyllä omalla kohdalla ollut ettei näitä tilanteita. Ja aivan oikeiden ruotsalaisten kanssa olen muistaakseni ruotsilla ja englannilla toiminut. Sellainen anekdootti, että käydessäni komennuksella Dragsvikin varuskunnassa koitin aluksi joittenkin hemmojen kanssa heittää takaisin ruotsia, silloin kun olin samana vuonna kuitenkin kirjoittanut sen. No joku vastasi muutaman lauseen jälkeen että voidaan me suomeakin puhua. :) Eli ei se niin sujuvasti tullut silloinkaan. Ja mukavia heppuja olivat kaikki Dragiksen pojat joihin törmäsi siellä. Se olisikin ollut paikka missä olisi sen ruotsin oppinut hyvin, melkein itsestään.
 
Suomi on kaksikielinen maa. Aivan, tämä lukee perustuslaissa, joka on eduskunnan eli kansalaisten säätämä. Sitä voidaan muuttaa. Tuo ei ole argumentti, vaan nykyisen asiaintilan toteamus.

Perustuslaista ei löydy halaistua sanaa kielen pakko-oppimisesta.

Eikä sillä kaksikielisyydellä muutenkaan ole mitään tekemistä pakkoruotsin kanssa. Pakkoruotsi on määritelty opetuslaissa, ei perustuslaissa. Se lisättiin opetuslakiin RKP-läisen opetusministerin toimesta vasta 60-luvulla. Toisinsanoen homma korjautuu opetuslakia muuttamalla, johon riittää yksinkertainen eduskunnan enemmistö toisin kuin perustuslain muuttamiseen (jota siis ei tarvitse edes tehdä jotta pakkoruotsista eroon päästään). Ahvenanmaalla ei muuten ole pakollista opiskella suomea, kyseinen alue on poikkeus opetuslain 'jokaisen on opiskeltava molempia kansalliskieliä' -vaatimukseen.
 
Aivan, annoinkin tuon vain esimerkkinä näiden pakkoruotsittajien "argumentista". Mikään perustelu maan kaksikielisyyshän ei pakkoruotsille ole. Itsekin olen pakkoruotsin poistamisen kannalla jos et huomannut. Tosin en usko että pakkoruotsi poistuu kouluista niin kauan kuin perustuslaissa lukee näin:

"Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia, sekä saada toimituskirjansa tällä kielellä turvataan lailla. Julkisen vallan on huolehdittava maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan."

Toisin sanoen, niin kauan kuin ruotsilla on kansalliskielen asema, sitä aivan varmasti on pakollista opiskella. Siksi uskoisin että tarvitaan muutosta tuohon kansalliskielen asemaan.
 
Tuli allekirjoitettua tuo kansalaisaloite ja samalla mietin, että olisikohan joku tapa saada sille lisää näkyvyyttä Pakkotoistolla? Kampanjassa on käytetty 15 000 euroa ulkomainontaan, bannerin tai etusivutilan ostaminen täältä voisi olla ihan hyvä idea.
 
Allekirjoitin itsekin. Toivotaan, että saadaan ääniä tarpeeksi. Nuo bannerit isoilla foorumeilla olisi kyllä hyvä juttu tai jos Mike vaikka heittäisi foorumin etusivulle linkin.
 
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:


On kyllä niin turha kieli kun olla voi. Itse suoritin "virkamiesruotsin" muutama vuosi sitten ja se oli lähinnä fraasien pänttäystä, että osasi jotain heittää haastatteluosuudessa. Saa arvata, unohtuiko kaikki se sonta samantien, kun opettaja kertoi läpimenosta...
Sen tosin voi sanoa, että ton videon kaikki kysymykset ymmärsin. :rock:
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
4e2d838beddc6c698b002c8b.jpg


Ilmeeni, kun joudun kesällä opettelemaan omatoimisesti ruotsin sille tasolle, että pääsen ensi vuoden kurssit läpi. Myös maisterivaiheen virkamiesruotsi kuumottaa jo nyt. Yläasteella ei kiinnostanut ja lukioon mennessä olin jo pudonnut täysin kelkasta (silloinkin kiinnosti vain niin paljon, että pääsin kurssit läpi). Nyt jonkun neljän vuoden totaalitauon jälkeen olen tasolla alkeet.
 
Oma kokemus yliopistotason pakollisesta ruotsista: kaikki laitetaan läpi puhtaasti tai vähemmän puhtaasti, kun ''yrittää''. Sellaista näennäistä oppimista. Lähinnä tässä vaiheessa tuli ne hyvää huomenta -tervehdykset ja kuulumisten kyselyt palauteltua mieleen, mutta mitään uutta en oppinut. Aivan samalla tavalla ko. kieli tuntuu omiin tarpeisiin ajanhaaskaukselta ja yhteiskunnallisesti resurssien hukkaamiselta.
 
Yliopistossa piti kayda se ynksi ruotsin kurssi. Siita on jaanyt mieleen etta kun oli joku ryhmakeskustelu niin jannitti etukateen niin saakelisti etta osaako sanoa yhtaan mitaan! Ja koko kurssin ekalla tunnilla en oikeasti muistanut sanan sanaa miten se kieli menee.
 
Tunteet kuumina pakkoruotsista: "Täysin mieletöntä" | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

Jotenkin ei jaksa ottaa tosissaan pakkoruotsin puolustajien perusteluja, melko lapsellista läppää yleensä.

Itse kannatan kyllä sitä, että pakollisuus säilyisi jossain määrin perusasteella ja lukiossa niin kauan, kun ruotsi on maamme toinen virallinen kieli. Kaikkiin koulutusasteisiin en sitä kyllä väkisin venyttäisi. Jonkinlaiset perusteet peruskoulussa ja lisää lukiossa, se riittäisi. Jännä että julkisuudesta puhutaan pääasiassa vain ja ainoastaan koulutuksesta eikä osaamisesta. Oppimiseen kun liittyy suuresti tarpeellisuus ja harjaantuminen, eikä kumpaakaan tunnu olevan.

Onko koulutuksen vähentäminen todellinen uhka ruotsin kielen säilymiselle siinä yhteisössä, joka sitä käyttää jokapäiväisessä elämässään?
 
Ei mitään järkeä pitää sitä pakollisena yhdelläkään kouluasteella, vaan Englanti pakolliseksi koska sillä pärjää kaikkialla, ja toinen sitten vaihtoehtoisesti ihan oman mielen mukaan. Itärajalla venäjää koska se on tärkein, rantakouluissa ehkä Ruotsia jos tuntee sen Ruotsin matkailun mielekkäänä, itsehän valkkaisin spanian tai Ranskan.
 
Carl Haglundia tentattiin muun muassa pakkoruotsista, ja häneltä kysytään, tietääkö hän millaiset kustannukset pakkoruotsi valtiolle aiheuttaa per vuosi.

Hän vastasi pitävänsä ihmeellisenä logiikkana sitä, että pakkoruotsi maksaisi valtiolle.

- Ensinnäkään minun mielestäni tässä maassa ei ole mitään pakkoruotsia, ja toisinaan on hyvä muistaa, miten paljon lisäarvoa se tuo taloudellisesti, että olemme kaksikielinen maa, hän vastasi. Tunteet kuumina pakkoruotsista: "Täysin mieletöntä" | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

Kansanedustaja Stefan Wallinin (r) vaatimukset osuvat "arkaan paikkaan".

- Miten kansalaisaloitteen taustavoimat, joita on täälläkin läsnä, reagoisivat, jos joku aloittaisi määrätietoisen kampanjan, että teidän äidinkielenne, suomi, ei ole yhtä tärkeä? Että se on muun oppimisen tiellä ja aivan turha? Se (ruotsi) on ihan sydämen asia, ihon alla. Minäkin loukkaantuisin sydänjuuriani myöten teidän puolesta, Wallin lopetti. Tunteet kuumina pakkoruotsista: "Täysin mieletöntä" | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

Voi jessus miten vitun tyhmiä ihmisiä sitä tämäkin maa päällään kantaa. Toisen pässin mielestä mitään pakollisuutta ei ole eikä se maksa mitään ja toinen on sydänjuuriaan myöten loukkaantunut.
 
Voi jessus miten vitun tyhmiä ihmisiä sitä tämäkin maa päällään kantaa. Toisen pässin mielestä mitään pakollisuutta ei ole eikä se maksa mitään ja toinen on sydänjuuriaan myöten loukkaantunut.

Mutta ymmärtäähän tuon, koska Jytkyn jälkeen kaikkia suomenruotsalaisia on alati hakattu, piesty, pahoinpidelty ja tirvaistu turpaan, ehkä joskus jopa lätkitty kasvoihin nakkikioskeilla...pelkästä ruotsin puhumisesta....ainakin mikäli uskomme tuolloin jossain ruotsinkielisessä lehdessä esitettyä väitettä ja miksipä emme uskoisi....
 
RKP rummuttaa "Jokaisella suomalaisella on OIKEUS opiskella ruotsia", mutta ei kai se vapaaehtoistaminen sitä OIKEUTTA poistaisi?
 
Voi jessus miten vitun tyhmiä ihmisiä sitä tämäkin maa päällään kantaa. Toisen pässin mielestä mitään pakollisuutta ei ole eikä se maksa mitään ja toinen on sydänjuuriaan myöten loukkaantunut.

Stefan Wallinille voisi sanoa että suomenkieliset tietävät miltä se tuntuu ettei omaa äidinkieltä opeteta. Ahvenanmaalla suomi on vapaaehtoinen mutta Suomessa ei ole yhtään kuntaa missä ruotsi olisi vapaaehtoinen. Niin ja mille se tuntuu. Ei millekkään. Ihan ok, voidaan siirtyä kaikissa kunnissa yhden pakollisen äidinkielen taktiikkaan.
 
Oma kokemus yliopistotason pakollisesta ruotsista: kaikki laitetaan läpi puhtaasti tai vähemmän puhtaasti, kun ''yrittää''. Sellaista näennäistä oppimista. Lähinnä tässä vaiheessa tuli ne hyvää huomenta -tervehdykset ja kuulumisten kyselyt palauteltua mieleen, mutta mitään uutta en oppinut. Aivan samalla tavalla ko. kieli tuntuu omiin tarpeisiin ajanhaaskaukselta ja yhteiskunnallisesti resurssien hukkaamiselta.

Lol. Mulla on juuri akateemisen ruotsin kurssi käynnissä, eikä olisi mikään ihme, jos valmistumiseni jäisi tuosta kurssista kiinni. Kaiken lisäksi osaan kieltä jopa kohtalaisesti, 7-8 keskipitkän lukiotason edestä. Eniten ottaa päähän juurikin suuri vaihtelu eri koulujen ja jopa eri opettajien kesken, ja varsinkin suullisen osuuden erittäin subjektiivinen arvioiminen. Kurssi käyminen on herättänyt aivan uusia intohimoja pakkoruotsia kohtaan (vaikka epäkohdat nyt eivät yksin tästä laista johdukaan). Tällä hetkellä en aiheesta pysty edes asiallisesti keskustelemaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom