Paistoin kinkun

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
Tuo lämpötilahan on täysin makuasia..itse pidin tänä vuonna vajaan 5 kilon kinkkua uunissa niin kauan, että sisälämpötila nousi noin 83 C ja pöydällä vielä 85 C ennen kuorrutusta. Eikä tullut yhtään liian kuivaa omaan makuuni, parempaa kuin isäukon 80 C paistama kinkku. :)
Ensi vuonna taidan pitää uunissa suoraan 85 C saakka, minun makuuni hyvä joulukinkku on niin kuivaa ja mureaa, että siitä saa vain juuri ja juuri leikattua viipaleita..:kuola:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Perkele! Ostin Poutun sinkkukinkun, reilun kilon köntin. Ajattelin testata leivinuunin kinkun paistossa, jotta sitten homma ei mene vituiksi jouluna. Noh, jotenkin se, että liha oli vuorattu verkolla käveli karvoissa ettei vaan olisi rulla kyseessä. Olihan se. Vittu ne rullakinkut on hirveetä paskaa. Paisto onnistui teknisesti hyvin mutta ei sitä pysty syömään. Kiva heittää roskiin suoraan paistettu kinkku.
 
Perkele! Ostin Poutun sinkkukinkun, reilun kilon köntin. Ajattelin testata leivinuunin kinkun paistossa, jotta sitten homma ei mene vituiksi jouluna. Noh, jotenkin se, että liha oli vuorattu verkolla käveli karvoissa ettei vaan olisi rulla kyseessä. Olihan se. Vittu ne rullakinkut on hirveetä paskaa. Paisto onnistui teknisesti hyvin mutta ei sitä pysty syömään. Kiva heittää roskiin suoraan paistettu kinkku.

Juhlakinkku lie ainoa noista verkkokinkuista jonka voi syödä, verkkoon pakattu yksittäinen lihaklöntti. Hintaakin on sitten tuplat perinteiseen nähden.
Googletin ja näyttäs jotta on kuitenkin Cittarissa "tarjouksessa" 9e/kg. Tuo on jo kusetusta jos rullan möivät tuohon hintaan!
 
Tuolla uunissa muhii HK:n "rypsijuhlakinkku". Ei olleet piuhat silmistä aivoihin aivan kunnossa kun katsoin ettei olisi ollut harmaasuolattu, mutta onhan tuokin. Lähtölämpö taisi olla turhan matala ja uunin todellisesta lämmöstäkään ei voi olla oikein varma vaikka kiekko suunnilleen 110 paikkeilla huitelee. No hiljaa hyvä tulee, niinhän se vanha kansa sanoo ja olutta ainakin riittää odotteluun.
 
Juhlakinkku lie ainoa noista verkkokinkuista jonka voi syödä, verkkoon pakattu yksittäinen lihaklöntti. Hintaakin on sitten tuplat perinteiseen nähden.
Googletin ja näyttäs jotta on kuitenkin Cittarissa "tarjouksessa" 9e/kg. Tuo on jo kusetusta jos rullan möivät tuohon hintaan!

Minä kun en kinkuista mitään tiedä, niin kertokaa joku mikä tekee hyvän kinkun? Myös paistovihjeitä saa antaa. Potkallista kinkkua ei ole meillä tainnut ikinä olla, tuoko se luu merkittävästikin makua lihaan? Entä paistopussin tai vastaavan käyttö? Ei jaksa kahlata koko ketjua läpi, joten jos joku viitsii vastata niin kiitos :)

Totuushan tosin on, että vietän joulun porukoilla ja minulla ei todennäköisesti ole mitään sanomista siihen, minkälainen kinkku ostetaan ja miten se paistetaan... Mutta ei se pahaa tee tietää, miten muualla toimitaan
 
Teen kinkun jouluna joksenkin seuraavasti:

1. Sulatetaan jaakaapissa kunnolla, jonka jalkeen pidetaan huoneenlammossa kunnes sisalampotila on ainakin 15 astetta.

2. Paistetaan uunissa 125 asteen lammossa kunnes sisalampotila on noin 78 astetta.

3. Kinkku poydalle istumaan pariksi tunniksi.

4. Valellaan kinkku reilulla maaralla sinappia, jonka pitaa olla itse tehtya. Sinapin kuuluu olla todella tulista, ts. noin 1.5 dl sinappijauhoa, 0.5 dl kermaviilia, 1 tlk siirappia, 1 tlk merisuolaa, 1 rkl etikkaa. Tulisuus katoaa uunissa paistettaessa. Kun kinkku on valeltu sinapilla, niin ripotellaan paalle tasaisesti korppujauhoja.

5. Kinkku uuniin 300 asteeseen ja seurataan tarkasti kunnes korppujauho on ruskistunut kinkun paalta.

6. Koristellaan kinkku painelemalla kinkun pintaan neilikoita.

Kinkun paistorasva kannattaa ensimmaisen paistokierroksen jalkeen ottaa talteen. Paistorasvasta voi valmistaa ruskeeta kastiketta suurustamalla sita vehnajauhoilla pannussa. Kastike on hemmetin hyvaa joulupoydan eri laatikoiden kanssa. Lisaksi kuumaan paistorasvaan voi dipata leipaa mika vie pahimman nalan kesken joulun kokkaamisten.
 
Mulla on ollu tommonen vajaa neljän kilon kinkku jääkaapissa 4 päivää ja vieläkin tuntuu että kinkku on about 70% jäässä. Pitäis sunnuntaina paistella eli onko mulla vaan jääkaappi liian "kovalla" vai pitäiskö napata lauantai-iltana kinkku huoneenlämpöön että saan sen sunnuntaina uuniin? Että kerkeekö toi möhkäle sulaa tuol jääkaapissa hitaasti mutta varmasti?
 
noniin nyt on kunnon kinkku paistettu. ostin kivikylän 7.2kg juhlakinkun. tuoresuolattu siis. leivinuuni lämpimäksi ja kun lämmöt oli tasaantunu n.150c niin liha uuniin. uunia oli esilämmitetty edeltävinä päivinä. kinkun lämpö oli n.18c ennnen uuniin laittoa. eli yön yli oli huoneenlämmössä. vajaa 12h vei paistaminen. lämpö paiston lopussa kinkussa reipas 80c, tykkään kunnolla mureasta kinkusta. sinappihuntu korppujauholla päälle ja 250c uunissa 10min. sen mitä hunnutuksen yhteydessä maistoin niin hyvää on! =)

389409_10150427422537974_746337973_8432168_1788960645_n.jpg
 
Aaargh ei saakeli olis pitänyt avata tätä threadia..."pieni" kinkun himo iski! :S :D

Aattelin että jos sitä koittais ostaa ALE kinkun taas joulun jälkeen, kun anoppilassa on kuitenkin taas puoli sikaa ja tulee mätettyä sielä kunnolla. Onko kukaan koittanut paistaa kinkkua alhaisessa lämmössä, siis tarkoitan että +100 tai jopa hieman alle ? Mietin että saavutetaanko tuolla "hitaasti hyvä tulee" tavalla etua siihen nähden että lämpö olis "normaali" n. +125 astetta ?
 
...sadassa asteessa vedetään aina. Tämä siis työoloissa ja tulee mukavampi lopputulos. Tosin uuni on iso ja saattaa hiukan vaikuttaa lopputulokseen. Kolme kasikiloista mahtuu samaan kyytiin.
 
Ostin erehdyksissäni Atria 1,0kg Pikkukinkun (kypsä). Oli aivan järkyttävää, maistuu aivan huonolta ja halvalta makkaralta. Kiertäkää tuollaiset kaukaa!
 
Ostin erehdyksissäni Atria 1,0kg Pikkukinkun (kypsä). Oli aivan järkyttävää, maistuu aivan huonolta ja halvalta makkaralta. Kiertäkää tuollaiset kaukaa!

Olikohan tämä se sama kinkku, jota katselin muutama päivä sitten kaupassa? Jätin ostamatta, koska pakkauksessa luki "kinkkuvalmiste".
 
Olikohan tämä se sama kinkku, jota katselin muutama päivä sitten kaupassa? Jätin ostamatta, koska pakkauksessa luki "kinkkuvalmiste".

Vaikea sanoa kun en ollut paikalla.

Laatu oli melkein samaa kuin koiran ruuassa. Tarttui silloin kokeilumielessä mukaan koska hintaa taisi olla jollain etukortilla 5€/kg.
 
Ostin erehdyksissäni Atria 1,0kg Pikkukinkun (kypsä). Oli aivan järkyttävää, maistuu aivan huonolta ja halvalta makkaralta. Kiertäkää tuollaiset kaukaa!

kinkku (70 %), vesi, stabilointiaineet (E 1420, E 451, E 450), suola (1,7 %), sakeuttamisaineet (E 407a, ksantaanikumi), glukoosi, aromit, hapettumisenestoaine E 316, säilöntäaine natriumnitriitti, savuaromi
Miten tuo eroaa lauantaimakkarasta?
 
Hitto kun tulee nälkä, ei pitäis lukea tällaisia ketjuja ollenkaan. :D

Muistuipa mieleen eräs kinkunpaisto parin vuoden takaa, joka ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Paistettiin aatonaattona kinkkua, joka oli sulanut sen verran hitaasti että kinkunpaisto venyi pitkälle yöhön. Oli siinä sitten hauskaa valvoa kinkkua vahtimassa kun koko porukka oli influenssan kourissa. Jengi pysyi kerrallaan hädin tuskin viittä minuuttia kauemmin tolpillaan, just sen verran että saatiin se kinkku uuniin, uunista ulos ja hätäisesti vielä kuorrutettuakin, kun välissä käytiin tekemässä kuolemaa sängyssä. Lopputulos ei tosiaan ollut ihan perfekto, mutta eipä siinä taudin kourissa hirveästi ruokahalua muutenkaan ollut... :rolleyes:

Toivottavasti tänä vuonna ei tule sitä "perinteistä" jouluflunssaa, niin saa kunnolla nauttia siitä kinkunpaistosta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom