Paistoin kinkun

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
Ostin kaupasta valmiskinkkua makkaratiskiltä irtomyynnistä. Aivan kauheaa sontaa. :urjo:
Kaupassa oli myös maistiaisina pirkan pikkuvalmiskinkku -tuotteesta. Aivan kauheaa sontaa. :urjo:

Kyllä se kinkku pitää paistaa ja kuorruttaa itse. Valmiiksi suolatutkin ovat aivan hyviä mutta valmiskinkku jos pitäisi ottaa niin olisin mieluummin ilman.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei tuo vitosen maksanut valmiskinkku kyllä mitään herkkua ole, mutta menee 200gr siivuina salaatin lihaosuutena.

Reilun kolmen viikon päästä sitten oikeaa joulukinkkua!
 
Mä aion pistää kyllä toisenkin kinkun uuniin tossa kuun puolivälin paikkeilla. 2,5kg koepala onnistu niin hyvin ja oli herkkua, että taidan hakea samasta altaasta jonkun n. 4kg biitin. Onpahan vähän jytkympi ja riittää pidemmäksi aikaa, ku viimesin meni melkeen ekana päivänä. Oli sitä kyllä muitakin maistelemassa, etten ihan yksin popsinu.

Ja dietillähän tässä tosiaan ollaan, niin siksi ei viitti ihan joka viikolle omaansa paistella..;)
 
Se on nytten kauden eka kinkku lähdössä uuniin. 3.6kg tanskalainen luuton kinkku löytyi prisman pakastealtaasta. Mielenkiintoinen testata nyt tälläisellä pienemmällä tuon valmistajan kinkkuja kun näytti olevan saman valmistajan tekeleitä nuo isot 12kg luokkaa olevat mitä saa joulun jälkeen törkeen halvalla. Ajattelin 77 asteiseksi paistaa nyt tämän ekan siittä sitten lähdetään hiomaan suuntaan tai toiseen seuraavan kanssa :D
 
Ajattelin ryhtyä ekaa kertaa elämässäni kinkun paistoon. Paljonkos se valmiiksisuolattu kinkku maksaakaan? Ja tuleeko niistä pikkukinkuista (2-4kg) yhtä hyvää ku isosta vai onko se jotain huonoa osaa? Myös jotain niksejä hyvän kinkun tekemiseen voi antaa, en haluu tuottaa kavereille pettymystä!
 
Ajattelin ryhtyä ekaa kertaa elämässäni kinkun paistoon. Paljonkos se valmiiksisuolattu kinkku maksaakaan? Ja tuleeko niistä pikkukinkuista (2-4kg) yhtä hyvää ku isosta vai onko se jotain huonoa osaa? Myös jotain niksejä hyvän kinkun tekemiseen voi antaa, en haluu tuottaa kavereille pettymystä!

Justiinsa lähti ekat siivut tuollaisesta 3.5kg luuttomasta tanskalaisesta ja oli kyllä ihan yhtä hyvää kuin aina ennenkin. Hintaa oli prismassa jotain luokkaa 4.7€/kg. Pari päivää suli jääkaapissa ja tunti pari ennen paistoa otin vähän lämpenemään huoneenlämpöön. Tuollaisen pienen voi paistaa 150 asteessa. Nyt otin pois 76 asteisena uunista ja oli sopivan mehukasta ja kypsä joka puolelta. Kun kinkku on kypsä niin verkko ja nahka pois päältä ja sitten oman maun mukaan vuolee ihraa pois. Itse otin kaiken kun tulee kumminkin syötyä yksin muutamassa päivässä tuo niin ei viitsi yhtään extra kaloria ottaa :D Sitten vaan sinaapia ja korppujauhoja päälle ja vähän väriä 225 asteisessa uunissa, jos tahtoo hifistellä voi kostuttaa korppujauhojen pinnan jollain sumutinpullolla, jolloin kuiva korppujauho ei mustu vaan kinkkuun tulee tasainen väri.

edit: niin joo yksi hyvä niksi on laittaa siihen pelille mikä tulee sinne kinkun alle keräämään niitä tippuvia mehuja vettä. Tällöin ne kinkkumehut eivät kuivu siihen peltiin kiinni ja peseminen helpottuu huomattavasti.
 
Justiinsa lähti ekat siivut tuollaisesta 3.5kg luuttomasta tanskalaisesta ja oli kyllä ihan yhtä hyvää kuin aina ennenkin. Hintaa oli prismassa jotain luokkaa 4.7€/kg. Pari päivää suli jääkaapissa ja tunti pari ennen paistoa otin vähän lämpenemään huoneenlämpöön. Tuollaisen pienen voi paistaa 150 asteessa. Nyt otin pois 76 asteisena uunista ja oli sopivan mehukasta ja kypsä joka puolelta. Kun kinkku on kypsä niin verkko ja nahka pois päältä ja sitten oman maun mukaan vuolee ihraa pois. Itse otin kaiken kun tulee kumminkin syötyä yksin muutamassa päivässä tuo niin ei viitsi yhtään extra kaloria ottaa :D Sitten vaan sinaapia ja korppujauhoja päälle ja vähän väriä 225 asteisessa uunissa, jos tahtoo hifistellä voi kostuttaa korppujauhojen pinnan jollain sumutinpullolla, jolloin kuiva korppujauho ei mustu vaan kinkkuun tulee tasainen väri.

Kiitti vinkeistä. Ei oo paha hinta toi alta 5€/kg. Onko kellään mitään tatsia et kauanko tollasen pakasteesta otetun kimpaleen sulamiseen menee? Ei jaksais odotella sitä sulamista :rolleyes:
 
Tokmannilla oli tanskalainen suolattu kinkku 1.99e/kg. Ei pitäisi ainakaan olla hinnasta kiinni :D
En ostanut.
 
Tokmannilla oli tanskalainen suolattu kinkku 1.99e/kg. Ei pitäisi ainakaan olla hinnasta kiinni :D
En ostanut.

Samaa katsoin itse. Toisaalta ihan sama maksaako sen 1,99€/kg vai 2,99€/kg, ei tuossa monen euron säästöä synny. Tuo Tanskalainen kinkku on suolattu altaassa ja Suomalaiset kinkut yleensä ruiskulla, joten Tanskalaisesta lähtee paistaessa vähemmän nestettä. Itse saan kinkun jouluksi valmiiksi paistettuna Lihakartanon tekemänä, helppo ja hyvä ratkaisu.
 
Ostin Cittarista 3kg harmaasuolatun suomikinkun. 5€/kg hintaa. Laitoin sen kimpaleen tonne jääkaappiin 4 asteen lämpötilaan. Voinko laittaa sen su-ma välisenä yönä uuniin?
 
Ostin Cittarista 3kg harmaasuolatun suomikinkun. 5€/kg hintaa. Laitoin sen kimpaleen tonne jääkaappiin 4 asteen lämpötilaan. Voinko laittaa sen su-ma välisenä yönä uuniin?
Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.
 
Kinkun sulatus on amatöörimäistä. Yksi kätevä kaveri lykkäsi 8kg:n kinkun pakastimesta suoraan uuniin +150:een asteeseen.
Ei kuulema tarvitse sulatella.

Ps. Enpä taida kuitenkaan itse kokeilla.
 
Kinkun sulatus on amatöörimäistä. Yksi kätevä kaveri lykkäsi 8kg:n kinkun pakastimesta suoraan uuniin +150:een asteeseen.
Ei kuulema tarvitse sulatella.

Ps. Enpä taida kuitenkaan itse kokeilla.

Tuolloin saa pinnalta palaneen ja sisältä jäisen kinkun, ja uunin täyteen vettä.
 
Tuolloin saa pinnalta palaneen ja sisältä jäisen kinkun, ja uunin täyteen vettä.

Ehei.. Kuulema tullut tosi hyvä kinkku. Mehukas ja todella vähän irronnut nestettäkin.
Leivinuunissa paistanut kinkkupussissa. Lähtölämpö 150 ja siitä sitten itsekseen tippunut minne lie. Kyörä ollut uunissa yhteensä 15h..

Kuka uskaltaa testata? Minä en ainakaan.
 
Päätin uhrautua ja työnsin juuri kolmen kilon harmaasuolatun mötkön jäisenä uuniin. Alkulämpötila 200 josta tiputan kohta 150 ja parin tunnin päästä mietoon sataseen. Aamuyöllä/ aamulla pitäisi olla lievästi ylikypsä herkkupala valmiina.

Kerron mitä tuli.
 
Pitäisiköhän ottaa kohta kinkku sulamaan... päätettiin että tänä jouluna syödään muutakin kuin kinkkua kun pakkasessa on poroa ja hirveä. Ostettiin sitten sellainen pieni 3,4 kiloinen lihapala. Viime viikon perjantaina soittivat paikallisesta Prismasta että tyttäremme oli voittanut 7 kiloisen Atrian juhlakinkun...
 
Päätin uhrautua ja työnsin juuri kolmen kilon harmaasuolatun mötkön jäisenä uuniin. Alkulämpötila 200 josta tiputan kohta 150 ja parin tunnin päästä mietoon sataseen. Aamuyöllä/ aamulla pitäisi olla lievästi ylikypsä herkkupala valmiina.

Kerron mitä tuli.

Nykäisin kinkun ulos reilusta sadasta asteesta viideltä aamulla. Paistomittarin kanssa lopputulema olisi voinut olla ehkä vieläkin parempi, mutta pystyn elämään hyvin tämänkin kinkun ja itseni kanssa.
Varsinkin jäähdytettynä erinomaista.

Jos joku muukin kokeilee niin suosittelen mittaria ja paistopussia. En ota vastuuta ohjeesta mikäli joku pilaa sen avulla kinkkunsa ennen perhejuhlaa.
 
Nyt on Atrian 2,5kg nahaton kinkku uunissa. Olisko sellanen vajaa 3h hyvä aika, et tulis sopivan kypsä murea?

Sopiva nyrkkisääntö tuohon kinkun paistoon on 60-80 min/kg. Kannattaa ostaa paistomittari jos tulevaisuudessa paistelet kinkkuja, näkee sitten tarkalleen millon on sopivaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom