- Liittynyt
- 8.1.2011
- Viestejä
- 405
Minusta painoluokat voisi ja pitäisi korvata pituusluokilla.
GSP vs Mark Hunt voisi olla aika kova
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Minusta painoluokat voisi ja pitäisi korvata pituusluokilla.
GSP vs Mark Hunt voisi olla aika kova
James Vick tuskin olisi kyseisen pituusluokan huipulla nykyisellä massallaan.Kyllä! Olisihan se mahtava nähdä häkissä vastakkain esim. James vick vs Frank mir
Ja en usko että kukaan on tosissaan ehdottamassa että painoluokkia ei pitäisi olla. Ainakin itselläni tämän keskustelun pointti on aina ollut vain korostaa sitä, että ylempien painoluokkien ottelijoiden pitäisi lähtökohtaisesti nauttia suurempaa arvostusta kuin kevyempien, koska ovat absoluuttisesti mitattuna parempia ottelijoita. Erityisesti ärsyttää se usein toistuva väite, että pienemmät ottelijat olisvat usein "lahjakkaampia". Se iso koko nimenomaan on osa fyysistä lahjakkuutta kamppailussa, ja niin merkittävä osa, että pienemmille miehille on täytynyt tehdä kokonaan omat sarjansa, koska näillä ei olisi mitään mahdollisuutta pärjätä isommilleen. Kaikki muu lahjakkuus, eli nopeus, ottelusilmä, tekniikka, jne, mitä tällä sanalla tässä yhteydessä yleensä tarkoitetaan, on siis lähes merkityksetöntä, jos kokoero on riittävän suuri. Näinollen siis taitavinkaan 60-kiloinen ottelija ei ole läheskään yhtä lahjakas kamppailija kuin keskinkertainen 120-kiloinen ottelija, jos lahjakkuudella tarkoitetaan sitä, kumpi on paremmin soveltuva kamppailuun. Tietysti pienten ottelijoiden tekninen osaaminen, nopeus, jne on usein paremmalla tasolla, jo ihan siitäkin syystä, että pieniä on enemmän joten on suurempi pooli josta poimia parhaat. Lisäksi iso koko ja voima korreloituu negatiivisesti reaktionopeuden kanssa jo ihan fysiologisista syistä. Mutta kuten on nähty, iso koko ja voima on näistä ominaisuuksista kamppailijalle paljon tärkeämpi, kuin nopeus ja tekniikka.
Minä arvostan kaikkia urheilijoita lähtökohtaisesti sen perusteella miten paljon he ovat treenanneet ja miten hyvin he ovat sen onnistuneet tekemään. Koko on synnynnäistä eikä siihen voi juurikaan vaikuttaa, joten se ei ole mikään ansio kellekään.
Painia sisältävissä lajeissahan tämän kokoeron vaikutuksen luulisi olevan vielä selkeämpää.Suurin painoero millä olen otellut oli 22 kiloa vastustajan hyväksi. Voitinkin matsin, mutta vastustaja oli aika paljon kokemattomampi ja koko ero ei ollut lihasta. Aika monta muutakin matsia olen ottanut isompia vastaan ja useimmiten voittanut juuri kokemuksen takia. Mutta kun 2013 SM-kisoissa käveli Jevgeni Smirnov vastaan, joka oli teknisesti parempi, jokseenkin yhtä kokenut ja kymmenisen kiloa isompi niin kyllä siinä aika nopeasti huomasi että nyt ollaan väärässä sarjassa...
Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka moni täällä painoluokkia kritisoivista (en tiedä onko niitä paljoa, myönnän) olisi valmis lähtemään matsamaan reilusti isompaa ja yhtä kokenutta ottelijaa vastaan, oli laji mikä hyvänsä. Olen itse erään kyläkisan avoimessa sarjassa otellut 120-kiloista vastaan, ja kyllä se vähän hirvitti. Hän oli sen verran kokemattomapi, että pystyin handlaamaan matsin.
Tai vaikka mark hunt vastaan mctapper, sherdogin mukaan on 2 tuumaa pituuseroaKyllä! Olisihan se mahtava nähdä häkissä vastakkain esim. James vick vs Frank mir
Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka moni täällä painoluokkia kritisoivista (en tiedä onko niitä paljoa, myönnän) olisi valmis lähtemään matsamaan reilusti isompaa ja yhtä kokenutta ottelijaa vastaan, oli laji mikä hyvänsä. .
Tuo riippuu aika paljon, että millä säännöillä painitaan. Krekossa esimerkiksi on kyllä aika selvää, että pienemmän on todella vaikeaa voittaa isompaa, ellei tekninen tasoero ole valtava. Sitten taas lukkopaini ja bjj ovat lajeja joissa kisataankin jatkuvasti avoimen luokan sarjoja. Vaikka sielläkin useimmiten (huipputasolla) voittaja on kahdesta painavimmasta luokasta, niin kyllä kevyemmätkin kaverit monesti pärjäävät varsin mukavasti. Harvemmin sielläkään tosin alle 80kg kavereita kärkisijoilla roikkuu.Painia sisältävissä lajeissahan tämän kokoeron vaikutuksen luulisi olevan vielä selkeämpää.