Nicho sanoi:
"heillä on ehdoton kielto käyttää kuristusta(hallintaa) kaulasta". Määräys on kuulemma tullut sisäministeriöstä ja poliisijohdolta.
Aivan. Ja kun on kyse vartijan tai järjestyksenvalvojan voimankäytöstä, jotka tapahtuvat Sisäasianministeriön ohjeistuksen mukaisella tavalla, niin se ohjeistus on sama kuin poliisillekin. Jos asiasta mennään syyteharkintaan, niin syyttäjä ottaa tarvittaessa yhteyttä ministeriöön ja/tai Poliisikouluun ja kysyy, miten nämä asiat on opetettu tekemään. Mikäli koulutuksessa on nimenomaan sanottu että käytä kuristusta/potkuja/iskuja niin silloin kysessä on yleisesti hyväksytty ja juridisesti perusteltavissa oleva teko. Mutta kun koulutuksessa ja koulutusmateriaalissa nimenomaan kielletään kyseisten tekniikoiden käyttäminen voimankäyttökeinoina, niin ei ole kovin vaikea päätellä että kuristaja on siis tietoisesti rikkonut hyväksyttyä vallitsevaa oheistusta vastaan. SITÄ ei voida pitää perusteltavissa olevana.
Laissa ei voida tyhjentävästi määritellä sitä, minkälaisia fyysisiä keinoja saa/voi käyttää voimankäyttötarkoituksiin. Se ei tarkoita etteikö sitä voisi määritellä muutoin kuin laissa, sillä johonkin niiden puolustettavuuden kriteerien täytyy perustua. Nyt ne perustuvat valvontaviranomaisen eli poliisin ja ministeriön antamaan toimintaohjeistukseen.
Olen tarkistanut asian myös kaverilta, jolla on valtakunnallinen vartijan voimankäytön ja voimankäyttövälineiden koulutusoikeus sekä parissa kihlakunnassa Turun alueella järjestyksenvalvojan voimankäyttökurssin ja peruskurssien koulutusoikeus. Vastaus on tämä:
Kuristuksia, iskuja tai potkuja ei voida hyväksyä voimankäyttökeinoina, kuten ei muitakaan sellaisia menetelmiä, joiden seurauksista suorittajalla ei ole mitään tietoa/takeita.
En väitä että olisi kovin loogista, että asiakasta saa kyllä lyödä patukalla mutta ei saa lyödä kädellä tai potkaista. Toisaalta patukan käytön kynnys on korkeamalla kuin fyysisten voimakeinojen, ja lisäksi sallitut lyöntikohteet ovat hyvin rajallisia.
Ja edelleen on syytä muistaa, ettei tällä ole siis mitään tekemistä puolustautumisen eli hätävarjelun kanssa, vaan nimenomaan voimankäytön eli tehtävän suorittamisen kanssa.