Meneekö lajilla siis jotenkin aiempaa huonommin ja miten se käytännössä näkyy? Onko UFC talousvaikeuksissa? Onko muiden organisaatioiden määrä vähentynyt? Onko ammattilaisottelijoiden määrä maailmanlaajuisesti pudonnut? Onko IMMAF:n jäsenmaiden määrä pudonnut vuodesta 2014? Vai miten se laji on kuolemassa?
Tuskin se kuolemassa on, eiköhän eletä vain suvantovaihetta. Vanhat nimimiehet on joko eläköitynyt tai kadonnut, luulen ainakin että keskivertokatselija "joka on kuitenkin seurannut lajia", osaa nimetä pride & ufc ajalta enemmän kovia mw-hw ottelijoita kun nykyrosterista mitään nimimiehiä yhteensä.
Myös sukupolven vaihdos on alkanut ja vielä aivan alkuvaiheillaan: siellä on enemmän MMA:ssa kasvaneita ja harjoitelleita kavereita kuin vanhoja 1-useamman lajin taistelijoita jotka ottelevat mma:ssa, mutta lajitausta tulee sitten "nyrkkeilystä, potkiksesta, thaikkusta, bjj:stä, painista & judosta" - tai näiden yhdistelmistä. Tämä tekee otteluista keskivertokatselijalle ihan vitusti tylsempiä. Tasapuolisuus vie aina tekniikkakirjoa ja tekee matseista grindaavampia[ihan samalla tavalla kuin 2 maailman huippu bjj:miestä ei tarjoa kovin näyttävää katseltavaa ymmrätämättömälle, mutta lajininjat voivat sitten hikoilla siitä että kuka ohittaa guardin ja millä eleellä] ts. ei hyökätä nyrkein tietäen että vastustajan vahvuudet on jossain jujutsussa/syöksytä maahanvienteihin "hinnalla millä hyvänsä" vaan molemmat pelaa piste-mma:ta.
Myös tietty osa charactereista(tuntui "hahmoa" paremmalta sanalta) katoaa kun ei ole yksipuolisia mestareita jotka tulee aina omalla taitosetillään, mutta ovat niin kovia ettei se haittaa jos toisellakin on vahvuuksia(ja jos mestari vaihtuu, niin sitten odotellaan seuraavaa joka osaa selvitä sen skillsetistä).
Ehkäpä 5-10 vuoden päästä alkaa olemaan niin iso kirjo mma:ssa kasvaneita tyyppejä, että ruvetaan taas näkemään vauhdikkaita matseja kun tyypit kasvattavat itseluottamustaan vetää hyökkäystä ihan kaikkialta, olettaa ettei itselle tule hätää vaikka peli menisi matosta ylös ja toisinpäin.
Myös varmasti osaltaan vaikuttaa ufc:n pistesysteemi, joka houkuttelee ottelemaan varmanpäälle, pistenekkailemaan, panostamaan hyökkäysten määrään ei laatuun ja vetämään lopussa 1 maahanviennin erän ryöstämiseksi, sen sijaan että yrittäisi "vahingoittaa" tai "lopettaa" vastustajaa, siitä kun ei saa pisteitä sen enempää kuin muistakaan osumista nyt[ja maahanvienti on tärkeämpi, vaikkei saisi positioita tai edes jäisi maahan ottelu], mutta riski että vastustajalle aukeaa se maahanvientipaikka on suurempi jos hyökkää oikeasti voimalla, ajatuksena kaataa toinen.
Ja tosiaan, matsit varmaan sykähdyttävät vähemmän kuin aiemmin kun ei oikein ole sellaista iso kärkimateriaalia, josta kuka tahansa voi olla hyvänä päivänä mestari ja ottelevat vielä toisiaan vastaan siitä #1 haastajuudesta. Vaatii aikaa että uudet tyypit kasvavat legendoiksi, jos esim. Cain ja JDS vielä 10 vuoden päästä vetävät top10:ssä niin ehkä sitten ollaan samassa tilanteessa katsojan kannalta kuin priden kaatuessa oltiin.
Lopettaako jengi nykyään muuten useammin menetettyään voittoputkensa tai mestaruutensa, vai onko lomat vaan pidempiä? Vai tuleeko tää tunne jostain sieltä kun ei oikein ole pysyvää mestaria joka vetäisi kaikkia vuorollaan levyksi, ja muut sitten ottelevat nimekkäitä matseja haastajuudesta -> hienoja ja nimekkäitä karkeloita, joilla on "merkitystä" tiuhempaan ja enemmän jännittystä. Tahtoo sanoa että aiemmin tuntui olevan Mestari, 1 haastajakasti(sisälsi useampia tyyppejä) ja sitten ne "uudet tulokkaat ja portinvartijat" joista välillä lahjakkain kävi kokeilemassa kastin vaihtoa haastaja-asteelle, ja jos hän pärjäsi 1-2 ottelua se oli jo lähes saman tasoista sensaatiota kuin nyt mestaruusotteluun nousu.
Nyt tuntuu että kaikki ovat enemmän tai vähemmän samalla tasolla mestarista kortillepääsyyn asti, enkä ehkä tarkoita että tämä näyttäisi mestarina olijan kannalta mairittelevalta. (ts. en pitäisi minään ihmeenä että prime Kongo[gatekeeper tasoa] vetäisi turpaan Stipeä, mutta vaikkapa prime CroCop[contender] söisi tämän elävältä). Tyypin kovin voitto on joko Huntista, joka ei enää ehkä ole ihan "primessään" :D tai sitten Werdumista ja molemmat on ikäloppuja 1-ulotteisia prideveteraaneja, joista Werdum on "kehittänyt lyöntipeliään" ja se riittää vielä 40 vuotiaanakin hw mestariksi!
Seuraava ottelu on ihan kysymysmerkki, onko Stipellä tarpeeksi mattotaitoja, vaikka onkin hyvä allaround setti, sillä luulen että Overeemin kanssa pystyssä olisi mahdollista nähdä miten menneisyys voittaa taas, Brutaalisti. Vaikka Overeem on lähinnä ottanut turpaan ja ollut pilkattuna, hänkin on haastajana yhä!
Hankala tätä on kerralla selkeäksi kasata ajatuksen virtaa, mutta siellä pyörii vieläkin vanhoja jo primen ohi menneitä tyyppejä ihan listaksi asti haastajina, mestareina vuoronperään ja kaikkialla.
5-10 vuotta niin on ehkä uudet nimet vihdoin kehissä, sanotaanko että sitten kun Cain ja JDS ovat raskaan vanhimpia jarruja ja otteluita alkaa olla 20-30, niin alkaa olla uusia aika käsillä.
Olipahan sekavaa, mutta iltasin on kiva kirjoitella hankalalukuista tekstiä nettifoorumeille.