Oversaturation: Killing the sport of mma

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jm1
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Itseä kiinnostaa enemmän mitä Marjatta 50veelle kuuluu, siitä kun tässä threadissä on keskusteltu eniten. Sekä Andyn mattotuomaritaidoista, niille ei oo tainnut vieläkään löytyä haastajaa, vaikka joku Katri Helenaa ehdottikin.
 
Mitenkäs joko se vapaaottelu mahtaa olla ihan henkitoreissaan nyt kun viimeiset kaksi vuotta tarjonta on vain lisääntynyt ja lisääntynyt?
- Vain numerokortit yleensä katsottavia
- Muilla korteilla 1-2 katsottavaa matsia ja nekin menee "ei oikein millään jaksais" asenteella, mutta jos maini peruuntuu niin evvk
- Aivan liikaa 125 - 170 sarjan matseja suhteessa 185 ja ylöspäin
- Heebookin asut ja kultainen kehä järkyttävää katsottavaa.

Eli määrä lisääntyny, mutta taso laskenu järkyttävästi.
 
Itse teen vissiin poikkeuksen sääntöön, kun tykkään kattella UFC:tä joka viikonloppu, eikä haittaa vaikka olis vähän nimettömämpikin kortti kyseessä. Harvemmin kylläkään kattelen suorana muuta kuin prelit, loput menee sitten sunnuntaina päiväkahvin lomassa. Ja kuten on monet kerrat tullut huomattua: mitä nimettömämpi kortti, sitä enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä viihdyttäviä matseja.

Raskaampien painoluokkien otteluita on toki vähemmän ihan siitä syystä, kun ottelijoita on niissä paljon vähemmän. Olisko kahdessa raskaimmassa sarjassa edes yhteensä sen verran ukkoja kuin 155- tai 170-sarjassa?
 
Meneekö lajilla siis jotenkin aiempaa huonommin ja miten se käytännössä näkyy? Onko UFC talousvaikeuksissa? Onko muiden organisaatioiden määrä vähentynyt? Onko ammattilaisottelijoiden määrä maailmanlaajuisesti pudonnut? Onko IMMAF:n jäsenmaiden määrä pudonnut vuodesta 2014? Vai miten se laji on kuolemassa?

Tuskin se kuolemassa on, eiköhän eletä vain suvantovaihetta. Vanhat nimimiehet on joko eläköitynyt tai kadonnut, luulen ainakin että keskivertokatselija "joka on kuitenkin seurannut lajia", osaa nimetä pride & ufc ajalta enemmän kovia mw-hw ottelijoita kun nykyrosterista mitään nimimiehiä yhteensä.
Myös sukupolven vaihdos on alkanut ja vielä aivan alkuvaiheillaan: siellä on enemmän MMA:ssa kasvaneita ja harjoitelleita kavereita kuin vanhoja 1-useamman lajin taistelijoita jotka ottelevat mma:ssa, mutta lajitausta tulee sitten "nyrkkeilystä, potkiksesta, thaikkusta, bjj:stä, painista & judosta" - tai näiden yhdistelmistä. Tämä tekee otteluista keskivertokatselijalle ihan vitusti tylsempiä. Tasapuolisuus vie aina tekniikkakirjoa ja tekee matseista grindaavampia[ihan samalla tavalla kuin 2 maailman huippu bjj:miestä ei tarjoa kovin näyttävää katseltavaa ymmrätämättömälle, mutta lajininjat voivat sitten hikoilla siitä että kuka ohittaa guardin ja millä eleellä] ts. ei hyökätä nyrkein tietäen että vastustajan vahvuudet on jossain jujutsussa/syöksytä maahanvienteihin "hinnalla millä hyvänsä" vaan molemmat pelaa piste-mma:ta.
Myös tietty osa charactereista(tuntui "hahmoa" paremmalta sanalta) katoaa kun ei ole yksipuolisia mestareita jotka tulee aina omalla taitosetillään, mutta ovat niin kovia ettei se haittaa jos toisellakin on vahvuuksia(ja jos mestari vaihtuu, niin sitten odotellaan seuraavaa joka osaa selvitä sen skillsetistä).
Ehkäpä 5-10 vuoden päästä alkaa olemaan niin iso kirjo mma:ssa kasvaneita tyyppejä, että ruvetaan taas näkemään vauhdikkaita matseja kun tyypit kasvattavat itseluottamustaan vetää hyökkäystä ihan kaikkialta, olettaa ettei itselle tule hätää vaikka peli menisi matosta ylös ja toisinpäin.
Myös varmasti osaltaan vaikuttaa ufc:n pistesysteemi, joka houkuttelee ottelemaan varmanpäälle, pistenekkailemaan, panostamaan hyökkäysten määrään ei laatuun ja vetämään lopussa 1 maahanviennin erän ryöstämiseksi, sen sijaan että yrittäisi "vahingoittaa" tai "lopettaa" vastustajaa, siitä kun ei saa pisteitä sen enempää kuin muistakaan osumista nyt[ja maahanvienti on tärkeämpi, vaikkei saisi positioita tai edes jäisi maahan ottelu], mutta riski että vastustajalle aukeaa se maahanvientipaikka on suurempi jos hyökkää oikeasti voimalla, ajatuksena kaataa toinen.
Ja tosiaan, matsit varmaan sykähdyttävät vähemmän kuin aiemmin kun ei oikein ole sellaista iso kärkimateriaalia, josta kuka tahansa voi olla hyvänä päivänä mestari ja ottelevat vielä toisiaan vastaan siitä #1 haastajuudesta. Vaatii aikaa että uudet tyypit kasvavat legendoiksi, jos esim. Cain ja JDS vielä 10 vuoden päästä vetävät top10:ssä niin ehkä sitten ollaan samassa tilanteessa katsojan kannalta kuin priden kaatuessa oltiin.
Lopettaako jengi nykyään muuten useammin menetettyään voittoputkensa tai mestaruutensa, vai onko lomat vaan pidempiä? Vai tuleeko tää tunne jostain sieltä kun ei oikein ole pysyvää mestaria joka vetäisi kaikkia vuorollaan levyksi, ja muut sitten ottelevat nimekkäitä matseja haastajuudesta -> hienoja ja nimekkäitä karkeloita, joilla on "merkitystä" tiuhempaan ja enemmän jännittystä. Tahtoo sanoa että aiemmin tuntui olevan Mestari, 1 haastajakasti(sisälsi useampia tyyppejä) ja sitten ne "uudet tulokkaat ja portinvartijat" joista välillä lahjakkain kävi kokeilemassa kastin vaihtoa haastaja-asteelle, ja jos hän pärjäsi 1-2 ottelua se oli jo lähes saman tasoista sensaatiota kuin nyt mestaruusotteluun nousu.
Nyt tuntuu että kaikki ovat enemmän tai vähemmän samalla tasolla mestarista kortillepääsyyn asti, enkä ehkä tarkoita että tämä näyttäisi mestarina olijan kannalta mairittelevalta. (ts. en pitäisi minään ihmeenä että prime Kongo[gatekeeper tasoa] vetäisi turpaan Stipeä, mutta vaikkapa prime CroCop[contender] söisi tämän elävältä). Tyypin kovin voitto on joko Huntista, joka ei enää ehkä ole ihan "primessään" :D tai sitten Werdumista ja molemmat on ikäloppuja 1-ulotteisia prideveteraaneja, joista Werdum on "kehittänyt lyöntipeliään" ja se riittää vielä 40 vuotiaanakin hw mestariksi!
Seuraava ottelu on ihan kysymysmerkki, onko Stipellä tarpeeksi mattotaitoja, vaikka onkin hyvä allaround setti, sillä luulen että Overeemin kanssa pystyssä olisi mahdollista nähdä miten menneisyys voittaa taas, Brutaalisti. Vaikka Overeem on lähinnä ottanut turpaan ja ollut pilkattuna, hänkin on haastajana yhä!
Hankala tätä on kerralla selkeäksi kasata ajatuksen virtaa, mutta siellä pyörii vieläkin vanhoja jo primen ohi menneitä tyyppejä ihan listaksi asti haastajina, mestareina vuoronperään ja kaikkialla.
5-10 vuotta niin on ehkä uudet nimet vihdoin kehissä, sanotaanko että sitten kun Cain ja JDS ovat raskaan vanhimpia jarruja ja otteluita alkaa olla 20-30, niin alkaa olla uusia aika käsillä.

Olipahan sekavaa, mutta iltasin on kiva kirjoitella hankalalukuista tekstiä nettifoorumeille.
 
t800:n kanssa täysin samoilla linjoilla.

Se myös mikä vituttaa on nämä ns "pakkopulla" matsit jotka availevat numerokortteja. Yleensä kyse on flyweight tai naisten otteluista. En myöskään pidä siitä että naisten otteluita laitetaan headlinereiksi tai co-maineiksi koska ovat #1 contender tai top10 ranked ottelijoiden kohtaamisia. Naisten otteleminen on kuitenkin omalla tasollaan, ei sieltä löydy kuin aivan muutamia (JJ, Holm, Tate etc) joista voisi sanoa rehellisesti että on kivaa katseltavaa. Kyllä ne naisten matsit prelimeille mahtuvat tai hyvätkin main-cardille mutta lopettaisi nyt niiden pakottamisen tai niiden esittämisen jonain kamppailulajien spektaakkeleina.

Mutta onhan se nähty että kun UFC ajaa jonkin uuden asian sisälle niin ovat hyvin huonoja niistä luopumaan oli fanien vastaanotto mikä tahansa.. Eihän nyt naisten vapari ole mikään täysin huti ollut mutta on ne huiput siellä aika harvassa.
 
Eipä se oikeastaan itseä haittaa, että tapahtumia on usein. Kukaanhan ei pakota katsomaan silloin kun ei kiinnosta. Jos katsotaan isompaa kuvaa, niin ammattinyrkkeilyiltamia on joka viikko useampina iltoina sekä myös useita eri tapahtumia samana päivänä, eikä siellä koskaan ole kortit mitenkään stacked. Yleensä 1-2 oikeasti kiinnostavaa matsia / tapahtuma. Lähinnä eniten tuo haittaisi silloin jos olisi ostanut kalliin lipun paikan päälle ja pääottelua lukuunottamatta muut ei kiinnosta pätkääkään.
Nyrkkeilyssäkin on se tilanne, että ei ole eikä varmaan tule enää sellaista kulta-aikaa kuin joskus 60 - 70 luvuilla oli. Paljon kiinnostavia huippuottelijoita jotka ottelivat hämmästyttävän tiuhaan tahtiin ja näistä järjestyi monta todella ikimuistoista sotaa.
Nykyään lajeja on tehty myös säännöiltään turvallisemmiksi. Ei enää 15 eräisiä matseja ja keskeytetään helpommin jos toinen on sekaisin, vaikka voisikin vielä jatkaa. Vaparissahan tämä on paljon isompi ongelma, kun ottelu saattaa loppua pikaiseen flash knockdowniin. MMA-tuomarilla on vaikeaa, kun pitää tehdä todella nopeita päätöksiä lennosta. Nyrkkeilyssä dumarilla on aina se kymppiinlasku aikaa katsella ottelijan kuosia lattiaan lyönnin jälkeen.

MMA-on muuttunut oikeaksi urheiluksi siinä missä se oli aluksi eri lajien mittelyareena. Monia varmasti kiinnostaisi edelleenkin enemmän tuo 90-luvun alun malli vaparista. Mitä taitavemmiksi ja monipuolisemmiksi ottelijat muuttuvat, sen tarkemmin otellaan kun ei ole varaa virheisiin. Toki MMA esim. juuri nyrkkeilyyn verrattuna, mahdollistaa paljon värikkäämpien ja erilaisten ottelutyylien tulemisen jatkossakin.
Naisten vapari on vielä niin tuore juttu, että taso on todella kapea ja tulee vielä olemaankin jonkin aikaa. Naisilla tosin on välillä näitä miesten 90-luvun alkua muistuttavia huitomiskilpailuja. Harmi, että painoa ei ole ihan saman verran lyönneissä kuin 120 kg äijillä.
 
Eiköhän ne jää jokaisesta iltamasta voitolle jonka saavat kasaan = varmaan syy sille miksi otteluiltamia tulee yhä useammin.
Toimiskohan hyvin ufc:llä sellainen nyrkkeilymäinen lähestyminen että myytäisi tavallaan yhtä matsia/ilta ja loput ois rehellisesti "lämppäreitä ja flyweightejä".
(nyt on välillä samalla kortilla useampi hyvä ottelu ja välissä useampi eventti missä ei ole "ketään", kuvittelisin että saisivat enemmän kassavirtaa jos kaikki hyvät matsit nähdäkseen pitäisi käydä useammassa eventissä tai maksaa useampi ppv, lisäksi kuvittelen että tilanne on näin kuin se on ihan vaan sattumalta ja jäänteenä ajalta kun niitä pienempiä iltamia ei vaan ollut niin tiuhaan ja the kortilla oli/olisi ne mitä niillä nytkin on, samalla toki moni tuntemattomampi saisi enemmän katsojia :) )
 
UFC käsittääkseni pyrkii nimenomaan toisenlaiseen markkinointiin kuin nyrkkelyssä. Eli ei myydä niitä ottleijoita vaan nimenomaan UFC:ta.

Kortithan on sitäpaitsi selkeästi jaettu PPV-numerokortteihin ja sitten näihin heikkotasoisempiin Fight Nighteihin. Osittain tämä tietysti on myös sitä että nämä Fight Nightit ovat syöneet markkinaosuutta keskisuurilta organisaatioilta, kuten Strikeforce, WEC, Cage Warriors jne. eikä varsinaista tarjonnan (muun kuin UFC-tarjonnan) lisääntymistä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tiedän, ja luulen että siinä mennään metsään kun pidetään väitteestä kiinni että myydään UFC:tä eikä ottelijoita, UFC:n kassaan ne voitot silti menisi[+se on melko noh vaikka reilusti sanottu että eivät myisi ottelijoita aina kun siihen on mahdollisuus ja rakentelisi hypejunia vähän väliä, eivät vain täysin selkeästi kiinnitä fightnighteihin 1 vetonauloja numerokorteilta, jottei perusjenkkifani tajuaisi kuviota :D, imagolla on merkitystä], voin olla täysin väärässäkin ja varmuutta asiaan ei saada, sillä UFC tuskin vaihtaa markkinointiaan siksi että meikä ajatteli jotain...
 
AndyS on asian ytimessä UFC:n markkinoinnin suhteen ja UFC on menestyksellään todistanut markkinointistrategiansa hyväksi valinnaksi. Ottelijoita tulee ja menee jatkuvasti eikä lopputuloksiin pystytä vaikuttamaan, joten miksi käyttää valtavasti markkinointiresursseja ottelijoihin, jotka saattavat vaihtaa organisaatiota tai menettää vetovoimansa yhden tappion myötä? On paljon järkevämpää panostaa markkinoinnissa pysyvään ja hallittavaan UFC-brändiin kuin ottelijoihin. Tarpeeksi karismaattiset potentiaaliset supertähdet saavat toki markkinointityöntöä UFC:ltä, mutta hekin joutuvat kantamaan itse päävastuun markkinoinnistaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom