Ostaisitko Pc:n, konsolin vai Macin?

Tuli tuosta päivittämisestä yksi juttu mieleen. Itsekin olen rakennellut PC-koneita käytännössä 486 ajalta asti. Viimeisimmät pari olen ostanut valmiiksi kasattuna kun ei ole jaksanut enää kiinnitellä itse osia.

Itselleni oli kanssa äärimmäisen tärkeää aikoinaan päivitettävyys...

Tuossa oli paljon hyviä esimerkkejä. Itseasiassa kun lähtee suunnittelemaan uutta PC:tä, niin nimenomaan se koppa on se tärkein. Se kun on se ainoa osa joka ei vaihdu. Itse ostin vuosia sitten nykyisen kookkaan koteloni, ja sen sisuskalut ovat vain muuttuneet. Tuskin koskaan vaihdan tätä koteloa.

Mutta tuoho slc:n viestiin komppaan, että raivostuttaa jatkuva kantojen ja tyyppien muutos. Sehän totta vie tarkoittaa sitä, että aina on aloitettava alusta. Tai ei välttämättä ole, mutta tietty sitä haluaa ajatella aina päivitettäessä tulevaisuuteen, jossa uutta prossukantaa käytetään laajemmin etc.

VISTA:ssa ei kenelläkään käyttäjällä ole administrator oikeuksia vaan esim. ohjelmaa asennettaessa on aina annettava "pääkäyttäjän" salasana erikseen. Tietoturvan takia. Eli ei turhaan käytetä konetta admin natsoilla. Hyvä näin. Eli mikään haittaohjelma ei voi "vahingossa" asentua koneelle kun ei oikeudet riitä.

Näin ainakin muistelisin, korjatkaa toki jos olen väärässä. VISTA kokemusta on tasan päivän verran kurssilta.


Mielenkiintoista. Mitenkä on eri kansioiden luontioikeudet sitten toteutettu? Jos luot kansion, pitääkö siinä valita kuka sitä käyttää? Ja ilmeisesti pystyy sitten salaamaan kansiot muilta jotenkin?
 
Asennuspakut menee, nehän nyt menisi sillä runas:illa. Mutta annahan olla jos joku muutos tarvitsisi admin-oikkia, niin ei olekaan noin helppoa. Itselläni oli työkoneessa juuri normijätkän oikeudet, niin tuli ongelmaksi verkot. Primäärinen verkko oli wlan, ja sekunda sitten lan. Kun firman vpn-gw ei vastannut, niin sitä oltiin ilman verkkoa, sillä kone veti kiinni wlaniin, koska moisen löysi, mutta yhteys ei tietenkään toiminut koska wlanista ei päässyt kuin vpn:ällä ulos. Johdon tökkääminen kiinni ei auttanut, sillä primäärinen verkko oli se oletusreitti.

En muista tarkalleen kaikkia detaileja mitä hommaan liittyi, siitä on 2 vuotta aikaa. Koneessa ei kuitenkaan ollut langattomien yhteyksien on/off nappulaa, eikö runassilla saanut sitä verkkojen hallintaakaan toimimaan, en muista nyt mikä siinä tuli probleemaksi. Ongelma ratkaistiin lopulta masentavalla tavalla, eli sain lokaalit admin-oikeudet koneeseeni domain-tunnarille (olihan minulla jo moiset lokaalille tunnarille toki).



Niin, mutta toimiiko siinä vistassa Oikein se admin-oikeuksien promptaus niitä tarvitessa, kun olet normikäyttäjänä sisällä? Onko oletuksena edelleen oletuskäyttäjällä admin-oikeudet?

Kysyn, en tiedä. Toivon hartaasti, että vastauksesi olisivat kyllä, ei.


Nämä ovat varmaankin aika offtopic-kysymyksiä, mutta toisaalta ainakin itselläni niillä on merkitystä kun lähden konetta valitsemaan. Konsolit nyt on näistä jutuista kovasti ulkona, mutta mielestäni konsoleilla ja tietokoneilla nyt ei loppumetreillä kovin hirveästi yhteitä ole muutenkaan.

Kyllä, ei...

Ja olisi tuon kuvaamasi ongelman saanut kierrettyä...

Niin ja admin tunnus on oletuksena kokonaan disabloitu, sen saa kyllä aktivoitua, mutta tarvetta ei pitäisi olla...
 
Mielenkiintoista. Mitenkä on eri kansioiden luontioikeudet sitten toteutettu? Jos luot kansion, pitääkö siinä valita kuka sitä käyttää? Ja ilmeisesti pystyy sitten salaamaan kansiot muilta jotenkin?[/QUOTE]
Onhan tuo pitänyt tehdä siitä asti kun Windows 2000 tuli, jos otti käyttöön NTFS:n... Tai mitä nyt sitten tarkoitat kansion luontioikeudella...
 
VISTA:ssa ei kenelläkään käyttäjällä ole administrator oikeuksia vaan esim. ohjelmaa asennettaessa on aina annettava "pääkäyttäjän" salasana erikseen. Tietoturvan takia. Eli ei turhaan käytetä konetta admin natsoilla. Hyvä näin. Eli mikään haittaohjelma ei voi "vahingossa" asentua koneelle kun oikeudet ei yksinkertaisesti riitä siihen.

Näin ainakin muistelisin, korjatkaa toki jos olen väärässä. VISTA kokemusta on tasan päivän verran kurssilta.

joo jotain tonsuuntaista muistelen itekkin, kurssin käyneenä.
 
Mielenkiintoista. Mitenkä on eri kansioiden luontioikeudet sitten toteutettu? Jos luot kansion, pitääkö siinä valita kuka sitä käyttää? Ja ilmeisesti pystyy sitten salaamaan kansiot muilta jotenkin?
Onhan tuo pitänyt tehdä siitä asti kun Windows 2000 tuli, jos otti käyttöön NTFS:n... Tai mitä nyt sitten tarkoitat kansion luontioikeudella...[/QUOTE]

Tarkoitan sitä, että riippuen kuka on kirjautuneena niin sen oikeudet ovat luotuun kansioon ja tiedostoon. Pitäähän se kyllä tietenkin määrittää erikseen kuka saa käyttää ja kuka ei vanhoissakin, mutta tuossa Vistassa hämää se että ei ole ollenkaan henkilökohtaista käyttäjätiliä.

Whatever, vaihdan vistaan siinä vaiheessa kun se alkaa olla useimpien käytössä.
 
Nii kääntelet niitä kerneleitä siellä uudestaan ja uudestaan ja yleensä niistäkään ei mikään toimi niin käännät sitten kernelin ihan ite... ihan helvetin näppärää... :hyper:

Miksi? Modulin voi liittää lennossa käynnissä olevaan kerneliin, eikä konetta tarvitse edes bootata.
 
Miksi? Modulin voi liittää lennossa käynnissä olevaan kerneliin, eikä konetta tarvitse edes bootata.
no joo... meillä ei ollu linuxia asennettuna vaan joku ihan helvetin hieno linuxiin pohjautuva juttu joka ei toiminut ei sitten millään... mutta mitä olen noista linuxeista noin muutenkin kuullu, niin ei ne toimi ne ei vaan toimi. ite en edes viitti testata ja kuten aikaisemmin totesin, niin macin ostasin jos rahaa olisi, se kiinnostaisi...
 
Täytyy nyt tuosta Linuxin helppoudesta vähän valittaa. Jos koneen rauta on valmiiksi yhteensopivaa, niin toimii varmasti kuin unelma. Lisäksi jos olet vain tavallinen sunnuntaikäyttäjä, etkä tarvitse mitään hirveän erikoista surffailun lisäksi, niin homma kyllä pelaa. Mutta auta armias, kun yritin tähän omaan koneeseen asennella, jossa sattuu olemaan ATIn näytönohjain. Itku meinasi tulla, kun yritti saada Ubuntuun ja Suseen 3d-kiihdytystä pelaamaan. Lähtihän se sitten lopulta toimimaan, mutta äänet menivät muistaakseni ensin mainitussa ruvelle, toisessa hävisivät kokonaan. Etsiskelin silloin sitten foorumeilta apua. Vastaukseksi löytyi lähinnä vaihtoehtoja "Vaihda näyttis" ja "Älä käytä 3d-kiihdytystä". Okei, ei sitä usein tarvita, mutta on se silti ihan kivaa, kun aikanaan kolmisen sataa maksanut lankku toimii, kuin suoraan emolevyyn pykätty leikkinäyttis.

Vastaavia ongelmia on ollut myös softan asennuksessa, kun sitä tarvittavaa softaa ei löydykään sieltä pakettien hallinnasta. Siitä sitten taas Google laulamaan apua ja löytyy kutakuinkin vastaavat hommat hoitava softa. Ongelmaksi muodostui sitten se, että saatavilla oli vain lähdekoodit. Noh, ne sitten koneelle ja eikun kääntämään. Paskat se mihinkään lähtenyt kääntämään vaan alkoi valittaa väärästä kääntäjän versiosta. Tämän jälkeen alettiin etsiä apua kääntäjän vaihtoon vanhempaan versioon, johon en muistaakseni lopulta sitten jaksanut enää ryhtyä, kun homma olisi mennyt vähän vaikeaksi. Kyseessä oli joku vanhempi piirilevynsuunnittelu- ja simulointisofta. Tiedä sitten olisiko sekään niitä valmiita tiedostoja avannut yhteensopivasti, kuten kovin usein käy. Vaihtoehto-ohjelman tekijä on päättänyt, että tämä homma on parempi tehdä näin ja yhteensopivuus kärsii tietyissä tapauksissa.

Myös puutteelliset päivitykset vituttivat pitemmän päälle, kun olisi tehnyt mieli katsoa juutuupista videota ja äänet tulevat pari sekuntia jäljessä. Parit ohjeet tuohonkin ongelmaan löytyi, kumpikaan niistäkään ei vain toiminut. Pari muuta vastaavaa tapausta löytyi taas joltain foorumilta ja vastauksena lopulta "Odota muutama kuukausi, sillon pitäis tulla seuraava versio." Tuo se jaksaa aina piristää yhtä paljon.

Koululla kyllä käytän mielelläni Linuxia ja Solarista, mikäli pitää vain nopeasti katsoa sähköpostit ja selailla nettiä. Koneet toimivat ja käynnistyvätkin nopeasti. Windows jyllää kotikoneella, kun Linux-kokemukset ovat mitä ovat. Enpä minä tästäkään hirveästi tykkää aina, mutta menettelee, kunnes ongelmat alkavat. Windowsilla niihin ongelmiin löytyy yleensä sentään joku ratkaisu parissa päivässä.
 
vedän helposti herneen nenään kun Macin viaksi luetaan jonkun "päivittämisen" puute/vaikeus. Kun kone toimii, sitä ei tarvitse päivittää, vaan sillä hoituvat asiat 3-5 vuodenkin päästä. Päivityksen tarve on mielestäni vain osoitus koko alustan heikkoudesta tai omistajan egosta.

Kyllä varmasti jos on tarvetta vain lukea sähköpostit ja katsoa youtubesta hassuja videoita, mutta jos tekee koneella jotain oikeasti raskasta niin ei siinä auta vaikka koneen kyljessä on 10 apple logoa jos ohjelma tahmaa. 3-5 vuotta on tietotekniikassa piiiiiitkä aika, ammattikäytössä rautaa joutuu päivittämään parin vuoden välein. Ja ammattikäytöllä en vieläkään tarkoita mitään office dokumenttien kirjoittamista. Pelaamisesta puhumattakaan.... ainiin eihän macille niitä pelejä paljon ollutkaan ;)

Edelleenkin väitän että macit ovat huonosti päivitettävissä, muistin lisääminen ei kovin pitkälle auta ja kovalevyjen lisääminen nyt ei ole edes "päivittämistä".

Totta myös se että pc-raudassa tullaan helposti siihen tilanteeseen että joutuu pistämään koko raudan vaihtoon kun emolevyyn ei käy se uudella kannalla varustettu prosessori ja muistit eivät taas käy uuteen emolevyyn jne, mutta tässäkin auttaa että pystyy ajattelemaan vähän tulevaisuuteenkin kun konetta laittaa, jos nyt hommaaa jonkin juuri poistumassa olevan mallin niin on varma että siihen ei sitten saa tai kannata lisätä mitään muuta kuin muistia.
 
Tarkoitan sitä, että riippuen kuka on kirjautuneena niin sen oikeudet ovat luotuun kansioon ja tiedostoon. Pitäähän se kyllä tietenkin määrittää erikseen kuka saa käyttää ja kuka ei vanhoissakin, mutta tuossa Vistassa hämää se että ei ole ollenkaan henkilökohtaista käyttäjätiliä.

Whatever, vaihdan vistaan siinä vaiheessa kun se alkaa olla useimpien käytössä.
En mä kyllä ymmärrä mitä sä tarkoitat... :hyper: Onhan vistassa henkilökohtainen käyttäjätili ihan niinkun ennenkin... Vai mistä versiosta nyt on kyse... Ei ole tullut testattua kun tuota Enterpriseä...
 
no joo... meillä ei ollu linuxia asennettuna vaan joku ihan helvetin hieno linuxiin pohjautuva juttu joka ei toiminut ei sitten millään... mutta mitä olen noista linuxeista noin muutenkin kuullu, niin ei ne toimi ne ei vaan toimi. ite en edes viitti testata ja kuten aikaisemmin totesin, niin macin ostasin jos rahaa olisi, se kiinnostaisi...
Kuulopuheet + mutu + asenneongelma = hyvä perusta esittää "asiantuntevia" kommentteja :david:

Sitten PC-raudan päivittämisestä. Se on ihan totta, että päivittäessä joutuu uusimaan kaikki kopan sisukset. Ainakin jos puhutaan järkevästä päivityksestä, joka mielestäni tarkoittaa merkittävää suorituskyvyn paranemista (vähintään 100% lisää tehoja). Tällä hetkellä voi ehkä vanhan P4:n päivittää core 2 duolla, vaihtaa näytönohjaimen, lisätä muistia ja saada tuo yli 100% tehonlisäys.
 
.. mutta tuossa Vistassa hämää se että ei ole ollenkaan henkilökohtaista käyttäjätiliä.

Siis on Vistassa ihan normaalit käyttäjätilit niinkun XP:ssäkin, mutta millään käyttäjällä ei ole administrator oikeuksia vaan aina erikseen annetaan pääkäyttäjän salasana kun sitä oikeasti tarvitaan (esim ohjelman asennus). Tämä estää aika tehokkaasti kaiken paskan asentumisen koneeseen automatik.
 
Täytyy nyt tuosta Linuxin helppoudesta vähän valittaa. Jos koneen rauta on valmiiksi yhteensopivaa, niin toimii varmasti kuin unelma. Lisäksi jos olet vain tavallinen sunnuntaikäyttäjä, etkä tarvitse mitään hirveän erikoista surffailun lisäksi, niin homma kyllä pelaa. Mutta auta armias, kun yritin tähän omaan koneeseen asennella, jossa sattuu olemaan ATIn näytönohjain. Itku meinasi tulla, kun yritti saada Ubuntuun ja Suseen 3d-kiihdytystä pelaamaan. Lähtihän se sitten lopulta toimimaan, mutta äänet menivät muistaakseni ensin mainitussa ruvelle, toisessa hävisivät kokonaan. Etsiskelin silloin sitten foorumeilta apua. Vastaukseksi löytyi lähinnä vaihtoehtoja "Vaihda näyttis" ja "Älä käytä 3d-kiihdytystä". Okei, ei sitä usein tarvita, mutta on se silti ihan kivaa, kun aikanaan kolmisen sataa maksanut lankku toimii, kuin suoraan emolevyyn pykätty leikkinäyttis.

Vastaavia ongelmia on ollut myös softan asennuksessa, kun sitä tarvittavaa softaa ei löydykään sieltä pakettien hallinnasta. Siitä sitten taas Google laulamaan apua ja löytyy kutakuinkin vastaavat hommat hoitava softa. Ongelmaksi muodostui sitten se, että saatavilla oli vain lähdekoodit. Noh, ne sitten koneelle ja eikun kääntämään. Paskat se mihinkään lähtenyt kääntämään vaan alkoi valittaa väärästä kääntäjän versiosta. Tämän jälkeen alettiin etsiä apua kääntäjän vaihtoon vanhempaan versioon, johon en muistaakseni lopulta sitten jaksanut enää ryhtyä, kun homma olisi mennyt vähän vaikeaksi. Kyseessä oli joku vanhempi piirilevynsuunnittelu- ja simulointisofta. Tiedä sitten olisiko sekään niitä valmiita tiedostoja avannut yhteensopivasti, kuten kovin usein käy. Vaihtoehto-ohjelman tekijä on päättänyt, että tämä homma on parempi tehdä näin ja yhteensopivuus kärsii tietyissä tapauksissa.

Myös puutteelliset päivitykset vituttivat pitemmän päälle, kun olisi tehnyt mieli katsoa juutuupista videota ja äänet tulevat pari sekuntia jäljessä. Parit ohjeet tuohonkin ongelmaan löytyi, kumpikaan niistäkään ei vain toiminut. Pari muuta vastaavaa tapausta löytyi taas joltain foorumilta ja vastauksena lopulta "Odota muutama kuukausi, sillon pitäis tulla seuraava versio." Tuo se jaksaa aina piristää yhtä paljon.

Koululla kyllä käytän mielelläni Linuxia ja Solarista, mikäli pitää vain nopeasti katsoa sähköpostit ja selailla nettiä. Koneet toimivat ja käynnistyvätkin nopeasti. Windows jyllää kotikoneella, kun Linux-kokemukset ovat mitä ovat. Enpä minä tästäkään hirveästi tykkää aina, mutta menettelee, kunnes ongelmat alkavat. Windowsilla niihin ongelmiin löytyy yleensä sentään joku ratkaisu parissa päivässä.

tämä on lähinnä omiakin linux - kokemuksia. vaikka se fc4 onkin kuin windowsin asentais niin helpon asennuksen jälkeen alkaa ongelmat ellei satu olemaan maailman yleisin verkkokortti, näytönohjain yms. ja vakio-ohjelmat riittää itelle.
 
Siis on Vistassa ihan normaalit käyttäjätilit niinkun XP:ssäkin, mutta millään käyttäjällä ei ole administrator oikeuksia vaan aina erikseen annetaan pääkäyttäjän salasana kun sitä oikeasti tarvitaan (esim ohjelman asennus). Tämä estää aika tehokkaasti kaiken paskan asentumisen koneeseen automatik.

Ei tuo Vista Ultimate hirveästi näytä salasanoja kyselevän ja ainoa käyttäjäkin on Administrator...ohjelmia asentaessa tms. kysyy sallitaanko vai ei mutta ei tosiaan salasanaa utele. Toki tuo on mahdollista Vistassa ja ihan fiksuakin, että kukaan ei kirjaudu pääkäyttäjänä (mikä linuxissa on ollut käytössä jo vuosia).
 
VISTA:ssa ei kenelläkään käyttäjällä ole administrator oikeuksia vaan esim. ohjelmaa asennettaessa on aina annettava "pääkäyttäjän" salasana erikseen. Tietoturvan takia. Eli ei turhaan käytetä konetta admin natsoilla. Hyvä näin. Eli mikään haittaohjelma ei voi "vahingossa" asentua koneelle kun oikeudet ei yksinkertaisesti riitä siihen.

Näin ainakin muistelisin, korjatkaa toki jos olen väärässä. VISTA kokemusta on tasan päivän verran kurssilta.

Itsekkään en ole Vistasta kuin betaa hieman räplännyt, mutta käsittääkseni se eroaa tässä suhteessa sen verran että jos käyttäjällä on admin oikeudet ei salasanaa tarvitse antaa vaan riittää "ok-kuittaus". Toki tämä ei päde käyttäjiin jotka eivät ole administraattoreita.
 
Ei tuo Vista Ultimate hirveästi näytä salasanoja kyselevän ja ainoa käyttäjäkin on Administrator...ohjelmia asentaessa tms. kysyy sallitaanko vai ei mutta ei tosiaan salasanaa utele.

Ok, se menikin noin. Ajanee saman asian. Vaikka olet mukamas "administrator" niin silti joudut joka kerta erikseen sallimaan sen oikeuksien käytön.

Xp:ssä jos olet administrator niin kaikki on sallittua, kyselemättä. Eli haittaohjelma asentuu taustalla huomaamattasi.
 
Kuulopuheet + mutu + asenneongelma = hyvä perusta esittää "asiantuntevia" kommentteja :david:
mikä asenneongelma? mulle on aivan sama kuka käyttää ja mitä. olen kuullut, olen testannut ja olen nähnyt kun ei homma vaan pelaa linuxin kanssa... testaamisen lopetin siihen kun meni hermot enkä ole toista kertaa testannut, syy: en koskaan aiemmin minkään kanssa ollut kohdannut vastaavia ongelmia...

Tällä hetkellä voi ehkä
hyvä perusta esittää asiantuntevia kommentteja... :david:
 
Se ehkä on siinä minun kommentissa siksi, että kaikki emot eivät tue C2D-prossuja. Olisi pitänyt olla tarkempi.

Sori, ei ollut tarkoitus olla hyökkäävä :) Sun aikaisemmista kommentista vaan sai sen käsityksen, että olet pari kertaa nähnyt Linuxin ja olet liikenteessä olemattomalla kokemuksella. Omaakin kokemusta siis löytyy, hyvä niin.
 
VISTA:ssa ei kenelläkään käyttäjällä ole administrator oikeuksia vaan esim. ohjelmaa asennettaessa on aina annettava "pääkäyttäjän" salasana erikseen. Tietoturvan takia. Eli ei turhaan käytetä konetta admin natsoilla. Hyvä näin. Eli mikään haittaohjelma ei voi "vahingossa" asentua koneelle kun oikeudet ei yksinkertaisesti riitä siihen.

Näin ainakin muistelisin, korjatkaa toki jos olen väärässä. VISTA kokemusta on tasan päivän verran kurssilta.

Kyllä se Mac OS X kysyy myös sitä salasanaa jokaista ohjelmaa asennettaessa jos sen vaan asetuksista laittaa päälle...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom