- Liittynyt
- 13.12.2005
- Viestejä
- 227
Toimeentulotukilain mukaan jokainen kansalainen on oikeutettu toimeentulotukeen, mikäli henkilölle ei muilla tavoin järjesty kohtuullista toimeentuloa.
Tosin käytäntö voikin sitten olla eri juttu. Erästä lähes kolmekymppistä tuttuani käskettiin ruinaamaan elantonsa vanhemmiltaan tai jopa lopettamaan opiskelu sen sijaan, että hänelle olisi myönnetty lain mukaan hänelle kuuluva toimeentulotuki. Tämä tapahtui Tampereen tunnetusti nihkeässä ja lakia omavaltaisesti tulkitsevassa sossussa, missä on muistaakseni (ainakin ollut) myös käytäntö, että opiskelijalle maksetaan toimeentulotukea korkeintaan kolmelta kuukaudelta tms. Laissa tällaisesta ei ole mainintaa.
Pakko nyt hieman kommentoida vielä tätä tukiasiaa. Toimeentulotuki on tarkoitettu nimenomaan viimesijaiseksi toimeentulonturvaamiseksi, eli tilanteeseen, milloin henkilöllä ei ole mitään muuta mahdollisuutta turvata itselleen ns. ihmisarvoista toimeentuloa.
Opiskelijoiden tukijärjestelmä muodotuu ensisijaisesti opintotuesta ja opintolainasta (sekä tietenkin tähän päälle vielä erilaisia asumistukimuotoja). Jos toimeentulolla voisi rahoittaa elämäänsä ja päättää vaikka jättää ottamatta opintolainaa, on varmaa turha edes kirjoittaa tähän auki niitä seurauksia mitä sillä todennäköisesti olisi.
Toimeentulotukeen ei kaikkia mahdollisia rajoituksia voida kirjoittaa, kuten ei mihinkään muuhunkaan lakiin.
Mielessäsi oli varmasti yksittäistapaus ja siihen en tietenkään voi tietämättömänä ottaa kantaa, mutta kirjoitinkin yleistäen tästä aiheesta. Usein tuntuu törmäävän tähän ajatukseen, että toimeentulotuen pitäisi elättää kaikki ne opiskelijatkin, jotka eivät ole löytäneet/tahtoneet tehdä töitä ja/tai eivät tahdo ottaa opintolainaa.