Opiskelijat valtasivat eilisiltana Porthanian Helsingissä

Juu, onhan se kauheata. Ihan 500 euroa opiskelijalle. Työttömät saa saman istumalla himassa, yli 25-vuotiasta ei kukaan patista työnhakuun. Lisäksi tietysti voi käydä vielä sossussa vinkumassa lisää..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Voidaan sitten varmaan poistaa se työttömyyskorvauskin. Mikseivät ota lainaa? Oma syynsä, kun ovat valinneet huonosti työllistävän alan. Nih.

heh, no niinpä. mitäs eivät hae jotain muita kuin oman alansa töitä... kuluttavat paskiaiset työttömyyskassaa. pois kaikki tuet, liittojen päivärahat ja muut niin johan paranee maailma. eikä tarvitse duunareidenkaan itkeä kun opiskelijat kerjäävät rahaa kaiken aikaa.

mun mielestä opintotukea tulisi ehdottomasti korottaa siitä naurettavasta määrästä mitä se nykyään on. siitäkin huolimatta että en itse kyseiseen tukeen olekaan oikeutettu, ei se minulta pois ole jos maksan pari euroa enempi veroja vuodessa jonkun vähän korkeamman opintotuen takia.

edit: enkä kannata minkään tuen tai päivärahojen poistamista oikeasti, jos joku sarkasmirajoitteinen ei tajunnut.


edit2: no vittu, menipäs taas kerran offtopiciksi. alkuperäiseen aiheeseen pitää sanoa sen verran että melkoisen älyttömältä kuullostaa kyllä nykypäivänä joku yliopiston tilojen valtaaminen. hohhoijaa.
 
Niin voisko joku nyt sitten sanoa painavan perustelun siihen, miksi opiskelijan pitäisi saada kuussa vähemmän kouraan kuin työttömän?
 
Siis pitäisihän sen nyt olla päivänselvä, että rahaa saa kun käy töissä. Kyseiset herrat haluavat vain kuulua määrittelemäänsä eliittiin, jolle maksetaan "taiteista" sun muusta tyhjäntoimittamisesta. Tuo onkin liian hyvän sosiaaliturvan haittapuolia, ihmiset pitävät sitä todellisena vaihtoehtona.

Olisi se kivaa jos mullekin maksettaisiin esim. metsässä kävelemisestä.

Käyn itse töissä opiskelun ohella, ei se nyt ole läheskään niin kamalaa kuin jotkut kuvittelevat. Sitä paitsi, eivätkös nuo taas ole vaatimassa sitä 500 euron kansalaispalkkaansa?
 
Eikös nämä veitikat vaadi nimenomaan kansalaistuloa?

Nämä keskustelut vaan ohjautuvat aina työkkäriin tai opintotukiin...

Edit: Joo, edellinen mainitsikin jo.
 
Niin voisko joku nyt sitten sanoa painavan perustelun siihen, miksi opiskelijan pitäisi saada kuussa vähemmän kouraan kuin työttömän?

Koska valtio kustantaa opiskelijalle ilmaisen koulutuksen ja tukee mm. asumista, ruokailuja ja terveydenhuoltoa + mahdollistaa edullista lainaa. Tutkinto on kuitennii rahanarvoinen etu, jonka voi ihan konkreettisesti muuttaa rahaksi työelämässä. Jos opiskelija ja työtön saisia yhtä paljon käteen, saattaisi meiltä kohtapuoliin löytyä yllättävän paljon viiden tutkinnon ihmisiä.

Tulorajoja vois kyllä nostaa nykyisestä, opintotuki on pieni mutta jotensakin riittävä.
 
Itse en täysin ymmärrä tätä asiaa, sillä Porthania ei ole tuttu rakennus minulle? (Onko se purkutuomion alla vai?)

Ei ole purkutuomion alla - ei sinne päinkään. Porthaniaan juuri tehtiin suuri remontti.

Mutta tuohon itse uutiseen.. Mielestäni tuosta uutisesta saa hieman väärän kuvan tapahtuneesta. Ei Porthaniaa ole "vallattu" siinä mielessä, kun nuo hipit yleensä tekevät talonvaltauksia. Siellä vain pidetään bileet.

Asiasta Helsingin sanomissa: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Opiskelijat+aloittivat+lakon+juhlilla+Porthaniassa/1135223519947
 
Opiskelijana kannatan tulorajojen nostoa. Ettei juostais sitä noidankehää 'no mee sit töihin' ja kun menet 'no..öö..öö..öö..'.

Ja ne jotka itkevät että se auttaa 'vain rikkaita', voivat mennä vaikka töihin ja kokeilla että kyllä se tuloraja vastaan tulee. Tietysti jos ainoa työ mitä tekee on yhtenä päivänä viikossa, jakaen vasemmistonuorten flyereita, niin ei se tietenkään vastaan tule. Miksi keskiverron pitää marssia häviäjien ja ruikuttajien pillin mukaan? Tämä on ruikuttajien sortoa!!

Tulorajat ylös vaan että saa tienata. Ei ole PAKKO tienata jos ei halua. Jos ei HUVITA tienata, mutta haluaa keskittyä opiskeluun niin sit lainat kehiin vaan. Koska silloin ON tilaisuus elää hyvin kun tulorajat on ylhäällä, silloin se on itsestä kiinni eikä ketää pakoteta lainaan.

Tulorajat ylös, kuka perkele tästäkin rajasta nyt hyötyy?
 
Eikös nämä veitikat vaadi nimenomaan kansalaistuloa?

Nämä keskustelut vaan ohjautuvat aina työkkäriin tai opintotukiin...

Edit: Joo, edellinen mainitsikin jo.

hesarin sivuilla sanoivat jotta opintotuesta on kyse...
 
Suomi on kyllä siitä harvinainen maa, että täällä annetaan opetusta ja vielä maksetaan siitä, että ihmiset opiskelevat, mutta valitettavasti kaikki ei vain kunnioita tätä sillä kunnioituksella minkä se vaatisi. Mun mielestä opiskelijat eivät tarvitse yhtään enempää rahaa. Opiskelijoilla on kuitenkin mahdollisuus halpaan asuntoon, halpaan ruokaan useimmissa opiskelukunnissa jopa 2 kertaa päivässä, halpaan matkustamiseen yms. Kaikkeen tuohon opintotuki riittää, mutta jos opiskelija ei tyydy asumaan solussa ja elämään sen hetkisen elämän tilanteen mukaan, niin se on hänen velvollisuutensa hommata rahat asiaan, ei valtion. Opiskelu aika on erittäin opettavaista ja opettaa monelle (kuten myös mullekkin) rahan todellisen arvon ja sitä oppia ei pidä ottaa pois keneltäkään.
Opiskelijoilla on kuitenkin hyvin paljon mahdollisuuksia elää opintotuen rajoissa suuren etumäärän takia, mitä esim. työttömillä ei ole.

Onhan tämä systeemi mätä, ei siitä pääse mihinkään, mutta ensimmäisenä pitäisi alkaa karsimaan tukia ja järkeistämään niiden kohteita uudestaan, ennen kuin niitä aletaan jakamaan lisää. Ei ole kenenkään edunmukaista, että ihmiset saisivat rahaa rahan saamisen ilosta (kun naapurikin saa niin munkin pitää saada ja muuta :anssi: )


ja joo, olen itsekkin opiskellut täyspäiväisenä lähiaikoina ja opiskelen vieläkin sillon kun siihen aikaa jää...
 
Opiskelijan ongelma tiivistettynä:

Opintotuki ei riitä -> pakko mennä töihin -> valmistuminen viivästyy.

Se ~200€ mitä opintotuesta jää kuussa käteen ei todellakaan riitä kunnolla edes ruokaan. Miettikää, kun siitä otetaan vielä bussiliput, harrastuskulut (esim. kuntosali), puhelinlaskut, vakuutukset, tv-luvat jne.

Lainaa taas ei moni halua ottaa, koska tutkinto ei nykypäivänä merkitse sitä, että työmarkkinoilta löytyisi työtä. Milläs sitten maksetaan pois ne opintolainat?

Enpä tiedä muuttaisiko pieni opintotuen korotus yhtälöä suuntaan tai toiseen. Ehkä. Sitä en kyllä ymmärrä, miten tällaiset valtaustemput asiaa auttavat, koska vastikään pidettiin valtakunnallisia mielenosoituksiakin saman asian puolesta, eikä korotus mennyt silti läpi eduskunnassa. Onpahan lapsilla jotain tekemistä, niin ei käy aika pitkäksi.

Jos opiskelija ja työtön saisia yhtä paljon käteen, saattaisi meiltä kohtapuoliin löytyä yllättävän paljon viiden tutkinnon ihmisiä.
Paitsi että opintotukikuukausia on käytettävissä vain rajallinen määrä per nuppi. Riittävät käytännössä yhteen korkeakoulututkintoon.
 
Onko tässä nyt pointtina se,että opiskeluaika pitää olla ns. koulun ja töiden välistä juoksua? En ymmärrä miten ihmeessä tässä jäisi aikaa esim.harrastuksiin,jos töihin vielä menisi. Olen kai sitten saatanan laiska ja pilalle hemmoteltu,mut koulun jälkeen se tunti/pari on ja ois kiva vetää henkeä. Sitten lueskella koulujuttuja jos niikseen. Mennä salille tahi muuta aktiiviteettiä harrastamaan.

Okei,joku ehdottaa jotain tunnin pari hommia. Ei niitä kyllä täällä päin näyttäis puissa kasvavan =)

Ainiin, saan 398e/kk.Tästä pois-233,40/kk(solu) - about 50e/kk (juna/linja-auto) -24-30e/kk(kännykkä) -Ruoka ja tähän menee helposti yli 100e vaikka ei söisi kuin kuningas. Muitakin kuluja esimerkiksi koulun puolesta tulee. Jokainen osaa tuosta laskea mitä käteen jää vai jääkö...vielä salimaksut pois :whip:

vittu mulla on tätä kirjoittaessa sellainen olo,et elän liian hyvin ja oon hemmoteltu ja pullamössönuoriperkele ja jne jne :D

Taidankin lopettaa tähän,joku suuttuu. :kippis1:
 
Kysyn ihan vilpittömästi, opintotuen merkitystä silleen käsittämättä. Eiks opintotuki ole nimenomaan tuki eikä toimeentuloraha? Ja eikö se ole tarkoitettu välttämättömiin kuluihin eikä mihinkään harrastuskuluihin?
 
...Ei mitään muutakaan ryhmää pakoteta elämään velaksi montaa vuotta, prkl...


Ei kovin monelle muulle ryhmälle makseta palkkaa ilmaisesta opiskelusta?

Oikeasti, eniten vituttaa ne olmit jotka ruikuttavat opintotuen perään saatuaan ilmaisen opinnot, sitten lähtevät ulkomaille kun Suomessa on niin kova verotus...
 
Eikö tota työn tekoa voisi painottaa sellaisiin aikoihin jolloin ei ole niin kiire opiskelun suhteen, siis jos tulorajoja korotettaisiin? Itse en tiedä tuosta mailmasta mitään koska lätkin ammattikouluun ja työelämään "tienaamaan".
Tuntuisi vaan että parissa kolmessa kuukaudessa tienaisi sen verran että saisi sen satasen, pari lisää seuraavan opiskelukauden menoihin.
 
Töiden tekeminen opiskeluaikana on periaatteessa ihan hukkaan heitettyä aikaa. Jos opiskelee 40-60 tuntia viikossa neljä vuotta putkeen jotain tarpeellista alaa ei pitäisi olla mitään vaikeuksia pärjätä työelämässä. Opiskelijan tehtävä on opiskella ja kehittää itseään eikä olla puoliksi opiskelija, puoliksi duunari.

Mielestäni ainoa järkevä rahoitusvaihtoehto opiskeluille on laina. Valtion takaamaa osuutta voisi jopa nostaa, vaikka niin että lainaa saisi 20000 euroa vuodessa. Tai sitten suomeen pitäisi saada rahoituslaitoksia jotka myöntävät opintolainoja, niinkuin muualla maailmassa.

Ratkaisuehdotus: opintotuki/asumistuki puolitetaan, ja säästöt käytetään opintolainan maksimimäärän kaksin-kolminkertaistamiseen. Näin tärkeisiin tehtäviin työelämään valikoituvat ne jotka ottavat tosissaan ammatissaan kehittymisen. Ne jotka eivät uskalla ottaa lainaa tai jotka eivät ole tarpeeksi fiksuja opiskelemaan tärkeitä ammattitaitoja saavat sitten tehdä niitä lattiahommiansa mielin määrin ja "elää leveästi"... ja opiskella sitä haluamaansa hömppää.
 
Opiskelijoiden asema yhteiskunnassamme on viimeaikoina antanut aihetta keskustelulle, varsinkin kun hallitus sivuutti opiskelijoiden tukien parantamisen budjettiesityksessä kokonaan. Kaikkitietävässä viisaudessaan päättäjät tulivat siihen tulokseen, että nykytuet ovat opiskelijalle varsin riittävät. Se seikka että opintotuen opintorahan osuutta ei ole korotettu yli kymmeneen vuoteen, ei tunnu Arkadianmäellä huolettavan. Mitä sitä nyt pienestä rahan ostovoiman heikkenemisestä huolehtimaan, kyllä opiskelija pärjää sillä maksimissaan hiukan yli 400:lla eurolla kuussa. Asummehan maassa jossa asumiskustannukset ja elintarvikkeiden hinnat ovat suorastaan naurettavan alhaisia.

Vaikka meillä kaikilla on kohtalaisen paljon kokemusta opiskelijan elämästä, ajattelin kuitenkin jakaa kanssanne omia ajatuksiani opiskelijaelämän ihanuudesta ja kurjuudesta.
Yksi opiskelijaelämän suurimpia ilon ja huolen aiheita on opiskelijan henkilökohtainen talous. Onnellisimpia päiviä opiskelijan elämässä ovat ne päivät, kun opintotuki rapsahtaa tilille. Hirveimpiä päiviä ovat ne, kun opintotuki rapsahtaa tilille ja opiskelija huomaa, että vuokran eräpäivä oli jo toissapäivänä, joten opintotuki korkeintaan auttaa vetämään tilin pois miinukselta.

Opiskelijalla on monta tapaa yrittää selvitä tästä ahdingosta. Halvempi asuminen, isä, äiti, opintolaina, isoisä, isoäiti, työssä käynti ja nälkäkuolema ovat perinteisiä opiskelijan keinoja hankkia tai säästää rahaa. Valitettavasti kaikilla ei konsepti pappa betalar onnistu, jos papalla ei ole millä betalata.

Valtio kannustaa opiskelijaa opintolainan ottamiseen. Laina on matalakorkoista ja sitä ei tarvitse alkaa maksaa takaisin kuin vasta n. puolitoista vuotta valmistumisen jälkeen. Laina on kuitenkin lainaa ja jotkut meistä opiskelijoista jättävät mielellään opintolainan ottamatta, sillä opiskelijalla on mahdollisesti tiedossa vielä asuntolaina ja autolaina ja käyttölaina ja laina. Lainoja joita esimerkiksi korkeakoulussa opiskeleva alkaa maksaa vuosia myöhemmin kuin ammattiin valmistunut putkimiesystävänsä, jonka palkka on joka tapauksessa parempi, kuin kirjastotädiksi tai sedäksi päässeen entisen yliopisto-opiskelijan.

Opiskelijan on mahdollista ansaita lisätienestejä töitä tekemällä. Tästä ahkeruudesta ja talouden eri osa-alueisiin osallistumisesta valtio on palkinnut opiskelijat tulorajoin. Koska opiskelijan on ilmeisesti tiettyyn pisteeseen mennessä oltava valmis ammattiin, perustamaan perhe ja tulemaan tuottavaksi osaksi yhteiskuntaa, ei hän saa hidastaa matkaansa tähän joka pojan ihannetilaan tekemällä töitä opintojen aikana. Tiedä vaikka opinnot hidastuisivat niin että auto, omakotitalo, puoliso, kultainen noutaja ja 1,7 lasta hankittaisiin vasta 28 vuoden iässä 27 ikävuoden sijaan.

Mikäpä muu opiskelijana olemisessa onkaan olennaisempaa, kuin itse opiskelu. Iloiten opiskelija pänttää tentteihin ja käyttää aikaansa esseiden ja puheiden tekemiseen. Varsinkin kun opiskelijan tietokone on romurautaa ja sammuu 10 minuutin välein, pakottaen hänet kirjoittamaan joka toisen kappaleen uudestaan. Omimmillaan ahkera ja virkeä opiskelija on aamuisin yrittäessään ehtiä kello 8 luennolle. Painettuaan torkkunappia kerran liikaa, opiskelija yrittää yhtä aikaa sekä juosta, että laittaa kenkiä jalkoihinsa ehtiäkseen opinahjoon vievään bussiin.

Ystävällinen bussikuski kaasuttaa tiehensä, opiskelijan juostessa bussin sivua pitkin ja huitoessaan sivupeilistä kiiltäville bussikuskin demonin silmille. Tällä kertaa opiskelijalla on onnea, sillä seuraava helvetin seitsemännen kerroksen pirullinen sekasikiö saapuu busseineen heti perään ja opiskelija voi suorittaa iki-ihanan bussimatkansa. Rituaali alkaa kun opiskelija tervehtii bussikuskia yrittäen olla kiinnittämättä huomiota päästä ulostyöntyviin sarviin ja sieraimista nousevaan savuun. Luonnollisestikaan kuski ei tervehdi takaisin. Seuraavaksi opiskelija yrittää saada bussikorttinsa toimimaan, mutta laite on yhtä ystävällinen kuin kuskikin.

Päästyään asiassa eteenpäin, aina yhtä sosiaalinen ja intellektuelli opiskelija alkaa epätoivoisesti etsiä katseellaan tyhjää paikkaa johon istua. Tietenkään sellaista ei löydy, joten opiskelijan on tyydyttävä istumaan jonkun viereen. Onneksi bussin tilavat, pehmeät, nojatuolimaiset istuimet saavat opiskelijan unohtamaan sen faktan, että hän istuu puoliksi ilmassa käytävällä, missä myöhemmin bussiin nousseet matkustajat yrittävät tietyin väliajoin epätoivoisesti kävellä hänen jalkansa lävitse. Saavuttuaan perille ja juostuaan luokan luokse hengästynyt mutta onnellinen opiskelija huomaa kellon olevan viittä vaille kahdeksan. Hän on ajoissa. Luento on peruttu.


Opiskelijaelämän suloisinta antia ovat ne onnentäyteiset päivät, kun opiskelija ei pääse ulos kotiovestaan ja jää rypemään itsesääliin eksistentiaalisen ahdistuksen kyllästämänä, kysellen: Kuka minä olen? Mitä minä teen? Onko tässä järkeä? Haluanko oikeasti kulttuuriantropologiksi vai antropologiseksi kulturelliksi. Lapsena kaikki oli niin paljon helpompaa, sillä jokainen tiesi miksi halusi. Silti muillakin aloilla on opiskelijoita, kuin poliisi- ja prinsessakouluilla. Olisiko sittenkin pitänyt ryhtyä prinsessaksi? Useimmiten opiskelija sulkee nämä kysymykset mielestään jättäen ne muhimaan myöhempää murhanhimoa varten, huomatessaan keski-ikäisenä pettyneensä elämäänsä ja työskentelevänsä tutkijana pienessä kopperossa, vielä pienemmällä palkalla, alalla joka ei sittenkään kiinnostanut.

-edit- ajattelinpa liittää tähän tän aihetta sivuavan puheeni, jonka pidin yhellä kurssilla.
 
Moni lisää opintotukea vaativa rutisija ei ota mehuissaan huomioon sitä, että jostain ne rahat on otettava. 30 euron korotus opintorahaan vaatisi yli 10 Me:n rahakasaa vuosittain. Puhumattakaan siitä, että yleinen vaatimus on noin 50 euron korotus. Mistä nuo rahat voitaisiin ottaa? Kyllä niillä herroilla on ihan hyvät perustelut olla antamatta tuosta vaan opintorahan korotusta. Vielä kun miettii sitä, paljonko budjetista menee jo tällä hetkellä koulutusjärjestelmään joka ikinen vuosi.

Joku mietti sitä, miksi tulorajoja ei voida poistaa/nostaa reilusti. Siinä tapauksessa valtio menettää miljoonia, koska joutuu maksamaan tukia myös näille "paljon" tienaaville.

Mun mielestä sekä tuet että tulorajat ovat kohdallaan ja järjestelmä yleisesti ottaen oikein toimiva. Ehkä tukiin voitaisiin tehdä ne indeksikorotukset...ja sekin vaan sen takia että edes vähän loppuisi se ainainen rutina. Tuki auttaa tällaisenaan vähäosaisimpia. Ei sen pidä olla mikään kansalaispalkka, joka "menetetään" kun tienataan liikaa. Silloin on varaa maksaa itse se, jota jollain muulla ei välttämättä ole.

Ja niin kuin joku jo mainitsikin, niin tuen päälle tulee roppakaupalla muita etuuksia, jotka voidaan kuukausittain laskea satasissa (sapuskat, ilmainen opetus, halpa asuminen, matkustus ym).

Jos joku kadehtii työttömiä niin ei ole varmaan kovinkaan vaikeaa hypätä itse samaan elämään mukaan. Miksipä ei...elämä olisi suklaata ja rahaa tulee enemmän kuin opiskelijana.

Eletään niiden tulojen mukaan ja arvostetaan sitä, että saadaan näinkin paljon ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom